Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přichází třetí generace netbooků, Snapdragon 835 pohání Windows 10

Jak se tak na to dívám, jako ultra-portable zařízení s trochu větší užitnou hodnotou by to šlo. Pokud by nebyl zamknutý bootloader, šlo by na to nahodit nějaké linuxové distro a hned by šlo o řádově lepší zařízení! Vzpomínám si na Toshibu, která byla ultratenká, měla baterii která vydržela a nVidia Tegra uvnitř. Jen na dnešní poměry je výkon opravdu špatná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam ze myslis Toshiba AC100 (https://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2010/toshiba-ac100-android)

k tem dnesnim pomerum, mam ji (2x1GHz + 512MB RAM + 32GB eMMC) s Xubuntu 16.04 LTS a Linux 4.13 (MAINLINE, tedy bez jakejchkoliv uprav oproti cistemu vydani) s poslednim Chromium... a je to celkem pouzitelne (v ramci moznosti) pro otevreni 5-10 listu najednou, samozrejme s uBlockOrigin... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co kdo čekal? ARMy jsou vhodné tak maximálně na vysoce optimalizované (Linuxové) OS typu Android, ale provozovat na nich "petardu" Windows s tlustým API, to přece nemůže dopadnout moc dobře.

edit: tím spíše, že podle screenshotu jde o emulaci x86 (což bude ten nejzásadnější průser)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No když přišli první tablety s Win 8 a měl jsem je na prodejně, měl jsem sto chutí udělat s tím nový vchod do krámu, a největším problémem byla paměť, nejdřive 16,7GB volného místa a pak přišla a.. aa. a.a a. a.aaa.a ..aaa.aa...a ještě jedna aktualizace :D a systém nepožitelný, 370MB volného místa, a ten intel atom, musel mít tak 500°C, v podstatě jediný trochu slušný tablet nebo netbook byl lenovo miix 64GB paměť, to už šlo ale zase žádná sláva, že bych musel tleskat ve stoje, mě by se líbil notes se snapdragonem, ale jako operák linux(ubuntu? LM?)+gnome, když vidím ty chromebooky, v čem by byl u tohohle problém? (jistě :D, že vím, money money money )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad edit: vidím to přesně tak. Ten Geekbench byl spuštěn ve 32bit. verzi. Chci vidět verzi nativní pro 64bit. ARM. Pak to má cenu srovnávat.

Pořád to beru tak, že 64bit. Windows na ARMu s emulací 32bit. x86 je primárně 64bit. Windows na ARMu a ta emulace 32bit. x86 je jen obezlička pro spouštění tradičních 32bitových Windows aplikací, kterých je ještě docela dost. Výrobci softu prostě budou muset kromě AMD64 binárek dělat taky ARM64 binárky, to se nedá nic platný.

Vzpomínám si, když jsem si hrál s tabletem s Windows RT s Tegrou - https://diit.cz/blog/setkani-s-windows-rt (screenshot webu s tímhle článkem je dodnes na facebookovém profilu diitka jako úvodní fotka). Děsně mi chyběla možnost spustit na tom pro ARM přeložená běžná aplikace (tenkrát ty Windowsy ještě byly 32bitový), protože jinak mi ty wokna přišly docela zajímavý - ve smyslu „působí to z té původní části dojmem klasických Windows a běží to na ARMu“. No, snad se konečně dočkám :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@TyNyT: nevidel sem tu emulaci a stejne bych na tom Windows neprovozoval (ale Xubuntu), nicmene ta emulace je pokud vim z casti v HW, tedy v CPU, protoze Samsung pri priprave 835 spolupracoval s Microsoftem kterej si tam nechal nektere instrukce pro pomoc s emulaci x86 implementovat na miru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale sak na to vykone nieje nic zvlastne. Ved to nieje nativny Windows 10 pre ARM ale ten mix ktory prezentoval MS este zaciatkom roka. V zasade je nejaka vrstva nativna ktora bezi na arme a x86 kod sa dynamicky preklada, a to nejaky ten vykon zozerie. Ono ak MS chcel binarnu kompatiblitu s exisstujucimi x86 aplikaciami ina moznost ani nebola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Geekbench pro Android je nativní aplikace, ale u Windows na ARMu (WoA) by se před samotným spuštěním měl provádět překlad z binárních x86 instrukcí na ARMv8 instrukce, což může vést na neefektivní kód, který způsobuje nižší skóre. Nebo se pletu a Geekbench uvolnili i pro WoA v nativní verzi přímo jeho vývojáři?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si říkal u minulého článku. Má-li x86 SW běžící skrze WoA poloviční výkon než nativní kód, pak je to výsledek (pro kvalitu WoA) naprosto úžasný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hm... je to možná technicky úžasné, ale lidi s takovými stroji budou vzteky metat o zeď, kvůli jejich pomalosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokial tam budu pustat nativne appky tak nie

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam za to, ze Microsoft si dal kopec prace s WoA vrstvou preto, aby vyvojari nemuseli robit zvlast aplikacie pre x86, x86_64 a ARM. Ono celkovo dlhorocni Widli vyvojari su v tomto prevazne retardovani a nedokazu napisat ani kod, ktory pobezi spolahlivo ak sa prenesie z 32bitu na 64 bit, alebo naopak. Prenasat kod na architekturu, kde za nezarovnany pristup k pamati je trest smrti a je otocena endianita oproti Intelu je takmer neriesitelny problem.

