Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI MAG B550 TOMAHAWK a Ryzen 5 3600XT @ 4,6GHz

V jiných recenzích desce vytýkají, že HDMI port neumí 4K @ 60Hz (1.4b vs 2.0+), jiné (srovnatelné?) desky mají lepší audio kodek (ALC1220 vs ALC1200) a má (pouze?) šest USB portů na zadním I/O panelu.

Nakolik to jsou velké problémy nejsem s to posoudit, i když to HDMI zamrzí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MSI dělá dobré desky. Za 4 tisíce solidní volba. Souhlasím s tím USB, to bych dal (Karáši) do záporů. Více USB, více adibas... Čekal bych víc 5Gb USB portů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za velmi solidní peníze se dala sehnat i B550 Strix F (WiFi) od Asusu. Softcom jí měl za 4,3k a ještě tam byl od Asusu skoro 800 cashback. Za 3,5k bezkonkurenční nabídka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je, ale o té akci (cashback 800 Kč) tam není ani zmínky.
http://www.softcom.cz/eshop/asus-rog-strix-b550-f-gaming-wi-fi-_d242677....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

F Gaming jsem tu měl taky, není to zlá deska, osobě bych bral spíš levnější model bez WiFi: https://diit.cz/clanek/recenze-asus-rog-strix-b550-f-gaming-wifi-ryzen-5...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten cashback byl do 20. září.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na stránkách výrobce vidím toto:

1x HDMI 2.1 port, supports a maximum resolution of 4096x2160 @60Hz
1x DisplayPort, supports a maximum resolution of 4096x2160 @60Hz
Maximum shared memory of 16 GB

Ale na české je zase 4096x2160 @ 24Hz. Zkusím se MSI zeptat jak to vlastně je.

Přiznám se, že jsem to netestoval, řekl bych, že většina lidí na těchto deskách nebude provozovat APU.

Co se USB týče, méně portů vzadu je daň za USB-C pro front panel, místo něj by mohly být třeba dvě 5Gb/s Áčka.
Ale mohli by to dělat jako Gigabyte, který dává čtyři 2.0 porty na spoustu desek, což je super na různé "pomalé" periferie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná "blbý" dotaz, ale holt na to nejsem machr.
Jde mi o to, jak je to s PCIe 4 linkami na takovéto desce, pokud se do ní nasadí APU. Budou potom i nadále dostupné čtyři Gen4 linky pro první NVMe disk a šestnáct pro GPU? Vzhledem k tomu, že je to přímo z CPU tak bych čekal, že ano. Ale už jsem někde (bohužel nemám uložené kde) četl, že nikoli, že se ty Gen4 linky v případě APU použijí na integrovanou grafiku a ven vedou už jenom Gen3 linky.

Záměr je postavit domácí PC na takové domácí hobby Blender použití s co nejnižší výchozí cenou a výhledem na rozumný upgrade v podobě později dokoupené samostatné GPU pro render, případně upgrade CPU na víc jader apod. Základem bych rád solidní "fošnu", aniž bych musel "prodat ledvinu" ;)
X570 chipset mi přijde už overkill a taky je to cenou o dost výše.

Tak trochu počítám, že po vánocích či z kraje roku bude dostatek pro mě solidních grafáren po ugradech na nová žihadla od červeného i zeleného týmu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že aktuálně stále neexistuje APU které by mělo PCIe v4, tak budou linky samozřejmě v3. (Renoir i když je 7nm má PCIe v3 na všech linkách)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jaké APU to bude, většina má šestnáct PCIe linek k dispozici.

x8 pro první PCIe slot
x4 pro NVMe (může se to bifurkovat i x2x2)
x4 pro propojení s chipsetem

Stávající APU jsou Gen3, takže PCIe sloty jedou v Gen3 režimu.

Normální Ryzeny mají celkem 24 linek Gen3/Gen4 k dispozici, takže první slot jede v x16 režimu.

Na hobby Blender PC je B550 platforma naprosto OK, spousta těch desek má navíc velmi slušné VRM a některé jsou výbavou podobné jako X570.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Její X570 sestřička mi zatím vychází jako podvozek pro Ryzen 5XXX. Není za 4kKč ale za 6, ale to mě netrápí, VRM a výbava je adekvátní. To HDMI je tam také, ale ani to mě netrápí, nebudu tam strkat APU. Celkem dobrá videorecenze je na https://www.youtube.com/watch?v=FVUo3rgqfQo
Btw. tam zmiňují, že první generace X570 MSI boardů byla tragédie kvůli kvalitě PCB, ale tyhle tomahawky už jsou jiná písnička.
Apropó, kdy začne dělat videorecenze DIIT? :-D *just kidding*

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že kdybych řešil X570 board tak kandidáti jsou pro mě:

GIGABYTE X570 AORUS ELITE - super board za necelých 5k
GIGABYTE X570 AORUS PRO - dražší board, ale více PCIe linek k dispozici, super VRM, ale je dražší

A pro cenové optimalizátory je super třeba ASUS PRIME X570-P.

Ale X570 Tomahawk taky nevypadá zle.

