Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung na MWC 2014: superrychlý ISOCELL snímač dává 16Mpix při 30fps

Nová technologie ISOCELL, o které jsme si minulý týden povídali, je srdcem hned dvou snímačů, které míří k partnerům. Letos se jich dočkáme v produktech.

Prvním z nových snímačů, je 13Mpix ISOCELL CIS čip vybavený Smart WDR technologií (Wider Dynamic Range, něco jako HDR, na bázi mosaikové struktury a vícenásobných expozic, následně přepočítaných a prolnutých do výsledného snímku). Vyráběn je 65nm stacked technologií, kdy jsou fotocitlivě buňky na vrchu nad logickými obvody snímače (tj. BSI). Tento snímač se objeví na trhu ve druhém čtvrtletí tohoto roku, momentálně dostávají partneři zkušební vzorky.

Podrobněji o technologii ISOCELL:

Další, pro mnohé výrazně zajímavější snímač, dostal do vínku také extrémně rychlou elektroniku. Jde opět o ISOCELL technologii, ale 16Mpix snímač s poměrem stran 16:9. Vedle toho, že zvládá 1080p video při 60 fps (doslova „s prstem v nose“), umí jeho elektronika odečítat kompletně všechna data z fotocitlivých buněk 30× za vteřinu. Teoreticky tak tento snímač zvládá 16Mpix záznam rychlostí 30 fps, nicméně dovolím si předpokládat, že toto v běžných spotřebitelských přístrojích buď nebude k dispozici, nebo ne ve formě videa.

Využití vysokorychlostního snímání v plném rozlišení může být právě pro HDR, v oblasti videa očekávejme spíše maximálně 3840×2160 při 24/25/30 fps, možná při troše dobré vůle i 50/60fps, ale to jen spekuluji. Pozitivní je, že vzorky tohoto snímače jsou k dispozici již nyní a Samsung plánuje odstartovat jeho sériovou výrobu ještě tento měsíc.

Zdroje: 

Samsung #1, #2

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung na MWC 2014: superrychlý ISOCELL snímač dává 16Mpix při 30fps

Žádné komentáře.