Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozebraný Sapphire Rapids ukazuje čtyři čiplety s celkem 80 jádry

Nechci se ukvapit, ale vypadá to jako "Dar přítele Lasera." :-D
Řešení AMD pak jako klasické "Dar přítele Messera." :-D :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak dávno, co média pro popsání podobných situací používala termíny „KIS“ (Keep It Simple) pro filozofii zaměřenou na nejsnáze implementovatelné řešení a „overengineered“ pro řešení mnohem složitější, než je potřebné pro dosažení určitého výkonnostního cíle. V posledních letech se ty termíny, nevím proč, příliš neobjevují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příště by bylo dobré zmínit, že Inte v tomto Saphire Rapids bude mít 65 536 bit instrukce AMX pro násobení matic - s Intelem deklarovaným zrychlením FPU výpočtů 10x oproti vektorům.

Jinak Saphire Rapids:
- 20% vyšší IPC nad Tiger Lake
- vyšší počet jader 72 proti 64 Zen 3
- Golden Cove jádra bude nová architektura po 8 letech od Haswellu 2013
- 3x ALU jádra byla: Core2Duo, Nehalem, Sandy Bride
- 4x ALU jádra byla: Haswell, Skylake, Ice Lake
- 6x ALU by tedy měl přijít jako Golden Cove/Alder/Saphire
- z toho plyne výhoda, že Raptor Lake a Meteor Lake budou na nové architektuře ze kterého se bude lépe získávat další IPC než z Tiger Lake.
- jestli někdo čeká, že Intel bude mít dalších 4 iterace Tigeru tak jak to dělal se Skylakem, což většina lidí z nenávisti k Intelu s klapkama na očích očekává, tak nejspíš bude šeredně překvapen

Zen 3 má jen 4xALU + 1 Branch, což sice stačí na obstarožní 4xALU jádra Tiger Lake a Rocket lake s kořeny v Haswellu z 2013, ale proti novému Golden Cove to nejspíš nebude vůbec stačit.

Jde hlavně o to, že první liga (Apple) ze 6xALU jader (první byla revoluční A11 z 2017 na kterou se dodnes s IPC nechytá ani Zen 3) přechází na 8xALU, což by měla být letošní M2 resp. iPhonová A15. Qualcomm/Nuvia Phoenix taky bude 8x ALU protože mají stejného architekta Gerarda Williamse. Navíc Apple je 6xALU + 2x Branch, takže to úplně čistá 6xALU nebyla, protože zvládá 8 instrukcí za takt. Toť k první lize.

Intel tedy vstoupí alespoň do druhé ligy, která začíná opožděně implementovat 6xALU. Tady je otazník zda Golden Cove bude mít i nějaké separátní porty Branch nebo budou sdílené na portech ALU jednotek jako doposud (tudíž smyčka dokáže zaseknout 2xALU jednotky instrukcemi pro větvení a tudíž CPU je redukováno na 2xALU, Dozer se 2xALU byl v takové případě redukován na 1xALU, což je tajemství jeho nízkého IPC).

AMD má dost problém protože její Zen3 s 4xALU + 1xBranch je dnes vyloženě 4 liga (Zenu 3 zůstanou 3xALU po zahlcení čtvrté ALU, kde je sdílená Branch jednotka), protože i ty pitomé licenční Army Cortex X1 mají 4xALU+2xBranch (zde zůstávají všechny 4 ALU nezahlcené a dostupné pro výpočty), takže jsou třetí liga, ikdyž rozdíly v IPC nejsou zásadní. A příští rok Arm má mít nové 64-bit only Makalu jádra, takže nejspíš taky 6xALU+2xBrach generace, čímž se posune do 2. ligy nad Intel a AMD zůstane se Zen 4 sama ve 4. lize a bude nucena vést cenovou válku s 5.ligovým Arm N1 (3xALU+1xBranch, IPC jako Zen2, Comet Lake).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se bál, že 6/8 ALU vyšlo z módy ve prospěch 2048bit vektorů a instrukcí AMX.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde o to, že nás během letoška a zejména příštího roku 2022 čekají úžasné věci ve světě CPU.

Akorát AMD na tom bude nejhuř a bude si muset vyžrat plody za vyhození Kellera a zrušení K12. Vývoj Zen 5 byl započat v 2019, tedy je nyní víceméně v polovině a pokud to není 6xALU generace jako bude mít Intel už letos, tak to může být velký problém. Pokud Zen 5 bude řekněme jen konzervativních 5xALU+1xBranch, což může být solidních 20-30% IPC navíc proti Zen 4, tak v roce 2024 to bude málo kvůli konkurenci a budou zoufale poslední.

