Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: TUXEDO Pulse 15 Gen1 - Ryzen 4800H bez dGPU, s Linuxem a 91Wh baterií

Super, diky za recenzi, od TUXEDO jsme mel vyhlidnuty Polaris, ale nakonec jsem sahl po Legionu, protoze novejsi CPU a lepsi klavesnice. Ale TUXEDO je urcite zajimava varianta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát Legion má pro někoho zbytečnou dGPU, tohle mi přijde zajímavé pro Linuxáky, nebo když chcete slušné CPU bez dGPU.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ja jsem puvodne uvazoval o Polaris, kvuli 2x M.2, takze mi tam dGPU nevadila. Legion ma jeden bug, a to ze Hybrid mod nefunguje s externim monitorem, coz mi kvuli dGPU zveda teplotu o 15-20Cpri praci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jsem na svůj Legion 5 Pro (5800H, RTX3070, 64GB, 2x 1TB NVMe) připojit v Hybridním režimu ext. monitor přes USB-C=>DP redukci. Nevím zda je HDMI výstup natvrdo připojen k dGPU, ale třeba by to výše zmíněné omezení šlo takto obejít. Výsledky z wattmetru na zdi níže.

pouze interní panel 2560x1600p60 idle 11W
pouze externí LCD 3840x2160p60 idle 17W
oba panel+LCD idle 18-19W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, on nefunguje 100%.
Treba JetBrains a jine mi to v hybridnim modu sestreluje s touhle chybou: https://forums.lenovo.com/t5/Gaming-Laptops/Legion-5-Pro-Bug-LoadLibrary...

S internim monitorech funguje Vega paradne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to postihuje i Intel-based řešení s dGPU.
https://support.esri.com/en/technical-article/000022927

Osobně jedu (kvůli Linuxu) v režimu discrete GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, zajimave. Ja tam mam zatim widle, ale pozdeji tam bude Linux, vypada to, ze pojedu taky pres dGPU, z cehoz nemam radost, protoze AMD mi na Linuxu funguje lip...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Často je HDMI pověšené na iGPU, ale liší se to notebook od notebooku, některé ty herní mají právě HDMI připojeno do iGPU a ostatní digitální výstupy jsou připojené do dGPU, třeba USB-C s DP, nativní DP a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Schenker VIA 15 PRO, který jsem chtěl na recenzi získat původně, ale dostupnost mobilních
>AMD procesorů je dlouhodobě špatná

Dlhodobá nedostupnosť napriek násobne vyšším dodávkam?

Schenker očekává 3,5× vyšší dodávky mobilních Ryzenů než na jaře
16. 7. 2021
Výrobce notebooků XMG Schenker očekává, že během léta vyexpeduje 3,5× více notebooků s mobilními procesor Ryzen (než na jaře), přičemž těch s jádry Zen 3 bude téměř 8× více…
https://diit.cz/clanek/schenker-ocekava-35x-vyssi-dodavky-mobilnich-ryze...

Občas mi to príde ako HS-kové šasi s H-čkovým CPU

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020
35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bavili jsme se o tom Schenkeru VIA 15 PRO někdy snad v listopadu 2020, nakonec mi poslali tenhle TUXEDO model koncem dubna 2021, od té doby se ta dostupnost o dost zlepšila.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka toho DisplayLinku cez USB-C. Nepomohlo otocit USB-C "hore nohami"? Pri USB-C konektore a specificky pri display-over-USB-C je to dost casty trik, ako vyriesit problem s chybajucim obrazom. On totiz konektor USB-C je obratitelny, ale nie tak uplne. A zalezi na kombinacii host - zariadenie, ci bude plne funkcny oboma smermi, alebo iba jednym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coze???!!! Symetricky konektor USB-C nie je symetricky, ci ako si to myslel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB-C je mechanicky symetricky a teda je mozne ho zasunut oboma smermi aj "dole nohami" aj "hore nomami" a v teorii by mal fungovat. Eliminuje sa tak problem superpozicie USB-A konektora, ktory je vzdy 2x "zle" a az na treti pokus sa zasunie spravne.

