Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravujeme monitor: Samsung SyncMaster 2032BW

Samsung_2032BW
Po starším kousku v podobě SyncMasteru 203B mi tu přistál jeden zástupce nové generace, širokoúhlý 2032BW s lesklým a designově zajímavějším krytem. Závada byla ta samá, blikání po spuštění, které po čase mizelo.

Kapitoly článků

1.  Představení, rozborka
2.  Oprava

Z velké části navážu na první článek zabývající se tematikou opravy monitorů o Samsungu SyncMaster 203B. SyncMaster 2032BW je monitorem novější generace, ačkoli vyroben byl pouze o čtyři měsíce později, tak monitorům s poměrem stran 4:3 a kratším názvem tou dobou již pomalu zvonila hrana. Vychází z větší části z více-méně první generace širokoúhlých panelů, jmenovitě 206BW, ty na trhu byly aktivně ještě spolu s 4:3 panely.

Stitek

Model 2032BW je samozřejmě standardním TN panelem s rozlišením 1680×1050 px, tedy alespoň to s poměrem 16:10 není tak otřesná nudle jako to, co přišlo ještě později. Optické vlastnosti s ohledem na použitou technologii nijak neoslní, ovšem došlo zde již ke sražení odezvy po kritickou úroveň, zde jsou uváděny 2 ms (což bývaly spíš řeči a pod reálných 5 ms dost dlouho nic nešlo, ale pořád to není 15).

Rozborka

Tento model opět sjel ze slovenské linky, konkrétně v listopadu 2007. S ohledem na podobné osazení v podstatě tak má ty samé problémy jako starší panely. Podívejme se ale dovnitř. V tomto případě už Samsung začal šetřit i na šroubcích, noha je zde napevno, odšroubovat se dá jen podstavec, což není úplně nutné, ale usnadní to manipulaci. Monitor pak stačí rozlousknout (opět např. tenkým plochým šroubovákem) a odpojit/odlepit kablík od předních tlačítek, pak jde zahodit i plastový rámeček.

OSD_kabel

Po sundání plechového krytu lze odpojit kablíky podsvícení od invertoru, pak zbývá ještě odpojit flex k samotnému LCD panelu, následně už jde vytáhnout celý kovový blok s elektronikami, ten sám o sobě nijak připevněn není. Stačí pak vyšroubovat čtyři šroubky, vyndat ještě jeden stínicí plech a desku vyloupnout. Kvůli konektoru napájejícímu datovou desku to půjde trochu z tuha, mě se ovšem obvykle nedaří ho odpojit dokud si to neotočím součástkami k sobě.

Konektory_podsviceni

Problémem jsou samozřejmě šmejdy nejvyšší třídy, Samwha WB 470 uF/25 V, odešlo kompletně všech šest. Provoz zatím držel jeden Jianghai BK 330 uF/25 V, ale ten by časem odešel úplně. Zajímavostí této desky je, že má jediné výstupní napětí, 15 V, je to v podstatě stand-by větev, která jede pořád a rovnou pak napájí i invertor. Což je samozřejmě i super recept jak se monitor po jisté době sám zabije.

Shora
Kapitoly článků
1.  Představení, rozborka
2.  Oprava

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Opravujeme monitor: Samsung SyncMaster 2032BW

Neděle, 18 Září 2016 - 20:14 | nudlis | Ahoj Behemote, já vím, že tohle téma je už asi...
Středa, 3 Duben 2013 - 23:20 | Behemot | Teď trošku nestíhám, ale někdy na to mrknout můžu...
Úterý, 2 Duben 2013 - 20:47 | film01 | Pacia sa mi tvoje poucne recenzie. Hned by som ti...
Úterý, 2 Duben 2013 - 14:03 | Behemot | Nenarazil jsem na žádný problém tady s tím, takže...
Úterý, 2 Duben 2013 - 13:58 | jiří pánek | bych měl takovej blbej dotaz, kolik maj ty...
Úterý, 2 Duben 2013 - 13:42 | Behemot | U mě jsou skladem všechny zmíněné a něco navíc (...
Úterý, 2 Duben 2013 - 11:03 | Anders | Pekne, jeste bych rad vedel, kde maji chemicony...

Zobrazit diskusi