Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chorvati válí: Serious Sam 3 zamíří do Linuxu

Serious Sam 3
Sotva pár dní po oficiální potvrzení portace Steam klienta a Source engine na Linux firmou Valve přichází další podobně laděná zpráva. Záhřebští Croteam portují na Linux svoji nejnovější hru, která je k dispozici na Steamu…

A my v tom chtě-nechtě spatřujeme více než jen náhodu. Tady je jasná souvislost. Když jsme se včera rozpovídali o teoretických možnostech portace jiných herních enginů, na nichž staví mnohé známé tituly, pod Linux, vzali jsme si jako modelové hry od Bethesdy. Ale ani jsme nemuseli vyřknout myšlenku, že Bethesda rozhodně na čele takového portovacího pelotonu nebude. Zato malé chorvatské studio Croteam proslavené sérií zábavných „bezduchých“ stříleček Serious Sam, je adeptem naopak ideálním.

Croteam - Serious Sam 3 pod Ubuntu Linuxem

Jejich hry totiž staví na vlastním enginu Serious, aktuálně ve verzi Serious Engine 3. Poslední hra Serious Sam 3: BFE (Before First Encounter) vyšla na konci loňského roku jak pro Windows a Xbox 360, tak pro Playstation 3 a - což je stěžejní - Mac OS X. Odtud je cesta k portaci na Linux poměrně snadná (a to díky OpenGL, neboť s Direct3D vám na „Masoxu“ pšenka nepokvete).

Croteam tedy nyní přišel se screenshotem ukazujícím běh Serious Sam 3: BFE na Ubuntu Linuxu. To je zatím vše, od malého týmů chorvatských geeků ostatně nějaká prohlášení ve stylu západních kravaťáků neočekáváme. V tuto chvíli jim hlavně držme palce, aby se podařilo jak hru samotnou, tak engine pro Linux dotáhnout do finálního stádia a až si příště budeme kupovat něco na bázi Serious Engine, tak už to bude možné v podobě nativní hry v nativním Steam klientovi pod Linuxem.

Serious Sam 3: BFE je možné na Steamu koupit "v akci" za necelých 10 € (přibližně 250 Kč), balík čtyř licencí vyjde na necelých 29 € a balík všech Serious Sam her pak na 21 €. Vůbec cenová i firemní politika Croteamu se nám líbí, byť samozřejmě víme, že SS3 se třeba se Skyrimem z hlediska nákladů na vývoj i marketing vůbec nemůže srovnávat. Ale platí stále jedno heslo: pokud chcete podpořit tvorbu her pro Linux, nakupujte hry studií, které pro Linux vyvíjejí. Zářným případem, že to funguje, jsou akce Humble Indie Bundle, ale je dobré vědět i o studiích jako Croteam.

Portace Serious Sam 3: BFE následuje podobnou portaci hry na Mac OS X, kde byla tato k dispozici od dubna právě na Steamu. Ta paralela je zkrátka zjevná.

K tématu dále:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chorvati válí: Serious Sam 3 zamíří do Linuxu

Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 17:02 | JirkaH76 | jestli to dodelaji... koupim
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 14:49 | HKMaly | Myslis tech ruzovych satickach co byly bile nez...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 14:17 | Any Xav | Klidná a ani trochu násilná hra, vhodná pro děti...

Zobrazit diskusi