Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung zvládl zmenšit MicroLED na obývákové rozměry, otázkou je dostupnost

Zdroj: Digital Trends

Samsungu se podařilo pokročit s technologiemi jako QD-OLED i MicroLED. Zvlášť druhá je potenciálním svatým grálem zobrazování, protože kombinuje silné stránky jiných technologií bez zásadních slabin…

O MicroLED (též Micro-LED) jsme poprvé psali před šesti lety jakožto o hudbě budoucnosti. Z pohledu Samsungu šlo o technologii, která by měla překonat LCD i OLED, řešit jejich zásadní nedostatky a zároveň nevyhnat výrobní náklady do extrémních výšin. Zatímco zhruba do roku 2016 byl mnoha subjekty jako to „nej…“ řešení z hlediska současnosti i výhledu vnímá právě OLED, později začali i výrobci na něj zaměření připouštět, že má slabiny, které buďto nelze snadno řešit, nebo řešit lze, ale na úkor dost vysokých nákladů.

Jedním z takovým řešení se stalo QLED, což bylo v základu LCD překryté vrstvou kvantových teček (aktivních barevných filtrů), která se snažila řešit neduhy OLED jako degradaci barev při pozorování z „nekolmých“ úhlů, vypalování nebo jas. Zejména druhá a třetí generace z QLED učinila silného konkurenta OLED, neboť krom zmíněných nedostatků vylepšila barevné podání a kontrast.

Dalším krokem byla QD-OLED (Quantum Dot - OLED), tedy kříženec QLED a OLED. Byla nahrazena LCD část a spodní vrstvou se stal modrý OLED panel, kvantové tečky zůstaly. Výhodou oproti klasickému OLED (kde je pro každou z RGB barev použit odlišný substrát s odlišnou životností a odlišným vypalováním) je, že výrobce může použít supersilnou vrstvu substrátu o homogenních vlastnostech, což výrazně prodlužuje životnost a odstraňuje barevnou degradaci. Červenou a zelenou vyrábějí z modrého podstvitu kvantové tečky, modrá prochází na povrch bez změny vlnové délky.

Anti-glare QD-OLED

Jednou z výhod QD-OLED je skutečně černá černá (jako u OLED, černé body jsou prostě černé, neprosakuje žádné světlo podsvitu, protože žádný podsvit není), ovšem stejně jako s OLED platí, že černá je černá jen v tmavé místnosti a pokud jde na obrazovku světlo, už to není úplně ono. Navíc se zcela černým pozadím jsou zřetelnější všechny odlesky.

Samsung představil řešení v podobě tzv. Anti-glare QD-OLED, tedy QD-OLED se speciálním antireflexními vrstvami, díky nimž se od obrazovky odráží méně světla a především rozptýlí ostré odlesky, takže jsou méně intenzivní a méně zřetelné. Jak to funguje v praxi, předváděl Samsung na srovnání klasického řešení (vlevo) a nového modelu televize Samsung S95D (vpravo) a přítomní na CES měli možnost vidět, že se na druhém televizoru simulované okno (jako zdroj světla) nezrcadlí, na rozdíl od prvního.

MicroLED

V roce 2018 však Samsung ohlásil záměr vytvořit řešení, které bude ve většině obrazových charakteristik ještě více či méně lepší. Tím je MicroLED. Neplést s MiniLED. MicroLED je obrazovka, kde je každý bod tvořen svítivou diodou (LED), což umožňuje extrémní posun v jasu i kontrastu, zároveň zachovává 100% černou, nevypaluje se, nedegraduje, takže drží dlouhou životnost, netrpí degradací obrazu při změně úhlu pozorovatele, nabízí slušnou energetickou efektivitu a výrobní náklady při sériové výrobě nejsou nijak extrémní.

Překážkou, která vyžaduje především čas, je miniaturizace. V roce 2018 Samsung ukázal 146″ MicroLED televizi (také zvanou The Wall), z důvodu úhlopříčky přes 370 cm. Samsung ji byl schopný za hříšné peníze na objednávku dodat, ale primárně šlo o technologickou demonstraci skutečnosti, že touto cestou lze jít. Skoro čtyřmetrové řešení ovšem většinu zákazníků neosloví a výrobce si toho byl vědom. Jak předvedl na letošní CES, miniaturizace postupuje zdárně.

114″ model MicroLED TV Samsung

K vidění byly funkční 140″ (356 cm), 114″ (290 cm), 101″ (257 cm), 89″ (226 cm) a dokonce i 76″. Ten dosahuje úhlopříčky pod dva metry (193 cm), čímž jednak demonstruje plošně témě čtyřnásobné zhuštění obrazových bodů oproti původně demonstrované „The Wall“ a jednak dostává úhlopříčku na úroveň, která je použitelná i pro větší až středně velké obýváky, nikoli tedy haly, prezentační sály a jim blízké obýváky.

Samsung nemluvil o cenách ani o konkrétní dostupnosti, takže není jisté, zda tuto řadu letos dostane na trh. Demonstroval však, že práce pokračují, miniaturizace postupuje zdárně a ke vstupu na trh ve velkém měřítku je podstatně blíž. Je jasné, že až se skutečně tyto modely (nebo jim podobné) na trh dostanou, budou v prvních letech fungovat jako ultra-high-end, aby splatily dlouholetý vývoj. Mezi tím však může miniaturizace pokračovat a v okamžiku, kdy se Samsungu podaří úhlopříčku dostat pod 60″, lze očekávat tlak na rozšíření tohoto řešení do mainstreamu, na místo současných QLED modelů (tedy řekněme cca pod 20 tisíc Kč). To však (odhadem) alespoň 2,5-4 roky zabere.

Diskuse ke článku Samsung zvládl zmenšit MicroLED na obývákové rozměry, otázkou je dostupnost

Úterý, 30 Leden 2024 - 00:32 | Spirit_pcf | Tak som nasel aj fotky, ak by bol niekto zvedavy...
Úterý, 30 Leden 2024 - 00:27 | Spirit_pcf | Taky pridam zo svojho sudka.. :) Samsung som mal...
Středa, 24 Leden 2024 - 15:46 | Ladis | Ok :-)
Středa, 24 Leden 2024 - 15:45 | Tohares | Asi jste si nevšiml, že s Vámi souhlasím a...
Středa, 24 Leden 2024 - 14:16 | Ladis | To platilo před 10 lety. My tu řešíme, že jestli...
Středa, 24 Leden 2024 - 14:14 | Tohares | Televize se primárně vybírá podle velikosti,...
Středa, 24 Leden 2024 - 09:00 | melkor | Nebo spoje dělané bez-olovnatou pájkou.
Středa, 24 Leden 2024 - 08:42 | Ladis | Řešíme, že nová TV není znatelně lepší než stará...
Středa, 24 Leden 2024 - 08:20 | Tohares | https://www.engadget.com/2005-08-26-panasonics-...
Úterý, 23 Leden 2024 - 23:10 | odb | Co napriklad by sa pdla teba mohlo vylepsit aby...

Zobrazit diskusi