Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung ohlásil LPDDR5, srazí spotřebu o třetinu

Zatímco desktop bude ještě nějaký ten pátek vegetovat na DDR4, mobilní zařízení brzy dostanou efektivnější LPDDR5…

Počátkem roku avizoval Samsung urychlení nástupu nových generací paměťových technologií postavených na tzv. 10nm-class procesu. Důvodem mělo být rychlejší než plánované nasazení této výroby v segmentu pamětí. Pro předejití zmatků připomínám, že obratem „10nm-class“ myslí Samsung souborně procesy od 10nm do 19nm. Konkrétně ve vztahu k pamětem, o nichž je řeč, jde zhruba o 16nm proces (Samsung pro výrobu paměťových technologií využívá různé linky, jejichž „nanometry“ se liší v jednotkách, takže nelze říct přesně, o který proces půjde, ale jde o „druhou generaci 10nm-class“, takže cosi kolem 15-16 nanometrů.

Když v lednu Samsung nasazení nového procesu avizoval, zmínil, že jeho použití přinese DDR5, GDDR6, LPDDR5 a HBM3. Situaci kolem GDDR6, HBM3 a DDR5 jsme si tehdy rozebrali, na LPDDR5 se podíváme nyní. Avízo konkrétního 8Gb LPDDR5 čipu dává tušit, že již letos plánuje Samsung tyto čipy dodávat. Přitom zmíněné DDR5 vzniknou v letošním roce pouze jako testovací vzorky a zahájení výroby je plánované až na rok 2019 (patrně půjde spíš o komerční vzorky, protože ve vztahu k Zen 2 od AMD ani Ice Lake od Intelu se o podpoře DDR5 nehovořilo).

LPDDR5 tedy dostaly přednost, což patrně souvisí s větší flexibilitou a kratšími vývojovými cykly v mobilním světě. Tam má navíc nová technologie co nabídnout. Dosáhne až o 50 % vyšších datových přenosů (6400 Mbit/s namísto u LPDDR4X maximálních 4266 Mbit/s) při napětí 1,1 voltu. Pokud je prioritou energetická efektivita, pak může nabídnout čipy pracující při 1,05 voltu dosahující 5500 Mbit/s. Oproti LPDDR4 byl zdvojnásoben počet paměťových bank (8->16), díky čemuž je možné dosahovat vyšší přenosové rychlosti při nižší spotřebě.

Spotřeba nebude snížena pouze v zátěži; čip má schopnost regulovat napětí podle vytížení a dále přináší tzv. „deep sleep mode“, který v klidové fázi snižuje spotřebu (oproti LPDDR4 v režimu „idle“) na polovinu. Díky těmto vylepšením uvádí Samsung celkově 30% snížení spotřeby. Samsung úspěšně dokončil testování funkcí a validaci vzorku 8GB LPDDR5 DRAM modulu složeného z osmi 8Gb LPDDR5 čipů.

Tagy: 

Diskuse ke článku Samsung ohlásil LPDDR5, srazí spotřebu o třetinu

Úterý, 24 Červenec 2018 - 19:42 | pg | A? Pokud pro to najde zákazníky, proč by to...
Úterý, 24 Červenec 2018 - 19:26 | Moonalert | "...srazí spotřebu o třetinu..." a...

Zobrazit diskusi