Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Xiaomi Mi Mix 3 - Elegance potřetí

V dnešním testu se podívám (jako poslední) na stále aktuální a elegantní počin Xiaomi Mi Mix 3. Hlavní prvky je AMOLED obrazovka bez výkroje, výsuvný mechanismus, keramická záda a Snapdragon 845.

Kapitoly článků

Když v minulém roce jsem obdržel Mix 2S k testování (starší facelift model), byl jsem unešen zpracováním. Tenké rámečky kolem dokola, keramická záda, fantastické zpracování a masivní obrazovka. 

Mix 3 v tomto rovněž nezklamala. Obrazovka je skutečně od kraje do kraje i v tomto případě, rámečky ještě prošly odtučňovací kůrou a hardware naopak obdržel modernizaci v podobě výkonnějšího procesoru Snapdragon 845, větší RAM, lepší fotomodul a bezdrátové nabíjení. Co už ale chybělo u Mix 2S chybí i zde. Nejde sice o překvapení, ale zamrzí. Sluchátkový jack stále chybí a ani paměťová karta si cestu zpátky nenašla. Ještě že výkroj obrazovky se drží dál.

Podívejte se společně se mnou, co přináší a nepřínáší elegantně vyhlížející Mi Mix 3. Mimo telefon jde stále o chytré zařízení, takže mimo telefonování toho stále zvládá více než dost. Přidejme do rovnice ohromně výkonný procesor (pro rok 2019 pochopitelně) a máme recept na potencionálního vítěze v poměru elegance/výkon/cvakání s telefonem, protože když jsem byl nevěděl coby kdyby, Mix 3 sloužil jako výborná antistresová věc. Parametry k přečtení níže: 

Velikost

157.9 x 74.7 x 8.5 mm s váhou 218 gramů (telefon je za těžké peníze)

Obrazovka

Super AMOLED panel, úhlopříčka 6.39 palce s rozlišením 1080 x 2340 pixelů, 19.5:9 poměr (~403 ppi jemnosti), Obrazovka je prakticky bezrámečková, jen s mírnější bradou ve spodní části. 

Systém

Android 9.0 (Pie) - MIUI 10 z dílny Xiaomi

Procesor

Osmijádrový Qualcomm Snapdragon 845 (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold &4x1.8 GHz Kryo 385 Silver)

GPU: Adreno 630

Paměť

RAM 6/8 nebo 10 GB s úložným prostorem 128/256 GB - bez možnosti připojit paměťovou kartu.

Fotoaparát

Zadní: 12+12 MP (primární s f/1.8, sekundární f/2.4 s 2x optickým přiblížením). Optická stabilizace je k dispozici pouze u hlavní širokoúhlé čočky. Video je možné zaznamenat v rozlišení 2160p při 60sn./s.

Přední: 24 MP s f/2.0 bez optické stabilizace ani AF doplněna o 2 MP čočku pro bokeh efekt

Sítě

Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot

Bluetooth: 5.0, A2DP, LE, aptXHD

GPS: dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS

NFC

Konektory

USB-C k nabíjení, bohužel protokolu USB 2.0, takže paměť se bude plnit pomalu i zde

Baterie: nevyměnitelná Li-Po 3000 mAh / nabíjení s podporou QuickCharge 4+ - 18W

Ostatní

Dual-SIM, Čtečka otisků prstu na zadní straně, měření hloubky pro bezpečnější ověření obličeje, Gyroskop, senzor zrychlení, barometr, přísvětlovací LED dioda na přední i zadní straně, Bezdrátové nabíjení s nabíječkou v balení

Hodnota SAR: 1.448W/kg Hlava, 1.568W/kg tělo

Cena

 K dispozici varianta 6GB+128GB za cenu 12  200,- (V době psaní recenze)

Leč to nelze příliš dobře na fotografii vidět, zadní strana obrazovky má příjemnou strukturu a vše do sebe perfektně zpadá 

Balení a zpracování

Balení je ve zmanení luxusu. Velká černá krabice zdobená výrazným logem Xiaomi jasně naznačuje, že v balení se nachází něco jiného, než běžný a průměrný telefon. Po odkrytí víka nás stejně jako v případě Mix 2S přivítal milý dopis od výrobce, kde popisují jedinečnost produktu, který na nás čeká. Krásné, ale už viděné. Pod touto zprávou nás konečně čeká onen telefon. 

V balení pak dále najdeme USB nabíječku s USB-C kabelem, drobnou dokumentaci, redukci z USB-C na 3.5mm jack, což nám bohužel značí absenci sluchátkového jacku, tvrdý krycí obal, aby se nádherný telefon hned při prvním karambolu nerozletěl na kvadrilion střepů, a nakonec bezdrátová nabíječka, což se příliš často přímo v balení nevidí. Značí to samozřejmě, že telefon podporuje bezdrátové nabíjení, které mi u předchozího modelu chybělo.

