Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ProArt StudioBook W590G6T - ultimátní mobilní WS s Quadro RTX 6000

V dnešním testu se podíváme na zcela jedinečný a extrémně speciální notebook, který je nabitý moderními technologiemi a nabízí brutální výkon. Dnešní peklostroj má hodnotu dvou Macbooků Pro 16 nebo dvaceti sedmi ojetých Fabií první generace.

Než se pustím do nějakých dalších detailů ohledně dnešního speciálního notebooku, který není tak úplně klasický notebook, musím upozornit, že se nejedná o model, který se v ČR prodává, navíc je testovaný kus interní ASUSí inženýrský vzorek, finální kusy v prodeji jsou typicky finálně vyladěné. Nicméně tento kus byl velmi dobrý, oproti prodejním kusům má zpomalené paměti RAM na 2400 MT/s namísto 2666 MT/s. Prodejní kusy by tak měly poskytovat o něco lepší výkon.

ASUS ProArt StudioBook W590G6T je opravdu speciální notebook. ASUS se s ním vytáhl minulý rok a jedná se aktuálně o jediný notebook na světě, který nabídne grafickou kartu NVIDIA Quadro RTX 6000 včetně ISV certifikací a možnosti použít Studio ovladače. Karta má 24GB VRAM a může pracovat i v 200W TDP režimu, výkon bude o něco nižší, než u desktopové verze s 260W TDP, ale i tak je velmi vysoký, hlavně v profi aplikacích. ASUS se chlubí, že jejich mobilní Quadro RTX 6000 24GB je o 50% rychlejší, než Quadro RTX 5000 16GB, což je typicky nejvyšší model, jaký najdeme v různých mobilních pracovních stanicích.

V perexu jsem poněkud nadstřelil cenu, když jsem cenu zjišťoval minulý rok, v zahraničí jsem notebook viděl za nějakých 330 000 Kč s DPH. Ale během psaní recenze jsem zjistil, že se prodává na stránkách ASUSu, Amazonu a tak podobně za podstatně nižší cenu, jen $10 000 a za to už dva plně vybavené Macbooky Pro 16 nekoupíte, jen jeden a ještě zbyde na pivo. Česká cena by tak mohla být okolo 215 000 Kč s DPH. Samotné Quadro RTX 6000 stojí klidně přes 100 000 Kč s DPH, takže cena je celkem opodstatněná.

Notebook je napěchovaný moderními technologiemi, které snad nikdo jiný v noteboocích nepoužívá a to včetně poněkud atypické konstrukce, považuji tento model za jakési demo "podívejte co ASUS dokáže" a z tohoto pohledu se mi notebook velmi líbí.

Dnes testovaná konfigurace tedy vypadá takto:

  • Intel Core i9-9980HK – 2,4GHz, Turbo až 5GHz, 16MB L3, 45W TDP, 14nm, 8C/16T
  • 64GB DDR4-2400 CL17-17-17-39 2T
  • NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB
  • Intel UHD 630 Graphics
  • 15,6“ AU Optronics B156ZAN05.0, 3840x2160 IPS 120Hz
  • Samsung PM981 1TB PCIe NVMe Gen3 x4 SSD
  • Intel 9560NGW WiFi (802.11ac + Bluetooth 5.0)
  • 12 cell 90Wh baterie
  • 300W napájecí GaN adaptér
  • Windows 10 Pro v2004

Opět jsem si připravil video, natočil jsem ho okamžitě po natočení videa o ZenBooku Duo 14 UX482, je tedy neskriptované a z patra. Pro další notebooky si připravím kratší a věcnější videa, děkuji za zpětnou vazbu v minulé recenezi.

 

Nyní k balení, krabice s notebookem procestovala půl světa a je tak lehce pobouchaná, nicméně notebook ochránila skvěle. Uvnitř hlavní krabice najdeme dvě menší krabice, jedna je chráněna extra obalem a sedí v ní notebook. V druhé krabici bydlí napájecí adaptér, který je velmi malý a extrémně specifický. Specifický je tím, že i přes malou velikost dodá až 300 Wattů přes proprietární konektor, který připomíná USB-C na první pohled, ale ve skutečnosti se jedná o třípin s plášťěm. Oněch 300W se zde tlačí tím, že napětí je navýšeno na 48 Voltů(notebookové adaptéry mají nejčastěji na výstupu 19-20V) a až 6,25A. Adaptér patří do rodiny adaptérů, které místo křemíkových komponent využívají nitrid gália, používá se zkratka GaN. GaN adaptéry mají výhody v menší velikosti a vyšší hustotě ve smyslu kolik Wattů vytlačíme z určité velikosti. Na první pohled bych si myslel, že adaptér dodá maximálně 90 Wattů, 300 jsem opravdu nečekal.

