Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: HP Spectre 15 x360-df0004nc Poseidon Blue 2018 - výkonné 2v1 od HP

Ani HP není pozadu s notebooky konstrukce 2v1 a tak se na jeden poměrně nabušený kousek podíváme. Dotykový 4K displej samozřejmě nechybí.

Testovaný HP Spectre 15 x360-df0004nc v barvě Poseidon Blue a přídomkem 2018 je v podstatě refresh, který nahrazuje variantu s Intel Kaby Lake-G platformou, tedy spojení Intel CPU a AMD GPU. Podobný stroj jsem testoval, byť od jiného výrobce. Nový refresh slibuje vyšší výkon, než Kaby Lake-G a vzhledem k velikosti se jedná o celkem dost výkonný notebook. Mimo šestijádrového Intel Core i7-8750H nabízí grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti Max-Q s 4GB GDDR5 VRAM, což nezní vůbec špatně na teký notebook, kam se nevleze ani RJ45 konektor. Mezi další přednosti patří dotykový 4K displej, kreslicí pero a hlavně speciálně seříznuté rohy notebooku, kde najdeme USB-C port a zapínací tlačítko. Ale to lehce předbíhám, nejprve se podíváme na balení, příslušenství a poté na samotný notebook.

Notebook mi dorazil v normálním prodejním balení, tedy ve velké kartonové krabici, která obsahuje kožené pouzdro pro samotný notebook a sekundární krabici, která sedí v pěnových držácích. Samotný obal je příjemný bonus, přeci jen lakovaný hliník nebude velký problém poškrábat, jedná se tedy o dobré řešení, pokud notebook přenášíme třeba v batohu, kufru nebo dalším zavazadle s dalšími objekty.

Samotná krabice pak obsahuje testovaný HP Spectre 15 x360-df004nc, ale také nějaké extra příslušenství. Konkrétně se jedná o 135W napájecí adaptér, USB-A kabel s USB-C koncovkou a také kreslící pero s náhradními hroty. U pera se na chvíli zastavím, protože jsem narazil na dva menší problémy.

Jako první problém vnímám fakt, že pero není možné schovat do těla notebooku, jako to jde u Lenovo Yoga či ThinkPadů z řady Tablet. Díky tomu musíme mít pero někde bokem. Další problém vnímám v malé výdrži na baterii, pero má samozřejmě vnitřní baterii a má také USB-C konektor, přes který se dá pero nabít přiloženým kabelem. HP tvrdí, že nabití trvá jednu hodinu. Pero jsem nabil, otestoval, ale už za jeden týden jeho nepoužívání se pero stihlo vybít, což jsem tak úplně nečekal. U svého starého ThinkPadu X230 Tablet jsem například baterii neměnil nikdy, pero šlo schovat do těla notebooku a navíc zde bylo možné přidělat provázek s poutkem a uchytit to na tělo notebooku, takže se pero nikdy neztratilo. Z hlediska přesnosti jsem na nějaké zásadní trable nenarazil a díky 4K rozlišení zabudovaného LCD a poměrně slušnému výkonu se jedná o celkem použitelné kreslící zařízení, které utáhne solidně i nějaký ten Photoshop.

A také si můžete stáhnout zcela originální profesionální diit.cz tapetu, kterou jsem nakreslil ve speciálním programu jménem Windows 10 Skicák. A to navíc ve 4K rozlišení!

Samotný notebook vypadá velmi zajímavě, obzvlášť v této barevné kombinaci zlaté a Poseidonovy modré. Celé tělo je navíc kovové, díly jsou precizně zpracované, vše dobře lícuje a nikde nic nevrzá. Kvalita zpracování, alespoň takto navenek je velmi vysoká, což je tak nějak očekávané u zařízení za více než padesát tisíc Kč. Protože se jedná o 2v1 notebook, je samozřejmě možné přetočit LCD a udělat z něj tak tablet, nebo používat v režimu stan. Zde jsem však narazil na další menší problém a to sice pocit, že panty jsou poněkud málo tuhé, pokud je notebook otevřený a jedete vlakem, displej se klepe a postupně klesá. Z tohoto důvodu bych měl obavu, že při každodenním používání se panty vychrochtají a notebook pak bude možné používat leda tak ležící na stole nebo v tabletovém režimu, protože se neudrží v otevřené poloze. Je možné, že se pletu, ale minimálně pocitově na mě panty nepůsobily úplně dobře.