Vždy mám radost, když otevřu krabičku a najdu toho více, než jen telefon a kabel

A teď k samotnému telefonu. Začnu hned nejvýraznějším prvkem, což je bezpochyby obrazovka. V tomto případě Xiaomi sáhlo po AMOLED panelu namísto klasického IPS. Jde tak o poměrně výrazný krok vstříc kvalitnějším obrazovým zážitkům. Pokud jsou zde obavy, že by se snad panel mohl trpět vypalováním, není se třeba bát. Jistě, pokud telefon je vystavený a trvale zapnutý na výstavce, prvky se do panelu skutečně vypálí, ale při bežném denním používání se telefon spíš dříve rozpadne, než že by se obrazovka znehodnotila vypálením pixelů. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Obrazovka je od okraje k okraji a jediný prvek, který by mohl likvidovat onen estetický vzhled je spodní brada, která jako milimetrový proužek lehce kazí onen perfektní vzhled. Jako obrovské pozitivum je absence slavného výkroje. Ale kde se tedy nachází přední kamera a senzory? Telefon patří mezi experimentální kousky, kde přední kamera je ukryta pod obrazovkou a je dostupná pouze vysunutím celého kusu obrazovky směrem dolů. Výsuvný mechanismus je přitom pevný a bez znatelné vůle. Vysunutí je pak odměněno příjemným pevným cvaknutím.

Strany

Při bližším pohledu rozborky je pak zblízka vidět, jakým způsobem vysouvání funguje. Obrazovka je se základnou spojena dostatečně dlouhým flex kabelem, který zajištuje datové spojení. Pohyb jako takový je pak zajištěn pomocí vzájemně se odpuzujících magnetů, takže se dlouhodobě nemusí majitel Mixu 3 obávat, že by mechanismus jakkoliv selhal. Vše je jen spojeno skrze kovové kolejnice a cvaknutí je jen magnetismus v praxi. Velmi šikovně vymyšleno.

Spodní strana je vyhrazena reproduktoru a USB-C konektoru, který zde přecestoval z předchozího modelu. Nedočkáme se tedy rychlejší USB 3.1 sběrnice, ale pouze pomalejší 2.0 s naleštěným USB-C konektorem. Reproduktor vedle konektoru je pak jediný, a to mono. Nečekejme tedy stereo zážitek. Zadní strana je okupována modulem fotoaparátu a čtečkou otisku prstů, která zde zůstala. K dispozici je pochopitelně i uzamknutí skrze rozpoznání obličeje, ale čtečka stále zůstává jako bezpečnější a rychlejší prvek ochrany před vniknutím do telefonu.

Strana pravá ukrývá spojené tlačítko hlasitosti a vypínací, levá strana nově má tlačítko v základu nastavené ke spouštění vyhledávače Google. Naštěstí lze tlačítko přemapovat, a nastavit tak jakoukoliv jinou funkci na planetě zemi.

Skáču radostí, protože boční tlačítko lze zcela bez problému přemapovat tak, jak chce uživatel, nikoliv jak si přeje Bixby (Samsung)

Při běžném používání se mi hned několikrát stalo, že díky symetrii samotného telefonu jsem jen těžko odhadnul, kde je spodní a kde je horní část a místo zapnutí telefonu jsem spustil Google. Nebo při prostém uchopení člověk automaticky sáhne a spustí Google. Stávalo se mi to prakticky pokaždé, když jsem telefon vzal do ruky. Zde bych aspoň ocenil v základu nastavit dvojklik, aby bylo jasně rozpoznat náhodné a cílené stisknutí.

Horní strana je pak prázdná jako vykoupená trafika v neděli, snad mimo mikrofon, který zde slouží k redukci okolního hluku. Je velká škoda, že zde není IR vysílač, které Xiaomi používá u jiných a mnohem méně elegantních telefonů.

Jak lze vidět u modelu Redmi S2, IR vysílač působí elegantně a ničím nerušeně. Je mi záhadou, proč se IR vysílač nenachází na Mi Mix 3.

Kapitoly článků

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Xiaomi Mi Mix 3 - Elegance potřetí

Úterý, 2 Duben 2019 - 09:26 | Zog Zogothowics | Jo ten pamatuju. Někde doma mám ještě warp bundu...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 19:50 | Karáš Svorka | Ano, předpokládám, že tak za 1,5 měsíce nebo dva...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 17:24 | Noxik | A da se ocekavat jeste letos? Nekomu se nelibil...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 17:01 | Karáš Svorka | OS/2 Warp
Pondělí, 1 Duben 2019 - 17:00 | Karáš Svorka | Ano plánuji českou recenzi Gemini PDA, ale nebude...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 16:39 | Zog Zogothowics | A který systém je cílen na ty osvícené...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 16:36 | Noxik | QWETY uz asi nikdo krome BB neudela, jednak je v...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 11:53 | Zog Zogothowics | Výsuvné QWERTY klávesnice berou leda tak pár...
Pondělí, 1 Duben 2019 - 05:10 | RedMaX | Jeste bych k zaporum krome chybejiciho Jacku a...
Neděle, 31 Březen 2019 - 20:21 | Karáš Svorka | Podle mě by Xiaomi zaujmulo ještě více, kdyby...

Zobrazit diskusi