Videorecenze nejspíš hned tak nebudou, resp. uvažoval jsem o tom, ale zabralo by to nemálo času. Spíše plánuji do recenzí přidávat nějaká krátká videjka, možná u notebooků ukázka ntb, příslušenství a k tomu třeba i ukázka jak to rozebrat, jak to hlučí nebo tak něco.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asus má své Prime skvělé už od X370 kterou mám i následovnou X470 proti které je tohle béčko teda dost drahé. Koupil jsem ji za 4500,- tedy nejvyšší čipset s lepší výbavou (pravda ta síťovka 2,5Gb tam není - ale zase jsou to lowend realteky, zato X470 Prime má kvalitnější Intel).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl si zkusit nějaký OC RAM, ramky máš 3600 17-18-18-18, třeba 3600MHz cl15-17-17-17, nebo jenom utáhnout časování cl15-18-18-18.
Mě zajímá poladit lehce běžný levný ramky, nejsem žádnej overcloker, zajímá mě lehký OC Ram, to co zvládne běžný uživatel.
Vliv na výkon GPU lehký OC Ram
Třeba v 3Dmarku, aby bylo vidět co to dělá
Já mám Vegu+R5 2600, ale co to udělá s 2080 Ti + s OC R5 3600
https://ctrlv.cz/eOXw
--------------------------------------------
Koukej se na to tak, co všichni kupujou, levný ramky, pro mě je ram crucial jako levný g.skill, ale třeba se pletu.
Tohle otestuj, jemný OC, jenom lehce utáhnout časování.
https://www.czc.cz/patriot-viper-4-16gb-2x8gb-ddr4-3200-blackout-series/...
Jdou na cl16 ? cl18 nebrat
https://www.czc.cz/patriot-viper-4-16gb-2x8gb-ddr4-3600-blackout-series_...
-
https://www.czc.cz/patriot-viper-steel-16gb-2x8gb-ddr4-3600/277748/produkt
https://www.czc.cz/crucial-ballistix-red-16gb-2x8gb-ddr4-3600/280894/pro...
---------------
Proč sou levný Patriot, nekvalita ?
----------
Kámoš koupil g.skill 2x16 3200 14-14-14 za 7000,-, peníze ho netrápí, zákl.desku za 6000,-, pak mi říká v hospodě, mě všechno funguje.
Já mu říkám: ty vocas, za ty prachy bych složil dva počítače.
----
chtěl bych vidět rozdíl 3600MHz 14-14-14- vs 3600 14-17-17-17, nebo 3200 14-14-14 vs 3200MHz 16-18-18
---
Ty se dostaneš k hardwaru, já ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ktěm deskám, test high endu nikoho nezajíma.
Stavíš kompa do 20000,-Kč
Má deska chlazenou kaskádu, mám jí brát ?
https://www.czc.cz/gigabyte-b550m-ds3h-amd-b550/295296/produkt
https://www.czc.cz/asus-prime-b550m-a-amd-b550/289976/produkt
To je asi očesaný na krev, nevidim kondíky na zvukovce.
Mám brát radši B450 ?
Nevim, tohle by se mělo rozlousknout

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj vyber naprosto nechapu. Priplat par korun a mas o nekoli radu lepsi Asus TUF B550m-Plus. Rozdil v cene minimalni, rozdil ve vybaveni a kvalite provedeni neporovntelny. - https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-b550m-plus-amd-b550/289973/produkt

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nic, mrdam na to tady, mějte se všichni hezky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je tech +200Kc takovy problem, kdyz to resi vse na co se ptas?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hi-end určitě mnoho lidí zajímá, pravda většinou stavím počítače v rozpětí 26-30k Kč, ale semtam to jsou i sestavy v rozpětí 40-60k.

Co se týče desky do PC za 20k, záleží co je zbytek PC, může to být klidně nějaký B550 i B450 board, já jsem s oblibou dával do takto levnějších sestav třeba ASRock B450M Pro4 nebo její nemicroATX variantu. Většinou je to stejně zkombinované s nějakým max šestijádrovým Ryzenem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel na nějaké detailní RAM testování nemám čas a potřebné paměťové kity, navíc ne každý kit zvládne těch CL14 utažení, nebo velké OC.

Ad Patriot, ano jsou to levnější paměti a několikrát se mi stalo, že jsem koupil jejich kit a oba moduly byly DOA, což není moc příjemné. Ale když nejsou mrtvé od výrobce, tak typicky fungují celkem OK, většinou mají nějaké horší časování a ne vždy to jde stabilně poladit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus Prime X570-P to snad ne. To spis Asus TUF X570-PLUS.

Osobne jsem sel do Asus ROG STRIX X570-E - asi nejlepsi model z nabidky Asusu s ohledem na cena/vybava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8,5K je dobrá cena možná za desku s vodotryskem. :-D
http://www.czc.cz/asus-rog-strix-x570-e-gaming-amd-x570/262214/produkt

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vec nazoru, kterou je potreba dat do souvislosti s dobou nakupu:

- v zacatku prodeje stala realne 6300
- koupeni levnejsiho modelu by znamenalo dokupovat 2.5G sitovku, tj. cenove by vysla draz

Pak si take porovnej vlastnosti jednotlivych X570 modelu Asusu.
Prime X570-P ... dost mizerie
TUF X570-PLUS .. jako zaklad dobre
PRIME X570-PLUS .. oproti TUF toho vylepsije relativne malo
ROG STRIX X570-F ... prakticky totez co PRIME X570-PLUS, ale stoji vic
ROG STIX X570-E ... konecne slusne zpravovanani a napajeci kaskada, nicmene stale tragicky chladic cipove sady, vyborna vybava.
...
vyssi modely pak prinasi jen dalsi vylepseni napajeci kaskady a lepsi chlazeni cipove sady jinak nic, ale priplatek je znacny.