Navyse po neblahej skusenosti s tym, ze vygenerovali 3 rite telefonov a dve rite verzii mobilnych Windows vzajomne tak nekompatibilnych, ze cely svet tuto platformu okaslal by potreba buildovania separatneho buildu pre ARM znamenala trest smrti pre celu platformu. Toto bude mozno len pomale a bolestive mucenie.

Ale toto sa mi paci. Microsoft zenie sam seba jednym blbym rozhodnutim k dalsiemu blbemu rozhodnotiu. Ako sa snazia drzat nejakej spatnej kompatibility a odtienit developerov od desivej reality multiplatformneho vyvoja aby si zabezpecili kontinuitu existencie, ale ono to v skutocnosti vedie presne k opacnemu efektu. Toto mal kor Apple vymyslene poooodstatne lepsie, ked prechadzali z Power-u na Intel. V podstate si to vyvojari ani nemuseli vsimnut, pokial nemali kod velmi spraseny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jde videt ze toho o modrnich armech vis spoustu... Jen tak mimochodem Jsou little Endian stejne jako intel:)

pruser tohoto je full emulace x86_64 .. ale na to ze to emuluje jsou ty vysledky good. A MS si tim chysta pojistku na opustnei intelu v nejhorsim pripade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Emulace hardwaru pro software je něco jiného než se zde děje. Tady si MS přeloží aplikaci na ARM jen při prvním spuštění. A Intelu se to samozřejmě nelíbí a zastrašuje https://diit.cz/clanek/intel-nabiji-zbrane-proti-microsoftu-kvuli-emulac...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pamatam tak, ze ARM (teda ak sa to netyka vseobecne vacsiny vykonnych modernych RISCov) je historicky schopny bezat s obojakou endianitou a rozhoduje ABI, resp. nastavenie v konkretnej doske aka endianita sa pouzije. Ze su little endian instrukcie na tom nic moc nemeni. Akurat som mal pocit, ze big endian bol u RISCov preferovany.

A toto nie je emulacia, to je dynamicky preklad kodu. Pri preklade CISC->RISC je to pruser vzdy, pretoze komplikovane zhovadilosti, ktore sa v x86tke daju robit casto koncia vacsim poctom RISCovych instrukcii, alebo je treba kod prelozit uplne inac. Defakto je to uloha dekompilacie a rekompilacie do kodu inej architektury. MS ma drobnu vyhodu v tom, ze minimalne pre x86 bol backend prekladaca celkom dobry co sa tyka generovania optimalizovaneho kodu. Miestami lepsi ako gcc. Otazne ale je, ci to bolo rucnymi optimalizaciami pre x86, alebo bol ten backend vseobecne lepsi. Ak to bolo rucne dooptimalizovane ta vyhoda im je s ARMom na nic.

Faktory obmedzujuce rychlost su dva: staticky je rychlost behu kodu dana tym, ako dobry dynamicky prekladac je. Druhym faktorom ktory nezatieni ani najlepsi dynamicky prekladac na svete je to ako velmi sa kod meni. Samomodifikujuci kod, resp. kod generovany javascriptovymi JIT spada do tejto kategorie. Tam je potrebne kod po kazdej zmene prelozit znova (iba zmeneny usek) a to dost spomaluje. Predpokladam, ze Microsoft to hodla riesit podobne ako .not - vsetko podstatne vytiahne do nativnych toolkitov. JS engine pre Edz si prelozia nativne a vsetky ostatne browsre budu mat smolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moderní x86 procesory mají vnitřně blíž architektuře risc, hardwarový překlad do uops je tak v principu taky CISC->RISC a o tragédii se nejedná. Problém spouštění kódu jedné architektury na jiné je primárně v tom, že některé věci prostě nemáte nativně k dispozici. Pak to můžete udělat tak, že to poběží správně ale pomalu, nebo rychle ale občas blbě, nebo vůbec. Dobré řešení to ale nemá. To, že si to můžete jednou dekompilovat a rekompilovat, je strašně hezké, ale stejně skončíte u toho, že spoustu věcí budete prostě emulovat. Tuším Transmeta to kdysi zkoušela opravdu vážně a nakonec skončili u toho, že tam pro některé věci musela být hardwarová podpora.
U JIT myslím nemá moc cenu uvažovat o emulaci, to už je opravdu zhovadilost na úrovni pokusu emulovat kernel OS. JIT interpretr by opravdu měl být napsaný nativně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A cim by ste chceli ako chybajuce instrukcie emulovat inym, nez chybajucimi instrukciami? Tu sa fakt nejedna o emulaciu. Emulacia by bola tak o jeden - dva rady pomalsia ako realny procesor (plne emulovat na 3GHz procesore ide dost dobre tak mozno 486tku). Dynamicky preklad sa nevola dynamicky preklad pre srandu kralikov. V principe je to dekompilacia a nasledna rekompilacia. Ak sa to spravi blbo - tu mam instrukciu napr. ADD DS:[BX+4], CX tak ju prelozim a nepozeram sa na to, co je okolo, potom prelozim dalsiu instrukciu, tak vznikne kod, ktory sice bezi, ale bezi pomaly. To je to, co zhruba robi Qemu. Prelozit to tak ze to robi to, co ma blbo je volovina. Taky preklad nema ani cenu robit, pretoze by sa na nom program skor ci neskor vytal. Dobre sa to robi tak, ze sa kod dekompiluje do platform agnostic intermediate bytecode (to je to, co je beznym produktom prekladacov nez sa to dostane k optimalizatoru) a ten sa potom optimalizuje pre architekturu na ktorej to ma bezat.