ARM vydal 2048-bit SVE vektory již v roce 2016, a Intel na to zareagoval až minulý rok s jeho AMX. V roce 2017 vyšel Apple A11 a v Intelu se museli rozeznít sirény kvůli těm Applím 6xALU, tedy u inženýrů ano, u managementu asi ne. Ale vypadá to, že Golden Cove není přímá reakce na A11.

AMD mělo smůlu, že vývoj Zen 3 začal v 2015 a tedy A11 vyšla když AMD začínalo s vývojem Zen 4. Je dost možné že AMD v panice si uvědomili, že Keller měl pravdu, a překopalo Zen 4 na něco většího než původně plánovali, třeba těch 5xALU+1xBranch. To by možná vysvětlovalo ty spekulace že Zen 4 bude mít 22% IPC navíc oproti Zen 3, což vůbec nepasuje na těch solidních 15% co přinesl Zen 2 jakožto facelit Zen 1. Zen 2 totiž nic zásadního nepřidal, i ta třetí AGU jednotka už tam měla port se schedullerem u Zen 1, jen se rozšířila funkcionalita portu, nikoliv šířka samotného jádra. Ani Intel nikdy nesahal na šířku ALU jednotek, ale stejně jako AMD přidával paměťové AGU.

Třeba Arm dokázal udělat z faceliftu úplně nové A76 (což je 3xALU+1xBranch) docela brutální překopání jádra o rok později v 2019 u A77, což bylo už docela širokých 4xALU + 2xBranch, plus přidali 2x porty pro Store pro FPU. Tím co se šířky architektury skaláru předběhlo všechny x86 procáky. Loňská X1 zdvojnásobila počet FPU jednotek na 4 - taky brutální rozšíření, mnohem složitější věc než to co AMD udělalo u Zen 2 což bylo jen zdvojnásobení na 256-bit, plus přidalo 3. AGU jednotku pro čtení a tím se stalo prvním CPU na světě které dokáže zpracovat 3 instrukce/takt pro Load. Teď už to má i Zen 3 a M1. Ale je vidět že licenční Army mají brutální vývoj, který.se navíc od koupě Softbankou v 2016 o dost zvýšil. První jádra vyvinutá od koupi Japonci jsou Cortex X1 (30% IPC navíc za rok od A77 !!! ) a V1 (+50% IPC nad N1). A za dva měsíce nás čeká odhalení Matterhorn architektury (serverová N2, mobilní X2, A79 a malé jádro "A59") a potom Apple M2/A15.

Tedy letos 5 nových jader pro ARM vs. 1x x86 nové Intel Golden Cove.

2022 budou nová: Cortex X3, A80, V2, Qualcomm Phoenix, Apple M3 ...... 5x nových Arm architektur proti 1x x86 Zen 4.

To bude bomba. Samozřejmě musíte chodit na zahraniční weby, v ČR je úroveň IT webů sto let za opicema. Asi jako jádra české Codasip proti Apple M1 :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Že tu loňskou X1 ještě nikdo nedal do notebooku, to mi hlava nebere. Linux, 6 jader, levný notebook.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono neco mit neco "levneho a vykoneho" je dost casto a protimluv. V momente, kdyby se nahdou zacal opravdu nejaky vykonny ARM kremik prosazovat, tak dost pochybuji o tom, ze to bude levne. Staci se podivat, kolik stoji tech par notebookovych kousku se Snapdragonem. Pod 1000$ myslim nesel zadny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirda Červíček: Ty licence na X1 asi nejsou nejlevnější. Ale Qualcomm tu licenci už má, takže je záhada proč tu X1 nevrazili do notebooku místo té o 2 generace starší A76 co používá Microsoft v tom ARMovém Surface X (Snapdragon 8cx). Přece jenom X1 má o 50% větší IPC než A76 a to už by krutě ztrestalo většinu ULP x86 CPU s TDP pod 15W. 1100 bodů v Geekbench je skoro na úrovni desktopového Zen 2 Ryzenu 3000 při spotřebě 4W.

IMHO se Qualcom zaměřuje na produkty s vysokou marží, a když MS asi nezaplatil a zůstal jen u staré 8cx+ se zvýšenými takty, tak se jim do low-endu dodávat nechtělo. To by naznačovalo že MS opravdu pracuje na vlastním Armu, dost možná již pro příští rok takže to s tou starou 8cx+ už nějak ten jeden rok doklepou (ale je to ojeb na zákazníky co platí prémiovou cenu za starou A76, když mobily X1 mají).