Uz chapes proc je/byl X570-E vyhodny? Novy model TUF X570-PRO je take moznost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nechápu. Ta cena je na můj vkus pořád přestřelená. Krom toho mi přijde chipset X570 s ventilátorem po nástupu B550 jako zbytečný. Je mi jasné, že mé vidění světa není univerzální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X570 je pořád hi-end, oproti B550 nabízí šestnáct PCIe Gen4 linek a navíc je do CPU připojen i přes Gen4 PCIe. Dále má více USB a SATA portů. Většina X570 desek má i nějakou extra výbavu a jsou kvalitněji zpracované, minimálně kvůli funkčnímu PCIe Gen4 je zapotřebí kvalitnější PCB a redrivery.

Rozhodně to není zbytečný chipset, otázka je, kdy se dočkáme nástupce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To já vůbec nezpochybňuji, jen to není výbava, kterou (nejen) běžný uživatel využije.
I náročnějšímu většinou v pohodě postačí B550.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapes ze v te dobe B550 nebyl?
B450 je neskutecne omezena poctem PCI-E linek, pro me nevyuzitelne skoro na nic. Staci otevrit manual a koukat na dlouhy seznam X je vyuzitelne pokud nepouzivate Y. B450 ma dostatek linek pro miniITX. Smysl B450 FullATX desek mi unika.
B550 lepsi, ale porad pro me vhodne jen na neco. Tj. ne neni to pro me nahrada za X570 a cenove rozdil zas tak velky neni pokud jsou desky podobne vybavene.

Uvadel jsem jen duvody vyberu konkretniho modelu mezi X570 Asusu. Nebral jsem v potaz ostatni vyrobce ani jine cipove sady.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím v jaké době, takže nechápu. :-)

Reagoval jsem na tvůj příspěvek => "Osobne jsem sel do Asus ROG STRIX X570-E - asi nejlepsi model z nabidky Asusu s ohledem na cena/vybava." ;-)

Nezpochybňuju tvou volbu, ale tvé doporučení ostatním. Tvé požadavky nejspíš nebudou tak úplně běžné. :-)

O B450 jsem nenapsal ani fň. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porad plati, ze z nabidky Asus X570 je Strix X570-E nejlepsi mozna volba cena/vybava ... pripadne ted cerstva novinka TUF X570-PRO. Co je na tom k nepochopeni.

(Moje pozadavky - 2.5G sitovka nebo lepsi, dostatek PCI-E linek a pokud mozno nesdilene, vic nez 4 SATA, 2x MVMe, pokud to jde stavove LCD pro pro boot, slusna napajeci kaskada)

V pripade B550 u Asusu je bude v kategorii cena/vybava nejlepsi aktualne TUF B550M-PLUS. Da se sehnat za 2700 Kc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já loni zvolilaMPG X570 GAMING EDGE WIFI a zatím jsem spokojená.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za test, dobrá práce.
Já už desku na nový Ryzen vybral tuhle:
https://www.alza.cz/gigabyte-b550-aorus-pro-d5868856.htm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ciwe v kladech „+ Vypínač RGB LEDek přímo na desce“ - to je masakr! Tak kladnou vlastností desky je, že má rovnák na vohybák. Já se poseru :-D.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No ano, není potřeba na vypnutí RGB nesmyslů software, takže přepínač takhle oceňuju :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kez by to tak bylo na vsech vecech co maji cirkusova svetylka, kdyz uz nejsou k dostani komponenty bez nich

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výběr je sice omezený, ale třeba https://www.tsbohemia.cz/asus-prime-b550m-k_d353079.html je docela bez světýlek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale ta deska je podle rozborky spatna. Na Ryzen 3100 asi ok, ale lepsi bych do toho asi nedaval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už bych si raději připlatil za ASRock B550M Pro4: https://www.czc.cz/asrock-b550m-pro4-amd-b550/289963/produkt

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ne. Ta deska nemá navíc nic, co bych využil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsem zastánce RGB LEDek, ale zase přirovnávat je k vohejbáku to mi přijde moc, díky cirkusu se o hw zajímají i mladší ročníky a přesně pro takové staré harcovníky jako jsi ty, je tenhle vypínač velké plus přece? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak nebyl to úplně špatnej vtip :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz sme pri tej "vymakanej" AMD platforme, staci sa trochu pozriet na
Failed with 0x57 retrieving AppModel Runtime status for package Windows - problem.
Od vydana w10 2004 sa to deje. AMD o tom vie, MS o tom vie aj Nvidia a vsetci na to svorne seru. A tolko bluescreenov som v zivote nezazil ako na Ryzene za posledny pol rok.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

O tom jsem vůbec nic neslyšel a žádná BSOD na počítačích ve svém okolí nepozoruji.

Nejspíš specifický bug na specifických instalacích a sestavách, co koukám lidi obviňují kde co.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"I get the same exact issue with an RTX 2070 Super and Intel i7-8086K CPU, also on Windows 10 Pro 2004 19041.330."