Co sa tyka mikrokodu x86, ten je na uplne inej urovni, pretoze 1) mikrokody su prisposobene architekture, ktora sa pomocou nich emuluje 2) ten procesor na ktorom sa mikrokod vykonava nie je zasa tak uplne vsestranny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať se bavíme konkrétně, x86 80bit floating point aritmetiku chcete na 64bit aritmetice dělat efektivně jak? To nejde. Většina softwaru sice poběží bez problémů i s menší přesností, ale už to nebude identické a pokud tam jsou někde nějaké prasárny, tak to prostě může přestat fungovat úplně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepoznam ARMv8 instrukcnu sadu, mozno by to slo cez 128 bit SIMD instrukcie. Ale tam asi nebudu vsetky operacie ktore podporuje x87

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolko software-u to realne pouziva? Pretoze to, ze je ta FPU 80bitova je sice pekne, ale standardne funguje v IEE754-compliant rezime. A pokial sa nepouzije specificka kombinacia platforma - prekladac - kod alebo sa to rucne nenadlavi do assemblera, tak sa ta FPU chova ako 64-bitova. Ze je vypocet interne robeny ako 80-bitovy je irelevantne, pretoze v momente re-use takej hodnoty v 64bitovom rezime dojde k strate dodatocnej presnosti. Dokonca mam pocit, ze dnes je pri prekladacoch preferenia na FP instrukcie pouzivat SSE tam, kde je pri preklade povolene, takze tie vypocty nie su robene s 80-bitovou presnostou ani interne.

Zvysny software, to dajme tomu 0,01 promile si na ten vypocet pocka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snazis se najit problemy tam kde nejsou. Malokdo pise aplikace pro win v asm, aby resil zarovnani pameti. A endianitu neresi vubec, kdyz vsechny dnesni win umi jen little endian. Preportovani korektne napsany aplikace je prace na jedno odpoledne... overeno cca dva roky zpatky kdyz sem portoval aplikaci napsanou v c++ na windows 10 iot core bezici na raspberry pi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

urcite existuje nejake mnozstvo kodu v C/C++ ktory na x86 bezi bez problemov ale na ARMe by nebezal kvoli zarovnaniu. C/C++ nezarucuje zarovnanie pokial sa na to nemysli pri praci s pointrami

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C a C++ nejsou stejné jazyky. Co se týče C++, tak v současném pojetí se na zarovnání a na pointerovou aritmetiku opravdu nehraje - překladače jsou dostatečně schopné účinných optimalizací pro cílovou platformu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezarovnany pristup k pamati sa na ARMe da "emulovat" pomocou chytania interruptov vznikajucich pri niecom takom. Nezarovnany pristup osefuje kernel pomocou dvoch zarovnanych a nejakej tej prace s barrel shifterom a maskami a vrati riadenie programu. Je to ale zhruba tak rychle ako FP emulacia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono prave ide o to, ze endianita sa neriesi. Potom zobereme nas file format, alebo sietovy protokol na platformu s inou endianitou a zistime, ze hopa, ono subor vyrobeny na Inteli nejde na Poweri alebo nalezite skonfigurovanom ARMe otvorit. A to neboli az take zriedkave pripady onehda.

Korektne napisany software nebude zo ziadneho velkeho softwareoveho domu ani jeden. Za to dam do ohna obe ruky a dom. Ja som portoval nas wannabe cross-platform software "len" na Mactel a 2 tyzdne som z prekladaca nedostaval nic ine, nez chyby chyby a zasa len chyby. Kadejakych sprostych skratiek a "it works thus it is correct" veci bude v software-i in the wild hromada. Tym viac v balikoch, ktore maju 32bitovy, ale nemaju 64bitovy, alebo naopak maju 64bitovy, ale nemaju 32bitovy build.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale sem nikde nevydel, ze by se microsoft chystal vyvojarum dat moznost vyvoje nativnich winapi aplikaci pro arm. Bez toho je uzivatel omezeny pouze na nativni metro appky, jejich kvality jsou tragicke...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozno by to slo toolchainom z reactOS-u. Ten mal ARMovy build snad uz v dobe, ked sa tym, ze bezia na ARMe chvastali 7cky. Ale neviem ako dobre to bude na nativnom windowse bezat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to nejak slo uz v dobe windows rt. Toolchain byl jednodusi cast. Jenze uzivatel si musel hacknout os, aby tu binarku spustil. A to snizilo realny pocet uzivatelu na 0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky uz to uplne vidim, jak se lide budou ptat: Tady jsem si koupil notebook a je nejakej pomalej ci co. A ja budu vysvetlovat, ze tohle ve skutecnosti neni notebook pro Windows, ale jakasi maketa bez pouzitelneho vnitrku.
Celkem bych ocenil, kdyby pak nekdo na prvnich kusech vyzkousel, jak dlouho na takovym nesmyslu budou trvat ty velky updaty Windows 10 s pridanim funkci, co v MS planuji 2x rocne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad velký updaty - to by mě taky zajímalo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

týden. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> jak dlouho na takovym nesmyslu budou trvat ty velky updaty