Další možnost je, že výrobci čekají na nový ARMv9 a tedy na letošní architekturu Matterhorn A79/ X2, N2. To je případ asi toho MS. Qualcomm koupil Nuvii, takže ten čeká na Phoenix a příští rok vydrtí možná i samotný Apple.

Zkrátka nikomu se nechce do low-endu. A Čínu která o to měla zájem, tak vyšachovali ze hry, bohužel. Huawei Army HiSilicon zlikvidavali embargem jak na ARM tak na výrobní kapacity u TSMC. Čína si teď už nevyrobí ani ten jejich 16 jádrový Kungpeng, který sliboval ATX boardy.

BTW: 80-jádrová Altra stojí 4000 USD, tedy polovinu toho co nový Zen 3 EPYC. V serverech to Army zase naopak cenou a výkonem drtí slušně. Ale výrobní cena je 500 USD a prodávají za 4000 USD, takže marže tam mají pořád královské. To by v notesech neměli ani náhodou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik sis těch skvělých počítačů s ARMem koupil? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovy jako on "detaily" neresi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár miliard si jich kupují lidi v telefonech. Až uvidíš člověka s iPhonem nebo s novou Galaxy S21, tak si uvědom že oba mají CPU s vyšším IPC než Zen 3 :)

Kup si Samsung DEX, připoj klávesnici, myš a velký monitor a udělej si z mobilu desktop. Zjistíš, že to má docela solidní výkon. Nemusíš utrácet za origo DEX, ale stačí jakýkoliv USB-C -> HDMI převodník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne nezajima IPC, ale vykon, ktery pro danou vykonostni tridu dostanu. Az bude to tvoje "IPC" rychlejsi v desktopu aspon nez 5900x, tak se muzes zase prihlasit o slovo. To stejne plati o 5980HX v noteboocich. Do te doby si to ARM IPC muze vytetovat tak akorat na celo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DEX je zabitý, Linux pro něj byl zaříznut. Prakticky je to k ničemu :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a ty teda používáš mobil s ARM procesorem místo desktopu jo? Chápu to dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uplny troll.....
jasne ze risc musi mat viac ipc, ked risc instrukcie su "vykonovo slabe" voci cisc.
o tom ten cely risc smejd je, ze ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeč byla o čipletech, dlaždicích a odpadním teplu, nikoli o instrukčních sadách.
Když tak miluješ ALU proč si nenasadíš i hliníkový klobouček (https://en.wikipedia.org/wiki/Tin_foil_hat), myslím, že s tvými výroky by ti velmi slušel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnost patří ALUminiu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ole. 6xALU specialista je zpět. To zase bude veselo v diskuzích, než to bude mít někdo fyzicky v prackách a udělá s tím opravdu nezávislé testy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Testy byly provedeny.
Zejména se podívej co dokážou ty 4xFPU jednotky oproti 2xFPU u Zen 3. Jak SPEC2006 tak i SPEC2017 ukazuje brutální výkon té M1:

FPU:
- AMD Zen 3 ...9,79 pts @ 4,9 GHz = 1,99 pts/GHz
- Apple M1 ......10,37 pts @ 3,2 GHz = 3,24 pts/GHz ........ 1,63 x víc .... tedy +63% IPC !!!

https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/4

A tady architektura (podle Anandtechu to má dokonce 7xALU + 2x Branch, 4xAGU, 4xFPU 128bit, Reorder Buffer 620, L1 instrukční cache 192 kB).
Zen 3 má jen (4xALU + 1xBranch, 3xAGU, 2xFPU 256bit, Reorder 256, L1i 32 kB). Anandtech má nejlíp zmapované architektury Applu protože to je díky reverznímu inženýrství v assembleru, což samo většina webů nemá šanci provést protože vživotě nedělala v assembleru. Samotný Apple architekturu úzkostlivě tají.

Odstavec má nadpis: Gigantická CPU mikroarchitektura Applu :)

https://www.anandtech.com/show/16226/apple-silicon-m1-a14-deep-dive/2

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nedostal jsem odpověď v minulém tématu. Ty tedy používáš mobil s ARMem místo desktopu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto sú tí dvaja?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

80 fyzickych jadier z toho principialne moznych aktivnych max. 72 a prakticky max. 56 ...... ??? 80 ---> 56 wtf? to je trapny hnus velebnosti

tou dobou alebo krajko potom (H1 2023) bude amd chystat serverovy zen4 s 96 jadrami a hadajme kolko z toho bude maximum

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rovnych sto :P

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Těch 56 byl jen engineering sample, tedy jedna z variant co koluje mezi zákazníky.

