Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung zavírá jednu ze dvou továren v Číně

Globální pokles prodeje a výroby chytrých telefonů není nic nového, naopak je tento trend už cítit nějaký ten pátek. Trh je přesycený a výroba nového modelu každý rok s minimem změn není lákavá ani pro spotřebitele.

Zdálo se, že největší výrobce chytrých telefonů, čipů a jiných komponent na světě nebude trpět při poklesu poptávky chytrých telefonů. Opak se ale zdá být pravdou. Samsung zaznamenal nižší růst prodejů v Číně a rozhodl se ke konci roku uzavřít jednu ze svých dvou továren, které v Číně jsou momentálně v provozu. Uzavření je plánováno na konec roku 2018.

Před pěti lety Samsung v Číně doslova vlastnil 20 % celého trhu, dnes jde o necelé 1 %. Silný tlak způsobují hlavně lokální výrobci, jako je Huawei a Xiaomi, kterým se daří více než dobře na svém, ale i celosvětovém trhu. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se Huawei dokonce stal druhým největším výrobcem telefonů na světě, a po obsazení druhé příčky porazil dlouho neporažený Apple. 

Mimo to, Samsungu se nedaří plně konkurovat levným telefonům, které jsou tolik populární v Číně. Nejde ale o konec Samsungu, protože mimo Čínu má své továrny například ve Vietnamu a Indii. Továrna v Tianjin, která se zavře, byla schopna vyrobit přibližně 36 milionů jednotek, naproti tomu Vietnamská továrna v současnosti vyrábí 240 milionů jednotek ročně.

Případný nedostatek nových kusů je tak vykompenzován z jiných továren a mimo to, Samsung nevyrábí pouze chytré telefony, je v současnosti i největším výrobcem čipů na světě a mimo oblast spotřební elektroniky vyrábí i lodě nebo vyrábí zakázkové zdravotní elektronické vybavení.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung zavírá jednu ze dvou továren v Číně

Čtvrtek, 16 Srpen 2018 - 12:47 | Fotobob | Pokles je to spíše pro investory. Žádný pád se...
Středa, 15 Srpen 2018 - 13:32 | DRK | Globální pokles prodeje telefonů? Že by konečně...

Zobrazit diskusi