Updaty velky i maly updaty vseobecne trvaji na Widlech vecnost, protoze cely ten update system psali retardi, to nema s vykonem stroje nic spolecneho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samotny windows jsou na tom armu nativni (a nativni kod testovan nebyl). Takze updaty nebudou nijak zasadne vetsi tragedie nez na x86. Tam bude zalezet spis na tom jak moc to vyrobci zabijou mnozstvim pameti a pouzitym ulozistem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedivil bych se, kdyby alá UAC ve Vistě systém u každé ne-nativní aplikace vyhazoval varovný "toust" (sice asi bude odkazovat do Store, ale lepší než nic). Já jsem už u Windows RT byl připraven všechny své/naše věci přeložit pro ARM ...to by ale nám (a potažmo i sobě) MS nesměl házet klacky pod nohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim prelozenim aplikaci pro arm je nas vic. Bohuzel vedeni microsoftu radsi vymejsli blbosti, nez dat k dispozici veci co funguji a jsou provereny casem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi to byt zasa tak tragicke. Sice som nikdy nemeral performance 1:1 ale viem povedat, ze dvojlitre beziace v MS Virtual PC 7 (nemylit sa: vo verzii 6 bol este vendor iny, MS technologiu len kupil) na PowerPC G4 taktovanom na 1,5GHz bezali celkom svizne aj bez nutnosti vypinat efekty aj pomerne tlste aplikacie. Samozrejme bude zalezat kod od kodu ale dynamicky preklad nemusi byt zasa *tak* strasne pomaly.

Samozrejme; robit takuto hovadinu zvlast ak WINAPI je pre ARM definovane bude znamenat, ze performance bude nanic hlavne v takych situaciach, ked sa k slovu dostane JIT - weby a JS pohanane aplikacie, pripadne ak sa multimedia nebudu prehravat pomocou toolkitu, ktory bude prerouovanie za WoA a nebude sa vykonavat ako nativny kod. Neverim, ze by ten dynamicky prekladac dal efektivne SIMD kod, ktoreho nie je v dnesnych aplikaciach uplne pomalu, kedze sa prekladace naucili auto-vektorizovat kod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tehdejší Connectix byla trochu jiná šajba. A PPC nebyla úplně marná platforma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pri porovnavani vysledkov Qemu vs. VPC je jasne, ze zly dynamicky prekladac toho zmrvi viac ako trocha horsi procesor. A PPC74xx sa od ARM8 zasa tak velmi nelisi (teda az na to, ze 74xx je len 32bit). ARM8 ma dokonca dlhsiu pipeline. Cortex-A55 uz potom ma vsetky dolezite ficure, ktore je treba na fakt rychly beh. Len dufam, ze ta informacia o tom, ze to ma 32bitovu zbernicu na pamat je hovadina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem tím hlavně říct, že v dobách PPC Maců a Connectixu byl PPC rovnocenným soupeřem pro Wintel platformu - jak hrubým výkonem, tak instrukčním setem (AltiVec vs. SSE)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych dodal, že první netbooky neměly Windows, ale různé okleštěné verze linuxů a jedním z důvodů neúspěchu těchto prvních verzí byly právě tyto "sprasené" verze linuxu.
Jinak kdyby do těchto nových kousků s ARM nacpali neoholené netknuté Ubuntu netboot systém, tak by mohlo jít o zajímavé stroje. Cpát všude za každou cenu win je nešťastné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tech linuxovych stroju se prodalo dokopy nula nula nic. Ja myslim ze duvodem neuspechu byli spis ty Win 7ky ktere ti redardi skombinovali s 1G ram, takze po spusteni bylo volnych zhruba -500 mega (... a +500 ve swapu).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

První komerčně trochu úspěšné byli ASUS Eee s Linuxy. Sám sem o něm tehdy uvažoval, ale po vyzkoušení v prodejně sem dal ruce pryč kvůli neuvěřitelně nekvalitnímu displeji s nízkým rozlišení.
V dalších verzích do toho začali cpát WinXP, ale zase o nějakou tisícovku dražší. Verze s Win7 byli až za nějaké dva tři roky existence netbooků.