Mě spíš zajímá jaké to má IPC oproti tomu Ice Laku-SP a zejména výkon v AMX.

Každopádně Zen 3 je mrtvý v serverech. Jen 96-jádrový Zen 4 se bude chytat a to ještě SW nesmí využívat AMX. Jestli Zen 4 nebude podporovat AVX512 s Bfloat16 (a to je volitelné nikoliv poviné, Intel to má jen u Cooper Lake jinak nikde v AVX512), pak AMD bude jediné serverové CPU co nebude umět Bfloat16. Všechny Army to budou umět od letoška s příchodem ARMv9 a 2048 bit SVE2. Vlastně už loňská V1 uměla Bfloat16. To by bylo velmi špatné pro zákazníky co potřebují AI akceleraci a těch přibývá čím dál víc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zen 3 že je mrtvý v serverech? Čím dal lepší človeče. Byl bych opatrnější, potom jinak vypadáš, jak jeden nejmenovaný slovenský expert z konkurenčního webu. Poslední dobou, když se tu sejdou ALU experti a různí O5 a Akcionáři, tak to stojí vždy za to ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zen 3 je mrtvej zastaralou ISA, protože nepodporuje Bfloat16, Int8, ani AVX512. Prodávat se bude dobře při tom nedostatku, na miliony webserverů ti stačí obyč 128-bit SIMD, jak ukazuje masivní nástup ARM N1 serverů s jejich 128 bit NEON SIMD.

Ale jde o to, že od letošního roku budou všechny mobilní telefony umět 2048-bit SVE2 vektory, Bfloat16, Int8, prostě serverový vychytávky i na těch malý úsporných jádrech. Samozřejmě to Arm dá i do mikro-kontrolérů Cortex-M a tedy kdejaká pračka bude umět 2048-bit vektory.

A nejde jen o výkon, snížuje to i spotřebu, protože to umožňuje počítat se sníženou přesností. Bfloat16 zvýší 2x výkon oproti 32bit floatu, Int8 4x proti 32-bit shortu.

Kouzlo té nové Armové N2 není v tom, že bude mít o 10-20% vyšší IPC než Zen 3, ale že v určitých věcech i s těma 128-bit FPU bude mít o dost nižší spotřebu a tedy ta 128-jádrová monolitická bestie bude moct běžet na vyšších frekvencích než Zen 3, který bude throttlovat a snižovat takty. Arm v té nové prezentaci ukázal hromadu technik pro snížení zahlcení výpočetních jednotek a detekci powervirusů, což reálně snižuje IPC a zdá se to úplná blbost, ale přináší to snížení spotřeby a rovnoměrnou zátěž mezi jádry. Sníží o 10% IPC na několika jádrech aby všech 128-jader mohlo celkově dávat třeba o 20% vyšší výkon. Ten Arm je daleko větši hrozba, protože škálovatelnost a chytrá infrastruktura více jaderných CPU byla hlavní důvod síly x86 a selhání těch dřívějších serverových Armů. Jenže teď se zdá že Arm je lepší i v této oblasti. No a dej si to dokupy s novými jádry, které jsou menší, úspornější a mají větší IPC než x86 protějšky a ještě mnohem lepší ISA s 2048-bit vektory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' 56 byl jen engineering sample, tedy jedna z variant co koluje mezi zákazníky ''

ale co placas, 56 jader tvrdi samotnej intel..
https://diit.cz/sites/default/files/intel_xeon_sapphire_rapids_specifica...

krom toho unikly tdp jednotlivejch rad..
24c ma 225w tdp
44c ma 270w tdp
56c ma 350w tdp
80c by museli chladit kapalnym heliem..

'' Každopádně Zen 3 je mrtvý v serverech ''

jj, uplne mrtvej, jen se na nem stavej nejdrazsi a nejrychlejsi superpocitace na svete.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

80 jádro Saphire by v pohodě běželo při 350W, jen by mělo nižší frekvenci. Spíš to vypadá že Demerjan má celou dobu pravdu a 10nm proces Intelu je neopravitelný a výtěžnost je tak mizerná, že plný počet jader nejsou schopni vyrobit v rozumném množství. Však když Intel nebude stíhat vyrábět Alder Lake tak uvidíte jak vám AMD pěkně napálí ceny nových Ryzenů.