Problem je v tom, ze elektricky to nie vzdy funguje. USB cast je funkcna vzdy bez ohladu na orientaciu (aspon pri ako-tak OK implementaciach). Ale ked je sucastou konektora nejaka ina ficura, ako napr. power delivery, alebo DP/HDMI alt mode na forwarding videa, potom sa moze stat, ze to fungovat nebude. Dovod je ten, ze zariadenie s hostom si musia dohodnut, na ktorom pare vodicov bude tato ina "zalezitost" prebiehat. No a a ked je aj zariadenie aj host implementovane jednoduchsie, tak nema moznost napr. DP alt mode prepnut na inu dvojicu pinov zodpovedajuci invertovanemu zapojeniu do USB-C konektora. Vysledok je potom napr. ten, ze DisplayLink zariadenie na USB vidno je, ale nema ziaden obraz, pretoze data z PC by aj tiekli, ale nemaju kam, pretoze linky pre DisplayLink su skrz otoceny konektor fyzicky na inom mieste, nez su vyvedene na konektore PC.

Toto je dost bezny problem pri USB-C huboch a DP-alt mode. Jednym smerom DP-alt ide, druhym nie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zajímavá informace, zatím jsem věděl, že tahle situace může nastat u nějakých dodatečných USB2.0 párů, ale že by se to týkalo i DP tak je horší. Stačí ten konektor otočit ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepomohlo, problém je podle mě u ovladačů toho DisplayLinku. Ten ntb neumí DisplayPort přes USB-C. Jinak v Linuxu to detekuje monitor a ten se dokonce rozsvítí(ale jen černě a po chvíli zhasne), nicméně je to nějaký bug se kterým trpí více lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...v té starší recenzi (odkaz viz níže) je uvedeno:
"...the most notable weakness is the lack of USB-C DisplayPort output",
tedy "...nejvýznamnějším nedostatkem je absence výstupu USB-C DisplayPort",
ale dále se uvádí "...USB-C w/ PD (90W)",
tedy "...USB-C s podporou napájení notebooku prostřednictvím tohoto rozhraní" (jak je konstatováno i v tomto článku).

Celkově je pak ve zmiňované starší recenzi konstatováno:
"For cons, there's only one M.2 slot, and no USB-C DP support, which means only a single external display is available (without using a DisplayLink adapter, which is iffy on performance and Linux support).",
tedy "Nevýhodou je pouze jeden slot M.2 a žádná podpora USB-C DP (DisplayPort), což znamená, že je k dispozici pouze jeden externí displej (bez použití adaptéru DisplayLink, jehož výkon a podpora Linuxu je nejistá)."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DisplayLink je adaptér v docku a ovládá ho driver v počítači, posílá do něj "surová data" a ten čip je pak překládá na video signál připojenému monitoru. To není DP Alt Mode, kde jdou obrazová data rovnou tím kabelem.

Display link podporuje na Windows až 6 monitorů, na MacOS 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebude tam aj 6600XT?

The Radeon RX 6600 XT Linux support is under the "Dimgrey Cavefish" codename. The open-source Dimgrey Cavefish work dates back to September 2020 and with the kernel-side AMDGPU driver premiered in Linux 5.11 and has seen improvements in succeeding kernels. Likewise, Mesa 20.3 added Dimgrey Cavefish with RDNA2 / Dimgrey improvements across the Mesa 21.x releases.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=rx6600xt-linux-previ...

Predsalen na Press Kite napísané Supported Operating systems include Linux, Windows 7 and Windows 10
https://www.phoronix.com/image-viewer.php?id=rx6600xt-linux-preview&imag...

je pomerne netradičné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To netuším a pokud XMG/Schenker/TUXEDO nějaký notebook s mobilními Radeony nabídne, nebude to tento model, ten je specificky bez dGPU. Ale bylo by to hezké a více open source, jelikož k NVIDIA grafice musíte použít proprietární ovladač.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...aktuálně primární výrobce - TongFang (a tedy i další prodejci odvozených verzí - částečný přehled viz níže), nabízí jen modely s dedikovanou grafikou nVidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překlep popiska grafu:
Furmark – 1080p – 2x MSAA – teplota GPU pod deseti minutách

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je humorné, upravím to, díky za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to vypadá s výkonem a výdrží když se tam nahrají win10?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Primárně všechny testy proběhly ve Woknech, je to v recenzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...jak jsem již psal v minulosti, tento notebook je v originálu TongFang PF5NU1G (Mechrevo Code 01)
a tady je starší rozsáhlá souhrnná recenze i s videem:
https://www.notion.so/Mechrevo-Code-01-TongFang-PF5NU1G-Information-8009...
Tady je verze TUXEDO:
https://www.tuxedocomputers.com/en/Linux-Hardware/Linux-Notebooks/15-16-...
tady SCHENKER (ta má výhodu v přímé možnosti volby české klávesnice - viz konfigurátor):
https://www.schenker-tech.de/en/schenker-via-15-pro-en
tady SLIMBOOK:
https://slimbook.es/en/prox15-en#info
tady ELUELEKTRONICS:
https://www.eluktronics.com/Thinn-15

