Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 3 3100 a 3300X mají rozdílnou konfiguraci jádra

Oba kousky obsahují chiplet od GloFo.
Věřit AdoredTV se fakt nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zajimavy ten posun... u nekoho jeste vcelku nedavno draze placeny 4/8 vrchol nabidky High Performance, kapacitou cache az HE... u nekoho dnes vlastne jen vyuzity a casem nashromazdeny "odpad" z linky :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj jak se říká, kdo chvíli stál, stojí opodál přesně tohle platí pro intel, kdyby nebylo amd a intel by jel i v roce 2020 4/8 vláken v i7 segmentu, tak si myslím, že by se určitě někdo snažil udělat destopovou alternativu na jiné instrukční sadě, přece jenom dneska překonat 4/8 skylake asi není otázkou technologií jako spíš důvodem proč to udělat, prakticky intel může děkovat amd za to že mu zachránila x86 platformu :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš něco s 6xALU? :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AMD nezachranila x86 prvy krat ;) nie z prdele sa 64bitovemu x86 vsade okrem intelu hovori AMD64

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Aj Microsoft to označuje x64 ale v Unix/Unix like svete je to AMD64, aj keď to AMD volá x86_64, ale za tým je pripmínanie si Yamhill-u a to ako AMD nachytalo s ním Intel a aby na to používatelia pamätali...

Intel se bojí Hammeru od AMD
30. 1. 2002
Ke snahám o vytvoření x86-64 kompatibilního procesoru se u Intelu nikdo nepřiznal, ale to je zcela pochopitelné. Vždyť Intel se snaží vystupovat tak, že on je ten, kdo určuje kam se procesorový svět vydá a ostatní (rozuměj AMD) jen kopírují to, co on připraví.
PS: Informaci o tomto projektu (nazývaném Yamhill Technology)
https://diit.cz/clanek/intel-se-boji-hammeru-od-amd/1883

Yamhill neexistuje?
20. 6. 2002

Jeden z hlavounů Intelu, Paul Otellini, prohlásil, že firma nebude vyrábět 64 bitový procesor, který by byl zpětně kompatibilní s dnešními 32 bitovými z řady x86.
https://diit.cz/clanek/yamhill-neexistuje

Yamhill, je tu stále s námi?
5. 8. 2003
Znovu se objevily spekulace ohledně Yamhill technologie (přejmenované na *T), která by měla zpřístupnit x86-64 instrukce, které nyní AMD označuje jako AMD64, i pro Intel procesory. Podle American Technology Research Corporation se na Yamhill stále pracuje, i když samotný Intel toto popírá.
https://diit.cz/clanek/yamhill-je-tu-stale-s-nami

Intel přidá do EM64T dvě chybějící instrukce z AMD64
13. 9. 2005
6. září vydal Intel oznámení o změně některých svých produktů, konkrétně pěti Xeonů se 64bitovým rozšířením EM64T a 1 MB L2 cache, jde tedy o jádro Nocona.
Mimo jiné je zmíněno, že budou přidány dvě nové EM64T instrukce: LAHF a SAHF. Co to znamená? Když AMD vymyslela své AMD64, vypustila z dokumentace tyto dvě instrukce. EM64T jako takové tuto verzi „obšlehlo“. AMD pak chybějící instrukce do finální dokumentace a produktů přidala, takže s poslední Intelovou změnou dochází k tomu, že EM64T je z praktického hlediska identické s AMD64.
https://diit.cz/clanek/intel-prida-do-em64t-dve-chybejici-instrukce-z-amd64

What’s the Difference between AMD64 and Intel EM64T?
The EM64T project began with the codename Yamhill, named after the Yamhill River in Oregon‘s Willamett
https://jetteroheller.wordpress.com/2007/03/09/whats-the-difference-betw...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čiastočne máš pravdu, ale neverím, že Intel nechcel 10nm. Proste im to nevyšlo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdiel vo vykone na rovn. frekv. bude imho do 3% max. 5% pri niektorych aplikaciach. Je to prirodzene, chipletova architektura a dva 4-jadrove CCX v jednom Zeppelin chiplete (ozaj este sa tak nazyva?) dava bohate moznosti na vyuzivanie tzv. "nepodarkov". Intel to musi robit tiez, ci dokonca v este ovela vacsej miere, napr. cele mrte-hafo modelov 10nm mobilneho ladoveho jazera spred 3/4 roka, proste museli vyuzivat kazdy nepodareny paznecht co sa vylupol z wafera, lenze oni maju monolity a preto tolko vydanych modelov, co u intel-postihnutych navodzuje pocit uzasnosti, pricom si neuvedomuju preco je to tak.
Naspat k AMD, no nic nove pod slnkom aj v 2017 pri prichode (r)evolucie boli s jednych Zeppelin chipletom 8-jadraky ako 4CCX+4CCX, 6 jadraky zrejme ako 4CCX+2CCX (asi nie ako 3CCX+3CCX) a pre 4-jadraky boli podobne 2 moznosti 0CCX+4CCX alebo 2CCX+2CCX ...ozaj ktora z tych dvoch moznosti sa vtedy pouzivala pre 4-jadrove Ryzen1000? Pri prichode Zen2 pred rokom nam pribudol druhy 8-jadrovy Zeppelin chiplet (u dvoch modelov), kde to bolo ako (4CCX+2CCX) + (4CCX+2CCX) pre R9 3900X a samozrejme (4CCX+4CCX)+(4CCX+4CCX) pre R9 3950X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Rozdiel vo vykone na rovn. frekv. bude imho do 3% max. 5% pri niektorych aplikaciach.“

To by bylo v případě, úplně původní verze scheduleru a spíš i při rozdílné velikosti cache. V jednojádrovém testu Cinebench dělá rozdíl IPC 0,3 % ve prospěch Ryzen 3 3300X. Možná by byl větší ve vícejádrové zátěži, ale to nelze spočítat, protože nikdo neví, na jakém taktu ty procesory při vícejádrové zátěži reálně běžely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je potesujuca sprava, ze IPC je defacto vzhladom na jeden chiplet prakticky rovnake, CCX su vtedy suma-fuk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuje se, že krok k chipletum byl opravdový majstrštyk.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych cekal, ze chiplety jsou testovany jeste pred zapouzdrenim/pouzitim, takze nic jako komplet vadny CCX (3300X) neni vubec pouzito v CCD. Takhle to vypada, ze je to tam umistneno schvalne a asi jen jako "podlozka" ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CCX = čtveřice jader se společnou L3 cache
čiplet = kousek křemíku integrující 2 CCX

Vadný CCX nelze odstranit, to by museli ulomit půl čipletu. Vynechávají se jen celé vadné čiplety. U Zen 2 už se vadné čiplety nepoužívají ani jako podložky, vynechávají se úplně, pouzdra už jsou na to stavěná.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.