BTW: Nejrychlejší superpočítač na světě je ARM Fujitsu A64FX s novými 2048 bit vektory SVE a HBM2 pamětí. A je to CPU only, nemá žádné GPU a přesto vydrtil všechny x86 i s hromadou GPU. Letos se objeví Evropský superpočítač na bázi gigantického 72-jádrového monolitického CPU s jádry ARM Neoverse V1 (30% IPC nad Zen 3) s vektory SVE, bude mít HBM2 a DDR5 paměť. x86 by si bez GPU v superpočítačích ani nečuchlo, což vyjadřuje zaostalost x86 a proč nám AMD tak pěkně zvyšuje IPC. Protože dnešní IPC tady mělo být už před 10 lety. Pitomej Apple M1 má IPC větší o 60% než Zen 3.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby v pohode melo bezet, Intel by ho v pohode zahrnul do propagacnich materialu. Takze ne, v pohode to nepobezi. Respektive, kdyby to tak orezali, nemelo by to zadny vykon a stalo by to kvuli vyberovym (bez defektu) cipletum moc.

A to BTW:
Fugaku ma oproti Summitu (2. v poradi) 3.16 krat tolik jader, zere to 2.96, pricemz vykon to ma 2.97 a 2.67 vyssi. Takze to je vlastne ukazka degradace. Potrebuje to vice jader zere to vice ale vykon to ma slabsi. Nehlede na to, ze El Capitan, ktery se stavi na AMD Epycach to hrave strci do kapsy ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte věřit každé kravině, kterou zdejší "odborník" napíše.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

stacilo by napisat tu spravnu informaciu. potom by si bol za kinga. teraz tvoj koment je hodny vymazania

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zadnou nema ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jo, ten je dobrej, dycky placne hovadinu a pak na par mesicu zaleze.. naposled tu pocital ipc podle vykonu ruzne taktovanejch procaku s ruznym tdp.. ((:
https://diit.cz/clanek/podle-geekbench-ma-tiger-lake-ipc-12-nad-zen-2/di...

a tady popiral existenci trictvrte roku vydanyho procaku.. ((:
https://diit.cz/clanek/intel-ice-lake-core-i7-1068g7-dosud-neni-dostupny...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, že mezi místními hlupáky člověk s pravdou neprorazí. Vy doteďka nechápete, že IPC znamená instructions per cycle, tedy počet instrukcí za takt, který opravdu na nějakém TDP nezáleží (stejné IPC bude mít čip běžící na 1 GHz jako na 5 GHz, pokud budou mít stejné jádro).
A to, že i7-1068G7 nikdy oficiálně nevyšel a varianta i7-1068NG7 vyšla až v době psaní toho článku, nikoliv třičtvěroku předtím, vám stejně nikdo nevysvětlí, protože vy oficiálním sdělením Intelu nevěříte. Vy věříte jen těm pindům zdejšího pisálka, co si ty údaje cucá z prstu.
A když vám napindá do hlavy, že Sapphire Lake bude mít 80 jader, z čehož jde jen 72 použít a 56 se bude skutečně používat, a vy tomu uvěříte, jen potvrzujete svou mentální retardaci. Ale to by mi nevadilo, mně vadí, že tu pan autor lže a ještě má tu drzost své lži vkládat do úst Intelu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tebe je pro mistni hlupaky fakt skoda, tak udelas nejlip, kdyz sem prestanes chodit.. ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že když se najde alespoň jeden člověk, co se nad tím, co zde napíšu, zamyslí a dojde k závěru, že mám pravdu, měla má návštěva smysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale Radecku, neztrapnuj se.

https://diit.cz/sites/default/files/intel_xeon_sapphire_rapids_specifica...

Intel tvrdi, ze to bude mit max 56 jader. Mas nejaky jiny material, ktery by to rozporoval?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem...

"stejné IPC bude mít čip běžící na 1 GHz jako na 5 GHz, pokud budou mít stejné jádro"

To bezne je, ale nutne musi byt, pravda.

Napr. jsou cipy, ktere maji jinak taktovane ruzne casti. Jestli me pamet neklame, tak P4 mela exekucni jednotky bezici na 2x takove frekvenci. A myslim, ze nVidia to mela take tak v nekterych starsich architekturach.

A jakmile rozdelite cip na frekvencni domeny, a na IPC se podili vsechny casti (fetch, decode, execute, retire) a snizite frekvenci jenom jedne casti, muze to mit vliv na IPC ackoli zbytek cipu bezi na porad stejne - a treba ta se udava jako celkova - takze zakos to nepozna...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten EMIB bude asi dost draha zalezitost, v serverech se to ztrati, ale co desktop? Jinak nerozumim, proc nezacne Intel co nejdriv s cipletama i v desktopu a misto toho vymysli proverene tragedie typu bigLittle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože desktop je pro Intel na třetí koleji. Změnu konceptu přinese až LunarLake (2023-2024).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vem si, ze bigLittle Alder Lake vymysleli pravdepodobne se zacilenim na notebooky, protoze jim klasika moc zrala a v notasu je spotreba dulezita. Sapphire Rapids vymysleli pro servery, protoze tam jde hlavne o vykon. No v desktopu jde taky hlavne o vykon, tak nechapu, proc tam rvat notasove procesory, kdyz pritom oboji jak ty vykonne, tak ty usporne maji vymyslene a prizpusobeni pro desktop by stalo podobny penize.