V krabici bydlí ještě velmi užitečné USB-C zařízení, jedná se o ASUS ADSU001 dokovací stanici, která poskytuje gigabitový ethernet, USB-C s podporou nabíjení(toto je funknce spíše pro telefony, tento dok se totiž dá používat tak, že jím můžeme nabíjet telefon, nicméně tento notebook přes USB-C opravdu nenabijete), dva USB-A 5Gb/s porty a velké HDMI s podporou 4K@30, takže se asi jedná o HDMI 1.4 nebo 1.4b. Tento dok se k notebooku velmi hodí, jelikož notebook samotný má kromě napájecího konektoru jen tři další USB-C porty, všechny poskytují ThunderBolt 3.

Notebook samotný bydlí v knížkovité krabici a je překvapivě těžký(hmotnost 2,9 kg), celé šasi je vyrobeno z magnesiové slitiny a některé vnitřnosti mají ochranný štít z titanu a dokonce i ventilátory jsou hliníkové. Tedy ASUS by mohl tvrdit "Na ničem jsme nešetřili.". Rozměry jsou celkem normální vzhledem k tomu, jak je notebook vybavený, 364 x 245 x 24 milimetrů.

Celé tělo je zhotoveno z magnesiové slitiny a zařízení působí vysoce kvalitně, byť na fotkách z mobilního telefonu to tak možná nevypadá. Horní víko má na sobě pouze logo ASUS. Spodek notebooku vypadá poměrně standardně včetně hromádky šroubků, po jejich demontáži se ale dostaneme pouze k baterii, ano ve spodní části notebooku bydlí pouze klávesnice a dvanácti článková 90Wh baterie. Zrcadlově natisknuté údaje o notebooku pak označují inženýrský testovací kousek.

Portová výbava na bocích je relativně chudá, na levé straně bydlí třípinový proprietární jack a USB-C port s podporou ThunderBolt 3, tento port nabízí čtyři linky PCIe Gen3, 10Gb/s USB port a DisplayPort 1.4. Na druhé straně najdeme další dva USB-C konektory, které nabízí stejnou konektivitu, rozdíl je však v tom, že tyto dva porty sdílí stejný ThunderBolt 3 řadič, takže pokud osadíme oba dva, poběží každý v režimu x2 Gen3. A to je co se portové výbavy týče vše, předpokládá se tedy využití přibaleného doku, nebo i jiné dokovací stanice.

Po otevření notebooku se naskytne pohled na klávesnici, ta má klávesy s extrémně nízkým zdvihem, skoro mám z toho pocit, že klávesnice neexistuje, ale je to dáno tím, že tato spodní část notebooku je velmi tenká sama o sobě a hned pod klávesnicí bydlí baterie. Nechybí zde obří celoklikací touchpad a reproduktory nad klávesnicí.

Klávesnice je podsvícená za pomoci bílého světla. Poněkud děsivé je zapínací tlačítko hned vedle klávesy Delete, nicméně nereaguje ihned na stisknutí, pokud je notebook zapnutý, je třeba ho několik sekund podržet, rychlé stisknutí omylem tak uspání nezpůsobí. I tak bych ocenil zapínací tlačítko jinde. ASUS do zapínacího tlačítka zaintegroval i čtečku otisků prstů, což zcela jistě potěší nadšence biometriky.

Možná si říkáte, kde je vlastně chlazení? Vždyť nikde nic není, přece se 45W CPU a 200W GPU musí nějak chladit. V tom je ten vtip, otevřením notebooku dvě kovové páčky odklopí částečně zadní víko notebooku, ve spodní části pak bydlí dva ventilátory, které vzniklou mezerou vyfukují horký vzduch za displejem směrem nahoru a ten pak tělo notebooku opouští podlouhlou mezerou vepředu nad displejem. Jedná se o velmi zajímavé a unikátní řešení, chlazení je téměř vždy schované. Díky specifické konstrukci zde není místo na standardní heatpipes, ASUS tak použil masivní parní komoru(vapour chamber), která překrývá procesor, grafickou kartu a možná další komponenty okolo. Chlazení je údajně dimenzováno na 300 Wattů tepla.

Jeden z mých prvních dotazů byl, zda nemůže dojít k trvalému poškození displeje, jelikož základní deska s komponenty, které vyrobí celkem dost tepla bydlí hned za ním. ASUS i na toto myslel a prý zde bydlí jakási titanová vložka, která má zabránit smažení displeje.