Portová výbava je o něco lepší, než u dříve testovaného Dell XPS 15  2v1 (9575), které mělo víceméně jen USB-C porty. Najdeme zde napájecí konektor, velký HDMI konektor, 3,5 mm audio combo jack, dva USB-C porty obsahující také TB3, USB 3.0 port typu A, přepínač webkamery a čtečku microSD karet, která je dokonce připojena přes PCIe. Na obou stranách notebooku jsou výdechy chlazení.

Notebook má také zajímavě seříznuté rohy, přičemž v jednom najdeme podsvícené zapínací tlačítko a v druhém najdeme USB-C port, který obsahuje i ThunderBolt 3. Přepínač vedle USB-A konektoru pak slouží na vypnutí nebo zapnutí webkamery, takovou funkci vítám, protože si myslím, že fyzicky odpojit kameru v displeji by nebylo úplně jednoduché díky nejspíše lepenému sklu. Otázka je, zda lze přepínač nějak softwarově obejít, nicméně na takovou otázku nedovedu odpovědět.

Samozřejmě jsem se chtěl podívat na vnitřnosti notebooku, nicméně jsem narazil na menší problém a tak jsem to raději neprovedl. Na spodním krytu, kde můžeme vidět perforace a oba dva ventilátory se nachází dva šroubky. Pouze dva. Ostatní jsou bohužel ukryté pod gumovými/teflonovými podložkami, které je třeba odlepit a víceméně zničit lepidlo, které je drží na místě. Navíc je pak potřeba plastovým páčidlem opatrně spodní kryt odcvakat a poněkud to komplikují plastové zobáčky, které jsou navíc veprostřed notebooku. Od rozborky jsem tedy upustil, ale pokud má tento model stejné rozložení komponent jako předchozí model, tak by mělo být možné vyndat oba RAM moduly, které se nachází veprostřed pod krytem.

Dále se podíváme na klávesnici a okolí, klávesnice má standardně placaté klávesy a také numerický blok. Je ale překvapivě dobře použitelná, oceňuji dlouhý placatý Enter a poměrně rozumné rozložení kláves, výrazně lepší než nedávno testovaný Lenovo Legion Y530. Menší výtku si zaslouží kurzorové klávesy, protože směr nahoru i dolů má dohromady rozměr jako klávesa vlevo či vpravo, může tak docházet k občasným překlepům. Nad klávesnicí jsou pak perforace s reproduktory Bang & Olufsen. Vpravo pod klávesnicí je pak čtečka otisků prostů. Touchpad je pak tradičně celoklikací, navíc podivně širokoúhlý, nenarazil jsem na žádné trable s gesty nebo něco podobného, nicméně jakožto uživatel TrackPointu se nekamarádím s žádným touchpadem. Klávesnice je samozřejmě podsvícená a to bílou barvou.

Co se týče displeje, celý displej je zakrytý sklem a LCD tak získalo lesklou povrchovou úpravu. Panel pod sklem je údajně AUO30EB s maximálním rozlišením 3840x2160 @ 60Hz a dotykovou vrstvou. Nad displejem pak najdeme dvě čočky IR kamery, které lze použít společně s Windows Hello na přihlašování za pomoci obličeje a také dvě malé díry pro stereo mikrofony. Veprostřed je pak normální webkamera s LEDkou oznamující aktivitu webkamery.

Nyní se ještě podíváme na vnitřnosti notebooku, šestijádrová Core i7-8750H, GTX 1050 Ti Max-Q, 2x8GB RAM DDR4-2667 a 512GB NVMe SSD od Toshiby. Jako WiFi chipset pak slouží poměrně nový Intel 9560, který má i zabudované Bluetooth 5. Na notebooku jsou navíc předinstalované Windows 10 Home ve verzi 1803, během testování se mi systém upgradoval na verzi 1809, CPU testy jsou tedy provedeny ještě ve verzi 1803, ale neměl by zde být žádný výkonnostní vliv. Za zmínku stojí také přítomnost TPM 2.0 čipu, nicméně ten je nám k ničemu v kombinaci s Windows 10 Home, protože BitLocker je k dispozici pouze pro verze Pro a Enterprise.

