Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung s Applem již mají 17% podíl v polovodičovém průmyslu

Již loni na jaře jsme tak trochu naťukli, že analytici přestávají považovat „procesory“ a „x86 procesory“ za synonymum a ve statistikách se krom Intelu, AMD a VIA začínají objevovat i výrobci ARM čipů…

Nejen podíl ARM, ale také vliv Samsungu a Applu jako takových roste. Zatímco podle statistických dat agentury Gartner dosahoval podíl hotových zařízení těchto dvou firem v roce 2011 celkem 12 %, za rok 2013 vystoupal již na celých 17 %. Jistě, toto číslo neodráží čistě zařízení s ARM procesory, obě firmy nabízejí i desktopová zařízení postavená na x86 architektuře, ale není žádným tajemstvím, že tato část trhu stagnuje a nemá tedy na růst obou firem výraznější vliv. Naopak rostoucí odbyty na trhu s tablety a smartphony prakticky přesně odpovídají ARM segmentu.

Zajímavá čísla ARM výrobci vykazovali již v roce 2012 - zmíněnou statistiku, kterou jsme vám přinesli loni na jaře, zkompilovala agentura IC Insights a šlo čistě o procesory, takže čísla nejsou vzájemně porovnatelná. Přesto z nich byl patrný narůstající vliv firem, které staví na ARM architektuře.

Pro dokreslení celkového obrazu se sluší připomenout, ženová generace herních konzolí (Xbox One a Playstation 4) přešla k x86 architektuře. Také novinka od Nintenda (pravděpodobně půjde o SoC) opustí architekturu PowerPC, takže se svět IT pomalu ale jistě transformuje v duopol x86 a ARM, kde x86 ukusuje podíl řadě alternativních architektur a naopak x86 přichází o mobilní trhy, které si postupně přisvojuje ARM.

Diskuse ke článku Samsung s Applem již mají 17% podíl v polovodičovém průmyslu

Žádné komentáře.