Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Lenovo ThinkPad L15 Gen2 (AMD) - refresh L15 Gen1 se Zen3 CPU

ThinkPad L15 Gen2 je modernizovaný L15 Gen1, hlavní změnou jsou novější procesory postavené na AMD Zen3 architektuře.

Tentokráte jsem mimo měření teplot za pomoci HWiNFO využil i zásuvkový wattmetr, protože může být zajímavé vědět, kolik energie notebooky spotřebují při různých činnostech. V testovací místnosti bylo cca 24°C.

Provozní vlastnosti závisí velmi na použitém napájecím profilu, já jsem testoval v továrním nastavení, ThinkPad L15 Gen2 má víceméně jen 15W a 20W režim pro procesor při napájení z adaptéru. V obou případech je notebook velmi tichý a ventilátor typicky není slyšet, z tohoto hlediska jsou provozní vlastnosti výborné.

graph-52
graph-53
graph-54
graph-55

V AVX2 zátěži se drží 20W napájecí limit a všech šest jader tiká na frekvenci 2,7 GHz, přičemž teplota procesoru je celkem nízká a ventilátor si jen tak tiše ševelí.

graph-56
graph-57

V AIDA64 stress testu je zatížen procesor a iGPU, obě komponenty sdílí napájecí limit 20 Wattů, CPU tiká na překvapivě vysokých 2500 MHz všemi šesti jádry. Samotná CPU jádra si berou 16 Wattů, zbytek zůstává integrované grafice.

graph-58
graph-59

Ve Furmarku se iGPU podtaktuje na 1487 MHz a napájecí limit se drží na nějakých šestnácti Wattech.

Vyzkoušel jsem také, jak moc notebook spotřebovává energii při hraní DOOM Eternal v 1080p na nízké detaily.

graph-60

Neposledně jsem vyzkoušel i výdrž baterie, což je činnost, kterou dělám poměrně nerad, nemusím totiž moc metodiky, kdy se notebook nechá idlit do vybití, nebo se opakuje nějaká konkrétní činnost, typicky notebook používám tak, že píšu třeba tento článek, mám na pozadí puštěný prohlížeč s nějakým podcastem. Výsledky tedy berte velmi hrubě orientačně, pokud na notebooku kompilujete software během cesty vlakem, bude výsledek zcela odlišný, stejně tak pokud použijete Linux, nebo nějaké jiné nastavení a není v mých silách pokrýt vše, zabralo by to extrémní množství času.

Znáte to, občas uděláte chybu a chytáte se za hlavu, co jste to proboha vyplodili a přehlédli. Takto se cítím nyní díky odstavci výše, při mém stylu používání notebooku na nějakou práci totiž generuji naprosto nekonzistentní typ zátěže, kterou nemohu replikovat a to ovlivňuje výsledky. Víceméně po otestování asi prvních třech notebooků jsem přešel na nový systém, kdy na notebooku nastavím 50% jas displeje(pokud není uvedeno jinak) a se zaplou WiFi nechávám aktualizovat hlavní stránku diit.cz každých dvacet vteřin, dokud se notebook zcela nevybije. Upravuji i nastavení hibernace tak, že k němu dojde až když má notebook 1% baterie. Omlouvám se tedy za dlouhé měsíce mystifikace.

ThinkPad L15 Gen2 měl v mém testu překvapivě horší výdrž baterie, všiml jsem si, že průměrný odběr se zvedl blíže k šesti Wattům a špičky v zátěži měly také vyšší odběr, předpokládám, že přepnutím na úsporný režim bych vymáčknul ještě více času.

graph-61

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Lenovo ThinkPad L15 Gen2 (AMD) - refresh L15 Gen1 se Zen3 CPU

Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 11:53 | ldx | Tak od Lenovo si už nic nekoupím, jednak proto,...
Pondělí, 28 Březen 2022 - 17:59 | Karáš Svorka | Vypadá to, že TUXEDO chystá Pulse 15 Gen2, kde...
Pondělí, 28 Březen 2022 - 16:25 | Lazar | A proto jsem si k němu pořídil ještě jeden 300W...
Neděle, 27 Březen 2022 - 21:26 | WIFT | Já se dočkal. Legion 5 Pro (16"). Není to...
Sobota, 26 Březen 2022 - 22:07 | TyNyT | Já se asi nějakého normálního a nezkripleného...
Sobota, 26 Březen 2022 - 17:37 | pete-x | +1

Zobrazit diskusi