Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ADATA XPG GAMMIX S70 1TB - velký chladič a PCIe Gen4

Nedávné levné ADATA PCIe Gen4 SSD doplňuje výkonnější model s vyšším výkonem a řadičem Innogrit.

ADATA prodává testované SSD za 4299 Kč s DPH(cena se v některých eshopech lehce liší), což disk staví do přímé konkurence WD Black SN750 nebo Seagate FireCuda 510, nicméně oba dva tyto disky jsou PCIe Gen3. Cenově blízký PCIe Gen4 disk je například Corsair Force MP600 Core 1TB, ale je papírově pomalejší a nabízí pouze 225 TBW. Nejbližší výkonný PCIe Gen4 disk je pak Gigabyte AORUS Gen4 1TB SSD, který se prodává za nějakých 4800 Kč, je papírově rychlejší, ale bez chladiče.

ADATA XPG GAMMIX S70 1TB je tak opět v zajímavé pozici, jelikož je levnější než některá konkurence a nabízí něco navíc, konkrétně se jedná o masivní hliníkový chladič. SSD se vyrábí v 1TB a 2TB variantě, přičemž 1TB varianta má pětiletou záruku a zvládne 740 TB přepisů, zatímco 2TB verze zvládá až 1480 TB přepisů.

Samotné SSD má minimalistické balení, ve kterém najdeme víceméně vše potřebné, tedy samotné SSD, manuál a další software si jednoduše stáhneme z internetu.

Pozitivní je, že chladič lze částečně demontovat, masivní kus hliníku drží na místě dva šroubky. Ze zvědavosti jsem chladič demontoval, jelikož jsem se chtěl používat na použitý řadič a čipy. Po odklopení mně překvapil tvar teplovodivé podložky, nicméně NAND čipy typicky nepotřebují velmi mnoho chlazení, nicméně výřez je poněkud zvláštní.

Na horní straně PCB můžeme vidět zbrusu nový řadič Innogrit Rainier IG5236, tento kontrolér je do systému připojen přes čtyři PCIe Gen4 linky, podporuje MLC, TLC a QLC NAND paměti a nabízí celkem osm kanálů pro NAND. Řadič podporuje i ECC na cache a má 32-bitovou sběrnici pro připojení DRAM cache. Řadič dále podporuje NVMe 1.4 standard a celkovou kapacitu NAND až 8TB. Vedle řadiče najdeme DRAM cache, jedná se o DDR4 modul společnosti Samsung v kapacitě 1GB a propustnost může být 2667 MT/s, za předpokladu, že to podporuje řadič v kontroléru, což nemám jak ověřit.

Poněkud mrzuté je to, že se v ADATA rozhodli spodní část chladiče přilepit k SSD namísto použití standardní teplovodivé podložky. Toto je hlavní problém tohoto SSD, chladič je příliš široký a SSD tak nepasuje na všechny základní desky. Zvažoval jsem PCB SSD nějak od chladiče odlepit, ale asi by to vyžadovalo nějaké velké zahřívání, odlamovací nůž nebo něco podobného, takže jsem od nápadu demontáže upustil, jelikož jsem SSD nechtěl poškodit.

Narazil jsem však na reálný problém s montáží SSD na základní desku, do primárního slotu, který je připojený do CPU nemohu SSD osadit, jelikož zde překáží chladič AMD X570 chipsetu. Napadlo mě tedy SSD osadit do druhého slotu, jenže tam došlo ke kolizi se spodním kovovým backplate základní desky. Nakonec jsem dočasně backplate demontoval, ale nejedná se o optimální řešení, jelikož VRM pro CPU tím přichází o extra chlazení zespodu PCB.

Hlavním problémem tedy bude kompatibilita, na osazení do notebooku můžete zapomenout rovnou, v desktopech je pak SSD použitelné jen, pokud je okolo M.2 slotu dostatek místa. Toto vnímám jako největší problém SSD, přitom by stačilo nelepit samotné SSD do spodního plechu chladiče a použít jen teplovodivou podložku podobně jako to dělá u svých SSD Gigabyte.

SSD používá údajně NAND čipy od Micronu a jedná se o 96 vrstvé 3D TLC čipy, ale nevím přesně o jaké, jelikož jsou přeznačené jako ADATA. Figuruje zde i SLC cache, ale její velikost neznám, jelikož je dynamická.

