Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony UBP-X1000ES, první UHD Blu-ray od japonské značky

Pokud vás neoslovuje Xbox One S a rádi byste UltraHD Blu-ray přehrávač od firmy, která formát Blu-ray před více než dekádou vyvinula, máte možnost. Sony první takový představila.

Pod označením Sony UBP-X1000ES nalezneme něco, co by bývali mnozí rádi viděli už v Playstation 4 Pro, nicméně se nestalo. Sony si tyhle dva segmenty chce zjevně držet odděleně a malý český človíček s tím nic nenadělá. Takže tu máme první ryze filmový přehrávač (umí pochopitelně i optické formáty starší včetně hudebních CD ;-).

Z technologického hlediska míří i kvalitou provedení tento přehrávač na vyšší segment. Nejde o plechovou krabici s mechanikou a malým tišťákem uvnitř, který by Sony montovala v nějaké bezejmenné čínské vesnici hned vedle kravína. Přehrávač má vylepšené šasi a odvod tepla a také nožičky, což v celku eliminuje značnou část vibrací a uvnitř koriguje proudění vzduchu vznikající rotací disku. Přiznejme si, že ne všechny Blu-ray disky jsou dobře vylisovány, mnohá levná DVD ze stánků jsou slepena přímo „prasácky“ a tak mechanicky kvalitnější konstrukci mohou mnozí filmoví fanoušci ocenit.

Co se týče podpory formátů, tak pochopitelně nic nechybí, od H.265, přes HDR (bohužel bez upřesnění, zdali budou rovnou v základu podporována dynamická metadata, případně aktualizací firmwaru) až po barevný prostor Rec.2020. S ohledem na cílení na vyšší třídu zamrzí absence podpory Dolby Vison HDR (což může leccos naznačovat). HDMI výstupy jsou dva, je možné tedy posílat video do TV a audio do nějakého lepšího receiveru bez nutnosti to řešit skrze tyto přístroje a přeposílání signálu. Pro audio nechybí též dvoukanálový digitální i analogový výstup, je zde podpora Dolby Atmos i DTS:X a 32bitový DAC. Ze streamovacích služeb lze počítat s podporou Amazon Video, Netflix i YouTube, u hudby pak explicitně zmiňme DVD Audio i SA-CD.

Zatím je ale dost času na „vykrmování prasátka“, přehrávač se objeví na trhu až na jaře příštího roku.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony UBP-X1000ES, první UHD Blu-ray od japonské značky

Středa, 21 Září 2016 - 09:32 | Shaq | tady jsem prestal cist: Nejde o plechovou krabici...
Úterý, 20 Září 2016 - 16:17 | Moonalert | Nementoruj. Není to moc vtipné. Pokud najdeš v...
Úterý, 20 Září 2016 - 15:20 | Jirka1 | Spíš bych čekal, že to měl být Werichův "...
Úterý, 20 Září 2016 - 11:00 | Jan Novák | Poprosil bych redakci nebo majiteli o přidání...

Zobrazit diskusi