Nutno si uvědomit, že první netbooky přišli v době kdy byli smartphony/tablety ještě v plenkách a takový netbook za 5tisíc zněl jako skvělá koupě přenosného zařízení k přístupu na internet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. Prve netbooky boli asus eee 7" s linuxom a ked to ludia vracali, ze sa s tym neda robit akurat zacala byt aktualna vista. MS chcel utat winXP, ibaze vista na tom ist nedokazala tak sa musel predlzit zivot winXP home. Potom netbooky zakapali, lebo prisli tablety..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asus Eee PC jsem měl a nepozoroval jsem, že by s ním byl nějaký problém. Teda kromě toho, že podpora OS byla jen dva roky. Pak si uživatel dle představ Asusu měl koupit nový netbook. Nebyl to počítač na práci v kanceláři, byl to malý a levný netbook vhodný na cesty. Dal se na něm prohlížet web a přes ssh se daly vzdáleně administrovat počítače. Nějaké zprávy o vracení se vyskytly, ale ty se týkaly lidí, co od něho očekavali, že si na něm pustí software pro Windows. Microsoft měl z rozšíření Linuxu hrůzu, a tak na výrobce zatlačil, aby s produkcí linuxových netbooků přestali. V podstatě je donutil, aby na netbooky začali instalovat Windows. Na tak slabý hardware ale Windows (včetně aplikací) nebyly stavěné, a tak netbooky získaly špatnou pověst. Víc informací je třeba tady: http://www.zdnet.com/article/why-the-linux-netbook-crashed-and-burned/ .

Jinak linuxový netbook nezmizel úplně, Chromebook od Google je v podstatě ořezaná verze linuxového netbooku. Tahle vývojová větev přežila proto, že proti ní Microsoft neměl zpočátku co postavit. Dokonce i teď jsou cloudové aplikace od Googlu svižnější a intuitivnější než ty od Microsoftu. A to i přes to, že Microsoft udělal z cloudu svůj hlavní byznys.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pokud si vzpomínáš tak netbooky s winXP byli o nějaký 1-2tisíce dražší. A to byl ten okamžik kdy MS muselo začít přemýšlet nad licencema. V současné době MS díky tomu dodává windows výrobcům notebooků za pakatel a má i verze co jim dává uplně zadarmo, protože si uvědomil, že nemůže chtít za systém 2tisíce u zařízení co stojí 5tisíc. Ten přelom a ta revoluce prostě tam byla díky netbookům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jak dát do traktoru motor z trabantu. A výrobci to budou zkoušet do aleluja. To by musel někdo pořádně zapracovat na velikosti a nenažranosti systému. Ani staré xp už nebyly tak ideální. Když si pustím na svém obstarožním PC win98se, to je panečku rychlost! Akorát tam nejde nic nového spustit :D. Ale na DOS bych už nesázel :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo řečeno. Jedná se v podstatě o emulátor x86 na ARM CPU. A to je jako jízda autem se zataženou ruční brzdou. Divím se, že o takovém nesmyslu vůbec někdo dnes vážně uvažuje. Připadá mi to celé jako výmysl nějakého kravaťáka z oddělení PR, který se slovy - Tak to nějak udělejte, třeba to těm lamám prodáme - snaží vyrobit ještě větší sra*ku, než byly/jsou přístroje s Atomy. Mám pocit, že výsledek bude stejný, jako u netbooků. Nákupní eufórii záhy vystřídá zklamání uživatelů a zánik této pitoreskní platformy. MS je opravdu tak chudá firma, že nemůže investovat pár stovek milionů US$ a vyvinout vlastní nativní OS pro ARM? Copak nevidí ten potenciál? Ovládli by zbytek celého trhu netbooků/notebooků s ARM. Mohli by navrhnout a prodávat své vlastní ARMy, které by byly 100% kompatibilní jen s jejich OS. A možná by to byl zánik Androidů a nová krev pro mobilní Windows. Nejsem nějaký IT guru, ale takhle to vidím já a mám pocit, že to je jediná cesta pro MS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

MS chce prodavat aplikace a vyvojari na nej kaslou, proto tohle, protoze pres to chce vnutit UWP aplikace na MS Store.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nerad to pisu ale zde je ten komentar absolutne presny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako v Microsoftu jsou idioti, ale snad ne až takoví.To by byly fakticky druhé Windows RT, jen s tou pochybnou možností spouštět 32bitové x86 binárky. Já prostě doufám, že půjde spustit také ARM64 binárky. Libovolné, stejně jako je to v AMD64 světě. Pokud ne, tak je to fakt dokonale ghovnu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no asi budes smutny ale podla info zo slovenskeho Microsoftu, idu prave smerom UWP a "lahkej" verzie Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to si můžou klidně odpustit - byl by to další trapas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook s tymto ARMom bude mat OS vyvynuty nativny na ARM. Akurat bude mat moznost pustit SW urceny pre x86 cez emulaciu.

