Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – Bezdrátová myš Asus ROG Chakram si hraje na gamepad. Uspěla v akci?

Herní produktovou řadu společnosti Asus letos doplnila velmi originální bezdrátová myš Asus ROG Chakram, která na první pohled zaujme analogovou páčkou. Papírově takový hybrid mezi myší a ovladačem může znít lákavě, praktické využití však očekávání nenaplnilo. Podívejme se na ni blíže.

Zaujmout na poli herních periferiích je pro výrobce zřejmě čím dál tím těžší. V poslední době můžeme mezi kategoriemi myší a klávesnic vídat různé experimenty, kterými se značky snaží odlišit od konkurence a nabídnout přidanou hodnotu. Bezdrátová herní myš Asus ROG Chakram se z tohoto davu pokouší vyčnívat integrací analogové páčky, kterou můžeme znát z herních ovladačů.

Obzvláště v některých žánrech je propastný rozdíl mezi hraním na myši a hraním na ovladači, papírově tedy možnost kombinovat obě periferie simultánně zní vskutku slibně. Možnosti využití myši se díky tomuto drobnému detailu teoreticky rozšířily. Aby ovšem taková funkcionalita měla smysl, musí být ještě použitelně implementována. A z testování Asus ROG Chakram si v tomto směru odnášíme smíšené pocity.

Hlavní lákadlo této myši má bohužel tendenci zastínit zbylé parametry, které jsou u ROG Chakram velmi nadprůměrné. Aby také ne, když její cena činí enormních 4 590 Kč. V recenzi se k jednotlivým parametrům postupně dostaneme, v krátkosti si však poznamenejme, že vyjma analogové páčky nabízí skvělou citlivost 100 – 16 000 DPI, rychlost 400 IPS při zrychlení 40 G, tři režimy propojení (Bluetooth, Wi-Fi dongle a USB-C kabel) s odezvou 1ms a bezdrátové Qi nabíjení s výdrží až 79 hodin na jediné nabití.

Balení a příslušenství

Že se potýkáme s prémiovým produktem, nám připomene už krabička od myši a její balení. Výrobci se stále snaží posouvat i zážitek z rozbalování, snad aby příjemné pocity v zákazníkovi potlačily jeho výčitky, že právě utratil majlant za něco zbytečného. Po otevření víka nás tak uvítá minimalisticky zabalená myš na piedestalu, pod kterém se ukrývá zbytek příslušenství.

Pod myší dále najdeme manuál přeložený do češtiny, USB-C kabel pro propojení myši s počítačem a zároveň její nabíjení, dále pak redukci z USB-C na USB 3.0, kapsu pro přenášení na cestách a krabičku, ve které se schovávají náhradní šedé spínače OMRON D2F-01F (za modré OMRON D2FC-F-K50M), alternativní klobouček k joysticku či jeho záslepka a pinzeta. USB dongle nalezneme schovaný přímo v myši, jejíž magnetické víko sundáte i jedním prstem a stejně tak jednoduše zase zacvaknete. 

Asus ROG Chakram chválíme za širokou škálu customizace, zejména pak za přibalení náhradních spínačů. Někteří výrobci se už si tuto praktiku osvojili, ale stále jde spíše o výjimku. Vzhledem k vysoké ceně myši je možnost výměny spínačů žádoucí, jelikož se tak výrazně zvyšuje její životnost.

Úpravy, servis

Exoskelet myši rozeberete během několika sekund. Jednotlivé krytky jsou magnetické, takže za ně stačí jen trochu zatáhnout, aby povolily. Pod prvním víkem se skrývá USB dongle a RGB podsvícení kryté žetonem s logem ASUS ROG, který můžete klidně sundat a nahradit vlastním designem, jelikož se v balení nachází náhradní žeton v bílé barvě, na který si můžete nalepit třeba samolepku.

Po odhalení horního víka se odkryjí i kryty pro pravé i levé tlačítko myši, které od myši oddělíte stejně tak jednoduše, abyste se dostali k samotným spínačům. K odejmutí spínačů postačí přiložená pinzeta, v případě její ztráty to však zvládnete i prsty. Veškerý servis se tedy obejde bez šroubováku.

Pinzetou také můžete vyjmout hlavní lákadlo této myši, klobouček z joysticku. Můžete jej buďto vyměnit za náhradní klobouček, který je o něco delší a lépe přístupný, či ho zaslepit v případě, že by vám jeho používání nevyhovovalo.

Joystick, podpora a software

Pokud jste někdy měli v ruce Playstation Portable, můžete si udělat živou představu o materiálu kloboučku u Asus ROG Chakram, velikost hrášku s hrubým povrchem a hloubkou přibližně 1 milimetru.

Joystick můžete používat dvěma způsoby, buďto analogově do všech směrů či digitálně ve čtyřech směrech. Analogové nastavení je tak určené zejména pro ty, kteří by s páčkou rádi ovládali například akční, závodní a další hry. Digitální nastavení naopak využijete ve hrách, ve kterých nepotřebujete směrové klávesy ale více tlačítek. Jednotlivým směrům totiž můžete přiřadit různé klávesy či makra.

Zařízení funguje okamžitě po zapojení do počítače, dokonce i Steam jej okamžitě identifikuje jako gamepad, takže hry podporující ovladač většinou umí páčku okamžitě využít i bez složitého nastavování. Většina funkcionalit se však schovává v doplňkovém softwaru Asus Armory Crate, kde si můžete jednotlivé klávesy i joystick přizpůsobit.

