Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Asus ROG Phone je herní démon s 90Hz panelem, 4000 mAh baterií a dokem

Asus ROG Phone je mnohem více než obyčejný chytrý telefon. Pod jednou střechou schovává AMOLED obrazovka s obnovovací frekvencí 90Hz, dva USB-C konektory, možnost telefon zadokovat a 3.5mm jack.

Kapitoly článků

1.  Začínáme
2.  Hardware

Asus ROG Phone je mnohem více než obyčejný chytrý telefon. Pod jednou střechou schovává AMOLED obrazovka s obnovovací frekvencí 90Hz, dva USB-C konektory, možnost telefon zadokovat a 3.5mm jack. Děkuji společnosti Asus za zapůjčení telefonu za účelem otestování.

Specifikace, ať víte, o čem je řeč.

Velikost158.8 x 76.2 x 8.3 mm s váhou 200 gramů (sklo, kov, sklo a kov)
ObrazovkaSuper AMOLED panel, úhlopříčka 6 palců s rozlišením 1080 x 2160 pixelů, 19:9 poměr (~402 ppi jemnosti),  Obrazovka dosahuje 108% DCI-P3 profil a dosahuje frekvence 90 Hz
SystémAndroid 8.1 (Oreo) – S lehkou grafickou nástavbou ROG Gaming X GUI
Procesor

Osmijádrový Qualcomm Snapdragon 845 (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold &4x1.8 GHz Kryo 385 Silver), skrze software lze procesor lehce přetaktovat

GPU: Adreno 630
PaměťRAM 8 GB s úložným prostorem 128 nebo 512  GB - bez slotu na paměťovou kartu v telefonu
Fotoaparát

Zadní: 12+8 MP (primární s f/1.8, sekundární f/2.4 s 2x optickým přiblížením). Optická stabilizace je k dispozici pouze u hlavní širokoúhlé čočky. Video je možné zaznamenat v rozlišení 2160p při 60sn./s.

Přední: 8 MP s f/2.0 bez optické stabilizace ani AF
Sítě

Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot

Bluetooth: 5.0, A2DP, LE, aptXHD

GPS: dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS

FM Rádio a NFC

Konektory

USB-C 3.1, na boku telefonu je druhý kombinovaný USB-C konektor umožňující připojení rozšiřujících modulů.

Baterie: nevyměnitelná Li-Po 4000 mAh / nabíjení s podporou QuickCharge 4+ - 30W s podporou USB-C PD (power delivery)
Ostatní

Dual-SIM, Čtečka otisků prstu na zadní straně, odolnost vůči vodě (telefon ale nelze ponořit do vody, jelikož není zcela utěsněný), Gyroskop, senzor zrychlení,  barometr a kompas, Stereo reproduktory, 3.5mm sluchátkový jack, dotykové tlačítka na stranách telefonu, které lze nastavit k libovolné akci skrze GUI

Cena 20 990,- v době psaní recenze za základní verzi s kapacitou 128 GB
RozšířeníV balení se nachází rozšiřující větráček, který přidává USB-C a 3.5mm jack, volitelně Je k dispozici Twin Dock, GamePad a dokovací stanice, skrze kterou lze telefon připojit například k televizi


O něco málo větší než iPhone 6s - Asus ROG Phone

Přední strana disponuje pouze masivní plochou zaplněnou 6 palci obrazovky v podobně AMOLED panelu, který jako jediný zvládne vykreslit 90 snímků za vteřinu. Pochopitelně lze snímkovou frekvenci redukovat v nastavení, a tím následně zvýšit výdrž baterie, nicméně jsem během testování měl 90Hz zapnuto takřka nepřetržitě. Zkrátka, plynulost přechodu (a celkově ovládání telefonu) je návyková.

Mimo to, v horní i dolní části se nachází reproduktor. Máme zde dva namířené přímo na uživatele. Ve své kategorii jsem byl doslova unesen jejich kvalitou a detailním prokreslením stereo zvuku. Na konzumaci obsahu či hraní her konkurenta najdeme maximálně u Razer Phone. Ten ale nemá AMOLED panel, nýbrž pouze IPS (byť jde o kvalitní panel, který jako jediný na trhu zvládne 120 snímků za vteřinu).

