Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G

Původně GeForce RTX 4080 přejmenovaná na RTX 4070 Ti je venku. Podívali jsme se na zajímavý model společnosti MSI. SUPRIM je totiž víc než SUPER.

BeamNG drive, tato hra může být vnímána i jako simulátor a má kolem sebe rostoucí komunitu moderů a hráčů. Hra je skvělá v tom, že poskytuje celkem realistické chování vozidel a má fyziku v reálném čase, různé komponenty automobilů tak mohou reagovat na poškození, opotřebení a tak podobně.

BeamNG drive hraju relativně rád, ale hra samotná má mnoho možností, někdo preferuje si jen tak závodit, někdo shazuje vozy ze skály, někdo si jezdí mezi AI řízenými auty a někdo si zase vyrábí dynamické honičky. A pak je tu i multiplayer, možností je prostě mnoho. BeamNG drive nabízí jednoduše mnoho a mnoho báječných, šílených hovadin.

BeamNG drive navíc skvěle škáluje a za jistých okolností spotřebuje hodně CPU, RAM i výkonu GPU, vše je o nastavení. Každé vozidlo, které ovládá AI totiž vyrobí v systému nový proces, pro opravdu plynulé hraní je tak vhodný alespoň šestijádrový procesor AMD Ryzen 5 5600X, nebo ještě lepší. Osobně doporučuji alespoň 16GB RAM a nějakou slušnou grafickou kartu.

Jelikož jsem chtěl udělat replikovatelný benchmark, musel jsem vymyslet nějaké trasy. BeamNG drive má funkci, která se jmenuje AI Script Manager, zde je možné nahrát nějakým vozem trasu a tak pak jde přehrát. Vtip je v tom, že tato trasa nikdy není "přehrána" 1:1, ale hra prostě předhodí počítačem řízenému autu trasu, kterou má odjet a AI tuto trasu odjede podle svých schopností a ne tak, jak jsem ji zajel já. To má tu výhodu, že každé takové auto vytěžuje extra procesor a jejich rostoucí počet může počítač pozlobit. Nevýhodou pak je to, že při nekonzistentní snímkové frekvenci nemusí jet auta zcela přesně a stávají se pak různé bouračky, posuny a tak podobně. Hlavně u testů s více vozy není zaručeno, že test dopadne vždy stejně, musel jsem tak strávit mnoho hodin laděním nahrávek, aby vozidla jezdila konzistentně.

Test měřím za pomoci CapFrameX a na screenshotech můžete vidět velmi důležité údaje, jakými jsou frame times, v grafech pak můžete vidět průměrné FPS, 1% minima a 0,1% minima.

První test je nejméně náročný, odehrává se na relativně malé mapě Automation a máme zde pouze jedno vozidlo, ETK 800 v konfiguraci Driving Experience, tento vůz má třílitrový benzínový šestiválec s turbem a ECU přepínám do režimu ttSport, jinak nedělám žádné změny. Kamera je nastavena z interiéru a mám rozsvícená pouze denní světla. Auto odjede něco přes tři kola a pak se vybourá a tím test končí. Jeden běh zabere přibližně osm minut času, takže grafická karta má dostatek času na to, aby se zahřála. Jak tento test vypadá můžete vidět na videu výše, video jsem nahrál na jiné testovací sestavě a na vysoké detaily.

Testuji ve třech rozlišeních, jelikož mi přijde, že trochu výkonnější grafiky BeamNG utáhnout i na vyšší rozlišení, trpět budou hlavně karty s málo VRAM, v pozdějších scénářích si hra řekne klidně o 7GB+ VRAM a více jak 16GB RAM bez problémů. BeamNG jsem začal testovat relativně nedávno a proto nemám otestovaných dostatek karet, zatím jen pár.

Testuji všechna tři klasická rozlišení s presetem Ultra, jelikož testuji velmi rychlé grafické karty, je však možné, že se objeví nějaký limit ve formě výkonu procesoru nebo v samotném enginu hry. Jediný vypnutý grafický detail je Motion Blur, jelikož je to efekt, který mně neskutečně štve, hrozně tahá za oči a nepřináší dle mého názoru nic dobrého.

 

 

V rozlišení 1920x1080 si MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G vede velmi dobře a drží se za RTX 4080.


 

graph-13

 

Podobná situace je i v 2560x1440 rozlišení.

graph-14

 

Ve 4K rozlišení je na tom RTX 4080 opět nejlépe, MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G se zde drží na druhém místě.

graph-15

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G

Pondělí, 23 Leden 2023 - 11:00 | xjanv021 | Dobrý den, děkuji, narazil jsem tady na tento...
Pondělí, 23 Leden 2023 - 01:59 | Karáš Svorka | Ryzen 5 3600 má pořád slušný výkon a můžete ho...
Neděle, 22 Leden 2023 - 14:15 | xjanv021 | Ahoj, má cenu upgrade na tuhle GPU, když mám 2060...
Úterý, 10 Leden 2023 - 10:32 | Karáš Svorka | Zrovna v Zaklínači 3 je to dost brutálně znát,...
Úterý, 10 Leden 2023 - 10:30 | Karáš Svorka | Množství SP nelze moc srovnávat, jsou to jiné...
Pondělí, 9 Leden 2023 - 14:30 | DRK | Navíc zvuk je otázkou pozorovatele. Takže hlavní...
Pondělí, 9 Leden 2023 - 14:23 | Peetee | A co pasívy? Kravál se dost často s časem...
Pondělí, 9 Leden 2023 - 14:04 | bulldozer | Dik, ale asi to nepojde. FS bolo zapnute, DP bol...
Pondělí, 9 Leden 2023 - 13:06 | Libor Míšek | Zkontrolovat jestli je FS zapnuté v OSD monitoru...
Pondělí, 9 Leden 2023 - 09:52 | DRK | Nene ten krval dělá ten proudící vzduch! Jinak...

Zobrazit diskusi