Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ADATA XPG GAMMIX S50 2TB PCIe NVMe Gen4 SSD

Jo jo... Phison... pamatuju si "první" jejich řadiče - tragédie. Někde jsem tehdy viděl test nějakého 2,5" SATA SSD od Patriotu, který měl řadič Phison. Výkon byl tak tragický, že i 2,5" 7200rpm plotnové disky podávaly lepší výkon :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, já vím, že prudim, ale mně by se fakt líbil takovej Tutus Brutus test, kde je dobře vidět, jak se začne SSD chovat po dlouhodobější zátěži. V těchdle relativně krátkých testech dokáže bejt králem kde co. Ale jak se to začne chovat, když se tomu dá pořádně pokouřit, to dneska neukazuje skoro nikdo.

PS: Ne, nebudu to dělat :).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká SSD pokouřit mám určitě v plánu, jen se k tomu musím dostat, mám tu nějaké plonkové Samsungy SATA i PCIe NVMe, asi i pozlobím to SX 8200 Pro.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych se i přidal. Co takhle někde sehnat cca 60-70GB "video" nahrané na testovaném disku a deMUXnout z něj video stopu na ten samý disk? Né že by to byla obvyklá činnost of generic Billy, ale co jiného testovat na těhlech discích? Čtení a zápis najednou a pořádnej balík až se cache zakucká! Pokud by to bylo málo, můžeš demuxnout všechny stopy, tedy jeden stream čtení a třeba pět zápisu. To už by mohlo ukázat, jak se disk zachová, pokud se mu naloží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaka metodika a zkusenosti by se nasly: https://diit.cz/tagy/ssd-deep-hell
:-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebodaj by ste cheli 4-ŕočný test

Nová studie: SSD více likviduje čas než používání, SLC a MLC vydrží stejně
1. 3. 2016

Zhruba 30 až 80 % SSD má alespoň 1 vadný blok, u zhruba 2-7 % SSD selže alespoň 1 NAND flash čip během čtyř let od nasazení.
https://diit.cz/clanek/nova-studie-ssd-vice-likviduje-cas-nez-pouzivani-...

také 4.ročné cyklické dd by "bodlo"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4.rocne cyklicke dd je o nicom test. Bol by to test vydrze NAND flash. Tu si vies najst v specifikacii vyrobcu.
Dobry test musi zatazit/zatopit kontroleru, lebo ten rozhoduje o vykone celeho SSD a zivotnosti NAND flash.
Kontinualny zapis kontroler prilis nepotrapi a neukaze co je v nom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne kontinualni a nekolikrat opakovany zapis skrze celou kapacitu disku ukaze jak se vyrobce popral s wear levellingem. To by byl treba muj typicky use case - nahravani nekomprimovaneho raw videa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim ta aku pracu bude mat kontroler s wear levelingom pri takomto zapise? Dokopy ziadnu. Ale prepisuj disk tak, ze budes ponechavat cast dat bez prepisu (viac casti a raz za cas niektory z nich zmazes a znovu zapises) a prepisovat zvyskok a to minimalne dvojakym sposobom. Kontinualny zapis(video a podobne), k tomu male "nahodne zapisy" a vymazy dat. K tomu nejake citanie dat a komprimacia dat na disku a hned sa ten kontroler zapoti a ukaze ako dobre vie wear leveling. Pri takejto zatazi ti garantujem, ze bude menej efektivny a disk prezije menej zapisanych dat ako len v kuse prepisovanie celeho disku. Takato zataz ukaze co je schopny ten disk a nie co vydrzi samotna NAND flash. Asi vsetky testy, co som videl testovali vydrz viac, ci menej jednoduchym prepisovanim celeho disku. To som sa necudoval, ze tie disky vydrzal obrovske mnozstvo dat prekracujuce specifikacie vyrobcu. Ako som spominal to su testy NAND flash a nie celeho disku ako takeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc delat testy na neco, co nepouzivam? Ja potrebuji kontinualni zapis bez toho aniz by se to zpomalilo. A to zpomaleni nastava typicky ve 3 pripadech:
- thermal throttling
- SLC cache region omezene kapacity
- write ripple z duvodu ze se data presouvaj protoze tam byla bublina a existuji bunky s mene prepisama (casto tohle neni videt kdyz se provede pred zapisem secure erase)

Na disk je v me aplikaci hard-realtime pozadavek, a kdyz udela vypadek, tak je nepouzitelny. Me vubec nezajima zda se na nem za rok objevi vadne sektory, nebo zda vasi "tezkou praci" udela rychlej ci pomalejc. Chci aby zapisoval, jak vyrobce rika.