Snímkovou frekveci lze nastavovat přímo v roletě z hlavní obrazovky

Zadní strana je spíše překombinovaná. Duální fotoaparát doplněný o čtečku otisku prstů s nejzvláštnějším možným tvarem. Nejde o špatnou čtečku, jen tvar je spíše nezvyklý a pár dní jsem si zvykal na umístění čtečky. Poslední zdejší specialita je viditelná mřížka sloužící ke zlepšení chlazení, kterého je potřeba, neboť se při hraní telefon poměrně zahřívá. Doplňující větrák pak napomáhá k lepšímu odvodu tepla. 

Netradičně řešené výkroje umožňují efektivnější chlazení přes dodávané nebo volitelné příslušenství. Mřížka zde není jen na okrasu. Osvětlené logo ROG je vždy viditelné i přes nasazený dock.

Šílenosti nekončí, boční strany jsou doslova obsypány tlačítky. Pravá strana zcela klasicky obsahuje tlačítko pro zamknutí a regulaci hlasitosti, strana levá přináší proprietární zdvojený USB-C konektor, nicméně s jiným výřezem.

I když se konektor tváří zvláštně, jde o USB-C konektor doplněný o druhý s odlišným výřezem určeným speciálně pro Dock. Naštěstí lze boční USB-C v případě potřeby využít třeba k nabíjení nebo připojením jiného příslušenství, např. USB sluchátky.

Nejspíše Asus zcela záměrně obchází standardy pro USB-C konektor. Naštěstí je hned vedle něj i klasický USB-C, což jsou celkově dva konektory na telefonu k nabíjení a přenosu dat. Oba dva konektory jsou zcela funkční a dostupné i bez redukce. A nekončíme, stejně jako Horst Fuchs i Asus přináší něco navíc. V dnešní době už prakticky vymřelý 3.5mm jack je stále zde.

I balení je u Asusu impozantní, ale nejsem první recenzent, který má balení v ruce, takže je třeba brát obal telefonu s rezervou. Černá krabice trojúhelníkového tvaru (krabička připomíná herní počítače Dell Alienware v poslední generaci). V balení nalezneme telefon, větráček, který rozšiřuje proprietární konektor na USB-C a 3.5mm jack (který je mimochodem stále k dispozici ve spodní části telefonu), USB-C nabíječka schopna doručit 30W a využívající protokolu USB-C PD, USB-C kabel a dokumentaci.

Jako specialitu mi Asus zapůjčil i jeden rozšiřující modul TwinDock. Ten byl v samostatné krabici obsahující samotný dock a drobnou dokumentaci. Zde toho nelze mnoho vymyslet. 

Kapitoly článků
1.  Začínáme
2.  Hardware

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Asus ROG Phone je herní démon s 90Hz panelem, 4000 mAh baterií a dokem

Pátek, 17 Květen 2019 - 10:39 | ldx | V podstatě souhlasím, ale jste si jist že ten...
Čtvrtek, 16 Květen 2019 - 14:23 | Zog Zogothowics | Switch zas tak prehistorický není. Ale už by to...
Čtvrtek, 16 Květen 2019 - 14:21 | Zog Zogothowics | Dlouhý T kus který vám prodlouží telefon zhruba o...
Středa, 15 Květen 2019 - 23:23 | Cichas | Prosim foto. Docela me zajima jak externi redukce...
Středa, 15 Květen 2019 - 12:53 | Zog Zogothowics | Tak tuhle killer featuru řeší redukce co jsem...
Středa, 15 Květen 2019 - 08:40 | Cichas | To, ze je to predrazene (a doplnky jeste vice) -...
Středa, 15 Květen 2019 - 07:15 | Zog Zogothowics | Kjutlovi v recenzi nemůžete věřit ten si myslí...
Středa, 15 Květen 2019 - 01:29 | ldx | Podle recenze mi to nepřipadalo "nefunkční...
Úterý, 14 Květen 2019 - 07:27 | Zog Zogothowics | Žádný čínský spyware se nekoná, LTE pásma pro nás...
Úterý, 14 Květen 2019 - 02:07 | Karáš Svorka | Plasťák z čínským spyware, nemá NFC, menší...

Zobrazit diskusi