Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: TUXEDO Stellaris 15 Gen4 - peklostroj s vodním chlazením

Štvou vás hlučné herní notebooky, které mají tendence pomalu odletět ze stolu? A což takhle externí vodní chlazení na ztišení a perfektní podpora Linuxu? To vše nabízí nový TUXEDO Stellaris 15 Gen4.

Závěr je lehce komplikovaný. Je mi jasné, že někteří čtenáři odsoudí externí vodní chlazení jako blbost, která jen kompenzuje to, že notebook nemá dostatečně dimenzované chlazení. Nicméně notebook dostatečně dimenzované chlazení má, je to však na úkor hlučnosti a může být vhodné použít nižší napájecí limity.

Osobně se mi řešení TUXEDO Aquaris/XMG Oasis líbí, je to celkem dostupné řešení, kterým lze značně zlepšit chladící kapacitu a snížit hlučnost hned u několika různých modelů. Primárně je to zajímavější spíše pro uživatele, kteří požadují vysoký výkon a notebook moc často někam pryč neodnáší.

Přímo proto samotný Aquaris/Oasis hodnotit nebudu, uživatelé se sami mohou rozhodnout, zda externího vodníka chtějí nebo ne, za sebe musím TUXEDO pochválit za velmi rychle přidanou podporu Aquarisu do Linuxu, celý systém byl funkční a během několika měsíců jsem nezaznamenal žádné problémy s utíkající kapalinou, tam kde nemá. Osobně to vnímám jako velké plus a doufám, že se podpory dočká více modelů.

Co se týče notebooku samotného, zde nedošlo k příliš velkým změnám oproti třetí generaci, což není vyloženě špatně. Osobně bych preferoval přítomnost TrackPointu a vyhodil bych numerický blok, ale o tom si mohu jen zdát. Tato generace je slušným nástupcem té předchozí, nabízí výkonnější hardware, kvalitnější displej, TB4 a pro nadšence do cutting edge technologií je možné na notebooku provozovat Windows 11 a užívat si P-Cores a E-Cores dohromady.

TUXEDO má v nabídce i verzi s AMD procesory, tyto modely jsou typicky o nějaké desítky EUR levnější, ale výkon procesoru bude lehce nižší, jelikož mobilní Ryzeny moc dobře neškálují s vyšším napájecím limitem. Zároveň můžeme zapomenout na podporu ThunderBoltu 4 a USB-C samotné je připojeno na NVIDIA grafiku(u Intel verze je připojeno do Intel iGPU). Na druhou stranu, pokud plánujete provozovat dual-boot Linuxu a Windows 10, určitě bych se AMD varianty nebál.

Výdrž baterie je horší oproti předchozí generaci a AMD verzi, řekl bych, že za to může hlavně vyšší rozlišení displeje a vyšší odběr CPU v momentech, kdy se dějí nějaké JavaScriptové legrácky v prohlížeči. Samozřejmě lze z notebooku získat více, ale i samotné TUXEDO uvádí maximálně osm hodin s minimálním jasem bez WiFi a BT v idle. Nicméně tento notebook není myšlen jako přeborník ve výdrži na baterie, primárně zde jde o vysoký výkon CPU, GPU, kvalitní displej a optomechanickou klávesnici.

Poněkud problematická je cena, konfigurace, kterou jsem testoval aktuálně nezakoupíte, co jsem pochopil, tak o Core i7-12700H je celkem zájem, procesor je totiž výhodnější, než dražší i9 varianty a s vyšším napájecím limitem mají téměř identický výkon. Také je možné, že se TUXEDO pomalu připravuje na nové generace hardwaru, nicméně to může znamenat zlevnění starších generací a časem se tak dočkáme doprodejů za lepší ceny.

TUXEDO notebooky nabízí opět něco málo navíc oproti běžným herním notebookům a to včetně až pětileté podpory, což je skvělé. Osobně mám rád i snadnou servisovatelnost notebooku a fakt, že si mohu vybrat exaktní model SSD a další komponenty a nedostanu v notebooku něco náhodného, co zrovna nějaký DELL ála OEM našel v šuplíku.

 

Celkově tak kombinaci TUXEDO Stellarisu 15 Gen4 a TUXEDO Aquarius chválím, doufám, že se opět dočkáme nějakých zajímavých vodních inovací na poli výkonných noteboků a rozbředou se tak stojaté vody nudných vzduchových chladičů. Oba dva produkty si odnáší mé subjektivní ocenění I LOVE IT!

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Podporuje vodní chlazení TUXEDO Aquaris/XMG Oasis
+ Dobrá kvalita zpracování
+ Možnost objednat vlastní konfigurace snadno na webu
+ Výborný QHD panel s podporou FreeSync 60-240 Hz
+ Možnost konfigurovat vlastní křivky otáček ventilátorů
+ Skvělá optomechanická klávesnice
+ Slušná portová výbava, včetně velké čtečky SD karet
+  Dva M.2 2280 x4 Gen4 sloty včetně rozumného chlazení
+ 2,5 GbE ethernet a ThunderBolt 4
+ Displayport 1.4a a HDMI 2.1
+ Notebook má MUX čip
+ Skvělá podpora Linuxu + WebFAI
+ Snadná údržba a výměna komponent
+ Možnost přikoupit až pětiletou záruku

zápory

- Nepodporuje nabíjení přes USB-C
- Vyšší hlučnost v pouze vzduchovém režimu a vyššími napájecími limity
- Horší výdrž baterie oproti AMD verzi

pohlídejte si

? NVIDIA ovladače mohou v Linuxu občas zlobit (mileage may vary)
? Správná funkce CPU ve Windows vyžaduje Windows 11
? AMD verze neumí USB4 či ThunderBolt
? Notebook je primárně určen pro provoz s Linuxem, podpora Windows je spíše druhotná, pokud chcete primárně provozovat Windows, kupte si raději variantu od XMG

 

Poděkování

 

 

Za zapůjčení notebooků TUXEDO Stellaris 15 Gen4, TUXEDO Stellaris 15 Gen3 a TUXEDO Pulse 15 Gen1 děkuji společnosti TUXEDO.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: TUXEDO Stellaris 15 Gen4 - peklostroj s vodním chlazením

Pátek, 6 Leden 2023 - 17:13 | Karáš Svorka | Tohle lze přenášet a používat i bez vodníka, jen...
Pátek, 6 Leden 2023 - 10:20 | DRK | Přijde mi to jako docel velký úlet. Než tohle tak...
Čtvrtek, 5 Leden 2023 - 19:48 | Karáš Svorka | Další možnost je to celé ponořit do oleje nebo...
Středa, 4 Leden 2023 - 20:42 | Lazar | Měl jsem na mysli kondenzaci vzdušné vhlkosti...
Středa, 4 Leden 2023 - 15:02 | Libor Míšek | Musíš dolévat aby to nezkondenzovalo!
Středa, 4 Leden 2023 - 13:14 | Karáš Svorka | Noctua bude fungovat klidně za deset let, nebo i...
Úterý, 3 Leden 2023 - 22:50 | teso | Píšeš bludy. Noctua NH-D15 stojí cez 100 €....
Úterý, 3 Leden 2023 - 22:19 | Lazar | Jak dlouho by to s ohledem na dost pravděpodobnou...
Úterý, 3 Leden 2023 - 22:16 | Lazar | Herní ntb vždy byly kompromisem v mobilitě a...
Úterý, 3 Leden 2023 - 18:55 | Karáš Svorka | ->me se zda ze ten notebook ma prohyb smerem...

Zobrazit diskusi