RTX 2070 není AMD, Intel i7-8086K není AMD.. tak to je asi problém MS, ne?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mám W10 build 2004, Řízek 3800X + 5600XT a žádný BSOD jsem nepotkal. Kromě kratičkého problému s drivery pro Navi během února je ten systém maximálně stabilní. Jo a deska je ta "tragická" MSI MPG X570.

BTW jako jedni z mála dělají BIOSy s novými AGESAmi rychle a poměrně spolehlivě:
https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-PLUS

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja mám tiež 3800x ,ASUS TUF GAMING X570-PLUS - AMD X570 , Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) DDR4 3000 , Vegu 64 od Sapphire. Kupoval som hneď po vyjdení 3800. Pôvodne som mal gigabite aorus x570 ale na druhý deň keď som vypol HT, žiadny oiverclock doska už po reštarte nenabehla. Vymenil som za tú od asusu. Rok to behalo bez problému, xmp a ramky až na 3400. Asi pred troma mesiacmi začali čierne smrte. Jazdím online rFactor, kopa závodov včetne 24 h SPA problémy....V logu critical kernel power. Vymenil somzdroj EVGA 750 W bronze za Corsair 850 Platinum...nepomohlo, dokúpil som UPS ku- nepomohlo, vymenil som RAMza hyper x, nepomohlo. Po konzultácii na czc najprv či upgradujem bios. Ja ano, pravidelne. Takže tam môže byť problém. Vypol som XMP a bez problému. Vrátil som sa k rok starému biosu a aj s xmp na 3000 to zase ide ok. Takže tak. Problémy sú rôzne a už 25 rokov tvrdím, že počítače žijú vlastným životom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi zrovna narazil na problémy, kvůli kterým jsem zavrhl jak Gigabyte, tak Asus. Počítače (nejen pro sebe) stavím jako pracovní stroje, kde základem je téměř absolutní stabilita. Oželím OC i výkon, pokud je to za cenu spolehlivosti.

GB má dlouhodobé problémy s kvalitou a stabilitou desek, už jsem zažil poměrně hodně případů, kdy v desce "strašilo" - společný jmenovatel byl deska od GB a více karet ve slotech. Případy vadných flash ROM tam jsou taky poměrně časté, asi hřeší na DualBIOS, nebo nevím - ale už po tom nemíním pátrat, za ty problémy mi to nestojí.

Asus, to je takový případ pro Chocholouška. Jejich snahy vyžmuňkat z desky a RAM co nejvíc asi ocení geekové, ale když ti taková deska v dlouhodobém horizontu čas od času padá do defaultu, protože bios na auto žene paměti do krajnosti, a protože nastavit předepsané, nebo defaultní, o 2-5 setinek vyšší napětí nezvládne (a BFU tohle nezvládne už tuplem - i když reset biosu do defaultu po amatérském OC zvládne -, navzdory tomu, že mu dovnitř dáš nálepku s postupem jak to správně nastavit. Nad Asusem jsem hůl úplně nezlomil jako nad GB, čas od času mu dám šanci, ale zatím mě vždy zklamal.

Ne, prostě ne. Zakotvil jsem u MSI a jsem spokojen. Má taky své mušky, ale nehrají si na mistry OC, takže i vydefaultovaná deska spolehlivě bootuje a užovky jsou taky spokojené. MSI Z68A-GD55 mám už skoro 10 let, sloužila až do loňska s přetočeným i7-2600K naprosto spolehlivě, včetně upgrade BIOSu na podporu VGA karet s UEFI BIOSem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík, ak budem ešte niekedy meniť pc čo vzhľadom na vek - som po 60-ke možno nebude, dám MSI MB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je dost subjektivni nazor nepodlozeny zadnym konkretnim scenarem a ani nepopsanim chyb. jen placnuti do kaluze otevrenou dlani.. hodnoceni kvality na zaklade asi nalepky nebo grafickeho navrhu je dost vtipne. provozuji leta jak asus tak GB, oba vyrobci maji sve mouchy ale obecne vzato ma GB na AM4 lepsi vlastnosti nez asus. tvrdit ale, ze jsou nestabilni a ze si ziji vlastnim zivotem bych pripustil leda v pripade ery soc 939 nebo rane 775... ale dnes? notak, soudruhu........

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivní? Dost možná. Postavil jsem za život stovky PC a možná i tisícovky jsem měl na operačním stole.
Poslední GB deska, co jsem řešil, byla nějaká pro haswell (fakt si nepamatuju a nechci si pamatovat přesné označení) - tak přesně tahle jednou za 5-6 cold-boot failsafovala na druhý BIOS a jediné řešení bylo znovu flashovat. Pomohlo (a to nevím jestli navždy, ten PC jsem "pořešil" tak, aby aspoň trochu fungoval a poslal zpět majiteli, který potřeboval dodělat DPH; že se neozval, tak tipuju, že mu to takto chodí) vyhodit jednu PCI kartu s řadičem (která BTW v tom PC i v jiném PC fungovala naprosto bez problémů).

