Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm chystá 20nm Snapdragon 810 s LPDDR4 řadičem

Jak se dalo čekat, Qualcomm připojuje na seznam chystaných 64bitových ARM SoC nový produkt. Snapdragon 810 bude vyráběn již 20nm technologií a půjde tak o jednu z prvních vlaštovek tohoto typu.

Snapdragon 810 doplní již dříve ohlášenou novinku, prosincový Snapdragon 410. Ten stavěl na licencovaných CPU jádrech ARM Cortex A53, model 810 již bude využívat pro Qualcomm typickou věc, jím samotným vyvinutá CPU jádra Krait doprovázená 4 MB cache. Tak alespoň hovoří neoficiální únik informací, který rovnou zmiňuje 8jádrový čip, nikoli běžnou 4jádrovou variantu. Pracovní frekvence má dosahovat až 2,5 GHz.

CPU jádra doplní grafické jádro Adreno 430 s taktem 500 MHz a řadič lowpower DDR3 i DDR4 pamětí (první nabídnou efektivně 1,6 GHz, druhé budou startovat na efektivním taktu 3,2 GHz). Samozřejmostí s ohledem na dovednosti již současné generace, je podpora 4k videa, velmi pravděpodobně až jistě bude k dispozici i 4k záznam videa z fotoaparátu smartphonu, což bude letošní trend. Otázkou je implementace H.265/HEVC, jistě se můžeme spolehnout na dekódování, tedy přehrávání, ale komprese je ještě nejasná.

Za 20nm výrobou (údajně HKMG) bude podle všeho stát TSMC. Ta již ohlásila dostupnost této technologie pro čipy tohoto typu a Qualcomm si jako lídr trhu nemůže dovolit nic jiného. Stejně na tom je/bude i Apple. O termínu dostupnosti těchto čipů ve velkém pro výrobce hi-end smarpthonů či tabletů můžeme jen spekulovat, ale buď optimisté: druhá polovina roku, resp. předvánoční trh s finálními produkty pro nás spotřebitele.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Qualcomm chystá 20nm Snapdragon 810 s LPDDR4 řadičem

Sobota, 1 Únor 2014 - 01:08 | BTJ | Pred Vanoci ...... cili uz vime, proc Intel s...

Zobrazit diskusi