Ale OS, browser, explorer a zakladne veci budu prelozene do ARM kodu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už tu bylo s Windows RT, jenom pro starší ARMv7. Měli pro to přeložené snad i velké MS Office, které ukazovali na prezentacích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a teraz to bude podobné s tým, že bude možnosť behu x86 sw. Otázka, či bude možné mať aj arm desktop sw ktorý neprišiel zo storu. Zial, bojim sa, že nie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale tu nejde o nativny OS pre arm, ten maju/mali. Tu ide o to spustat win32 aplikacie na arme. Normalny word, uctovnictvo, hocico co pouziva bezna sekretarka... Samozrejme toto nieje cesta, cesta je prerobit normalny word, ucto.... nativne pre arm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obrovska vyhoda je samozrejme OS windows. Nicmene bojim se, ze nejvetsi vyhoda bude limitovana tou emulaci. Zatim se zda, ze sice pujdou pustit x86 aplikace, ale ne x86 drivery a to je zcela zasadni nedostatek. Otazka tedy je, jestli to bude mit vyssi vydrz nez ony intely, osobne hodne pochybuju. Kdyz potrebujete 2x vic casu pro beh nejake veci, tak vam je uspora 30% energie celkem k hovnu. Ale tristni kamen urazu vsech intelich/windows tabeletu a netbooku neni ani pomaly procesor nebo spotreba (treba z37xx je hodne slusny i dnes, v tabletu rozhodne). Problem je connected standby, kde to microsoft totalne zabil. Nesetkal jsem se s zarizenim, kde by to nejak fungovalo. Jednou se vybije za den, podruhe za par hodin. Da se to i analyzovat, co dela problem, ale defacto to k nicemu neni. Neprisel jsem na to ani ja, BFU je bez sance. Pritom by stacilo cely connected standby zakazat a normalne pocitac uspat. Takhle je potreba hibernovat. Nastesti s nejakou verzi W10 prisla "vychytavka", ze se pri uspani vypne wifina .... tak to vydrzi aspon o par hodin dyl, ale stejne je to tristni. Treba lenovo miix2, nejaka znacka, rekli by jste, s puvodnim firmwarem a ovladaci, taky nefungovalo a vybil se za par hodin. To je to uskali. Je mi jedno, jestli to vydrzi 10 nebo 12 hodin, ale kdyz to uspim, jsem zvykly ze to probudim na druhy den a prijdu o nepatrne mnozstvi baterky, ani to nezpozoruju, ale kdyz to semtam uspim a druhy den neprobudim, je to hodne velky pruser.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mňa connected standby naučil vypínať tabetonotebook. Asus T100. Na druhý deň bežné tuhý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt picove. Pritom 12let stare Pentium M v notebooku vydrzelo i mesic uspane. Ten MIIX2 nekdy sezral 4% za 24hodin .... a jindy jsem ho vytahoval uplne horky a vybity za 6 hodin ... fakt nechapu, jak mohli prijit s takovou ficurou, ktera nikde nikdy nikomu nefungovala a asi to ani nikdo netestoval. Strasne hovna. U surfacu psali snad 3 mesice ve standby, ale asi jen kdyz se nic nepodelalo, jinak hadam, ze problem byl uplne ten samy. Pritom by stacilo tlaciko ANO/NE na connected standby. No a hadam, ze dnes to neni o nic lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to dělá, i když zdaleka ne vždycky - jen dost často na to, aby se na to spaní nedalo moc dlouho spolehnout. Nezkoušel jsi, jestli to není tím, že po zaklapnutí displej aktivuje touchpad a stroj se tím furt během noci probouzí?

Ten touchpad bývá v klávesnici mizerně nalepenej a odchlipuje se tak, že kouká ven. Když se to rozebere a pořádně se přilepí na všech stranách, tak by to prej mohlo těmhle dotykům v zaklapnutým stavu zamezit. Ale nikdy jsem se nedokopal to vyzkoušet.

BTW: W10 32b se pořád dá na takovým Atomu Z3740+2GB RAM klidně používat na net, práci. Jestli se těm ARMům podaří dostat na asi takovej nějakej výkon, tak proč ne. A to mám dokonce 32GB úložiště. Když si člověk koupí SD kartu a větší blbosti typu film/hudba dává na ni, tak je to OK. Letos na jaře jsem ho dokonce měsíc používal jako jedinej počítač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ten svuj miix2 upgradoval na nejnovejsi fall creators update a bezela mi tam VPN a vsechno a vyda zatim, ze OK .... za 24 hodin to sezralo asi 4% baterky, coz je hodne slusne. Uz jsem byl nestastny, protoze asi jeste tak minutu po uspani to vsechno pingalo, pak prestala VPN a nakonec i samotny pocitac, takze se to fakt uspalo. Ted to chciplo po par vterinach. Uvidim, zapsal jsem si kolik to ma a kolik je hodin, zkusim to pak probudit a zjistim (ikdyz ono se to da ty casy zjistit i z toho sleep study). Jsem fakt zvedav, zatim jsem lehce optimisticky s fall creators updatem. Ale co me vyslovene pobavilo, ze zrusili tu plnohodnotnou klavesnici a uz je tam jen ta orezana, fakt normalni picove, to se slusne rict neda ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze hovno ... ted jsem si spustil battery report a mam tam ciste nahodou dva 18 a pul hodinove "modern standby" .... jeden sezral 4%, druhy 16% to jsou takove pice v tom microsoftu !!!! Jak to ma normalni clovek pouzivat?
V sleep study je druhy sice hezky zvyrazneny cervene, ale vsechny pododdily jsou zelene ... jediny rozdil je v tom prvnim u DRIPS histogramu bezelo vyhradne 16ti minutovych intervalech, kdezto u toho druheho v 16ti SEKUNDOVYCH! Proc to neni natvrdo na 16 minut???? PROC? PROC??? Co s tim mam do prdele delat??? BFU by se tuhle informaci ani nedozvedel. To jsou takove pice, to neni mozne!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Zatim se zda, ze sice pujdou pustit x86 aplikace, ale ne x86 drivery

Vcelku logicka vec; kernel emulovan byt nemuze. A je mi zahada, jakou logickou uvahou jste vydedukoval, ze vydrz na baterie je zavisla na x86 driverech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak logicka vec, nevim ... kazdopadne dost dealbreaker, kdyz si k tomu nic nepripojite.
Connected standby na driverech zavisi zcela zasadne. Kdyz si udelas na tabletu sleepstudy pres powercfg nebo ten druhy prikaz, tak vidis zcela jasne, ktere drivery probouzely zarizeni .... no, jasne, moc jasne to prave videt neni, vidis tam cervene zarizeni, ktere dela bordel, ale jak ho vypnout nebo omezit, to uz nenapise. Pritom by stacilo cely CS vypnout a bylo by.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz se ten shit jmenuje dokonce "modern standby" https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/device-experien...