Ale tak jejich vec, stejne ted s nakupama delsi dobu nepocitam, mam Zen2 i Zen3 a urcite minimalne jednu generaci vynecham. Kazdopadne muzeme byt radi za AMD, ze delaj dobry procaky pro desktop.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"tak nechapu, proc tam rvat notasove procesory" marketing Intelu sa bude môcť búchať do hrude "Máme 16 jadrový CPU" a popritom môžu z toho urobiť 50 variácií..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty malé jádra Gracemont zase tak malé nejsou. Naopak mají mít IPC jako Skylake, což je hodně slušné a přitom mít 1/4 plochy jako velká Golden Cove. To je výborná efektivita všude tam, kde nepotřebuješ vysoké frekvence nad 3,5 GHz (servery a notebooky). Je to stejné jako má Arm N1 jádro víc jak 2x menší oproti Zen 2 (1,4 mm2 vs 3,6mm2) a přitom podobné IPC (a logicky 80-jádrová Altra dává výkonově naprdel mnohem většímu 64c/128t AMD EPYCu Zen2).

Intel si mohl vybrat, buď 10-jádrový Alder jen s velkými (stejně by 12c Ryzen neporazil), nebo na stejné ploše vykouzit 8 + 8 big.Little a pohodlně porazit 12c Ryzen a přitom mít mnohem lepší provozní vlastnosti v noteboocích díky malým jádrům.

Jako takhle, AMD by se asi nevyplatilo vyvíjet zvlášť malá jádra, ale Intel když už je má, tak proč je nevyužít. Spíš je s podivem, že to Intel nenapadlo mnohem dříve. A taky je tu ten Intel Snow Ridge, což by měl být serverový CPU postavený na těch Gracemontech, třeba 64-jádrový monolit by nebyl marný. To je docela šílené, ale serverovým Armům N1 se daří, tak proč ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Intel mohl ... na stejné ploše vykouzit 8 + 8 big.Little a pohodlně porazit 12c Ryzen."

Tak jo, uvidime az ten Alder Lake vyjde, zda se na Zen 3 aspon dotahne. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže na ZEN 3 +- stačí i RL... Někde si vede líp ten jinde onen, ale v průměru je to nastejno, tedy tam kde stačí jádra a to je stará ICL arch. Pokud Gracemont bude na úrovni Skylake tak už ta kombinace 8+8 bude dost výkonná aby byla výkonově na pomezí AMD 12 a 16tijádra. Tedy AMD si sice udrží prvenství v mainstream patici ale už to nebude tak veselé jako proti Kometě. Navíc nelze opomenout nové intg. graf. jádro které v některých aplikacích také umí nahnat výkon plus nový koprocesor pro UI. Už proto by AMD měli přidat svou grafiku i do běžných CPU, tam si Intel trvale udržuje výhodu. Přitom místo tam mají, minimálně u osmijader, možná i proto zmenšují centrální čiplet ikdyž by jinak stávající výroba na 12nm stačila tak potřeba zmenšení naznačuje že hledají ještě víc prostoru na větší čiplet, tentokrát na grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, já očekávám že Alder Lake bude výkonově jako 14c Ryzen. Tedy v určitých testech by mohl zle zatopit 16c Ryzenům. Rozhodne kolik to bude žrát a jestli to bude umět AVX512.

Největší bomba by byla pokud by AVX512 měla i ty malá Gracemont jádra. Byť třeba zpracovávaná na dva takty pomocí 256-bit FPU (jako to dělal Zen 1). Samotné AVX512 přináší cca 20% IPC díky lepším instrukcím a dvojnásobným registrům na 32. Stejně jako 128bit SVE2 přináší 20% u Armu proti zdánlivě stejným starým 128-bit NEON. A to Neon i SVE mají stejný počet FPU registrů (32) od začátku ARMv8 (protože je lepší ISA než starý x86 s 16 registry).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou grafikou je to otazka, pro me doma je naopak vyhoda, ze mam procak, kterej integrovane graficke jadro nema, nevyuzil bych to a nevidim duvod tam mit neco, co nevyuziju a navic to bude zbytecne pritapet. Samozrejme jina situace je v praci, kde se proste kupujou Intel procesory, protoze se neresi zadna pridavna grafika. Takze za me by bylo nejlepsi mit dva navrhy, APU i samotny procak bez grafiky. V podstate, to co ma AMD dneska, akorat ma bohuzel problem tich APU vyrabet dostatek, jak co do poctu kusu, tak do poctu modelu.