Uživatelé, kteří již mají některý produkt z řady ROG a používají starší software Armoury II, se nemusí obávat instalace dalšího softwaru. Asus ROG Chakram je kompatibilní se starším programem a případně lze veškerou obsluhu obstarat pouze v něm, bez nutnosti instalace nové verze. V softwaru strávíte nejvíce času s přiřazováním kláves, tvorbě maker a editaci RGB podsvícení.  

Když se design míjí s praxí

Papírově zní využití analogové páčky slibně, i samotná podpora je nadstandardní. V praxi však se však nekombinuje dobře s ergonomií a ostatně ani s motorikou ruky. Joystick musíte ovládat palcem, který ovšem zajišťuje hlavní podporu v držení myši. Abyste joystickem pohnuli například dopředu, musíte palec vysunout vpřed, čímž se vám změní těžiště, přenesete váhu myši do malíčku a zhorší se vám stisk. Pohyb s myší pak působí křečovitě a nepřirozeně.

Přirozeně nepůsobí ani náklon, pod kterým musíte joystick používat. Běžný ovladač byste měli přímo před sebou, takže doleva by znamenalo doleva a dolů by znamenalo dolů. Na myši ovšem máte joystick na boční straně otočený svisle do strany, takže vytočením nahoru znamená doprava a vytočením dopředu znamená nahoru. S řádnou praxí by si na to asi člověk zvyknout mohl, ale bude to jako učit se znovu jezdit na kole s převrácenými řídítky.

Joystick navíc klade nepochopitelně vysoký odpor, takže dokud do něj nezapřete celý prst, pružinka se tak vzpouzí, že při pokusu o náklon nahoru myš prakticky zdvihnete. Umístění joysticku je navíc až příliš vepředu, aby se při běžném držení myši pod palcem vůbec nenacházel. Výrobce tím chtěl zřejmě předejít tomu, aby uživatel neprováděl náhodné inputy, ale odsunul tak využití joysticku na druhou kolej. Své využití v systému přitom páčka má, když ji přepnete do digitálního nastavení.

V digitálním nastavení můžete jednotlivým směrům přiřadit různé klávesy či zkratky. Joystickem tak můžete ovládat třeba hlasitost, posouvat video či kopírovat a vkládat. Kdyby výrobce udělat i samotný joystick zmáčknutelný (aby imitoval například L3/R3 klávesy z gamepadu), mohli byste jedním prstem obstarat až pět operací. K tomu si připočtěme ještě dvě boční tlačítka, která se už dnes nacházejí na většina myší.

Připojení, nabíjení, výdrž

Asus ROG Chakram připojíte k počítači třemi způsoby. Tím nejběžnějším bude zřejmě USB dongle, který komunikuje se zařízením přes bezdrátové připojení v 2.4GHz pásmu. Alternativou je pak Bluetooth či standardní propojení přes USB 3.0 kabel, pro který má myš USB-C zdířku. Pouze u těchto dvou metod nabídne myš odezvu 1000 Hz a kompatibilitu s joystickem. Bluetooth připojení tyto dvě funkce postrádá.

Dále nutno říct, že připojení přes kabel považuje myš za primární zdroj a ignoruje následně zbylá zařízení. Bez kabelu sice lze přepínat mezi dvěma zařízení, kdy jedno komunikuje přes WiFi a druhé přes Bluetooth, ale jakmile je myš připojená do počítače přes kabel, komunikuje pouze s ním. 

Na jediné nabití se zapnutým RGB vydrží myš až 48 hodin provozu přes bezdrátové připojení (až 53 hodin přes Bluetooth), s vypnutým RGB pak až 79 hodin provozu přes bezdrátové připojení (až 101 hodin přes Bluetooth). Na stopkách to odměřené nemám, ale osobně jsem se dostal přibližně na 5 dní provozu, přičemž na počítači vysedávám v současné době od rána do večera.

Asus ROG Chakram podporuje rychlé nabíjení, se kterým se dostanete až na 12 hodin provozu už po 20 minutách nabíjení. Navíc disponuje funkčí bezdrátovým Qi nabíjením, takže máte-li po ruce bezdrátovou nabíječku pro telefon, můžete na ni myš čas od času položit a víceméně se o ni nikdy nestarat. Pro ještě větší komfort si můžete pořídit i Qi herní podložku, která bude myši dodávat konstantně šťávu. 

Závěrem

Asus ROC Chakram láká nejvíce na svojí největší slabinu, herní joystick. Ve zbytku výbavy se ale přesto jedná o nadstandardně vybavenou myš, která nabízí skvělou citlivost, zrychlení, odezvu a v digitálním nastavení joysticku i poměrně vysoký počet tlačítek pro dodatečné akce či makra. Potěší i skvělou výdrží a podporou bezdrátového nabíjení. Všechny skvělé parametry však stojí ve stínu joysticku, jehož implementace se bohužel nezdařila, a dost vysoké ceny. Škoda také, že není vhodná pro leváky. 

Diskuse ke článku RECENZE – Bezdrátová myš Asus ROG Chakram si hraje na gamepad. Uspěla v akci?

Pátek, 20 Říjen 2023 - 14:37 | urvaashi | Independent Escorts in Delhi Certain call girls...
Středa, 9 Prosinec 2020 - 13:46 | Zog Zogothowics | V jednu chvíli jsem si říkal super, tohle řeší...

Zobrazit diskusi