Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Asus ROG Phone

Asus ROG Phone je mnohem více než obyčejný chytrý telefon. Pod jednou střechou schovává AMOLED obrazovka s obnovovací frekvencí 90Hz, dva USB-C konektory, možnost telefon zadokovat a 3.5mm jack.

Kapitoly článků

1.  Začínáme
2.  Hardware

Obrazovka

Asus ROG Phone zde nemá konkurenci. Jako jediný přináší AMOLED panel schopný vykreslit 90 snímků za vteřinu a ještě k tomu je barevně kalibrován tak, aby podával věrné barvy.

Další velmi pozitivní vlastností je velikost samotného panelu.

Obrazovka dosahuje velikosti 6 palců, což už je mnoho na běžné používání. Zcela to však dostačuje pro konzumaci obsahu a hraní her. Zároveň telefon není nijak obrovský a lze jej přenášet v kapse. Připočtěte k tomu stereo reproduktory a máte dokonalý nástroj pro vše.

K samotným vychytávám pak patří inteligentní uzpůsobení snímkové frekvence, kde systém sám rozpozná, v jaké snímkové frekvenci je daný objekt na obrazovce vykreslen a uzpůsobí frekvenci k optimalizaci a snížení spotřeby.

Zvuk

Reproduktory bych rád zmínil samostatně. Asus zde odvedl skutečně impozantní práci a vměstnal do malého telefonu skutečně hlasité a dobře znějící reproduktory, které jsou ke všemu v páru a postarají se o skutečný zážitek ze stereo poslechu. Za dlouhou dobu, co jsem testoval všemožná mobilní zařízení, mě ROG phone přesvědčil natolik, že jsem neměl potřebu připojovat externí reproduktory. A když by náhodou pro někoho reproduktor nebyl to pravé ořechové, skrze 3.5mm jack lze připojit externí sluchátka či reproduktory.

O výstup se totiž postará kvalitní DAC. Jediné negativum je nemožnost vypnout přednastavený ekvalizér. Jediná možnost ovlivnění, jak bude zvuk upraven, je skrze aplikaci, ve které pouze zvolíte výrobce a typ sluchátek bez podrobnějšího povědomí o tom, co se všude opravuje a „vylepšuje“. Je to zvlášť smutné, když Asus nacpal tak kvalitní DAC. Nicméně stále jde o to nejlepší, co lze v mobilním segmentu vůbec najít.

Konektivita

O konektory u ROG phone rozhodně nouze není. Těch je tu totiž mnohem více než na nejmenším Apple zařízení MacBook 12. K dispozici je mimo sluchátkový výstup ještě USB-C konektor verze 3.1 kombinovaný s druhým USB-C 3.1, jenž lze využít buď jako samostatné druhé USB-C nebo jako dokovací konektor pro speciálně navržené moduly.

Jedním z nich je v balení přiložený větráček, který zároveň rozšiřuje proprietární konektor na samostatný USB-C kombinovaný s druhým sluchátkovým jackem. To oceníte především při hraní, protože redukce svede kabely směrem pryč ze stran, které by jinak překážely na kraji telefonu.

Bezdrátová konektivita je rovněž zde. Hlavním plusem je podpora WiGig, což je 60 GHz Wi-Fi síť sloužící pro rychlý přenos obrazu na krátké vzdálenosti. V kombinaci s bezdrátovým dokem, který lze připojit například k televizi, zvládne telefon bezdrátově streamovat obsah na připojený televizor.

Klasická Wi-Fi zde nechybí. Lze se připojit k pásmu 2.4 i 5 GHz. Jako doplnění je třeba zmínit NFC nebo Bluetooth ve verzi 5.0 s podporou bezztrátového přenosu zvuku AptX HD. V praxi jsem toho velmi využíval. Zvuk byl prezentován skrze bezdrátový Bluetooth reproduktor se zapnutou hrou na telefonu. Nebýt přenosu zvuku s nízkou latencí, hru bych si tolik neužil.

Výkon

Výrobce nešetřil, a tak není divu, že Asus je vybaven stále nejvýkonnějším procesorem Snapdragon 845. Z předchozích testů máme už přesnou představu, co od procesoru čekat. Co ale konkurence nemá, je aktivní chlazení čipu, což přináší pár procent výkonu navíc. Lze to vidět v syntetických testech.

    

I když se Google Play tváří, že benchmark není kompatibilní, stejně jsem jej do telefonu dostal a výkon otestoval!

