Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: HP OMEN X 2S 15-dg003nc – aneb dva displeje, NVMe RAID a RTX 2080 Max-Q

Je libo osmijádrový procesor od Intelu, 240Hz G-Sync LCD a RTX 2080 Max-Q? To vše včetně dvou 1TB SSD v RAID0 a sekundárního displeje nabízí dnes testovaný HP OMEN X 2S.

Závěrečné hodnocení je lehce komplikované, notebook totiž na papíře vypadá velmi zajímavě, nicméně některé aspekty se do praxe převést nepovedlo. Hodně budu srovnávat s ASUS ZenBookem Pro Duo UX581G, jelikož má podobnou konstrukci z hlediska umístění klávesnice a je tu jistá podobnost v použití osmijádrového Intel procesoru a sekundárního displeje.
Co se procesoru týče, zde vítězí notebook od ASUSu, jelikož dokáže udržet 45W napájecí limit dlouhodobě, má tlustší tělo a poradí si tak s chlazením procesoru o něco lépe, HP snižuje napájecí limit na 30 Wattů a tím rapidně klesá výkon, nastává tak často situace, kdy výkon klesá na úroveň šestijádrových procesorů. V hrách to typicky problém není, ty většinou nevyužijí všech osm jader naplno, může to však být problém, pokud bychom na notebooku chtěli hrát a streamovat skrze CPU. Pokud plánujete na notebooku provádět činnosti náročné na procesor, existují vhodnější alternativy.

Co se grafické karty týče, zde nemám víceméně nic moc vyčítat, RTX 2080 Max-Q má hlavní limit v napájení, má k dispozici jen 80 Wattů energie a díky tomu je v mnoha situacích pomalejší, než normální mobilní verze s TGP 150 Wattů. Jsou tak situace, kdy RTX 2070 SUPER se 115W napájecím limitem nabídne vyšší herní výkon, ale neplatí to tak vždy. Chlazení je pro RTX 2080 Max-Q dostatečné, takže přehřívání GPU nehrozí. Grafické kartě sekunduje 240Hz panel s podporou G-Sync, což je možná zbytečně moc, myslím si, že by zcela bez potíží postačil kvalitní 144Hz G-Sync panel, notebook mnoho her na 200+ FPS stejně nerozhýbe a přijde mi, že rozdíl mezi 144Hz a 240Hz panelem se pozná pouhým okem dost těžko, spíše vůbec.

Sekundární displej bych označil spíše jako takový "gimmick", implementace je výrazně lepší na ASUS ZenBooku Pro Duo, kde je použit kvalitnější displej, který navíc pokryje celou plochu a je kalibrovaný. Panel, který je v HP OMEN X 2S mi přijde subjektivně horší, jedná se sice o IPS, ale díky pohledu pod úhlem nezobrazuje věrně černou a ztrácí se tak i nějaký jas.

Dále nejsem moc nadšený z vyšší hlučnosti, notebook má celkem tenké tělo, tloušťka včetně displeje činí dvacet milimetrů, chladit tak výkonné komponenty je poměrně obtížné, ventilátory se musí více snažit, sluchátka jsou tedy nutností. Spodní kryt notebooku se v zátěži dost zahřeje, stejně tak oblast okolo sekundárního displeje, to ale lidem mnoho vadit nebude, jelikož klávesnice je posunutá vpřed.

Nejsem moc nadšený z RAID0, který tvoří dva 1TB NVMe disky, z hlediska výkonu by bylo lepší nechat disky samostatné, nebo prostě použít 2TB SSD a druhý slot nechat volný. Extra výkon toto řešení nepřináší, write-cache je vypnutá, jelikož nemáme pořádný řadič s baterií, která by chránila data v cache v případě výpadku napájení. Navíc pokud jedno SSD selže, přijdeme o všechna data. Cením ale dva M.2 sloty, to je relevantní výhoda oproti ZenBooku Pro Duo.

Lehce zamrzí připájená WiFi karta, přicházíme tak o možnost upgrade na WiFi 6 a případně ještě modernější WiFi chipset v budoucnu. Zisk signálu bych označil jako dobrý, antény jsou klasicky v displeji a není zde tedy trolling jako u notebooků s anténami v palmrestu.

Abych však nebyl pouze negativní, jsou zde i jisté pozitivní aspekty, jsem rád, že paměti bydlí v normálních SODIMM slotech, HP navíc použilo trochu lepší ADATA moduly s propustností 3200 MT/s a CL21 časováním, takže získáme trochu výkonu navíc oproti běžným 2667 MT/s CL19 pamětem. Zde má nevýhodu opět ZenBook Pro Duo, jelikož má paměti připájené, v případě jejich selhání není možná snadná výměna, navíc výkon je o něco nižší. Trochu zvláštní je, že rychlejší paměti musíme ručně nastavit ve Windows v HP OMEN Command Center, očekával bych, že XMP profil bude zapnutý rovnou od výrobce.