Takže ne, není to o grafickém návrhu a není to o nálepce, soudruhu. Asusu jsem dal šanci nedávno - stále kvoká. A protože své počítače supportuju i po skončení záruky a zakládám si na kvalitě, má z tohoto důvodu u mně stopku. Chápu, že nadšenec to má jinak, ale já nemám čas ani chuť jezdit po lidech a nastavovat jim BIOSy pokaždé, když umře CR2032 nebo když to jejich junior dodělá amatérským OC. Ti běžní Frantové si s BIOSem neporadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi zavání anekdotickou evidencí. HW se mění každým rokem, není tak možné říci, že výrobce A je good a výrobce B je sračka koš na základě jedné nebo dvou desek.

Mohl bych frflat, že ASUS desky jsou na chobot, protože mi rukama prošla hromada mrtvých s939 a s775 ASUS boardů. A vlastně i ostatních výrobců.

Co se AM4 platformy týče, tak první dva roky od vydání byl nejlepší ASRock, GB měl často nevyladěný firmware a ostatní taky. S příchodem B450/X470 se situace začala plošně zlepšovat, s příchodem B550/X570 ještě více. Rozhodně bych si netroufal nyní říct, že nějaký výrobce dělá jen špatné boardy. Je třeba koukat se na konkrétní desky.

Mám velmi dobré zkušenosti s novými ASUS, MSI i Gigabyte boardy, ASRock vlastně taky. Aktuálně to mají vše celkem vyladěné.

Ad staré desky, mám tu v práci dvě Gigabyte desky s i5-2500K a i7-3770K, obojí Z77 chipset a fungují taky parádně bez potíží. Šest let jsem provozoval 24x7 Gigabyte 990X-UD3 s FX-8350 a pořád v pohodě funguje.

"Asus, to je takový případ pro Chocholouška. Jejich snahy vyžmuňkat z desky a RAM co nejvíc asi ocení geekové, ale když ti taková deska v dlouhodobém horizontu čas od času padá do defaultu, protože bios na auto žene paměti do krajnosti, a protože nastavit předepsané, nebo defaultní, o 2-5 setinek vyšší napětí nezvládne (a BFU tohle nezvládne už tuplem - i když reset biosu do defaultu po amatérském OC zvládne -, navzdory tomu, že mu dovnitř dáš nálepku s postupem jak to správně nastavit. Nad Asusem jsem hůl úplně nezlomil jako nad GB, čas od času mu dám šanci, ale zatím mě vždy zklamal."

To se mi nějak nezdá, ASUS desky žádné auto OC nemají, uživatel to musí ručně zapnout, pokud osadím jen CPU a RAM, tak se prostě paměti nastaví dle JEDEC standardu, XMP se tam samo nenastaví.

BTW na mistry OC si hrají všichni výrobci a různě se předhánějí, hlavně u dražších desek ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW se mění, ale přístup ke konstrukci, způsob patlání BIOSů a spousta dalších věcí se prostě nemění.
GB je třeba typický tím, že jejich BIOSy málokdy správně fungují.
Asus jsou zase taková analogie Compaqu - strašlivě dlouho na své desky cpali mého "oblíbence" ATK100. Podobně se snaží obfuskovat instalaci ovladačů. Co se pamětí týká, je 50% šance, že s nějakými nonamějšími paměťmi ta deska ani nenapostuje - můžeš u černé obrazovky čekat klidně do alelujá. Po resetu CMOS to naběhne ve failsafe - samozřejmě jen jednou (na tohle mám taky pár storek, jak uživatel vyděšený volal, že "to jde zapnout jen ráno, pak už ne" (alias kombo master switch na napájecím psovi a vybitá CMOS baterka). Se svým testovacím Aušusem jsem taky při experimentech s Hackintoshem našel asi tak 6 chyb BIOSu co se týká bootování UEFI (pravda, deska je to stará, H67, ale stejně stará MSI Z68 stejné problémy nemá, protože si nehraje na BIOSovou honoraci)

Jó, třeba mám špatnou auru... :-) MSI mám rád proto, že nevymýšlí kryploviny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.... praveze GB byl jednim z mala, ktery pri uvedeni X370 okamzite reagoval na nove agesy a resili kompatibilitu ramek. jejich boardy fungovaly po par tydnech tak, jak mely. asus to mel u parku a do ted, na X570 jim to poradne nebeha. (AAAAGHGHGHGH!!!)
k tem GB co jsem z novodobych boardu mel v ruce a jejich bios behal naprosto spravne:

X370 gaming K7
990XA-UD3
970A-D3
990X-gaming SLI (jedna z mala desek ktera ma funkcni NVME na AM3 platforme)
G1 sniper A88X
EP45-DS3
P31-DS3L
P35-DS3
GA-EP45-DQ6
F2A88XM
P55-UD3
G31M-ES2L

