Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon R9 390X: Na 28 nebo 14 nanometrech? S GPU Fiji nebo Captain Jack?

Koncem týdne přineslo několik zdrojů informace o nové generaci grafického high-endu od AMD. Věděli bychom snad vše podstatné, pokud by informace jednotlivých zdrojů nebyly zcela v rozporu.

Úspěšně jsme se vyhýbali řadě spekulací a „zaručených“ testů Radeonu R9 390X, které se vyrojily v minulých týdnech. Komentovat testy prakticky neznámého webu, které se mají týkat karty, jíž si pobočky AMD posílají v podobě jednoho prototypu

Fiji Xt Zauba

…snad ani není třeba. Tentokrát ale přišla porce údajů, které nelze tak snadno smést ze stolu, protože navazují na oficiální vyjádření AMD, Samsungu a údajně spolehlivé zdroje, které se v minulosti příliš nemýlily. Ale hezky popořádku, třeba od těch zdrojů, které se nepletou :-). Informovaly redakci Fudzilly o tom, že ačkoli uživatelé v diskusích hovoří o GPU zvaném Fiji, ve skutečnosti se nadcházející generace čipů bude jmenovat Caribbean Islands (o tom, že se GPU Fiji nebude jmenovat Fiji, ale Captain Jack, už Fudzilla informovala dříve).

Vzhledem k tomu, že název Fiji není výmyslem diskutérů, ale používá ho sama AMD (viz např. tabulka výše), se domníváme, že výrobce má asi lepší informace o názvu svého GPU než zdroje Fudzilly a ty se asi jednou výjimečně sekly ;-).

Fiji alias C880 se znovu objevila v databázi zásilek Zauba; putovala z Kanady do pobočky v Hyderabadu, Indii

Poněkud víc si dal záležet WCCFTech, který se svoje informace pokusil zasadit do kontextu oficiálních vyjádření AMD. Nejprve usoudil, že pravděpodobnost Fiji na 20 nanometrech je prakticky nulová a prakticky s jistotou půjde o 28nm produkt. O den později se dopracoval ke změně názoru a v různých oficiálních vyjádřeních se pokusil najít podporu pro teorii, že Fiji přijde rovnou na 14 nanometrech.

Vyšel z chvalozpěvů AMD na partnerství Samsungu s GlobalFoundries, které uspíší dostupnost FinFET procesů a bude přínosné i pro AMD, která nyní vnímá GlobalFoundries jako klíčového partnera, jenž bude vyrábět firemní GPU, APU a SoC. Dále pak přidal slova Roryho Reada, podle něhož bude 28nm ještě nějakou dobu stěžejní (z důvodů nejlepší výtěžnosti a ceny), ale v plánu je i něco lepšího - ve vztahu ke grafickému high-endu a částečně k PC a embedded produktům. Tato slova WCCFTech chápe jako potvrzení 14nm výroby pro GPU Fiji.

Poukazuje zároveň na to, že Samsung v tuto chvíli již disponuje dvěma variantami 14nm procesu (GlobalFoundries druhou doplní) a dále na vyjádření Samsungu zprostředkované webem ZD Net, podle něhož Samsung bude vyrábět pro AMD.


Kde je pravda? Nezdá se pravděpodobné, že by Samsung vyráběl pro AMD. Není to samozřejmě nemožné, teoreticky lze připustit, že by první várku čipů AMD objednala u Samsungu (který má náskok) a následně přešla s výrobou ke GlobalFoundries, ale zní to trochu divoce. ZD Net si spíš jen špatně vyložil informaci, že AMD využije výrobní proces Samsungu - ale prostřednictvím továren GlobalFoundries, která ho má licencovaný.

Je tedy možné, že během jara vydá AMD grafickou kartu osazenou GPU s ~10 miliardami tranzistorů na 14nm FinFET procesu? Teoreticky s přimhouřenýma očima možná ano, ale pak bychom pravděpodobně hovořili o ≥$1000 produktu, což není pro AMD v segmentu jednočipových karet typické.

Je ale docela možné, že Fiji zprvu vyjde na 28 nanometrech v rámci jedné rodiny produktů a následně - až bude 14nm výroba nabízet výhodný poměr cena / tranzistor, se na ni GPU přesune a společně s dalšími 14nm čipy vznikne druhá rodina či generace produktů (možná i proto ty zmatky kolem kódových jmen - Pirate Islands a Caribbean Islands).

Ať tak či tak, čím blíže vydání, tím fantastičtější údaje můžeme od těchto i dalších webů čekat. Bez ohledu na to, jak daleko budou od pravdy v okamžiku vydání karty, jim čtenost vygenerovanou okamžikem vydání zprávy už nic neodpáře. A čím nahypovanější tyto zprávy budou, tím vyšší pozornost (a tedy i čtenost) získají. Jako vždy berte podobné zprávy s rezervou přímo úměrnou nadšení, které se snaží vyvolat :-).

Zdroje: 

WCCFTech (1, 2, 3, 4), Fudzilla, ZD Net, Zauba

Diskuse ke článku Radeon R9 390X: Na 28 nebo 14 nanometrech? S GPU Fiji nebo Captain Jack?

Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 22:08 | no-X | "Pomalicky tyzden co tyzden je aspon jeden...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 18:36 | TyNyT | Myslím, že je nutné si uvědomit, že se jedná o...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 18:09 | aa bb | Priznam sa zacinam sa stracat v tychto clankoch,...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 10:32 | Peter Fodrek | Mozno uvidime zajtra... Co dokazu ovladace, ak sa...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 10:07 | TyNyT | No, s ohledem na lehce tristní situaci AMD po...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 10:07 | bager | ocakavam nove radeony nie koli hw, ale koli...

Zobrazit diskusi