Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První mikroserver HP Moonshot nenese procesory ARM, ale Atomy od Intelu

HP Moonshot Project
Samotné uvedení nové generace (mikro)serverů od HP by nás ani nepřekvapilo, kdyby hned první řada nestavěla na Atomech od Intelu, namísto původně ohlášených čipech Calxeda architektury ARM…

Na přelomu října a listopadu loňského roku ohlásila HP projekt Moonshot zaměřený na vývoj energeticky úsporných serverů a mikroserverů. Podle tehdejšího prohlášení měla hrát klíčovou roli společnost Calxeda se svými procesory postavenými na architektuře ARM (zřejmě z generace Cortex-A9). HP tehdy ARM/Calxeda platformě Redstone adresovala jen samé superlativy s tím, že po jejím vydání v rámci projektu Moonshot přijdou i platformy postavené na jiný čipech, například Atomech.

HP Moonshot Project Redstone Platform
HP projekt Moonshot - platforma Redstone (procesory Calxeda)

Po osmi měsících se HP znovu ujala slova, aby oznámila, jaké pokroky za tu dobu spáchala: S tím však přišlo zajímavé překvapení, když namísto uvedení ARM platformy Redstone odhalila novou platformu Gemini postavenou na procesorech Intel Atom. HP sahla po Atomu řady Centerton, který je optimalizovaný právě pro serverové využití - podporuje ECC, 64-bit i virtualizaci. Zároveň HP dodává, že toto řešení není po stránce energetické efektivity ani ceny o nic horší, než původně prezentovaný Redstone.

Co za strategickou změnou může stát? Zajímavý pohled přinesla redakce Softpedie, podle níž mohlo jít čistě o tlak na společnost Intel. HP patří mezi klíčové odběratele této společnosti, je si toho vědoma, a tak spoluprácí a propagací produktů malé Calxedy mohla snadno Intel zviklat k nabídce nižších cen.

Calxeda EnergyCore ECX-1000 vs. Intel Xeon E3-1240
Calxeda EnergyCore ECX-1000 vs. Intel Xeon E3-1240

První generace serverů projektu Moonshot tedy pojede na Atomech, ale zdá se, že tím úloha Calxedy v roli šperháku na Intelovu peněženku nekončí - výrobce totiž zveřejnil slajd, který ukazuje, jak nový čip EnergyCore ECX-1000 (generace ARM Cortex A9) dosahuje 20× nižší spotřeby oproti Intelímu Xeonu E3 při výkonu jen o čtvrtinu nižším. I když je jasné, že takového rozdílu bude možné dosáhnout jen v konkrétní a ze strany Calxedy pečlivě vybrané optimální situaci, vkládá papírově 15× vyšší energetická efektivita do rukou HP další argument, který by mohl přimět Intel k zajímavějším cenovým nabídkám.

Alespoň prozatím tak architektura ARM v segmentu serverů zastává spíš roli strašáka než reálného a široce dostupného produktu.

Diskuse ke článku První mikroserver HP Moonshot nenese procesory ARM, ale Atomy od Intelu

Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 10:47 | ondra1 | to srovnání je i tak dost kreténské, když budu...
Středa, 27 Červen 2012 - 13:54 | TomK | Ten obrázek porovnávající výkon ARM Calxeda...
Středa, 27 Červen 2012 - 10:23 | dmnc | souhlas, kazdopadne stejne se domnivam, ze pokud...
Středa, 27 Červen 2012 - 10:08 | dmnc | no, rozhodne zajimave, avsak skoda, ze se zatim...
Středa, 27 Červen 2012 - 08:33 | no-X | domnívám se, že náš čtenář dokáže rozlišit...
Středa, 27 Červen 2012 - 00:21 | Patrik Cevela | doporucujem zmenit oznacenie "mikroserver...

Zobrazit diskusi