Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm a Mediatek do 8jádrových ARMů zatím nepůjdou

Qualcom Snapdragon 800 - představení
Zatímco u jiných výrobců se osmijádrový koncept ARM big.LITTLE těší popularitě a chystají svá příslušná ARM SoC, Qualcomm a Mediatek od něj svoji pozornost odvracejí. Alespoň prozatím...

Oba výrobci na MWC 2013 v Barceloně odhalili své plány a osmijádrový ARM v nich nefiguruje. Dle nejmenovaných zdrojů za vším stojí zatím nedostatečná softwarová podpora (v operačních systémech i aplikacích), která umí ve finálních zařízeních dobře využívat čtyřjádrové procesory, ale osmijádrové jsou zbytečný luxus a nijak výrazněji nepřispěje k lepšímu zážitku uživatele.

Mediatek k tomu dodává, že zatím ani nepozoruje mezi svými klienty žádný urgentní shon po osmijádrech. Místo toho, aby tedy takováto SoC tlačili na trh uměle, soustředí své síly na služby pro současnou produktovou řadu využívající maximálně čtyři CPU jádra.

Přečtěte si o nejnovějších 4core a 8core ARMech:

Celé to tak trochu vypadá, že Nvidia, Qualcomm a Mediatek dospěli k podobnému rozhodnutí a jistě jim lze dát za pravdu. I kdyby nakrásně bylo možné 8core ARMy využívat na 100 %, stále ponese drtivá většina letos prodávaných zařízení 2core nebo 4core čipy a na ně tak bude cílen zájem vývojářů. Na druhou stranu nám na této zprávě nesedí jedna věc: vyznívá tak, jako kdyby hovořila o 8 plnohodnotných jádrech, nikoli konceptu big.LITTLE a jeho 4+4 jádry, 4 plnotučnými a 4 úspornými. Tak uvidíme, komu dá letos trh nakonec za pravdu, tedy jaká zařízení budou hrát prim příští rok v lednu (to se koná CES) a únoru (to se koná MWC).

A ještě jedna specialitka :-)...

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Qualcomm a Mediatek do 8jádrových ARMů zatím nepůjdou

Čtvrtek, 28 Únor 2013 - 21:38 | RedMaX | Je to nejaky nesmysl, nejaka novinarska kachna...
Čtvrtek, 28 Únor 2013 - 11:26 | Kecal | Je otázkou jak velká bude skupina zájemců "...

Zobrazit diskusi