Testovaná konfigurace navíc nedávno zlevnila a aktuálně lze tento stroj pořídit v eshopech za nějakých 48 000 Kč s DPH.

 

Konfigurace notebooku vypadá následovně:

  • Intel Core i7-8750H 2,2GHz – Turbo až 4,1GHz, 6C/12T, 9MB L3, 45W TDP, 14nm+++
  • NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti Max-Q 4GB GDDR5
  • Intel UHD 630 Graphics
  • 2x8GB RAM DDR4-2667 CL 19-19-19-43 2T
  • Toshiba KXG50ZNV512G 512GB M.2 NVMe x4
  • Intel 9560NGW Wi-Fi + Bluetooth 5
  • 15,6“ AUO30EB 3840x2160 dotykové IPS LCD
  • 80 Wh baterie
  • HP 135W adaptér
  • Windows 10 Home v1803/1809

 

 

Předinstalovaný software

Na chvíli se zastavím u předinstalovaného software, jelikož zde jsem narazil na menší trable.

První problém představují NVIDIA grafické ovladače, byť to není chyba společnosti NVIDIA, ale spíše problém na straně HP, který navíc trápí všechny notebooky s mobilními procesory AMD Ryzen. Jde o to, že není možné použít generický ovladač a musíme se tak spolehnout na starší ovladač ze stránek HP. Testoval jsem tedy s NVIDIA ovladačem verze 398.74, novější nebyl v době testování k dispozici. Samozřejmě pokud vše funguje, nejedná se o problém, ale může to být nabíhačka do budoucna, kdy může docházet k nějakým nekompatibilitám. Musím zmínit, že na žádné problémy s grafikou jsem během testování nenarazil, takže minimálně v tento moment je to OK.

Co se týče dalšího software, na notebooku byl předinstalovaný obligátní McAffee, který jsem víceméně ihned poslal do věčných lovišť, neboť se jedná o licenci na tři měsíce a Windows Defender je dostatečný.

Na notebooku nic moc speciálního nenajdeme, mimo ovladače Thunderboltu, kreslícího pera a menší hromádky SW od HP, včetně aktualizačního nástroje. Také je zde z nějakého důvodu Bonjour od Apple, což je protokol, který Apple používá pro tiskárny, předpokládám, že se na notebook zatoulal v rámci HP ePrint SW.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: HP Spectre 15 x360-df0004nc Poseidon Blue 2018 - výkonné 2v1 od HP

Pondělí, 4 Únor 2019 - 23:38 | Karáš Svorka | EDID určitě nefungoval s LVDS, tam se musel často...
Neděle, 3 Únor 2019 - 18:03 | Karáš Svorka | Netuším, ale takhle na nějaké kreslení to může...
Neděle, 3 Únor 2019 - 10:08 | kfeksa | Budou, však to má Intel procesory (i když nové)
Sobota, 2 Únor 2019 - 13:47 | franzzz | > eDP má mít výhodu právě v tom, že je to...
Pátek, 1 Únor 2019 - 22:21 | Karáš Svorka | To netuším, ale můžu se dodavatele zeptat. Třeba...
Pátek, 1 Únor 2019 - 22:21 | Karáš Svorka | LVDS už myslím novější GPU ani nativně neumí,...
Pátek, 1 Únor 2019 - 22:18 | Karáš Svorka | Mělo by to být těch 180 GB/s, má jen 1024-bit...
Pátek, 1 Únor 2019 - 21:42 | franzzz | > nechapu co je tak zvlastniho na tech...
Pátek, 1 Únor 2019 - 16:37 | Ondar | Proč si lidi myslí, že 4K a ještě k tomu patlací...
Pátek, 1 Únor 2019 - 16:10 | Hrdina | nVidia teď přešla na jinej formát driverů (myslím...

Zobrazit diskusi