Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – AMD Vega Frontier Edition Liquid Cooled v testu

AMD Vega, mnoho o ní bylo napsáno i řečeno a skoro by si člověk řekl, že tento test je s křížkem po funuse. My však máme v testu poněkud speciální edici a to sice vodou chlazenou Vegu FE, která se zásadně liší od její vzduchem chlazené kolegyně. Jak si povede?

AMD Vega Frontier Edition Liquid Edition 16GB HBM2

Kartu jsme zevrubně rozebrali již na začátku, podívejte se tedy na fotografie karty a GPU-Z screenshot. Co se týče provozních vlastností, vodník zde funguje na jedničku, teplota GPU nikdy nepřesáhla 55°C a karta byla naprosto tichá s oběma BIOSy.

Nicméně během testování Counter-Strike: Source a Mafia 2 zde byl celkem silný coil whine a to hlavně ve FullHD testech, kde Vega dosáhne na stovky FPS. Ve vyšších rozlišeních či zátěži žádný coil whine nebyl. Za zmínku stojí, že karta neudrží maximální boost 1607 MHz pořád, většinu času se s 350W BIOSem pohybujeme někde v rozpětí 1530-1600MHz. S 300W BIOSem kolísá frekvence GPU okolo 1440-1530MHz.

Asus Turbo GTX 1080 8GB GDDR5X

 

GTX 1080 netřeba detailně představovat, nicméně testovaná karta patří spíše mezi horší kousky, jedná se o levnou kopii GTX 1080 FE s továrním OC. Chladič je bohužel velmi hlučný, a v herní zátěži tak teplota GPU skáče mezi 72-82°C což není pro Pascal dobré, jelikož to notně snižuje boost a výkon.

Myslím si, že by této kartě prospělo odstranit v dnešní době ustupující DVI konektor a nechat zde více perforací pro volný průchod vzduchu ven. Karta je bohatá na výstupy, má 2x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0 a jeden DVI-D konektor. Jako přídavné napájení zde slouží jeden osmipinový konektor s informační LEDkou, která notifikuje, zda máte přídavné napájení připojeno. Karta má také svítící logo ASUS, jehož barvy je možno měnit. Během testů se tato karta ukázala jako naprosto nejhlučnější, je to znát obzvlášť v noci při větším tichu. V idle karta nezastavuje ventilátor.

Sapphire Radeon Fury X 4GB HBM

Jelikož já sám jsem majitelem Radeonu Fury X, musel jsem Fury zařadit do testu, velmi mě totiž zajímalo, jak si vlastně oproti novějším kartám stojí. Fury X byla do vydání AMD Vega řady nejvýkonnější jednočipová karta na trhu a i v dnešní době se jedná o velmi schopný kus křemíku, který je bržděn hlavně 4GB VRAM, což pocítíte už v 1440p rozlišení a musíte občas snižovat detaily. I tak má ale velmi slušný výkon a velmi tiché vodní chlazení.

Karta má podobně jako Vega FE LC dva osmipinové konektory pro přídavné napájení, nalezneme zde LEDky signalizující zátěž GPU, přepínač BIOSů a svítící logo Radeon. Fury X má také dva BIOSy, nicméně druhý BIOS slouží jako backup v případě poškození hlavního.

Sapphire Radeon RX 480 NITRO+ 4GB GDDR5

 

Polaris 10 v této formě je poměrně běžná a slušná mainstream karta, testovací kus patří mezi pomalejší modely, oproti referenční RX 480, která boostuje až na 1266 MHz má tento model boost posunutý na 1306 MHz a většinu času i opravdu zvládne tento boost provozovat. Karta má dvouventilátorový chladič s backplate. Sapphire u této generace předělal ventilátory a pro případy reklamace je možno vycvaknout ventilátor bez nářadí.

Karta má svítící logo Sapphire, které je možné přepínat přepínačem na backplate karty. Také zde najdeme možnost přepnout mezi dvěma BIOSy, bohužel oba dva jsou UEFI a tak karta nemusí fungovat ve starých počítačích, které s UEFI vůbec nepočítají. Karta má 4GB paměti GDDR5 připojené přes 256-bit sběrnici, jedná se však o pomalejší 7GHz čipy.