jediny board GB se kterym jsem mel problemy byl prastary GA-8I915ME-GL a tak se na me nezlobte, kdyz s vami nebudu souhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale chápeš, že GB vytýkám něco úplně jiného, že jo? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám s Gigabyte historicky špatnou zkušenost z doby před cca 6ti lety kdy jsem na tom stavěl dvě PC (jedno sobě a jedno někomu) a počítač se po vypnutí za cca 5 sekund sám opět zapnul. A na stejné chování narazil i kolega z práce. Zkoumal jsem to všemožně, ve woknech jsem disabloval všechny možné zdroje probouzení, ale nic nepomáhalo. Takže nakonec vrácení zboží a místo ní jsem zkusil ASRock Z97 Extreme 4 ve stejné cenové kategorii a s tím žádné problémy nebyly a maká dodnes. Když jsem loni stavěl někomu PC, tak jsem sáhl opět po ASRock (vyšší mainstream - X470 Taichi) a také bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím vás, už někdo ohodnoťte Alisesia tu její zráchanou... a nebo dejte permanent BAN, ať je konečně pokoj...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Má to cenu? Podle mě přijde další s ještě vlhčí....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo maže, ten jede.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako je možné, že 3600XT zvládol až 4,6 GHz? O takom OC u Zenu 2 som ešte nepočul. Dobrý kúsok?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3600 NON x zvládne 4.4 - 4.45 pri 1.4v , na tie XT predsa len idú o čosi vyberavejšie kúsky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka za recenziu. Mám otázky.
Je úžasné ako niekto rieši napájanie CPU. Pobavilo, aj keď vždy som kupoval procesory do 65W ale je fajn že niekto sa v tom vyzná a vie čo je čo.

1. niektoré MSI B550 podľa netu fungovali aj s APU 3200G a pod. Je možné vyskúšať nejaký starší procák? Ideálne 1600AF, 3200G, 3400G, prípadne Athlon 3000G?

2. je možné skúsiť Windows 7? Nepotrebujem novú inštaláciu, ideálna by bola inštalácia z iného PC (napr. B450 s ZEN), kde po zapojení disku Win7 sa ukáže na čo sú ovládače, na čo nie. Či aspoň idú USB2.0 z chipsetu ak nie USB3 z procesora.

Vďaka ak to bude možné!

Našťastie to nie je mATX doska. Kvôli 90st SATA portom by som v prípade potreby zapojenia, alebo odpojenia SATA káblu musel v mATX skriniach demontovať celú dosku.

Veľká škoda, že aspoň Athlony a APU Zen, Zen+ oficiálne nefungujú v A520, B550, keď samotné AMD nie je schopné dodávať pre ne primerané Zen2 APU. Hlavne že všetky dosku majú video výstupy, ale ak chcete APU za primeranú cenu v modernej doske, zatiaľ jedine intel 1200. Celeron, Pentium, i3... všetko s grafikou.

Silno váham, že kúpim i3 10100 s UHD630, alebo G6400 s UHD610. Stačí mi integrovaná grafika, priam ju chcem, kvôli nižšej spotrebe. Nechce sa mi čakať. Aj tak nové Zen3 sú zatiaľ ohlásené len tie bez grafiky. Toto AMD silno nezvládla. Uviedla lacné A520 dosky do ktorých idú len drahé procesory. B550 by som kúpil hneď, keby doň šli staršie procáky.
Ušetrili na Biose, alebo to urobili zámerne, aby dopredali A320 a B450 dosky, geniálny ťah!

Hlavne ak 10. intel generácia má aj dostatočný výkon aj integrovanú grafiku aj dosky do ktorých pôjde nasledujúca generácia procesorov. Jedine čo ma drží pri AMD, je oficiálna win7 podpora pre B450 a čakám ako to bude s podporou Zen3.

Intel H410/B460 s G6400 môžem kúpiť hneď a to dosť lacno (pod 120 Eur). Ak náhodou niekto vie, či chipset bude fungovať pod Win7, napíšte! Dík!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je váš důvod držet se Windows 7?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

win 7 uz se mnoho let neupdatuji, win10 jsou vyrazne lepsi ve vsech smerech, start menu ala win7 se da udelat treba pres classicshell, koho stvou nuceny aktualizace muze pouzit WUB (windows update blocker) a je od toho pokoj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mnoho let? Poslední aktualizace W7 byla k 14.1.2020. Clasicshell je od 2017 neupdatovaný a s novými buildy W10 občas dělá kraviny. Jinak já osobně W10 používám, ale občas mi pijou krev a za optimální je rozhodně nepovažuju, chápu že někdo pořád chce W7. Rozhodně bych netvrdil že W10 jsou lepší ve všech směrech - ano, některé věci jsou ve W10 lepší, ale stále se dají najít i takové, co jsou lepší ve W7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na novy HW na win7 vetsinou nejsou ovladace, ze byly vydany nejake zaplaty na kriticky chyby je mozne, ale celej system bezi na stejnem HW o dost pomaleji nez win10, tusim nekde od asi win 8.1 byly vyrazny zmeny jadru systemu a vsechen soft pro win se optimalizuje na win10, tudiz pouzivani 7 je dneska uz blbost a bude s tim zbytecne vice problemu. Otravny veci win10 jakou jsou nevypnutelny aktualizace se resit daji a snadno psal jsem to vyse. Pokud nekomu zlobi classicshell a nevyhovuje mu, muze pouzit nejaky jiny programek. Osobne mam ted posledni buid win10 a shell bezi v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nový HW ako nvidia RTX 3090?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ som neobjavil chuť na čaro nutnej vnútenej pravidelnej aktualizácie a radosti z neustále sa meniaceho systému. Sú jednoducho ľudia, ktorým stačia LTS verzie.

Mám zablokované aktualizácie aj na mobile. Stačil mi zážitok so Xiaomi, kde zmenia verziu MIUI, poprehadzujú nastavenia, zmenia grafiku, dajú celkom iné zvuky. Doteraz premýšľam nad tým, čo tým žblkovaním, kvapkaním mi chce telefón oznámiť.

