Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samostatný Steamroller nedorazí dříve než v létě 2014

Steamroller parní válec
Procesorové architektury Steamroller se sice dočkáme ještě letos v rámci 28nm APU Kaveri, ale v samostatném provedení ji jen tak neuvidíme. Minimálně ne do poloviny příštího roku.

Tolik lze vyčíst z roadmap AMD, které odkudsi vyšťoural čínský VR-Zone. Z jejich podoby je ale zřejmě, že nejde ani o roadmapy určené tisku nebo investorům (chybí tradiční grafické zpracování) a ani nejde o interní materiály pro firemní použití (na to jsou málo detailní). Navíc jako nejmenší jednotku znázorňují celý jeden rok, nikoli kvartály nebo půlroky, jak je běžné. Z toho lze usuzovat, že tyto materiály slouží pouze jako orientační přehledy pro obchodníky partnerských společností.

AMD platform roadmap 2013-2014 Q1 2013

S takovými už jsme se nejednou setkali - jsou sice pravdivé, ale velmi nepřesné. Pokud je v chlívečku pro konkrétní rok vyznačen určitý produkt, neznamená to automaticky, že nevyjde nic jiného - pouze že nejdelší část roku bude na trhu právě tento produkt. Jako příklad můžeme uvést základní řadu APU - zatímco se v letošním roce na trhu prostřídají APU Trinity, Richland a Kaveri, roadmapa zobrazuje pouze Richland, protože ten ze všech tří obsadí časově nejdelší úsek z letošního roku (dva kvartály).

Nyní se ale vraťme k tomu podstatnějšímu - k samostatnému Steamrolleru. Ten roadmapa na příští rok nezobrazuje, což znamená, že se neobjeví dříve než 1. července 2014. Buďto nastoupí po tomto datu, nebo až v roce 2015. Nám se jako nejpravděpodobnější jeví začátek podzimu 2014. To by odpovídalo prodloužení vývojového cyklu samostatných procesorů na dva roky, který by kompenzoval zkrácení vývojového cyklu čipů APU, které se prodávají lépe. Prakticky by to znamenalo dvě generace APU na jednu generaci CPU.

AMD chipset roadmap 2013-2014 Q1 2013

Jako méně pravděpodobné se nám jeví opětovně oživené hypotézy o konci AMD procesorů - ty ostatně společnost oficiálně dementovala před Vánoci. Nepřekvapil by nás ovšem konec platformy AM3+. Ta už nyní značně přesluhuje - podle původních plánů měl už Piledriver přijít v FM socketu, ale ve finále zůstalo u AM3+ (zřejmě kvůli dobrým vztahům s výrobci desek).

Nakonec tu máme ještě jednu novinku - APU Beema, což bude nástupce APU Kabini pro rok 2014. Základní konfigurace se příliš lišit nebude, čtyři jádra Jaguar, integrovaná grafika GCN s podporou DirectX 11 a integrovaný čipset v podstatě zůstávají beze změny. Můžeme ale čekat vylepšení po stránce energetické efektivity, kterého lze využít buďto ke zvýšení výkonu v rámci stejného TDP, nebo ke snížení spotřeby - konkrétní směr AMD zřejmě nastaví podle aktuální situace na trhu.

AMD CPU roadmap 2013-2014 Q1 2013

Beema má v poznámkách uvedené dvě zvláštnosti. Jednak podporu TurboCore - to je ona funkce tabletového APU Hondo, která po zadokování o desítky procent přetaktuje procesor i grafické jádro - a pak tajemnou zkratku BAPM. Usuzujeme, že nepůjde ani o Bovine Adrenal Plasma Membrane natož o British Association of Perinatal Medicine, jak nám napovídá Google, ale o nějakou technologii související s pamětmi nebo jejich řadičem. Zda by mohlo jít o cosi integrovaného nebo přídavný řadič jako u Kaveri, je asi zatím předčasné spekulovat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Samostatný Steamroller nedorazí dříve než v létě 2014

Středa, 13 Březen 2013 - 17:10 | Mirda Červíček | Nebudeš tomu věřit, ale i takový traktor by v...
Úterý, 12 Březen 2013 - 07:33 | petr22 | Parni lokomobily a parni valce jako modely se...
Úterý, 12 Březen 2013 - 02:09 | Deer Dance | analyza je chybna pretoze HD7000 je tam tiez s...
Pondělí, 11 Březen 2013 - 15:42 | johnthelittle | heh, neco podobneho si pamatuji jako decko,...

Zobrazit diskusi