V idle nebo nízké zátěži karta zastaví oba ventilátory a neprodukuje tak žádný hluk.

Asus Turbo GTX 970 OC 4GB GDDR5

GTX 970 je i v dnešní době poměrně relevantní karta a může dobře posloužit i přes handicap s 3,5GB VRAM o kterém si můžete přečíst v našem článku zde:

Karta má opět referenční provedení jako GTX 1080, nicméně je o něco vyšší a tišší, i tak atakuje v zátěži až 75°C a díky tomu throttluje. Podobně jako GTX 1080 má LEDku na detekci přídavného napájení, která svítí červeně, pokud nepřipojíte přídavný osmipinový konektor. Karta má také velmi krátké PCB, takže ventilátor může nasávat vzduch z obou stran, jedná se tedy o vhodné řešení pro zapojení do SLI. Karta v idle bohužel nezastavuje ventilátor.

EVGA GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5

1050 Ti patří mezi malé karty, které nepotřebují přídavné napájení, alespoň testovaný model si vystačí se 75 Watty, které poskytuje PCI-Express slot na základní desce. Karta má jeden ventilátor a černě natřený hliníkový pasiv, bohužel v idle se ventilátor nezastavuje. Karta má jeden DVI-D konektor, jeden DisplayPort a jeden HDMI výstup. GPU je vyrobeno 14nm procesem Samsungu/GloFo podobně jako Radeon RX 480.

AMD Radeon Pro WX 5100 8GB GDDR5

Vezmeme Radeon RX 570, zmenšíme ho tak, aby byl dlouhý jako PCI-E slot, přidáme jednoslotový chladič, 8GB 5GHz GDDR5 VRAM a dáme do profi segmentu. Nové Radeony Pro WX také značí konec značení FirePro, což si myslím, že je tak trochu škoda, FirePro bylo poměrně dobře zavedené. Barevné schéma karet se navíc změnilo na modré. Tak nějak vznikla tato profi karta, která nepotřebuje podobně jako GeForce GTX 1050 Ti žádné přídavné napájení, nicméně je zde znát, že má žravější GPU, které by lepší napájení ocenilo.

Karta je velmi kompaktní a v zátěži tichá, chladič je totiž celoměděný. Karta se bohužel v zátěži podtaktovává a téměř nikdy nesedí na maximálním boostu, předpokládám, že 8GB GDDR5 VRAM na tom má také nějaký podíl. Pokud by karta měla přídavný 6pin a TDP 100W, výsledky by mohly být mnohem lepší. Karta je určitě primárně pro profi prostředí, testoval jsem ale s Gaming driverem, podobně jako u Vegy FE LC. Jako výstupy zde najdeme čtyři DisplayPorty verze 1.4.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – AMD Vega Frontier Edition Liquid Cooled v testu

Úterý, 8 Květen 2018 - 22:33 | Libor Míšek | Mno...ono je to tak, že se o problematiku zajímám...
Úterý, 8 Květen 2018 - 21:19 | VCR33 | Hezký večer, no to je dobrá myšlenka. Vzhledem k...
Úterý, 8 Květen 2018 - 21:10 | VCR33 | Ryzen 2200G Super..-) 17% vytížení CPU není...
Úterý, 8 Květen 2018 - 20:16 | hixaxon | Jeho trololo bylo vždycky příjemné a nenásilné....
Úterý, 8 Květen 2018 - 20:13 | hixaxon | VCR33 a Libore, jsem jen obyčejný zdejší čtenář,...
Úterý, 8 Květen 2018 - 19:01 | Libor Míšek | V betě už funguje encode i přes AMD (zkoušena...
Úterý, 8 Květen 2018 - 16:09 | rathanuviel | Hmm, tak mi zrovna odešel server, pardon. Zálohu...
Úterý, 8 Květen 2018 - 14:34 | VCR33 | Koukám, že do stable verze se AMF dostalo teprve...
Úterý, 8 Květen 2018 - 13:22 | Libor Míšek | JJ vim, mam zkušenosti s 1080Ti takže vim jak ten...
Úterý, 8 Květen 2018 - 12:29 | VCR33 | https://imgur.com/84AQhHC tady je single stream...

Zobrazit diskusi