Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung ohlásil ARM SoC Exynos Octa 5422 a Exynos Hexa 5260

Jihokorejský gigant představil dva nové ARM čipy, z nichž jeden upravuje 4+4core koncept big.LITTLE do podoby 4+2core. Jak efektivní toto řešení bude?

Nový SoC Exynos Octa 5422 je tím, co pohání čerstvě uvedený smartphone Galaxy S5. Jde o inkrementální upgrade čipu Exynos Octa 5420 z Galaxy Note 3, nepředstavuje nějakou zásadní revoluční změnu, což platí i pro Galaxy S5 (a to není myšleno zle, jistě není udržitelné čekat výrazné skoky vpřed od každé další generace nejvyšších firemních smartphonů).

Exynos Octa 5422 je kombinací čtyř jednoduchých jader typu Cortex-A7 a čtyř hi-end jader Cortex-A15, jde tedy o 32bitovou ARM architekturu. Vyšší jádra jsou taktována na 2,10 GHz, nižší na 1,50 GHz. GPU část je realizována ARMovou grafikou Mali-T628.

Koncepčně zajímavěji tak vypadá nižší čip Exynos Hexa 5260, který nese šest procesorových jader v big.LITTLE konfiguraci. Čtyři nižší jádra jsou typu Cortex-A7 s taktem 1,30 GHz, vyšší dvojice je Cortex-A15 taktovaný na 1,70 GHz. Je tedy jasné, že výkonu pro běžné potřeby bude zhruba srovnatelně s vyšším čipem, pro náročné aplikace je zde ale pouze polovina výkonných jader na taktu o 400 MHz nižším, čip je tedy určen pro menší rozlišení displejů (to kvůli hrám), ale jistě také do menších smartphonů, kam by se Octa 5422 se svým TDP nevešel.

Společné vlastnosti obou čipů zahrnují dvoukanálový paměťový řadič, embedded DisplayPort výstup (dostatečně rychlý pro 2560×1440), podporu foťáků s ISOCELL snímači (podrobnosti dále) a až 16Mpix, 3. generace NFC PHY, Wi-Fi 802.11 b/g/n (až 300 Mbit/s). U obou čipů je možné používat režim, kdy jsou aktivní všechna procesorová jádra. Oba pak jsou již nyní vyráběny sériově a jak dodává NPU, nebude překvapením, pokud se Hexa varianta objeví v Galaxy S5 Mini.

Technologie ISOCELL

ISOCELL je Samsungova vlastní inovace CMOS technologie fotografických snímačů. Světu ji firma představila loni v září a v principu jde o další lepší přeskupení prvků ve snímači. Oproti původním CMOS čipům přišly současné BSI (back side illumination) s převrácením snímače tak, že prvky nesloužící k samotnému zachycení fotonů (tedy různé vodiče a pasivní prvky atd.) nepřekážely v cestě mezi objektivem a samotnými fotocitlivými buňkami snímače. Tím se o dost zvedla citlivost snímačů, resp. jejich fotonová propustnost.

Technologie ISOCELL, na kterou nyní Samsung žádá patent, vylepšuje fyzické oddělení jednotlivých fotocitlivých buněk, takže mikročočky před nimi, které na ně směřují fotony, jich na snímač přenesou více a navíc s dalším omezením nežádoucího přesahu fotonů do okolních buněk. Tím nedojde k „přetečení elektrického náboje“ do okolních buněk v takové míře jako dosud u BSI CMOS, Samsung udává pokles tohoto vzájemného ovlivňování o 30 %. ISOCELL buňky jsou navíc prostorově menší, takže celý modul foťáčku je na výšku o 20 % nižší, tedy lépe pasuje do stále tenčích smartphonů. Prvním snímačem tohoto typu byl 8Mpix S5K4H5YB, který začal Samsung sériově vyrábět na konci minulého roku.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung ohlásil ARM SoC Exynos Octa 5422 a Exynos Hexa 5260

Pátek, 28 Únor 2014 - 00:19 | Pavel Novak | Galaxy S4 sou minimalne 4, jeden se Exynos, dale...
Čtvrtek, 27 Únor 2014 - 21:19 | aa bb | Asi to bude v tom ako ktora divizia stiha a kedy...
Čtvrtek, 27 Únor 2014 - 10:00 | JeCh | Mně to nějak nezapadá. Podle informací, co jsem...

Zobrazit diskusi