Bohuzel NVMe nemaji ekvivalent V ratingu z SD karet - minimalni garantovany zapis. A zadny vyrobce neni schopen zarucit, ze ma data bude zapisovat urcitou rychlosti, takze jak si delam sve testy - souvisi s aplikaci kde ty disky nasazene jsou.

Z vasich "testu" ani neni videt poradna metrika, co vlastne chcete merit. A slovni hodnoceni nam ve srovnani disku a serazeni do skaly nejhorsi-nejlepsi vubec nepomuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tutus Brutus !!! Jsem pro! a jestli jsou tam nekde i ty NVME Samsungy EVO i PRO, tak bych je rad v tomhle testu videl taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu by to bylo dobrý? Jako reálně, né jako že seš zvědavej jako stará bába.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni nekde ten vas Tutus Brutus ke stazeni?
Mam tu plonkovni 970Pro a docela by me zajimal vysledek :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták." ... ????
...
Svorka, Svorka... co ti to udělali? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dneska jsem to taky četl...ale příjde mi že je mi to povědomé. Není to od nějakého Vogonského poety? Není Svorka Vogon?!?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A sakra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je vagón...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě, že ne vagín :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvítal bych u testů disků nějaké reálné testy, nikoli jen syntetiku. Například start OS, v případě OS čísla které loguje do systémového logu, nikoli to někde stopovat. Další například start některých aplikací či jejich instalace, čas spuštění a načítání her. Pro ty co dál nějaké kopírování souborů, velkých v řádech jednotek/desítek GB, kopírování velkého množství malých soborů v jednotkách kB až MB. Pro běžného uživatele je to daleko užitečnější než čísla, které si nedokáže snadno přeložit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: ta SSDčka jsou dnes tak rychlá, že vyjmenované scénáře budou více než samotnými SSD ovlivněné zbytkem testovací sestavy a zajeteleností samotného OS. Většina rozdílů mezi SSDčky se v tom úplně ztratí. Pokud to člověk má proto, aby měl svižný OS nebo náběh aplikací, stačí dnes skoro jakýkoliv SSDčko.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

+1
Jenze by teda mel nekdo vysvetlit, k cemu je takto rychle SSDecko vlastne dobre. Me snad napada, ze by to v nejakem datacentru mohlo slouzit jako cache pri pristupu k datum z mnoha disku, ale jinak moc nevim.

Ja v domacim prostredi nedokazu rozpoznat rychlost SATA SSD od NVMe SSD, na hry, rychlost nacitani OS je to uplne sumafuk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych řekl. Mně třeba je prakticky jedno, jak výkonné je dané SSD, spíš mě zajímá spolehlivost. Tudíž bych spíš ocenil nějakou formu "tutus brutus" testu. Na druhou stranu je otázka, jak velký smysl by takový test dával vzhledem k časové náročnosti - po jeho dokončení (pokud by to mělo končit smrtí SSD) už nejspíš testovaný model ani nebude v prodeji :(.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

výdrž buňky 1800 přepisů? No paráda. Mohli by ho dělat i v U2 variantě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz ... V začátcích SSD jsem se dočetl, že MLC disky mají větší životnost než levnější TLC disky. V tomto článku mě překvapila rekordní deklarovaná životnost disku, která řádově překračuje deklarované životnosti MLC disků. Hledal jsem nějaké vysvětlení a nic moc jsem nenašel s výjimkou článku, kde se mj. píše že "SLC technologie se prakticky nepoužívá, podobně jako víceméně překonané MLC disky." <= http://www.master.cz/blog/ssd-disky-do-serveru-trendy

Prodělala TLC technologie nějaké zásadní inovace oproti začátkům SSD disků, že kupříkladu zde nyní recenzovaný disk má tak vysokou deklarovanou životnost? Jsem z toho zmatený ... V jakém směru je MLC překonaná technologie?

Nyní mám druhý (modernější) SSD do novějšího počítače, konkrétně Samsung SSD 970 PRO M.2 NVMe 512GB. Šel jsem do něj, protože byl v tu dobu za super cenu, byl před rokem na rychlostní špici a měl by údajně mít paměti typu MLC. První disk, který mám ve starším počítači je Crucial m4 (7mm S-ATA) 128GB, také MLC. V té době to byl tuším docela dost oceňovaný disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za testy. Mé 2x512 Samsungy 981 pcie gen3 v RAID0 tyhle pcie4 šaškárny hravě překonají. Ne že bych to na domácím PC nějak poznal. Ano vím, děti v africe nemají co jíst

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.