    

   

Malý větráček ale nechladí pouze telefon ale i oblast okolo středové části. Oceníte to především při delším hraní na telefonu. Chladný vzduch snižuje povrchovou teplotu a ruce se díky tomu tolik nepotí. Je to zkrátka win-win a já jen můžu tiše doufat, že více výrobců zvolí tento systém, byť by mělo jít o jinak zbytečnou věc. Každý hráč nebo i velmi aktivní uživatel ocení ruce, které nejsou usmažené od rozpáleného telefonu. Nakolik je aktivní chlazení účinné, lze vidět v syntetických testech:

PUBG i Fortnite jedou na jedničku a bez zaseknutí. Jediným limitujícím faktorem je pak hráč.  

Vtipné na těchto testech je, že i přes vyšší takty je výsledné skóre v AnTuTu nižší o pár procent, než u jiného zařízení s identickým procesorem. Při pokusu o instalaci programu z Google Play obchodu mi aplikace vyskočila jako nepodporovaná, a tak jsem musel do telefonu aplikaci doslova narvat násilím z jiných zdrojů.

Mám podezření, že aplikace samotná není pro ROG Phone správně optimalizovaná a proto je výsledné skóre nižší. Výkonnostní skok lze ale pozorovat v testu GeekBench 4.0, kde jasně převyšuje prakticky vše, co jsem měl tu čest testovat (byť jen o jednotky procent). V reálném světě je procesor výkonný tolik, že současné aplikace nedokážou naplno využít potenciál, který se v telefonu ukrývá. Zastarávání se tak nebude konat velmi dlouhou dobu a to hlavně díky výkonnému procesoru.

Baterie

Každý telefon je předem odsouzen k brzkému zániku, a to právě díky baterii. Asus zde naštěstí nešetřil a ROG Phone ukrývá v sobě rovnou 4000 mAh. Když k tomu připočteme TwinDock s jeho masivní 6000 mAh baterií, dostáváme se na úctyhodných 10000 mAh kapacity, což stačí pro celodenní hraní her.

Jelikož sám telefon nemohu rozebrat a podívat se do vnitřku, zde je pohled z rozborky ROG Phone. Credits: JerryRigEverything

V reálném světě telefon vydrží necelé čtyři dny bez zátěže, prakticky dva celé dny lehkého používání, 11 hodin brouzdání po internetu a zhruba 12 hodin sledování videa. Pokud zapnete 90hz obnovovací frekvenci, čehož je telefon schopný, tak výdrž baterie citelně klesne zhruba o 25 %, takže pokud chcete šetřit baterii, nezapínejte vyšší obnovovací frekvenci. Žraní baterie nepomáhá ani lehce přetaktovaný procesor. Celkově vzato jde o luxusní výsledek a upřímně jsem očekával spíše tragickou výdrž.

    

Při běžném provozu lze z telefonu vyždímat i dva celé dny, ovšem při intenzivním hraní se baterie vyždíme poměrně rychle. Rychlá nabíječka je v takových případech požehnání.

Software

Asus ROG přichází s víceméně čistým systémem Android ve verzi 8.1 s příslibem verze 9.0. Odlišnost od jinak čistého systému je mírná grafická nástavba, která spíše mění fonty a barvy, než aby samotný systém doslova přeplácla grafickým blobem. Působí to efektivně, přitom lehce. Na první pohled je to ale matoucí, jelikož prvky nejsou klasický černé na bílém, ale tmavě červené na černém pozadí.

    

    

Mimo systém je zde centrum her, které (stejně jako tomu bylo u telefonu Black Shark od Xiaomi) vypíná zbytečné postranní aplikace tak, aby celý dostupný výkon byl dedikován hře, která je aktuálně na popředí. Mimo to lehce zvyšuje takt procesoru tak, aby bylo dosaženo optimálního herního požitku. Ve výsledku to ale není moc poznat, jelikož je procesor velmi výkonný a není hra, která by plně využila jeho potenciálu.

To ale nic nemění na tom, že jak telefon bude stárnout a stárne, výkonu bude stále dostatek, což z ROG Phone (pokud se nerozsype při prvním tvrdém pádu) dělá telefon na velmi dlouhou dobu.

Konektivita

Prvně je třeba zmínit něco méně podstatného, když Asus byl natolik laskav a do telefonu přidal 3.5mm sluchátkový jack, doplněný o dva USB-C konektory, přičemž jeden lze rozšířit přes doplněný větráček o druhý 3.5mm jack kombinovaný s USB-C konektorem.