Jsem zvedav, asi aktualizuju tablet na 1709 a uvidim, jestli se neco zlepsilo. Jako logicky, treba lumia 720 vydrzela nabita klidne 3 dny s wifi a GSM, tuny notifikaci atd. Tak proc by miix2 s 3x vetsi baterkou, kde neni zaple GSM nemel s wifi vydrzet aspon tech 10 dni? A bez wifi nekolik mesicu? Nastesti to vypada, ze ten MS se neprobouzi kvuli kazde picovine jak CS. Treba jsem zjistil, ze kdyz jsem pingal na ten pocitac, uspal ho, tak jsme pingal dal. Kdyz jsem prestal na par minut pingat, uz jsem nepingnul, ale po nejake dobe se to zas vzbudilo. Kdyz jsem nechal zaplou VPN, tak to pingalo furt, takze to furt proste jelo, musela jet i ta OpenVPN pri CS, proste totalni zmrdstvo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86 drivery tutově ne, pouze ARM64 drivery. Drivery běží vždycky v „nativním módu“.

Fakticky je to něco, co tady už bylo a neuchytilo se: Windows XP 64-bit Edition - pozor, ne Windows XP x64, ale Windows XP 64-bit Edition - ty byly určené pro procesory Intel Itanium s ryze 64bitovou architekturou IA-64. A taky tam bylo WoW64, které umožňovalo spouštět 32bitové x86 (IA-32) binárky, byť ta Itania v sobě neměla kousek x86 32bit. hardwaru. Původní Itania sice měla v sobě jakýsi hardwarový x86-32bit. emulátor nebo dekodér, jak chcete, takže šlo stejně jako u AMD64 spouštět ty 32bit. instrukce přímo procesorem, ale bylo to tak pomalé, že MS ve spolupráci s Intelem udělali nakonec SW emulátor a na ten dekodér v procesoru hodili bobana, v dalších Itaniích pak už nebyl vůbec. A stejně jako teď na ARM64 ten kód i na Itaniích běžel v té SW x86 32bit emulaci o poznání pomalejc.

Jinak imho se to neuchytilo ze dvou důvodů: jednak na nativně 64bit desktop ještě nedozrál čas, ve druhý řadě ta hromada existujících aplikací v x86 běžela značně pomaleji a v neposlední řadě Intel s HP (spoluautor IA-64) za to chtěli raketu. Naproti tomu AMD64 procesory nabídly fakticky stejnou rychlost běhu stávajících aplikací jako doposud a nechtěli za to nesmyslný peníze, trh pak dozrál časem sám. Teď, když už je zralej, si myslím, že by neměl být problém, že by výrobci SW začali dělat vedle x86-32bit. a AMD64 64bit. taky ARM64 64bit. binárky svých věcí. A jestli tohle Microsoft neposvětí (myslím ty obavy, že půjde jen x86-32bit emulace, ale ne nativní ARM64 pro širokou obec), tak ať jde fakt sakumprásk do hajzlu, protože to budou jen další Windows RT, byť navíc s pomalým x86-32bit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Itanium byl drahej big iron čip se vším všudy a na desktop se nikdy nehodil už tou VLIW architekturou, takže tam asi nikdy ani nebyla teoretická šance, že se to rozšíří v PC světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že Itania HW podporu IA32 obsahovala.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/1042559/itanic-doesnt-emulate-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o čem? Že to IA-32 dělal procesor/software, nebo že IA-32 bylo v procesoru emulované/„hardwarové“? Pokud za b), tak je to jedno, protože to stejně bylo pomalé (i ten Inquorer zmiňuje, že VIA C3, což nebylo žádné dělo, bylo v tomhle rychlejší než Itanium II). Aspoň takové jsou informace, já s tím nikdy reálně nepracoval, Itana znám jen z pohledu HP-UX a to ještě hooooodně okrajově.
Nějaká část v Itaniích, co zajišťovala chod IA-32, byla a je jedno, jakou formou to bylo řešené, v pozdějších verzích už byla vyhozená a jestli ne skutečně vyhozená, tak nahrazená SW emulací implementovanou do WoW64. Píše Wikipedia, ano, zdroj tvořený lidmi, ale nějak nemám důvod mu nevěřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono Itanium bolo vseobecne tazko postihnute dieta od narodenia s predpokladom brzkej smrti. Malo to vsetky myslitelne aj nemyslitelne problemy od dementnej architektury (VLIW na general purpose computing fakt ne) cez nedostatocne vyvinute optimalizujuce prekladace (ktore z toho VLIW v dobe uvedenia - druha polovica 90. rokov - nedokazali vykopat ani tolko, kolko to realne vedelo) problemy s nabehom vyroby a snad aj taktovacimi frekvenciami az po pricetag.