PS: Moc se mi líbil, ale v danou dobu se stal prakticky nedostupným, takže jsem musel zvolit jinou alternativu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V konfigurátoru českou klávesnici nabízí i TUXEDO, není to výsada Schenkeru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...máte pravdu (v kofiguaci, kterou mám uloženu, jsem to ale nenašel...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel jejich "ceska klavesnice" ma ponekud *velmi* zvlastni popisky. Celkove se mi nelibi, ze se snazi lisit tim, ze symboly se shiftem jsou dole, misto nahore. Byl jsem tim de facto donucen si priplatit za vlastni potisk klavesnice.

Jinak s vlastnim popisem to funguje lehce jinak, nemusi se nic commitovat do gitu, staci jim poslat svg soubor emailem. Do jejich gitu se da commitnout, pokud to berete jako volbu, ktera by mohla byt zajimava pro vice lidi (napr. novy jazyk)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ještě malý dodatek:
AMD standardně NEpodporuje XMP, a tedy nejrychlejší dostupné paměti SODIMM DDR4 3200MHz jsou s CL20 (Kingston HyperX Impact).

PS: Sice jsou k dispozici paměti 3200MHz i s CL16 (Crucial Ballistix), ale toto časování je jen v rámci XMP, takže tyto paměti s CPU AMD reálně běží jen s frekvencí 2667MHz !!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad ty Krucinály, není to ten kit co vyžaduje 1,35V? To může být problém, jinak XMP mi fungovalo na ThinkPadu A485 s Ryzenem 7 PRO 2500U a ThinkPadu L15 Gen1 s R7 PRO 4750U.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty Kinston HyperX Impact 3200@CL20 2x32GB jsem zvolil pro L5Pro. Někdo s loňským L5 s 4800H zmiňoval, že mají 3200MHz JEDEC profil (nespoléhají na podporu XMP). Za dva měsíce střídavého běhu ve Win10/Linux jsem nepozoroval žádné problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že v recenzi není pro srovnání populární 5800H. Ale jo, jasně, chápu, nic neříkejte :-)

Ten konfigurátor je brutální výhoda oproti ostatním. Kéž by s tím přišli i ostatní výrobci, kteří mají i nějaký přístup ke skladovým zásobám ;-)

Díky za recenzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R7 5800H zrovna testuju v úplně jiném notebooku, takže ve srovnání bude (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo kdy někdo nabídne něco rozumnýho s AMD advantage? Ale na to nejspíš budu muset ještě pár měsíců počkat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že něco chystá ASUS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mě se právě docela líbí přístup schenker/xmg. Klidně bych za něj i připlatil, ale já bych tam nějaký to dGPU docela rád. Aby ten noťas nebyl jen na práci, ale moh si na něm po práci něco "pařnout". Aktuálně mi z toho vychází nejlíp schenker media 17 AMD, ale ještě to "není ono".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže teď se nesmí měnit web diit.cz jinak dojde k již třetímu znehodnocení metodiky.
Kvalita - recenze i notebook.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potesitelne ako ten vyvoj ide dopredu. Len tak zo srandy som skusil spustit benchmarky z tejto recenzie na mojom home labe (DL580G7 4x E7-4870, 40 jadier, 80 threadov, technologia z r.2010). R23 mi dava 17721, R15 3115, R15Extreme 902 a V-Ray 19802. Co je mozno tak o 1/3 viac bodov ako 65 Wattovy ASUS ROG Strix SCAR 17 G733Q - AMD Ryzen 9 5900HX 8C/16T. Akurat ze moj home lab zere kilowatt. Ale za to stal len 250,- (300 s vymenou dosky)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4x 130W CPU musí točit slušně, ale koukám, že release date je 2011, aspň že je to novější Westmere a ne starší Nehalem, to by bylo asi ještě o něco smutnější.

Ve své době to asi stálo majlant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je vidět že si šetří dobré vlastnosti na nové generace. Za mě je brutal ta čtečka na USB 2.0, to je dost zákeřné u takové cenové kategorie, vždyť co tam ušetří a USB 3.0 by měl být základ vždyť spousta karet, ne-li většina má vyšší přenosové rychlosti na které stařičká dvojka nestačí.
A pak pomalé RAMky, respektive latence. Zrovna jsem kupoval 3733Mhz a říkal jsem si že CL19 je opravdu nic moc....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je notebook, tam můžete na 3733 MT/s zapomenout, to bude možné leda tak v nějakém DTR, které povoluje přetaktování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

narážel jsem na latenci, u 3200 je CL 22 brutus...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch CL22 ještě tím nejhorším. Legion 5 Pro jsou v defaultu vybavovány moduly DDR4 s CL22, ale s horším vnitřním časováním. Vyšší Legion 7 je vybavován CL22 s lepším vnitřním časováním.

