Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tahanice firem Intel a Nvidia o patenty u konce?

Jedna paní povídala
V březnu se šéf Nvidie Jen-Hsun Huang tloukl v prsa a volal po soudním projednání patentové neshody mezi jeho společností a Intelem, opravdu moc se těšil na to, jak Intel dostane na frak. Zda by tomu tak bylo nebo ne, to se ale už asi nedozvíme, protože zamrzlo peklo (to kdybyste se divili, proč je nyní takový mráz) - Nvidia a Intel končí tahanici o patenty (s největší pravděpodobností).

Ve zkratce řečeno šlo v ní o to, zda tzv. cross-licensing dohoda se vztahuje i na budoucí produkty. Intel soud žádal, aby mu potvrdil, že tato výměna patentů se může týkat jen produktů, které obě společnosti právě mají, nikoliv na ty, co teprve přijdou, což Nvidia ale chápala jinak. Vlastně byla velmi rozezlena, protože poskytla firmě Intel základ pro instalaci grafik přímo do procesorů a slibovala si, že sama bude moci takto nabízet vlastní čipsety s grafikou pro Intel platformu, ten jí však zatím neudělil licenci na DMI (protokol, který využívá jako fyzickou vrstvu PCI Express), takže může poskytovat řešení pouze pro FSB generaci.

Skoro to vypadá, že Intel nechce, aby k veřejnému projednávání jeho vztahu s Nvidií došlo, možná má opravdu máslo na hlavě, v každém případě má stále asi velký zájem o další patenty Nvidie. Mimo grafiky to jistě bude akcelerace paralelního zpracování (paralel computing) pro velmi výkonné výpočty, kde si nemůže dovolit, aby mu konkurenční AMD nějak ujela.

Pokud je tedy pravda, co se povídá, pak nás velmi zajímá, jaké bude vzájemné vyrovnání. Pustil si snad Intel opět žilou nebo poskytne Nvidii, co požadovala? Nebo snad našel Intel nějakého kostlivce ve skříni s logem Nvidia? Pravdou asi bude zájem Intela o další patenty Nvidie, co se podpory výpočtů procesoru grafickými kartami týče. Přijdou tedy Nvidia čipsety pro Intel Core procesory? To se možná dozvíme, až bude dohoda oficiálně oznámena (pakliže k ní tedy skutečně dojde).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tahanice firem Intel a Nvidia o patenty u konce?

Žádné komentáře.