Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD předvedla Radeon Fury X2 v Los Angeles, je chlazený vzduchem

28nm proces ještě neřekl poslední slovo, AMD totiž předvedla systém s duálním Radeonem Fury X2, který vidíte na snímku v sestavě od Falcon Northwest…

Když nedošlo k vydání Radeonu Fury X2 v prosinci, začalo se spekulovat o možném odkladu na jaro. Tyto teorie ale mírně narušilo ohlášení nové generace Radeonů se 14nm GPU Polaris 10 a Polaris 11. Předpokládá se totiž, že výkonnější z čipů v plně aktivní konfiguraci by mohl dosahovat podobného výkonu jako Radeon Fury Nano, který je de-facto polovinou Radeonu Fury X2. Bylo proto nutné vzít v potaz i možnost, že Fury X2 nebyla odložena, ale zrušena a namísto ní vydá AMD kartu s dvojicí 14nm GPU. Byť nelze existenci duální Polaris vyloučit, lze nyní zcela jistě říct, že 28nm Fury X2 své místo pod sluncem má.

CEO AMD Lisa Su s PCB Radeonu Fury X2 (loňský snímek)

AMD ji totiž ve spolupráci s Falcon Northwest a společností HTC prezentovala v rámci akce VRLA (Virtual Reality Los Angeles). V 10 centimetrů silné sestavě od Falconu totiž běžela duální Fury a poháněla dema na virtuální realitu zobrazovaná pomocí setu HTC Vive. Ten je zatím (alespoň po stránce ceny) řazen k těm luxusnějším - na rozdíl od produktů Sony a Oculus, které budou stát více, než se původně očekávalo, se u Vive od počátku počítá s velmi vysokou cenou (podle neoficiální zpráv až $1499, tedy cca 45 tisíci Kč včetně daně). To je samozřejmě cena 2× vyšší, než běžné herní PC, ale ne zcela šokující. Ze všech stran slýcháme, že VR sety nebudou záležitostí pro low-endové stroje - i HTC Vive počítá s hardwarovou konfigurací vybavenou GeForce GTX 970 nebo Radeonem R9 290 jakožto s naprostým minimem.

Zpět k Radeonu Fury X2. Web WCCFTech přinesl obrázek sestavy, který vidíte v úvodu. Původ ale nekomentoval (a v okamžiku přípravy této zprávy se k němu neznal ani Google). Předpokládám, že jde o skutečný produktový snímek, nikoli ilustrační fotomontáž WCCFTech (ty totiž redakce vždy jako vlastní fotomontáže popisuje). Zde navíc case přesně odpovídá sestavě, která byla na VRLA prezentována, tedy systému Tiki. Dosavadní modely řady Tiki od Falcon Northwest byly dostupné výhradně s kartami Nvidia GeForce GTX 900. Na snímku v úvodu ale není zajímavé jen to, že skrze průhlednou bočnici můžeme vidět Radeon, ale spíš že jde o kartu vybavenou vzduchovým chladičem.

Snímek sestavy Falcon Northwest Tiki s Radeonem Fury X2 pořízený na VRLA

Vzduchový chladič na duálním Radeonu totiž neodpovídá dosavadním očekáváním - jedna hypotéza, do které by zapadal, se ale najít dá. Když došlo v prosinci k odkladu Radeonu Fury X2, objevila se spekulace, že za tím stojí snaha o vyřešení problematické situace s chlazením. Konrétně patentové spory vyvolané společností Asetek, která tvrdí, že Cooler Master a jeho zákazníci (mezi něž AMD patří) nelegálně využívají jeho patentů, protože nabízejí produkty s vodním blokem, který integruje čerpadlo.

Předpokládalo se, že AMD odkládá Fury X2, aby se vyhnula případnému zákazu prodeje a vydá jej teprve až bude hotový nový chladič na míru, který neohrozí vydání karty. Vzduchový chladič se může jevit jako jedno možné řešení takového problému. Druhou možností je, že jde o provizorní záležitost, dokud nebude hotový nový vodní chladič. Jisté je zatím jen to, že AMD s Radeonem Fury X2 i nadále počítá a dále že existuje vzduchem chlazený model této karty.

Diskuse ke článku AMD předvedla Radeon Fury X2 v Los Angeles, je chlazený vzduchem

Úterý, 26 Leden 2016 - 11:56 | Tom Buri | vapor chamber mely vsechny amd chladice pro...
Úterý, 26 Leden 2016 - 07:27 | Martin Pavelec | To neřeš, důležité je to, že nejvýkonnější...
Pondělí, 25 Leden 2016 - 22:25 | DDR0 | prototypy jsou prd platný dokud není odladěná...
Pondělí, 25 Leden 2016 - 18:31 | Anonym | nova vyroba muze klidne bezet, otazka taky je...
Pondělí, 25 Leden 2016 - 16:25 | DDR0 | hm, takže to jemně naznačují že nová výroba není...
Pondělí, 25 Leden 2016 - 16:00 | DORLOCK | Třeba použili vapor chamber chladič, tak jako u...
Pondělí, 25 Leden 2016 - 15:15 | Dizz | A nemohlo by tam byt nejake hybridni chlazeni?...
Pondělí, 25 Leden 2016 - 15:06 | Anonym | Quattro - co to je za GPU?

Zobrazit diskusi