Rozdíl ve výkonu při odlišných pamětech zpracoval ve svém videu Jarred's Tech. Ve hrách 1080p činí rozdíl cca 10% avg FPS, více znatelnější je to v 1% Low. Pozn. v nativním 2560x1600 je díky bottlenecku GPU rozdíl FPS vcelku zanedbatelný. https://www.youtube.com/watch?v=zUbryj294Cs

Rozšíření RAM jsem plánoval již před nákupem L5Pro, takže jsem nahradil tovární 2x8GB@CL22 za 2x32GB@CL20. Myslím, že pokusy ostatních s rychlejšími (CL) pamětmi patrně narazily na limitovanou podporu DDR4 v BIOSu (+chybějící možnost man. nastavení).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, moc pěkný kousek. Konečně notes, který není úplně od věci. No, ještě ten trackpoint by mohli přidat, ;-)
Snad to do modelu s 5xxx nezku*ví moc, protože o tom bych vážně uvažoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna paní povídala, že model s Ryzeny 5xxx bude mít DP v USB-C a druhý M.2 slot :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vdaka za recenziu.
Osobne momentalne davam prednost starsim PC a notebookom pod linuxom (MX + Devuan)
Z tych minusovych veci mi skor vadi ze je citacka microSD nie SD ako USB 2.
Display port som ani v praci nikdy nepouzil, mame dvi monitory a pouziva sa kabel hdmi->dvi.

inak za mna dost dobra skusenost s Acer Aspire 5 (Ryzen 7 5700U, 16GB ram, 1TB nvme)a MX linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak výhoda DP v USB-C tkví hlavně v tom, že skrz ten dok a jeden kabel protáhnete dva monitory nativně přes DP, USB hub, ethernet a napájení notebooku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nejspíš proto taky někteří výrobce dávají do svých NB USB-C bez výstupu na monitor :0/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, připomíná mi to ten MSI GF65 Thin co jsem tu měl minulý rok, měl dva USB-C porty a každý z nich uměl jen 5Gb/s USB :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezké jen proč NB bez diskrétní grafiky stojí stejně jako ten můj s 3060 a jinak se stejnou výbavou a novějším procesorem? Přidal bych cenu do mínusů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně to útočí na business class notebooky, ten custom konfigurátor, podpora Linuxu také není zdarma. Co máte za stroj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> „…kliknout můžete na tuto větu, neboť se jedná o hypertextový odkaz v rámci WWW sítě Internet.“

Tuhle větu dodala s notebookem společnost TUXEDO Computers? Protože na tomhle serveru bych čekal, že ji nevygeneruje ani ten nejzapráskanější copywriter, natož člověk, co dělá jinak docela ucházející recenze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyplodil jsem to já, je to špatný humor, upravil jsem to teď do normální podoby :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, já už si občas nejsem jistej ničím :).

Jinak k notebooku: nevypadá to tak zle, jak to mohlo vypadat, ale nejsem cílovka. U 15" kousku už očekávám numpad a obecně mi za ty prachy přijde Lenovo Legion 5 Pro lepší volbou (novější generace procesoru, lepší dosplej, herní grafika navíc, i když chápu, že tu každej nechce, z tohohle pohledu je tenhle noťas zajímavej, protože tam právě tu grafiku navíc nemá). Hodně sympatickej je ten snadnej přístup dovnitř, ale nejsem si jistej, že to za tu cenu stojí, poměr cena/výkon mi u toho Lenova přijde lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překvapuje mě, že ani firmy specializující se na speciality nedokážou nabídnou slušnou pracovní klávesnici jako měly starší delly nebo thinkpady - blok kláves insert, home ... alespoň trochu vymezené šipky a hlavně neošizené funkční klávesy (což považuju za základ). Zrovna u tohoto modelu je místa pro klávesnici víc než dost, takže prostorem to nebude.
Fakt by mě zajímalo jestli je to výrobní nebo patentový problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je problém v tom, že výrobcem je TongFang a ne TUXEDO, takže možnosti u té klávesnice co mohou dělat jsou omezené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.