Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test Cherry MX Board 6.0: klávesnice dotažená (téměř) k dokonalosti

Dsc 1326 Bokehovka
Neduhy předchozí generace jsou pryč, naopak jsou zde novinky jako analogová technologie snímání RealKey. Cherry skvěle vylepšila svoji vlastní klávesnici, které k dokonalosti nechybí prakticky nic. Myslím to upřímně.

Kapitoly článků

2.  Zkušenosti z používání

Klávesnice je velmi bytelná, její hmotnost je 1,35 kg (+ předložka) a už samotná horní část šasi není šedivý plech, nýbrž kov. Poctivý studený železo, i díky kterémuž je klávesnice zcela odolná proti ohybu či kroucení a i když silou zatlačíte na její konstrukci se zvednutými nožkami, neprohýbá se. Nožičky jsou výklopné do strany a tedy velmi, velmi bytelné proti tlaku na klávesnici.

Dsc 1333 Podsviceni

Klávesy mají LED podsvícení. Spínače jsou typu Cherry MX Red - tedy s lineárním chodem bez hmatové odezvy. Jejich podsvícení je červené, pouze klávesy Num Lock, Caps Lock a „Start“ mají jasné modré LED podsvícení. K němu směřuje jedna z mých tří výtek - tato je drobná a říká, že to modré světlo příliš obtěžuje. Navíc indikace je na klávesách, což v případě Caps Locku může znamenat, že po většinu doby máte nad klávesou levou ruku a vlastně ani nevíte, jestli je Caps Lock aktivní, či nikoli. Proto „Bůh vymyslel“ indikaci v pravé horní části klávesnice, nicméně zde jsou čtyři multimediální klávesy, takže indikace je přímo na konkrétních klávesách. Btw, Start klávesa svítí neustále. Ještě že taky „Bůh vymyslel“ černou barvu/izolačku/lihovou fixku.

Dsc 1338 SpodekDsc 1339 Magnety

Vynikající věcí, snad vůbec nejlepší implementací mezi všemi klávesnicemi, je uchycení předložky. Ta drží ve středové části pouze magneticky, ale poměrně pevně. Cherry dle mého vhodně trefila kompromis mezi přílišnou silou (předložka by se obtížně oddělovala) a příliš malou silou (neustále by se oddělovala při posuvu na stole). Tohle se fakt povedlo, předložka se prostě sama „přimlaskne“ ke klávesnici a ve své poloze drží spolehlivě.

Dsc 1337 Klavesnice

Navíc pogumování klávesnice i kláves je dostatečně velké, takže minimálně na mém stole (deska z namořeného borovicového masivu) drží na svém místě optimálně.

Kabel je bytelný, dobře opletený a oddělitelný na klávesnici. Navíc je možné jej zacvakat do těla klávesnice a vyvést jej po levé či pravé straně. Děkuji! U MX Board 3.0 to bylo řešeno opravdu nevhodně. Zde bych snad byl i tak domýšlivý a přemýšlel o tom, že Cherry vyslyšela mé osobní přání jak realizovat připojení kabelu ke klávesnici, protože tohle je naprosto dokonalé.

Dsc 1340 KabelDsc 1341 Nozicka

A jak se na ní píše? Jedním slovem skvěle. Za poslední roky mi prošlo rukama mnoho klávesnic na bázi různých technologií. Z toho bylo několik klávesnic se spínači Cherry MX Red a tato je z nich jednoznačně nejlepší. Připouštím, že jsem osobně nikdy nepsal na originálním IBM Model M (blížil se tomu možná elektrický psací stroj stroj IBM Selectric III - jak jen mi chybí), pouze na jednom klonu s německým rozložením, ale kromě toho jsem měl „pod tlapkami“ snad vše. MX Board 6.0 od Cherry je z těchto všech klávesnic jednoznačně nejlepší a nejuniverzálnější řešení, neboť se na ní nejen nepíše hůře než na nejlepších membránovkách (to je de facto poklona jak sklonu kláves na MX 6.0, tak i samotným spínačům MX Red), ale narozdíl od nich se s ní výtečně hraje.

Samostatnou kapitolou je bytelnost konstrukce, která patří k absolutní špičce. Co netěší, je že klávesy Caps Lock a Tab nemají pomocný vodící drátek zajišťující, že se kloboučky nevychylují od své osy. Může se vám tak stát, že budete čas od času mít některou z těchto kláves ve vykloněném stavu, jak demonstrují obě krajní polohy.

Dsc 1346 CapslockDsc 1345 Capslock

Nijak to neomezuje funkčnost kláves, ale působí to nedodělaně či nedomyšleně či jako šetření na špatném místě.

Kapitoly článků
2.  Zkušenosti z používání

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test Cherry MX Board 6.0: klávesnice dotažená (téměř) k dokonalosti

Úterý, 23 Červen 2015 - 11:24 | davkol | Fungl nová G80-3000 stojí sotva €60 z německého...
Úterý, 23 Červen 2015 - 08:32 | Naith | Díky za odpověď ikdyž mě nepotěšila. Problém,...
Čtvrtek, 18 Červen 2015 - 20:41 | davkol | Fungovat bude cokoliv, co nemá čudlíky navíc apod...
Čtvrtek, 18 Červen 2015 - 19:54 | Naith | Připojuji se se s obdobnou žádostí. Klávesnici...
Čtvrtek, 18 Červen 2015 - 02:15 | Er Nestor | Skoro si rikam, ze bych ani nemusel mit...
Středa, 17 Červen 2015 - 20:18 | Noxik | Keyboard Layer Creator Bootstrap primo od...
Středa, 17 Červen 2015 - 20:11 | davkol | To záleží na implementaci. AHK? SharpKeys? PKL...
Středa, 17 Červen 2015 - 19:31 | Noxik | Mozan to neni dle norem, ale tahle varianta mi...
Středa, 17 Červen 2015 - 17:49 | davkol | > Ale nejak by to vyresit mohli, zrovna ta...
Středa, 17 Červen 2015 - 16:09 | Noxik | Ale nejak by to vyresit mohli, zrovna ta moznost...

Zobrazit diskusi