Co se tyka Zen3 vs RL, tak kdyz srovnas stejne pocty jader, tak porad je Zen3 o neco vykonejsi, ale take bych predpokladal, ze ho AL predhoni. Ma to dve ale:
1. Zen3 tu je ted a nemuzu ho srovnavat s necim, co prijde nekdy ke konci jeho zivota, stejne tak bych mohl rict, ze Zen4 asi bude vykonejsi nez AL, ale bude zase venku pozdeji. Plus minus muzeme rict, ze jsou sily vyrovnane a kazdy chvilku taha pilku.
2. RL dorovnava Zen3 za cenu dvojnasobne spotreby. Porad si myslim, ze jestli AL srovna spotrebu na uroven Zen3, ze bude mit dost co delat, aby to bylo nejak vyrazneji vykonejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak se to vezme, ta iGPU je dost praktická věc i z domácího hlediska a ta v RL je už dost na úrovni, takže ikdyž se prodá diskrétní grafika tak se nějaký čas může fungovat na té integrované a nemusí se nic shánět nebo tahat (pokud je) ze šuplíku nějakou 5+ let starou vykopávku. Nejlepší je že i na těch inteláckých už se dají pohodlně hrát starší hry typu SoaSER, Medieval 2, Command Conquer 3/RA 3... Takže už nějaký čas nejde mluvit o tom že je to pouhé zobrazovadlo.
Dnes se chystám otestovat kombo GB Z590 a i7 11700 (nonK), tak jsem na to zvědavý v reálu, testy se často dost liší, obzvlášť u této nové architektury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přitom by stačilo kdyby tam AMD do toho IO die nacpala něco jako byla grafika v RS780G. Ta měla 4x shadery, 1x TMU, což snad ani méně nešlo, ale starší hry na tom jeli slušně. V Biosu se to vyplo, nic to nežralo ale výborná záloha pro případ nouze. Pro kancl naprosto dostačující. A přitom by to zabíralo tak 1 mm2, tedy prakticky zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já nikdy nepochopil, zvlášť poté co AMD přišli s ideou "Fusion" že APU nechali jen jako separátní větev přitom do pracovních PC je to přímo nezbytná věc. A když přišli se restartem a Zen architekturou tak se dohnání a předehnání Intelu v tomto segmentu přímo nabízelo a díky čipletům se prázdná pozice přímo nabízela k využití. Nakonec Intel udělal evoluci od zobrazovadla k použitelné grafice, Xe je pěkný evoluční skok i v základní 32EU variantě.
Souhlasím v tom že práce Lisy je přeceňována, tohle opomenutí když mají díky ATi grafickou technologii jinde (tedy měli) a nechali se takto v iGPU dohnat, vždyť ještě v Kaby Lake byla verze Radeonu a není to zas tak dávno... Koduri co tu schytal tolik posměšků - výsledky má lepší než by bylo amd fans i samotnému AMD milé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť ten fusion žije v nejnovějších APU Renoir, Cezanne.... A firemní segment se rok od roku více přesouvá z desktop PC na laptopy. Plus tu jsou Géčkové APU pro firemní segment.

