Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Kaveri ponese dva paměťové řadiče: DDR3 i GDDR5 - rozbor

AMD Fusion APU
Kaveri, které je v rámci APU roadmapy určeno pro nejvyšší výkonnostní příčky, vydá AMD na konci letošního roku. Procesorová architektura Steamroller a grafika GCN ale nebudou jedinými novinkami…

Kapitoly článků

1.  Řadič GDDR5 není překvapením

Začněme trochu netradičně - ocitujeme kapitolku z našeho článku vydaného v první polovině roku 2011, tedy v době prvního APU Llano. Konkrétně citovaná část se zabývá „výhledem do budoucna“, přičemž po téměř dvou letech se ona „budoucnost“ stává přítomností:

Další očekávaný krok spočívá v unifikaci power managementu. Spotřeba by neměla být řízena zvlášť pro CPU a zvlášť pro GPU část, ale dohromady, aby mohlo být efektivněji využito stanovené TDP (pokud půjde o graficky nenáročnou aplikaci, nebude třeba tolik omezovat výkon procesoru a opačně). Mimo to by se funkce Turbo Core neměla (jako dosud) spoléhat jen na interní monitoring zátěže, ale i na teplotu čipu. Ukazuje se totiž, že monitoring zátěže nedokáže zcela objektivně odhalit případy, kdy je sice čip celkově vytížen, ale nejde o typ zátěže, který by výrazně zvýšil okamžitou spotřebu. Tyto situace nedokáže současná verze Turbo Core čipu K10 podchytit a nevyužívá možnosti automatického přetaktování ve všech případech, kdy by mohla. Toto zlepšení se pravděpodobně objeví ještě v Trinity.

Logickým krokem (který se ale možná týká až třetí generace Fusion) bude unifikace paměťového prostoru (grafická architektura GCN ji podporuje). Ještě před tím by však mohlo dojít na vyšší úroveň integrování komunikace mezi CPU a GPU v rámci čipu (snížily by se přístupy k RAM, což by se pozitivně odrazilo mj. ve spotřebě).

Samozřejmým evolučním krokem je implementace PCIe 3.0 a bude-li mít AMD pocit, že je Trinity (nebo spíš některý z jejích nástupců) silně limitován rychlostí systémových pamětí, je tu i možnost implementace vlastní dedikované paměti (podobně jako u některých IGP v čipsetech).

Vše ale závisí především na tom, jak (kvalitně) zvládnou inženýři postupovat podle připravených roadmap.

AMD Fusion PCB background

Nebojte, nejde nám o obligátní „my jsme vám to říkali“ :-). Navíc tyto informace nepocházely z nějaké křišťálové koule, ale od ne zcela oficiálního (byť dobře informovaného) zdroje. Snažíme se především ilustrovat to, že integrace samostatného paměťového rozhraní pro grafické jádro není nijak závratným překvapením, i když to tak některé weby prezentují. V textu jsme zdůraznili ještě jednu část, která se sice částečně týká Trinity, ale daleko výrazněji souvisí s jiným produktem, o kterém momentálně nemůžeme příliš mluvit. Vraťme se pro dnešek ke Kaveri.

Stávající APU měla integrovaný vlastní DDR3 paměťový řadič, který byl sdílený pro procesorovou ia grafickou část. Ten nabízí datovou propustnost (podle použitých pamětí) do 30 GB/s, přičemž pro čtyřjádrový procesor stačí (se slušnou rezervou) 10 GB/s. Grafickému jádru tak zbývá 20 (případně až 25) GB/s, což už je pro nejvýkonnější APU limitující. Například desktopový Radeon HD 7750 (nejlevnější 28nm grafická karta AMD) má v referenční verzi k dispozici 72 GB/s. Toto srovnání zmiňujeme záměrně, protože teoretický výkon GPU integrovaných v APU se této kartě čím dál víc blíží - v případě Kaveri by měl být téměř totožný - ale rychlost paměťového rozhraní tomu neodpovídá.

AMD Trinity dieshot
APU Trinity (stejně jako předtím Llano) nese jednotné paměťové rozhraní pro DDR3
(zelenožlutý pruh v horní části čipu)

Kaveri proto krom DDR3 řadiče nabídne navíc i GDDR5 řadič, který bude určen výhradně grafickému jádru. Server Bright Side of News, který přítomnost GDDR5 řadiče právě na Kaveri potvrdil (měl údajně možnost nahlédnout do nějakých interních schémat AMD) však nespecifikuje přesný způsob využití této sběrnice. Ten si zkusíme odvodit na následující stránce…

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Řadič GDDR5 není překvapením

Diskuse ke článku AMD Kaveri ponese dva paměťové řadiče: DDR3 i GDDR5 - rozbor

Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 18:28 | Richmond | Vždycky ne, AthlonyXP a X2 byly podstatně...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 17:20 | Peter Fodreknickfotob | AMD vzdy malo vacsi problem s latenciou a datovym...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 15:59 | Richmond | Pokud myslíš tzv. baked textury tak ty byly...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 14:10 | 0xR | No jo, ale co treba takovy rendering do textury...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 10:46 | Anonym | Zcela jednoduchy, tohle bude platit pouze za...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 09:18 | Richmond | Jistě - třeba takové S3 Trio nebo dokonce i u...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 08:11 | Jack FX | Kdyby to šlo, tak určitě. Vyráběly se vůbec někdy...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 07:43 | Pety | Slot je drahý, velký a málo spolehlivý. U věci,...
Středa, 6 Březen 2013 - 20:56 | Rado | Súhlasim tuto s Noxom. Bohužiaľ, ale už to asi...
Středa, 6 Březen 2013 - 19:48 | ASD_SK | Tak v sucasnoti tych 20GB/s nestaci. Kazde...

Zobrazit diskusi