Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung zahájí produkci HBM v roce 2016, s Micronem se počítat nedá

V příštím roce přibude do „HBM klubu“ další člen. Bude jím Samsung, který je logickým kandidátem na rozšíření seznamu výrobců HBM pamětí…

HBM paměti v současnosti vyrábí Hynix, který na jejich realizaci spolupracoval s AMD. Podle některých neoficiálních zdrojů mají obě společnosti dohodu - v letošním roce bude HBM vyrábět a prodávat pouze Hynix, aby se mu vrátily náklady na rozběhnutí výroby a zároveň bude paměti dodávat pouze AMD, aby ta měla nějakou kompenzaci za jejich vývoj. Zda těmto zprávám chcete věřit, necháme zcela na vás, tentokrát je na pořadu dne něco jiného.

Druhým výrobcem, který HBM nabídne, bude Samsung. Výrobu spustí začátkem roku 2016, což překvapivě koresponduje s výše uvedenými informacemi - je tu ale i možnost náhody. Samsung může mít na výrobě HBM pamětí zájem nejen jakožto dodavatel pamětí pro výrobce grafických karet, ale také jako výrobce mobilních zařízení a dodavatel pamětí pro mobilní zařízení.

Hynix 2014 022

Pokud si vzpomenete na první prezentace HBM pamětí, figurovala v nich zkratka WIO2, která značila paměti - derivát HBM - určené pro mobilní zařízení. Jejich výhodou je energetická nenáročnost - k přenesení totožného množství dat jim oproti LPDDR3 stačí téměř třetina energie a oproti LPDDR4 téměř polovina. Samsung tedy má hned několik důvodů, proč investovat do linek na výrobu vrstvených pamětí.

Z výběru současných velkých výrobců ani jiná značka než Samsung příliš nedává smysl - zbývá totiž už jen Micron, který ale společně s Intelem vyvinul vlastní standard HMC pamětí, s nimiž je ve skluzu (a které jsou spíš vhodné pro profesionální sféru), takže z jeho strany nelze čekat podporu de facto konkurenčního standardu.

Samsung Ddr 4 0Samsung Hbm

Byť to Samsung nezmiňuje explicitně (z hlediska výrobce se HBM a HBM2 krom kosmetických rozdílů liší jen výrobním procesem, který umožňuje zvýšit kapacitu a dále snížit spotřebu), začne rovnou s výrobou druhé generace HBM. Přehledný slajd ilustruje, jakými způsoby je možné ovlivnit kapacitu a datovou propustnost: Kapacita roste s počtem vrstev i s počtem osazených čipů, propustnost je dána počtem osazených čipů (případně jejich vlastní rychlostí).

Tagy: 

Diskuse ke článku Samsung zahájí produkci HBM v roce 2016, s Micronem se počítat nedá

Úterý, 1 Září 2015 - 08:56 | Sheldoniq | Proč výrobce ledniček? Když už tak původní...
Pondělí, 31 Srpen 2015 - 14:53 | Nick | To měla být reakce na Libora.
Pondělí, 31 Srpen 2015 - 14:52 | Nick | V práci máme na jednom stoji řídící systém Fagor...
Pondělí, 31 Srpen 2015 - 13:41 | Libor Míšek | To mě vždycky dojme, když někdo řekne : "...

Zobrazit diskusi