Co se týče Koduriho, tak je dobře, že se ho AMD zbavilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A treba, ze jejich Zen a Zen+ generace byly urceny primarne do retail sektoru, kde se CPU vetsinou paruje se separatni grafikou, to by nemohlo davat smysl? To ze menili i plany za pochodu, co jim GF zrusilo planovany 7nm, atd. Mit dobre napady muze kazdy, nicmene by je mel clovek trochu chapat v situaci, ve kterych ty firmy jsou. Ta firma byla pred rokem 2017 na pokraji bankrotu. Zen2 byl vyvijeny nekdy od roku 2015, kdy mohli mit nejake predstavy o trhu a jak se na nem chteji prezentovat. Dnesni AMD a to v roce 2015 jsou dve ruzne firmy. Krome toho jsou limitovani porad vyrobnimi kapacitami, atd.
Dobre napady si schovej az to tvoje ARM i pres "IPC" bude zase pomalejsi :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak dlouho má Intel grafiky v CPU? Právě tam to šlo dobře plánovat při čipletovém desingu, rázem by byly zajímavější i pro kancl/korporát.
Ten dovětek měl asi mířit na uživatele ASCII, že...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jak dlouho má Intel grafiky v CPU? "
.. akorat Intel dodava(l) jeden "design" pro vsechny segmenty. Stezejni je pro nej segment OEM, kde ta APU davaji podstatne vetsi smysl, nez u Retailu. V retailu se integrovana grafika vetsina premeni ve "zbytecny kremik".
Centralni chiplet ma AMD az od roku 2019 a maji tu vetev rozdelenou na CPU a APU. Je to nejaka jejich strategie, kterou zalozlili na nejakych predpokladech a ted podle ni jedou. Je mozne, ze Zen4 nebo Zen5 to treba zmeni. Evidentne byla ale jejich strategie uspesna, kdyz se promenili z firmy na pokraji bankrotu v prosperujici spolecnost.
"IPC" narazka byla samozrejme myslena na mistniho ARM zverozvesta s ascii kodem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nabízí se hypotéza, že limitujícím prvkem (počtu aktivních jader) může být množství odpadního tepla, ale třeba to bude ještě složitější."

Myslím, že je to naopak jednodušší, 10nm výroba u Intelu má pořád strašně špatnou výtěžnost a musí se používat kde co, i s mnohonásobnými vadami. Intel to vyrábí v omezených množstvích hlavně pro recenze, aby aspoň >>něco<< měl proti AMD.
Jak pořád píše Ch. Demerjian, 10nm u intelu je rozbitý a už nejde opravit. Jediná šance je plánovaný přechod na 7nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu bych věřil že 10nm se nepodaří úplně vyladit nikdy. Údajně Keller z Intelu odešel kvůli tomu že vedení Intelu nechtělo vyrábět CPU u TSMC přestože viděli ten průser s 10nm. Ostatně TSMC se zase nepovedl myslím 16nm proces jehož linky úplně zrušili (starý 90nm přitom jedou dodnes).

Ani bych se nedivil kdyby Intel s novým vedením začal masivně vyrábět u TSMC. Což může být nejdřív za rok a půl? Někdy v 2023, Raptor/Meteor Lake.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Ostatně TSMC se zase nepovedl myslím 16nm proces jehož linky úplně zrušili“

Loňský příjem TSMC ze 16nm výroby byl 8,6 miliardy amerických dolarů. Slušné na nepovedený a zrušený proces.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jestě horší: TSMC zrušilo 10nm a 20 nm procesy, nikoliv 16nm. Zejména ten 10nm musí dnes dost finančně bolet.

https://images.anandtech.com/doci/16621/RevenueSplit.png

Mě by zajímalo co ti běželo hlavou když ses díval do té tabulky a opisoval z ní ty údaje o 16nm a viděl hned vedle tu nulu u 10nm a 20nm. Něco jako "on se spletl, není to 16nm ale 10nm, ale já to zatajím před stovkami čtenárů a zesměšním ho." Tady je někdo charakter :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nerekl bych, ze je to musi bolet :D

TSMC zacalo utlumovat 10nm v roce 2019. A jejich konsolidovane prijmy v milionech TW dolaru:

Jan 2019: 78,094
Dec 2019: 103,313 (v listopadu meli vyssi o neco dokonce)
Dec 2020: 117,365
Mar 2021: 129,127

Taaakze TSMC udelali dobre, ze 10nm zarizli a venovali se 7nm.

A nevim co se honilo no-X, ale ja jsem si rikal: "Jezkovi slipy, to je ale debil, copak neumi s googlem a za 7s si najit ty spravne informace a dostat cely obrazek, poradny kontext?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty už si radši nic nehoň, ani v hlavě, ani nikde jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, nemas argument ;-)

Mimochodem, zlepsi cteni a chapani psaneho textu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč nezařízli mnohem starší 90nm a 65nm a pořád na nich vyrábí?

Prostě 10nm a 20nm proces se nepovedl, měl špatné provozní vlastnosti nebo výtěžnost tak se nevyplatilo jej provozovat pro levné čipy mimo Apple high-end. 10nm byla Applí A10 a A11 a ten si mohl kvůli maržím dovolit horší výtěžnost ikdyž radost jim to určitě nečinilo. Apple je early-adopter a leader, takže občas se to nepovede.

AMD/GloFo zase měli ne úplně povedený 65nm proces a následný 45nm naopak skvělý.
Samsung měl taky špatný tuším 20 nebo 16nm a proto Apple utekl k TSMC.

Všichni nejsou neomylní jako ty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.