Co se výkonu týče, ADATA tvrdí, že SSD zvládne číst rychlostí až 7400 MB/s sekvenčně a zapisovat rychlostí až 5500 MB/s sekvenčně, co se týče přepisů, uvádí 740 TBW pro 1TB verzi, což považuji za dostatečné vzhledem ke kapacitě a ceně. Záruka je navíc pětiletá, za předpokladu, že nezapíšeme přes 740 TB dat.

ADATA nabízí ke svým SSD program ADATA SSD ToolBox, ve kterém můžeme provádět akce jako upgrade firmwaru, zjistit zdraví SSD, Secure Erase a tak podobně. V mém případě nefungovala volba "Check Update" firmwaru, vyskočilo jen varovné okno ERROR.

 

 

Testovací sestava

Testovací sestavu představím v rychlosti, testoval jsem na základní desce GIGABYTE X570 I AORUS PRO WIFI. Gigabyte AORUS 7000s Gen4 2TB SSD bylo testováno jen částečně, jelikož nemám dva stejné kusy, testy zápisu jsem tak prováděl oproti staršímu Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB(pro test zápisu 205 a 447 GB dat). SSD sloužilo jako zdrojový čtecí disk pro ostatní SSD a nadále tak bude sloužit.

Pro nejlepší výkon testované SSD připojím vždy do hlavního M.2 slotu, který je do procesoru připojen čtyřmi linkami PCIe čtvrté generace. Tento horní slot má nad sebou chladič AMD X570 chipsetu, nechybí zde malý ventilátor, ten se za normálních okolností točí jen někdy okolo 2000 RPM. Abych zlepšil provozní vlastnosti všech testovaných SSD, změnil jsem jeho chování na "Standard", takže větráček se neustále točí na nějakých 3500-4400 RPM a ofukuje řadič PCIe NVMe disků.

Gigabyte AORUS 7000s 2TB slouží jako systémový disk v druhém spodním slotu základní desky, ten je připojen čtyřmi PCIe Gen4 linkami do AMD X570 chipsetu. Během testování nemám připojena žádná zařízení(kromě klávesnice a myši), která by odebírala konektivitu mezi chipsetem a CPU. Testuji bez sítě, WiFi a dalších USB zařízení. Jako grafická karta slouží Sapphire Pulse Radeon RX 550 2GB, jelikož nepotřebuji extrémně rychlé GPU a také je zde z toho důvodu, že procesor AMD Ryzen 7 5800X nemá integrované grafické jádro, které by mohlo mít negativní vliv na výkon v některých testech. Procesor chladí chladič Noctua NH-U12S SE-AM4 s Noctua NF-F12 iPPC-2000 ventilátorem. Sestavu napájí zdroj Corsair HX1200 a jako primární operační systém slouží Windows 10 Pro v20H2.

Nově jsem se rozhodl metodiku testování pozměnit a to hlavně ve prospěch zápisových testů velkého množství dat. Moderní PCIe NVMe disky nemají problémy číst sekvenčně i náhodně vysokou rychlostí, problematický je typicky zápis. Mým cílem je tak vyčerpat různé DRAM cache, SLC cache a tak podobně. Nebudou chybět i grafíky z některých běžných benchmarků a také nějaké rychlotestíky v Linuxu.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ADATA XPG GAMMIX S70 1TB - velký chladič a PCIe Gen4

Úterý, 21 Září 2021 - 13:25 | Stratos | Blade ma mnohem novejsi 176-layer TLC NAND čipy...
Úterý, 21 Září 2021 - 11:17 | Karáš Svorka | Co jsem zběžně koukal, tak BLADE je to samé, jen...
Úterý, 21 Září 2021 - 07:06 | Stratos | Vadny disk.. Kluci ten disk mam ted na recenzi ja...
Sobota, 18 Září 2021 - 13:09 | SudetChobot | Ja mam 1TB Apacer SSD do SATA a jejich utilita mi...
Pátek, 17 Září 2021 - 18:54 | Anonym | Pradva že kombinaci starého zdroje s novými...
Pátek, 17 Září 2021 - 18:32 | Anonym | Ano, plech je pořádný kus ocele. Ano...
Pátek, 17 Září 2021 - 16:09 | hajnalka | Ked spustis apku adata toolbox a das hladat...
Pátek, 17 Září 2021 - 16:05 | hajnalka | ja ked som kupil S70 1Tb mal uz novsi firmware...
Pátek, 17 Září 2021 - 12:00 | armagedon | Ano, pořizováno 28.dubna v mindfactory.
Pátek, 17 Září 2021 - 11:19 | Karáš Svorka | OMG upgrade firmwaru smaže obsah SSD? To je...

Zobrazit diskusi