Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Skype pro Linux nabízí i WebRTC, dovoláte se i z Chrome

Nová alfa verze linuxového Skype klienta přímo od Microsoftu je nekompatibilní s verzemi předchozími. Skype zde totiž testuje / přechází na otevřený komunikační protokol WebRTC. Díky tomu se dovoláte i z prohlížečů s jeho podporou.

Pro tuto chvíli není tato alfa verze plnohodnotným klientem, ale spíš jen testovacím prostředím pro nasazení WebRTC. Obě verze (tedy „klasická“ i tato nová) tak budou nadále vyvíjeny souběžně, už kvůli oné nekompatibilitě. WebRTC verze je tak určena hlavně těm, kteří chtějí testovat novinku a kteří chtějí přispět svými poznatky k jejímu vývoji. Asi to už dnes nezní tak neuvěřitelně jak by to znělo řekněme před 10 lety, ale ano, Microsoft opravdu stojí o zpětnou vazbu linuxáků na novou linuxovou verzi jeho programu.

Změnilo se i rozhraní programu, které je nyní více responsivní a rychlejší. Dovolat se z této verze je možné těm kamarádům, kteří mají nainstalovanou poslední verzi běžného Skype pro Windows, Mac, iOS či Android, dovolat se však není možné na poslední linuxovou verzi 4.3.0.37.

Projekt navazuje na dřívější práci, kdy Microsoft nabídl ORTC plugin pro Skype for Web, Outlook či Office Web Apps běžící přes prohlížeč Edge. Dnes je vedle nové alfa verze možné také volat přímo z webového prohlížeče Chrome a také z Chromebooků skrze web.skype.com, zatím ale jen v omezené míře. Video hovory a volání na pevné či mobilní linky skrze webový prohlížeč na Linuxu a Chromeboocích Microsoft nabídne už brzy. Na cestě je také Skype v podobě Universal Windows Platform.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Skype pro Linux nabízí i WebRTC, dovoláte se i z Chrome

Žádné komentáře.