Toto unikátní řešení má i své nevýhody, pokud notebook necháte běžet zaklapnutý, usmaží se a vypne, neboť ventilátory nemají téměř žádný prostor k sání vzduchu. Rozebrání je také velmi komplikované, zadní kryt drží tři pružné "držáky", které znemožňují odklopení zadního víka, dovolí jen několik milimetrů navíc oproti standardnímu vyklopení. Pod tímto zadním krytem jsem viděl hromadu šroubků a dva ventilátory, je zde nějaký kryt, který kryje všechny komponenty. Pokud chcete vyměnit SSD v tomto notebooku, bude se jednat o dost komplikovaný proces. A protože jsem neměl vhodné nástroje, tak jsem se do toho nepouštěl, navíc bych nerad zničil notebook, který není můj a není zrovna nejlevnější.

Displej je velmi dobrý, ASUS zde osadil UHD panel od AU Optronics B156ZAN05.0, jedná se o 3840x2160 120Hz panel, ten má na sobě dokonce ochranné sklo Gorilla Glass 5, nabízí 100% Adobe RGB barevné pokrytí a má matnou povrchovou úpravu. Displej je od výrobce zkalibrovaný a Pantone validovaný. Přesnost barev pak údajně dosahuje hodnoty Delta-E <1. Maximální jas dosahuje hodnoty 300 nitů.

Nad displejem bydlí tradiční sada ve formě 720p webkamery a infračervené kamery fungující s Windows Hello.

Notebook jsem se rozhoval otestovat se zapnutým napájecím profilem, který by se dal označit jako Extreme Performance. V tomto režimu udrží dlouhodobě procesor napájecí limit 45 Wattů a Quadro RTX 6000 drží šílených 200 Wattů. Ve standardním režimu je power limit GPU asi 125 Wattů a nemůže se tak chudák plně projevit. V režimu s maximálním výkonem je notebook logicky hlučnější, zcela určitě vyrobí hluk přesahující 40 děloBuchů, ale zvuk naštěstí není pískavý nebo jinak nepříjemný. Notebook využívá technologii NVIDIA Optimus, primární zobrazovač plochy je tedy Inteul UHD 630 integrovaná grafika, což se velmi hodí při provozu na baterie.

 

 

Software

Na notebooku nechyběl tradiční McAffee a MS Office 365, jinak zde mimo ovladače nenajdeme prakticky nic. Co se ASUS specifických programů týká, máme zde klasický myASUS, ve kterém můžeme zjistit stav záruky, diagnostikovat notebook, stáhnout ovladače či BIOS.

 

ASUS ProArt Creator Hub

Tento program připomíná Armoury Crate, ale umí toho o dost méně, máme zde k dispozici monitoring ventilátorů a také můžeme kalibrovat displej, za předpokladu, že si připojíme externí kalibrační sondu.

 

NVIDIA Quadro Experience je v podstatě přemalované GeForce Experience, ale pro profi karty, vyžaduje samozřejmě účet a přístup k internetu.

 

Realtek Audio Console je další klasický nástroj pro konfiguraci audia, Realtek prakticky ovládl trh s audio kodeky, takže na jiný nástroj spíše nenarazíte.

 

Nakonec přidávám ještě screenshoty z novější verze Thunderbolt Control Center, jak můžeme vidět, máme zda dva řadiče, přičemž jeden z nich obsluhuje dva porty ze tří.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ProArt StudioBook W590G6T - ultimátní mobilní WS s Quadro RTX 6000

Pondělí, 8 Únor 2021 - 12:43 | Karáš Svorka | Tak vzhledem k té grafice to asi spíš míří na...
Pondělí, 8 Únor 2021 - 12:28 | Karáš Svorka | Není zač, ale berte to s jistou dávkou soli,...
Pondělí, 8 Únor 2021 - 01:18 | Artael | Především, děkuji za kvalitní recenzi (byť...
Neděle, 7 Únor 2021 - 17:47 | to-toto | Krom toho, ze ten 45W procesor bude docela bida (...
Neděle, 7 Únor 2021 - 12:14 | Karáš Svorka | Myslím, že k tomu mají nějakou tříletou ASUS...
Neděle, 7 Únor 2021 - 12:02 | Karáš Svorka | Na AM4 socketu by to sice bylo zajímavé, ale...
Sobota, 6 Únor 2021 - 20:50 | X Polish | Děkuji za přidání sekce Linux.
Sobota, 6 Únor 2021 - 12:51 | DRK | A to ani nemluvím o tom že mně zamrazí, když si...
Sobota, 6 Únor 2021 - 08:10 | SudetChobot | ale chápou.... ale z principu tahat s sebou cihlu...
Sobota, 6 Únor 2021 - 00:54 | Ladis | Lidi furt nechápou rozdíl mezi notebookem a...

Zobrazit diskusi