Jedna vec je bezpečnostná aktualizácia, druhá meniť ovládanie, nastavenia, keď vám všetko čo používate a chcete, funguje. Preto už nechcem Xiaomi (+ neustále posielajú nejaké dáta sebe na server, viď. výpis Blokada).

Rovnako Windows 7 vs. 10. Neprejdením na Win10 som ušetril hodiny, dni znovunastavovaním, testovaním, odstraňovaním porúch pri systéme, pri programoch, z ktorých niektoré nemusia celkom fungovať pod Win10.
Mám zapnuté PC nonstop 24/365. Roky. Win7 je stále 20% trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel drtivá většina nového fundamentálního (tj. procesory, MB) hardware podporuje pouze Win 10. Takže pokud chcete nové PC, na Win 7 zapomeňte.
Automatické aktualizace lze zablokovat, jak již někdo psal. Co se týká programů, tak to si budete muset pořešit sám. S tím "ušetřením hodin, dní" to mi zní jako nějaká zbytečná panika.
Ale bral bych jako fakt, že dříve nebo později vás to stejně čeká, hardware věčně nevydrží a zlepšení, které přináší nový HW, časem převáží nad nechutí přejít na Win 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom je tu k dispozici hromada Linuxových distribucí, tak k čemu Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež netuším k čomu by mi bol Windows 10.
V každom prípade, pri nástupe DDR5 idem do 256GB RAM. Ak už nič natívne nepôjde s win7, virtualizácia pod linuxom je lepšia ako pod windows. Dá sa vyčleniť GPU passthrough, ssd, vyčlením 128GB RAM. Ak budem chcieť, win7 môžem používať do smrti bez ohľadu na HW.
Aj tak väčšina denno denných vecí sa robí cez web.

Ale je pravda, mnoho vecí pod linuxom je zlých. Napríklad partície, správa diskov. GParted, KDE Partition Manager. Hocikedy skúsim, vždy sa vrátim minimálne ku free verzií EasyUS alebo MiniTool, aby som dosiahol čo potrebujem.
Ešte niekoľko Win programov na Linuxe nemá alternatívu. Majú klientov len s Win systémami.

Kým nvidia robí ovládače aj pre Win7, RTX 3000 ich majú, niet problém. To nebude problém, kým Win7 bude mať 15-20% trhu, kým nepríde niečo revolučné, čo radikálne zmení naše PC.

Páči sa mi myšlienka mať mobil, po pripojení ku monitoru, plnohodnotné PC. Tých cca 5 rokov by som s W7 mohol vydržať. Predpokladám, v tej dobe už aj mobily budú mať viac ako 128GB RAM.

Dodnes si pamätám, ako sa vychvaľoval windows 8, prečo naň treba prejsť, prečo win7 je zastaralé. Teraz to isté s W10.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Aktuálně v rukách žádnou B550 desku nemám, takže vyzkoušet nemohu, nicméně na X570 platformě fungují i Ryzeny první generace, byť to není oficiálně podporované. Pokud se mi zase nějaká do rukou dostane, můžu vyzkoušet Athlon 3000G nebo R5 2400G.

2. W7 jsem bez potíží rozchodil na B350/X370 platformách za specifickými účely, typicky to ale netestuju, je to už nepodporovaný a starý OS, kde je voser to vůbec na nový HW rozchodit, přijde mi to jako rozchazovat WXP. Pro specifické případy to asi může mít smysl, nicméně pokud vím, tak nejsou ovladače pro APU a Windows 7, alespoň ne oficiálně, je třeba ručně upravit .inf soubory.

Jinak i na X370/B350 je třeba injectnout ovladače USB řadičů do instalačky + NVMe, to samé platí i o Intel platformách, snad už od dob Skylake/Kaby Lake, pokud tam není k dispozici nativní USB 2.0, tak smolík pacholík.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka za ochotu!

B450 má oficiálne ovládače od AMD https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450
nik už asi nebude riešiť B350, zaujímavé môže byť B550, ale ak úplne posledná generácia AM4 procesorov bude fungovať aj na B450 (AMD si dáva dosť načas), B550 bude úplne zbytočné.

Keď som kúpil B450, prechádzal som z intelu. Vybral som disk, pripojil ku B450, Win7 nabehly, spustil som utilitu od AMD a už takmer rok mám nonstop zapnutý Win7 komp na B450. Mám potrebu kúpiť ešte nejaké mašiny.

Hľadal som info na webe. Je možnosť, že to funguje ako pri B450, alebo nik kto chce win7 to neskúša, B450 je stále dostatočné, rieši sa už len ako sprevádzkovať USB porty v procesoroch od Zen2.

Snáď niekedy budete mať tú možnosť s B550 skúsiť. Nie len kvôli mne, ale vážne, prečo AMD keď vie, že nemá na trhu dostupné APU pre A520/B550 nedalo podporu Zen, Zen+ APU na tých doskách?

Páči sa mi Asrock B550M Pro4, problém je, musel by som ku tomu dokúpiť grafickú kartu (ďalšie +10W GT1030 nechcem kupovať). Nepotrebujem to na hry, stačí mi plocha windows, prehratie videa.

