Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon HD 7790 Bonaire měl mít původně 192bit sběrnici

AMD Bonaire diagram 192bit
Parametry čipu Bonaire z Radeonu HD 7790 jsou již oficiálně známé. Že si z nás AMD nedělá šoufky, doložila i mikrosnímkem jádra, který údaje potvrzuje. Jenže ne vždy mělo být toto GPU, jaké je nyní.

Čip Bonaire nese 14 CU bloků (896 stream-procesorů), 16 ROP jednotek a 128bit paměťové rozhraní. Tomu odpovídají i parametry Radeonu HD 7790, který používá plně aktivní verzi čipu (žádný produkt s osekanou variantou zatím k dostání není, ale ono to bezpochyby taky jednou přijde - ať už v desktopu nebo v mobilní sféře :-).

Než byly specifikace Bonairu oficiálně potvrzeny, spekulovali jsme právě na téma sběrnice a použité paměti. V úvahu jsme vzali tyto tři možnosti (ve srovnání s Radeonem HD 7770):

  • 128bit sběrnice a rychlejší paměti (např. 4,5 GHz ⇒ 5,5-6,0 GHz)
  • 192bit sběrnice a ponechat 4,5 GHz paměti
  • nasazení levných ~3GHz GDDR5M, které by ale vyžadovaly širší - 256bit - sběrnici

Poslední možnost jsme vyloučili rovnou, protože GDDR5M dosud nebyly oficiálně vydané. Věřte nebo ne, AMD v prvních dvou možnostech uvažovala stejně jako my. Původně měl mít čip Bonaire skutečně širší sběrnici, ale Dave Baumann nakonec doporučil změnu a namísto 192bit sběrnice s pomalými pamětmi došlo na 128bit s rychlými.

AMD Bonaire Die Shot
Mikrosnímek čipu AMD Bonaire
ve střední části 14 bloků CU (pravidelné bloky „v řádcích“)
v obvodové části paměťové rozhraní (červenohnědé bloky)

I když takové rozhodnutí může znít nelogicky, byl pro něj důvod. Tím se podle Baumanna stal vývoj, ke kterému došlo v  paměťové branži, konkrétně co do rychlosti modulů. To samo o sobě může mít víc důsledků, ale tím hlavním pravděpodobně bude cena a dostupnost rychlých 6GHz čipů. Použití rychlejších pamětí v kombinaci se 128bit (menším) čipem se zřejmě ukázalo být finančně výhodnější než předešlá kombinace.

Může tu však být i návaznost na ohlášený konec 1GB Radeonů HD 7850. Je třeba předeslat, že podobná rozhodnutí, jaké padlo v souvislosti s čipem Bonaire, se neodehrávají pár týdnů nebo měsíců před vydáním, ale jde o dlouhodobější plány. AMD si mohla dost dobře uvědomovat, že tímto produktem bude muset nahradit 1GB Radeon HD 7850, přičemž v případě použití 192bit sběrnice by vznikla konfigurace s 1,5 GB paměti (teoreticky připadá v úvahu i 3 GB verze). Náklady na paměti by tak vzrostly o 50 %, což je v takto cenově citlivém segmentu docela problém (cena pamětí je mnohem více závislá na kapacitě než na rychlosti).

AMD Bonaire diagram 192bit
Diagram čipu Bonaire ilustrující původní návrh se 192bit sběrnicí

Baumann navíc zmínil i přechod z 64Mx32 modulů na 128Mx32, ke kterému dříve či později dojde (stejně jako došlo k ukončení výroby 32Mx32 modulů, které používal 1GB Radeon HD 7850). V případě Radeonu HD 7790 s hypotetickou 192bit sběrnicí by tento přechod znamenal náhradu 1,5GB paměti za 3GB, která by byla s ohledem na výkon čipu overkillem - zkrátka silně nadbytečná. Při 128bit konfiguraci ale výsledkem bude přechod z 1GB na 2GB verzi.

AMD se tedy dívá relativně daleko do budoucna, což podle nás znamená jediné: Čip Bonaire tu s námi ještě nějakou chvíli bude a dříve či později přijde karta, která jej nabídne i ve 2GB paměťové konfiguraci. I když mělo být toto GPU původně součástí řady HD 8000, nebrání jeho použití v řadě HD 7000 tomu, aby jej AMD nakonec zahrnula i do nadcházející generace, jak bylo původně v plánu. Pojištění 2GB verze do budoucna implementací 128bit sběrnice tomu i nasvědčuje a relativně nízká spotřeba dává prostor pro vyšší frekvence i rychlejší paměti. Nepřekvapilo by nás proto, pokud by nějaký Radeon HD 87x0 nesl jádro Bonaire s 2GB 6-7 GHz GDDR5 a frekvencí přes 1 GHz.

Zdroje: 

Dave Baumann (AMD)

Diskuse ke článku Radeon HD 7790 Bonaire měl mít původně 192bit sběrnici

Žádné komentáře.