Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung Galaxy Tab 10.1 se zatím může v EU prodávat, zákaz platí jen v Německu

Samsung Galaxy Tab 10.1
Další díl nekonečného patentového seriálu má sladkou příchuť pro společnost Samsung a hořkou pro Apple. Druhá první jmenovanou zažalovala za zkopírování prakticky všeho, čím je Apple iPad 2, šušká se dokonce, že soudu byly za tímto účelem předložené lehce poupravené materiály a soudce to takřka „spolykal i s navijákem“ a zakázal prodej Galaxy Tab 10.1, což mělo vliv na celou EU s výjimkou Nizozemska…

Nyní byl zákaz prodeje omezen pouze na Německo, kde soud takové rozhodnutí vydal, takže ve zbytku Evropy může Samsung zahájit prodej svého tabletu. Nejde vyloženě o zrušení zákazu prodeje, ale jeho dočasné pozastavení. V Německu se bude 25. srpna Samsung snažit soudu vysvětlovat, že to s tím kopírováním není tak horké, jak Apple tvrdí. Právě do 25. srpna platí pozastavení zákazu prodeje, do té doby může Samsung svůj nový tablet v EU s výjimkou Německa prodávat.

Skutečnost, že zákaz prodeje neplatil pro Nizozemsko, vyplývala ze samotného požadavku Apple, který si chtěl v této zemi, kudy se do Evropy tablety dostávají, přichystat pro Samsung překvapení trošku těžšího kalibru. Má totiž speciálně pro Nizozemsko přichystanou na Samsung žalobu trochu většího rozsahu, soud se bude v Haagu konat 15. září.

Hovoří se také o tom, kterak prý Apple přichystal „fintu na německého soudce“, aby mu uvěřil, že je Samsung skutečně porušuje jeho práva a kopíruje design iPadu 2 do posledního puntíku. Mezi řadou obrázků byly v dokumentu zaslaném soudu na straně 28 také tyto dva:

Strana 38 dokumentu zaslaného v Německu soudu v kauze Apple vs. Samsung: srovnání iPad vs. Galaxy Tab 10.1

Nizozemský server WebWereld však přišel na to, že obrázek Galaxy Tabu je upravený tak, aby se více podobal iPadu 2. Především jsou změněny jeho rozměry, tedy konkrétně poměr stran (Galaxy Tab 10.1 je v reálu užší, pokud se budeme bavit o orientaci na výšku, neboť má rozlišení 1280×800, zatímco displej iPadu 2 má 1024×768). Na obrázku je v horní části Galaxy Tab se správným poměrem stran (relativní velikost nemusí odpovídat).

Nákres korektního poměru stran Samsung Galaxy Tab 10.1 oproti materiálům zaslaným německému soudu (zdroj: webwereld.nl)

Zákony přitom hovoří jasnou řečí: případné předložené důkazy musí být pravdivé a nezkreslené. Názor některých právníků na tuto „závadu“ v důkazech je takový, že z toho může mít Apple velký průšvih, pokud se prokáže, že důkazy zkreslil záměrně – a podle názoru těchto právníků to skutečně nevypadá jako náhoda. Apple může např. celý soud prohrát a ještě zaplatit škody způsobené rozhodnutím o zákazu prodeje vydaným na základě úmyslně zkreslených důkazů. Otázkou je, zda to Samsung u soudu napadne a samozřejmě zda to soud bude akceptovat a dojde k závěru, že jsou předložené materiály záměrně zkreslené.

K tématu sporu Apple vs. Samsung nám také dorazilo (ještě před uvolněním zákazu prodeje) vyjádření Jiřího Strouhala, ředitele divize Obchod společnosti Sunnysoft, specialisty na prodej smartphonů a tabletů, které nám přišlo dost k věci na to, abychom se o ně s vámi podělili (přetiskujeme včetně chyb a překlepů):

Apple se cítí dotčený kopírováním svého tabletu a podle předběžného opatření soudu to vypadá, že oprávněně. Dá se spekulovat jak to ovlivní prodeje iPadu. Osobně žádný velký růst neočekávám – ten kdo jej chtěl už ho má, nebo se rozmýšlí, kdy si jej pořídí. Ale určitě nezvažoval nákup tabletu s jiným OS. Takže nedostupnost Tabu jeho rozhodování neovlivní.

Ten kdo měl zájem o nový Galaxy Tab si buď počká nebo (a to spíš) se podívá po jiném tabletu rovněž s Androidem. A pravděpodobně si vybere, nabídka je hodně široká. Pochybuji, že by si místo Tabu koupil iPad.

Dopad na Samsung a jeho prodejní výsledky tabletů bude zřejmě značný už nyní. A co hůř, může se stát, že se spory protáhnou a poznamenají poslední nejsilnější kvartál, tedy vánoční sezónu. Vzniklou díru opět zaplní spíše jiné Adnroidí tablety než iPady.

Samsung se pravděpodobně bude bránit, ale čekal bych, že už vyvíjí nové modely, které by mohl bez obav uvést na trh co nejdřív. Že budou úspěšné si troufám tvrdit už nyní. Samsung je silná a uznávaná značka, má skvělou pověst, která tímto sporem zřejmě vůbec nebude poškozena, jeho produkty jsou velmi kvalitní. Je možná škoda, že se výrazněji designem nevymezil vůči Applu už dřív. Jako například HTC. Designem svých produktů si jdou vlastní cestou, raketově rostou, a jejich prodeje neovlivňuje to, zda jsou nebo nejsou podobné Applu.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy Tab 10.1 se zatím může v EU prodávat, zákaz platí jen v Německu

Pátek, 19 Srpen 2011 - 12:22 | a b | A na to si ako prisiel? To, ze sa snazi obmedzit...
Pátek, 19 Srpen 2011 - 08:48 | kypec | No lenže v posledných týždňoch to vyzerá, že...
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 - 17:07 | a b | A kolko sa tych HP a IBM tabletov predalo? Apple...
Středa, 17 Srpen 2011 - 21:27 | Izak | ja bych zde jen dodal, ze 1. tablet, ktery jsem...
Středa, 17 Srpen 2011 - 15:40 | Michal Vitousek | Je mi z těch patentů už blivno. A Apple si začíná...
Středa, 17 Srpen 2011 - 15:10 | renoor | madmojo, je nacase hladat si nove zamestnanie....
Středa, 17 Srpen 2011 - 13:36 | John Nagger | Ano, přesně to si Apple patentoval - http://www....
Středa, 17 Srpen 2011 - 13:23 | madmojo | Apple si snad patentoval obdélník a oblé rohy?...
Středa, 17 Srpen 2011 - 12:12 | Spodní voda | U Apple zřejmě pracuje tajný agent Samsungu,...
Středa, 17 Srpen 2011 - 11:57 | dxh | No jo, megakorporace, i kdyby na výplaty...

Zobrazit diskusi