Môžte skúsiť (Athlon, 2400G) ak by ste sa sa dostali ku recenzií A520. Ktorých existenciu už vôbec nechápem, keď oficiálne do nej idú len drahé procesory ale má to byť lowend, ale lowend procesory nepodporuje.

Príde mi to tak, AMD toľko odkladalo uvedenie A520/B550, až samo nevie čo s nimi, z B450 sa stáva univerzálna platforma pre celú AM4 generáciu.

Dík za vaše články, kvôli tomuto pochybujem či má význam B550 vôbec riešiť :) https://diit.cz/clanek/asus-aktualizuje-portfolio-zakladnich-desek-s-amd...

Možno prejdem na intel 1200. Tí nemajú problém s APU, len neviem nájsť či to niekomu chodí pod win7. Tam je posledné podporované B365, nutnosť upravených gr. ovládačov. i3-10100 vyzerá presne ako niečo, čo mi bude vyhovovať. Ešte raz vďaka!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kopíruješ RayeR-a? Aj on sa snaží rozchodiť prehistorický SW na podstatne novšom HW. Napr. Win XP na Sandy bridge, ale skúšal aj Win NT 4.0 s babraním sa s fn EIST, lebo tú fn samoz. tak starý OS nepozná. Ak chceš W7, tak na Zenu 1 to ešte má ísť. W7 má problémy s Coffe lake a nie to s Commet lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je divné. Ten windows XP mi nemal fungovať na 1155? :-O
To musel mať sakra tažkú prácu rozchodiť WinXP na plne podporovanom HW.

"Ivy Bridge is the last Intel platform to fully support Windows XP" https://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_(microarchitecture)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezisťoval som či má Win XP na SB podporu. Ale faktom je, že z P43 na P67 prenášal bez reštartovania Win XP, W98 a Win NT 4.0 a tento je z roku 1996, plus prechádzať na Win XP vyše rok po skončení podpory je uletené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"1. niektoré MSI B550 podľa netu fungovali aj s APU 3200G" <= Na tom není nic divného.

Je spíš nepravděpodobné, že bys na nějakém Ryzen APU mohl bezproblémově provozovat Windows 7, můžeš mrknout na net ... Některým to vyšlo, ale není to úplně snadné a nejde to zdaleka všem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne naopak, s Win7 fungujú všetky ZEN a ZEN+ https://www.win-raid.com/t5648f52-Solution-Win-Win-x-Ryzen-APU-Video-dri...

Zen2 APU bude problém ten, že nie sú veľmi dostupné, t.j. nie je možné sa len tak hrať s editáciou ini. Nevidím veľký dôvod, prečo by tiež nemali fungovať pod Win7, grafická časť nemá veľa zmien.
Ak zostanem pri AMD, potom najrozumnejšia možnosť sú nové revízie MB s B450. Chipset B450 má oficiálne Win7 ovládače.
Jedine, že by Zen2 APU niekto skúšal na notebookoch. Ale na tom by som si nechal win10, ak by bol dodaný s ním.

AMD likviduje A520/B550 nemožnosťou použiť staršie CPU. Pár ľudí by si rado kúpilo lacný Athlon či 3200G a počkali na APU radu 5000. To kým bude, snáď bude možné Ryzeny 5000 prevádzkovať aj na B450. Radšej by som kúpil B550, prípadne A520.

Ale je mi to jedno, ak bude nejaká zaujímavá nová B450 doska s DP a HDMI výstupom. Pri A520/B550 také sú. Znížilo by mi to spotrebu o cca 10W, mohol by som použiť menší zdroj (pasív do 120W), užšiu skrinku. Prípadne ITX, tam je limitujúce 64GB RAM.

Windows 7 má stále 20% trhu. Meniť systém plánujem najskôr až keď budú dostupné DDR5, možnosť 256GB RAM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak přesně naopak? Na kolika APU Raven Ridge jsi měl Windows 7 puštěné, nebo je na nich na vlastní oči viděl? To že se někdo na webu prsí tím, že na Ryzen APU pustil W7 neznamená, že to zvládne každý. Už jsem ten odkaz viděl a není tam uvedený postup jak toho cíle dosáhnout. Nejspíš jde o to ovladač, co tam mají ke stažení integrovat do obrazu instalačky. To není triviální věc pro každého a funkčnost není zaručená. W7 za normálních okolností na Ryzen APU nainstalovat nejde, tečka.

Ta APU jsou prostě novější (* 2018+) a MS i AMD je oficiálně nepodporují. Nepíšu, že se to nedá obejít, ale není to snadné a zaručené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tebe sa ten windows 7 nepodarilo podľa toho návodu na akej doske s akým CPU sprevádzkovať, keď máš potrebu neustále tvrdiť, že to nefunguje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) Tam není žádný návod.
2) Zkusil jsem to jednou s obyčejnou (nijak nemodifikovanou) instalačkou W7 na Asus B350 Strix s Ryzen 3 2200G. Jen jsem byl zvědavý.
3) Dál to pro mě stejně nemá smysl pokoušet. Mé poslední běžně používané Windows doma byly XP. W7 už stejně skončila podpora. Obešel jsem se bez nich v minulosti, zvládnu to i nyní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, návod ako nainštalovať windows 7 tam nie je. Je to stránka pre ľudí, ktorí to vedia a vedia ako nainštalovať aj ovládače, ktoré sú tam zverejnené aj s popisom čo urobiť predtým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.