Notebook jde také velmi snadno rozebrat a vyčistit, či můžeme vyměnit SSD, paměti a baterii. Jen tedy potřebujeme torxy na demontáž spodního víka. HP OMEN X 2S nabídne i lepší portovou výbavu, než jakou nabízí ZenBook Pro Duo, najdeme zde extra USB-A port a RJ45 ethernet. USB-C port podporuje DisplayPort výstup, nabídne 10Gb/s USB port a také ThunderBolt 3 s propustností 40Gb/s.

Některé eshopy nabídnou k notebooku on-site záruku, což je lepší, než notebook někam na měsíc posílat, záruka je však dvouletá. Aktuálně můžeme k notebooku díky GeForce RTX 2080 Max-Q získat hru Death Stranding, což jistě některé uživatele potěší.

Notebook se aktuálně prodává za nějakých 99 990 Kč s DPH, v této cenové kategorii se pohybuje i onen ZenBook Pro Duo, nicméně ten je zaměřený na jiný segment a nabídne i nižší grafický výkon. Z herního hlediska notebook moc výhodný není, jelikož nedávno testovaný MSI GE75 Raider 10SFS nabídne velmi často podobný nebo i lepší herní výkon. Také do něj osadíme tři disky, má mnohem lepší výdrž na baterii a je typicky o nějakých téměř 40 000 Kč levnější. Poměr cena/výkon tedy není moc dobrý.

Notebook si tak neodnáší žádné ocenění, jelikož je zde příliš mnoho kompromisů.

 

Notebook tedy hodnotím následovně:

klady

+ Dobrý herní výkon
+ Kvalitní 240Hz IPS LCD s G-Sync
+ Dva SODIMM sloty a podpora XMP
+ Snadné rozebrání pro údržbu/upgrade
+ USB-C podporuje DisplayPort a ThunderBolt 3

+ K notebooku je možné získat hru Death Stranding zdarma

zápory

- Vysoká hlučnost a teploty v zátěži – hlavně CPU
- Core i9-9880H nabízí často poněkud nízký výkon na úrovni šestijader
- Vysoká cena
- Velmi nízká výdrž na baterii
- Připájená WiFi karta
- RAID0 z dvou NVMe disků nenabízí výhody oproti samotnému 2TB NVMe SSD

pohlídejte si

? XMP profil musíme ručně aktivovat v OMEN Command Center, není zapnutý od výrobce
? USB-C nepodporuje Power Delivery
? Sekundární displej je spíše méně užitečný

 

 

Poděkování

 

Za zapůjčení notebooku HP OMEN X 2S 15-dg003nc děkuji společnosti HP.

HP logo velké

 

Za zapůjčení notebooku MSI GF65 Thin 9SD děkuji společnosti Cat In The Box.

 

Za zapůjčení notebooků MSI GE75 Raider 10SFS a MSI Alpha 15 A3DDK děkuji společnosti MSI.

 

Za zapůjčení notebooku Lenovo IdeaPad L340-15IRH Gaming děkuji společnosti Lenovo.

 

Za zapůjčení grafické karty XFX Radeon RX 5600 XT THICC II PRO děkuji společnosti AMD.

 

Za zapůjčení notebooků ASUS ZenBook Pro Duo UX581GV, ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IU a ASUS TUF Gaming A15 FA506II-BQ027T Bonfire Black děkuji společnosti ASUS.

 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: HP OMEN X 2S 15-dg003nc – aneb dva displeje, NVMe RAID a RTX 2080 Max-Q

Neděle, 16 Srpen 2020 - 12:29 | maruširi | Používám 4 NVMe v Raid 0 jako scratch disk na...
Čtvrtek, 23 Červenec 2020 - 09:19 | Karáš Svorka | Tak ve workstation s lepší kartou a zálohou je to...
Čtvrtek, 23 Červenec 2020 - 06:53 | colekx | Z toho nadelate.. vsichni rozumuji, ale zadny z...
Čtvrtek, 23 Červenec 2020 - 00:41 | Karáš Svorka | Tak je to lepší než DDR4-3200 CL-22-22-22-52, ale...
Čtvrtek, 23 Červenec 2020 - 00:34 | Anonym | A k tomu ramky s najhorsim casovanim 2x16GB RAM...
Středa, 22 Červenec 2020 - 21:56 | Hrdina | ...aneb drahá mrdka, která navíc brzdí i 2070ku...
Středa, 22 Červenec 2020 - 16:39 | Karáš Svorka | Konkrétně to byl ASUS ROG Mothership, byť to není...
Středa, 22 Červenec 2020 - 16:34 | Ondar | Ouu nouu :D
Středa, 22 Červenec 2020 - 15:28 | Karáš Svorka | Notebook, kde jsou tři 512GB NVMe disky v RAID0...
Středa, 22 Červenec 2020 - 15:00 | Libor Míšek | Ale vyplatí se to, protože za 2x větší šanci na...

Zobrazit diskusi