Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Televize pro domácí kino: Poradíme jak si užít pořádný obraz přímo v obýváku

PR článek
Jestli jste se rozhodli, že si obývák vyladíte pořádným domácím kinem, tak začněte televizí. Jedině s pořádnou „bednou“ si užijete hollywoodské trháky i artové filmy s pořádným rozlišením, které váš divácký zážitek pozvedne na úplně novou úroveň. Přečtěte si, na jaké parametry se při výběru televize zaměřit, jestli je velká televize opravdu nutnost a jaká technologie obrazu je ta nejlepší.

Velikost televize: Čím větší, tím lepší?

Říká se, že na velikosti záleží. A rozhodně to platí i pro televizi. Ale při výběru se zaměřte nejen na samotnou velikost úhlopříčky, ale také velikost místnosti, kde budete televizi sledovat. Pokud máte malý obývák, příliš velká televize vám možná neudělá takovou radost, jakou čekáte.

Výběr úhlopříčky televize totiž zásadně ovlivňuje vzdálenost, s jakou se na ní budete dívat. Určitě nechcete být při sledování nalepení na obrazovku. Jednak vás začnou celkem brzy bolet oči a hlavně si z obrazu příliš mnoho neužijete.

Není to tak jednoduché, že by se dalo říct, že čím větší úhlopříčka, tím se doporučuje větší pozorovací vzdálenost. Svou roli tady totiž hraje také rozlišení televize. Pro 4K televize stačí klidně menší vzdálenost než pro televize s Full HD rozlišením.

Nejčastěji se pro 4K televize doporučuje vzdálenost 1 až 1,5násobek úhlopříčky. A pro Full HD je to 2 až 2,5násobek úhlopříčky.

Rozlišení televize: 4K jako nový standard

Jakmile vyřešíte velikost, přichází na řadu další dilema. Rozlišení televize. Pokud byste televizi pouštěli jen jednou za čas na sledování zpráv, tak to příliš řešit nemusíte. U výběru televize pro domácí kino se ale rozhodně vyplatí zainvestovat do pořádného rozlišení.

Ultra HD/4K: Dokonalý obraz pro náročné diváky

Jestli si chcete vychutnat opravdu dokonale ostrý obraz s množstvím detailů a sytými barvami, pak jednoznačně svou pozornost upřete na Ultra HD/4K rozlišení. Po nižším rozlišení se v případě výběru televize pro domácí kino ani nemá smysl dívat. Nabídka 4K televizí je navíc tak široká, že si vybere opravdu každý.

Třeba televize Sony s rozlišením 4K dokážou zobrazit přes miliardu barev. Díky tomu jsou výsledné obrazy realističtější a plastičtější než u standardního Full HD rozlišení.

Velkou výhodou některých modelů televizí Sony je i funkce „obnovení ztracených textur“. Televize vám tak zobrazí jakýkoli obsah co nejblíže kvalitě 4K rozlišení. Zvýrazňuje totiž detaily, takže výsledný obraz vypadá líp než původní zdroj. Takže když si třeba na Netflixu pustíte film, který není ve 4K, tahle šikovná funkce vám obraz „dopočítá“ a zobrazí v lepší kvalitě se sytějšími barvami a více detaily. 

Technologie obrazu: Ocení ji především opravdový filmový nadšenci

Otázka, jaká zobrazovací technologie obrazu je nejlepší, představuje opravdové dilema. Každá totiž přináší něco jiného, má své výhody i nevýhody a každému vyhovuje trošku jiný typ obrazu. Liší se například kvalita černé barvy, kontrast, počet barev a samozřejmě i cena.

OLED televize: Každý pixel svítí sám a černá je opravdu černá

V čem na první pohled OLED televize vyniká mezi ostatními, je kvalita černé barvy. Jejich displej je složený z milionu světelných bodů a každý svítí zvlášť. Díky tomu si při sledování užijete naprosto ostrý kontrast a syté barvy.

Výhodu samostatně svítících pixelů poznáte především na černé barvě. Jednotlivé světelné body totiž dokážou zhasnout, tím pádem je černá skutečně temná a ne zašedlá. Například televize Philips nabízí OLED televize, které vám do obýváku přinesou realistické obrazy, ať už se díváte na svůj oblíbený film v jakýchkoli světelných podmínkách.

Výroba OLED televizí je ale poměrně technologicky složitá. Proto je jejich nevýhodou stále poměrně vysoká pořizovací cena.