Tím méně podstatným je Bluetooth, který je zde ve verzi 5.0 doplněný o AptX HD, což ocení vlastníci bezdrátových sluchátek. Druhým podstatným připojením je Wi-Fi zvládající klasicky 2.4 i 5 GHz. Navíc ovšem je Wi-Gi, což je bezdrátový přenos dat běžící na frekvenci 60 GHz a přes volitelný dok lze obraz a zvuk přenášet na jakoukoliv obrazovku v rozumném dosahu. Zde je Asus napěchovaný až k prasknutí.

Jediná vážnější výtka je k absenci paměťové karty. Do telefonu lze vložit pouze 2 SIM karty.

Herní dok

V balení od výrobce dostaneme mimo telefonu i párkrát zmíněný větráček, který rozšiřuje proprietární USB-C USB-C kombo na USB-C a sluchátkový jack. Pokud se ptáte, k čemu je to dobré, hned vysvětlím.

Veškeré herní tituly, které jsou v mobilním světě k dispozici, se hrají na šířku obrazovky, jenomže problém nastává ve chvíli, kdy telefonu dochází šťáva a zároveň používáte drátová sluchátka (pro některé již historie). Připojením zmíněného docku se tyto dva konektory přesouvají na stranu a při hraní kabel nezavazí úchopu telefonu, což zlepšuje ergonomii.

To ale není vše, jelikož jsem k testu měl zapůjčen i TwinView Dock. Ten přidává druhou obrazovku o stejné velikosti, doplňuje reproduktory a při poslechu hudby, sledování videa nebo hraní her zvelebuje zvuk do neuvěřitelných hodnot. Opravdu jsem byl překvapen, jak dobře mohou hrát titěrné reproduktory.

Mimo to doplňuje jinak chybějící slot na paměťovou kartu, takže lze snadno připojit plnohodnotnou SD kartu. Pochopitelně je k dispozici USB-C konektor a sluchátkový konektor v zadní části docku tak, aby kabel opět neobtěžoval při hraní. Třešničkou na dortu je dvojice funkčních tlačítek zaměřené pro hráče. Jediný problém, co jsem s dokem měl, byla nemožnost přemapovat a rozchodit zadní tlačítka, což doufám výrobce vyřeší v následující aktualizaci.

Dock jako samotný ocení spíše hráči, kteří z telefonu rovnou streamují obsah na Twitch nebo YouTube.

Přiložená aplikace rovněž dovede nahrávat aktuální dění na telefonu a přes druhou obrazovku lze snadno aplikaci ovládat. Pokud ale nehrajete, na druhé obrazovce lze mít například webovou stránku a na obrazovce hlavní lze mít puštěné například video. Výrazně to zlepšuje operaci ve více oknech.

Jako poslední bonus celé stanice je 6000 mAh baterie pro větší výdrž na baterii. Jediná nevýhoda je větší rozměr samotného zařízení a náročnější následné přenášení, protože telefon samotný, dok s druhou baterií a další obrazovkou zkrátka nějaký gram navíc přidá.

Kapitoly článků
1.  Začínáme
2.  Hardware

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Asus ROG Phone je herní démon s 90Hz panelem, 4000 mAh baterií a dokem

Pátek, 17 Květen 2019 - 10:39 | ldx | V podstatě souhlasím, ale jste si jist že ten...
Čtvrtek, 16 Květen 2019 - 14:23 | Zog Zogothowics | Switch zas tak prehistorický není. Ale už by to...
Čtvrtek, 16 Květen 2019 - 14:21 | Zog Zogothowics | Dlouhý T kus který vám prodlouží telefon zhruba o...
Středa, 15 Květen 2019 - 23:23 | Cichas | Prosim foto. Docela me zajima jak externi redukce...
Středa, 15 Květen 2019 - 12:53 | Zog Zogothowics | Tak tuhle killer featuru řeší redukce co jsem...
Středa, 15 Květen 2019 - 08:40 | Cichas | To, ze je to predrazene (a doplnky jeste vice) -...
Středa, 15 Květen 2019 - 07:15 | Zog Zogothowics | Kjutlovi v recenzi nemůžete věřit ten si myslí...
Středa, 15 Květen 2019 - 01:29 | ldx | Podle recenze mi to nepřipadalo "nefunkční...
Úterý, 14 Květen 2019 - 07:27 | Zog Zogothowics | Žádný čínský spyware se nekoná, LTE pásma pro nás...
Úterý, 14 Květen 2019 - 02:07 | Karáš Svorka | Plasťák z čínským spyware, nemá NFC, menší...

Zobrazit diskusi