Predpokladam, ze emulacia x86 do Itanii bola pridana ako z nudze cnost. Kdesi mam este staru knihu k Windows 98, kde sa hrdo pise, ze vtedajsie Pentium 3 mali byt podla roadmapy Intelu posledne x86tky a buducnost je IA64 a Itanium. Ale to bolo pred tym, nez sa zistilo, ze predikcia narastu predajov Itanii na najblizsich 12 mesiacov sa nenaplni ani za 3 roky a cele Itanium pojde do kopru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě se u těchto zařízení narazilo na problém, kdy x86 platforma je příliš rozbujelá jak na straně HW, tak na straně OS. Takže ve výsledku tu máte procesor, který se energetickou efektivitou nemůže rovnat ARMu a pokud se o to snaží, tak má příliš malý výkon, což je u těchto ultra přenosných zařízení problém. A na druhé straně Windows jsou tak přebujelá, že žádný ARM je neutáhne a zvlášť ne, pokud tam spoustu výkonu ještě sežere x86 emulace. Plus další problém je v tom, kolik prostoru Win10 zaberou na disku a nepomáhá ani jejich neustálá "aktulizace" každý půlrok, kdy se v podstatě reinstalují stále dokola na novější buildy. Rozumný netbook totiž díky tomu začíná od kapacity 128GB a výše, ale to už většinou není moc cenově zajímavé.

Jako podle mne totiž nějaká kravata u grafu prodeje přišla s myšlenkou, že by vzali HW z běžného mobilu a nacpali k tomu operační systém, se kterým umí dnes všichni pracovat. To, že je to v podstatě stejný úkol, jako najít v našich lesích jednorožce už kravatě nedošlo, protože to z barevného grafu na prezentační tabuli nevyčte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten druhy odstavec, to proste podtrhnout a napsat kapitalkama, to snad nikdo normalni nemuze oponovat.

Rozchazim se s tebou v hodnoceni prebujelosti softwaru. Podivej se na to co umi dnesni mobilni android aplikace a co umi desktopove x86 aplikace at uz na Windows nebo na linuxu.
Jednoduse desktopove aplikace toho umi mnohem vic a proto jsou i narocnejsi na vykon a vykon modernich ARM procesoru se opravdu nedokaze v nejmensim chytat na moderni x86 procesory.

Ukazalo se to nakonec na Atomu, kde Intel x86 dokazal zjednodusit na skoro uroven ARM a vykon byl nahle na stejne nizke urovni.

Tohle proste nedava smysl a Microsoft zase mysli prdeli. Skoro bych rekl, ze i v Asusu se zblaznili, ale nejsem si jist, zda za vyrobeni ARM Windows netbooku nebyl (nebude) od MS nejaky revans.

Samotne ARM Snapdragon Windows 10 mi davaji smysl v jedinnem ohledu: smartphony a tablety. OVSEM POUZE ZA PREDPOKLADU, kdyby Microsoft vyvinul vrstvu pro preklad ART runtime prostredi a na tech Windows by dokazaly krome Windows aplikaci bezet i ty Androidove.

To se ale tocime v zacarovanem kruhu, Microsoft chce prodavat aplikace a proto proste neumozni nativni beh Android aplikaci na Windows, chce aby vyvojari vytvareli UWP aplikace na Microsoft Store a uzivatele si je tam kupovali. Oproti tomu vyvojari nevidi potrebu vyvijet aplikace pro MS Store, kdyz ma Android dominantni postaveni a pro vyvojare by preklad byl praci navic, kterou mu nikdo nezaplati. Uzivatele pak vidi Android jako platformu, kde se nachazi chtene aplikace a nejake Windows je nezajimaji.

Tohle zakladni paradigma nechapal Balmeruv Microsoft a nechape ho ani Nadeluv Microsoft, dokud proste MS nedostane do Windows aplikace jakymkoli zpusobem, tak i oddani fanousci jako jsem ja, budou zatinat pesti u lagdroidu (momentalne 7.1), ale proste od Androidu neprejdu, kdyz jedinne zde mam potrebne aplikace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„vzali HW z běžného mobilu"

Spíše highendového mobilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

highendovy mobil stoji viac ako normalny book strednej triedy, takze ak si pani myslia, ze budu predavat arm notebooky za 700-1000€, tak to rovno mozu zabalit uz hned teraz. 14" zenbook i3/4GB/240GB_SSD stoji 700€...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Telefony maji vysoke marze. Nicmene nepocitej s tim, ze bude ARM netbook nejak levnej. Displej ten samej, pamet, SSD, deska, vsechno cca stejny naklady. A ani ten procesor neni o moc levnejsi nez to obycejne i3-6006U.
Ale jinak dobra poznamka, ze to selze uz kvuli cene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec to poškodí i ten Qualcomm, protože si lidé spojí hlemýždí tempo s jeho SOC...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další ze seznamu Microsoftích podivností...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další ze seznamu Microsoftích epic fails.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.