Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM Storwize V3700 (část 1) - testování začíná

IBM Storwize V3700 - přední panel
Diskové pole IBM Storwize V3700 je základní diskové pole z rodiny IBM Storwize. Pracuje se SAS disky, dvěma nezávislými řadiči, iSCSI, FibreChannel, SAS a nabízí některé zajímavé pokročilé funkce, jako například migrace za běhu bez přerušení.

Rodina produktů Storwize označuje v IBM firemní produkty s důrazem na efektivitu a vysoký výkon. Součástí této řady jsou ta nejvýkonnější disková pole, které IBM nabízí. Model V3700, který máme možnost testovat ale pochází spíše z opačného spektra. Jedná se o relativně dostupné diskové pole, které i přesto nabízí některou funkcionalitu svých větších bratříčků. Zmiňme například thin provisioning, online migrace nebo synchronní i asynchronní replikace mezi více diskovými poli.

IBM Storwize V3700 - přední panel

Technická specifikace:

SkříňModulární 2U
Rozhraní6 Gb SAS, 1 Gb iSCSI (Ethernet), 2x USB na každém controleru
Volitelné rozhraní8 Gb Fibre Channel, 10 Gb iSCSI/Fibre Channel over Ethernet
Maximální kapacita240 TB (dáno kapacitou oficiálně podporovaných disků, může být i více)
ŘadičeDual-port, hot-swap 6 Gb SAS řadiče, 4 GiB cache na každém řadiči s možností rozšíření na 8 GiB
Podpora RAID0, 1, 5, 6, 10
ZdrojRedundantní 800W

Jak je uvedeno ve specifikaci, diskové pole má rozměr 2U a ve variantě, kterou máme zapůjčenou, je připraveno až pro 24 disků o rozměru 2,5". Pokud byste chtěli používat variantu pro 3,5" disky, vejde se jich přesně polovina. Nicméně celé pole je možné rozšířit pomocí dodatečných boxů na disky (lze připojit až čtyři) a díky nim dosáhnout maxima 120 disků. Diskové pole nám zapůjčila společnost Techdata, které velice děkujeme, a dodala nám k němu na testování deset SAS disků označených logem IBM. Konkrétně se jedná o 600GB disky s desetitisíci otáčkami za minutu. 

IBM Storwize V3700 - zadní pohled

Co je na diskovém poli bezpochyby zajímavé, jsou bohaté možnosti konektivity. Základem jse SAS připojení spolu se dvěma porty 1 Gb Ethernetu na každém kontroleru (který je využíván jak pro administraci, tak pro iSCSI). Kontrolery je dále možné rozšířit volitelnou kartou, například FibreChannel nebo 10 Gb Ethernet (v takovém případě pak lze použít i Fibre Channel Over Ethernet). V našem případě dorazilo pole s 8 Gb FibreChannel kartou a tak se těšíme na porovnání výkonu tohoto rozhraní s klasickým 1 Gb iSCSI. Testy již v současné době běží a výsledky vám přineseme v následujících dnech. Pokud by vás zajímal nějaký konkrétní test nebo jste měli nápad, jak nejlépe takové diskové pole potrápit, dejte nám vědět v diskusi. Ty nejzajímavější testy se pokusíme realizovat.

Zajímavá byla úvodní konfigurace. Samotný Storwize V3700 nemá žádný displej a tedy žádný způsob jak vám na první pohled sdělit IP adresu administračního rozhraní. Pro první spuštění pole je potřeba použít IBM Initialization Tool, s jehož pomocí vytvoříte konfigurační textový soubor na USB flash disk, který po zasunutí do spuštěného diskového pole provede zvolenou operaci (neboli předá příkaz pro CLI). Vždy je možné provést jen jednu operaci najednou. Standardně je konfigurační USB disk součástí balení tohoto diskového pole.

IBM Storwize V3700 - controler uvnitř

Tímto způsobem jsme tedy vyresetovali heslo administrátora a nastavili statickou IP adresu webového administračního rozhraní. Pokud by Vám diskové pole dorazilo již nakonfigurované, lze si opět pomocí speciálního příkazu na USB flashce nechat vypsat kompletní nastavení, které se vám uloží do samostatného textového souboru. Trochu složitější, nicméně nakonec vše fungovalo tak jak má.

Díky dvěma kontrolerům, redundantnímu zdroji a konektivitě složené z více linek lze poměrně jednoduše zajistit vysokou dostupnost na tomto diskovém poli. Navíc lze diskové pole škálovat (propojovat mezi sebou) tak, jak narůstají potřeby diskové kapacity a výkonu, případně jejich spojením vytvořit jeden velký clusterový systém spravovaný z jednoho místa. K tomu dopomáhá CLI rozhraní.

Na to jakým způsobem se diskové pole spravuje, jak vypadá administrační rozhraní a co všechno dokáže, se podíváme příště. Diskové pole je stále zapnuté v naší testovací laboratoři a pokud byste měli nějaké konkrétní dotazy či návrhy na test, rádi je zapracujeme do následujících dílů tohoto testu.

Naše téma - následující díly:

Tagy: 
IBM

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM Storwize V3700 (část 1) - testování začíná

Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 18:44 | Izak | ji jinal linux/BSD znamena linux, nebo *BSD...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 18:43 | Izak | nevim ktere z tech BSD tam je, jedno z nich, ale...
Středa, 12 Červen 2013 - 09:25 | rman | +1
Středa, 12 Červen 2013 - 00:53 | Archvile | BSD určite nie je i Linux. Bežne inštalujeme na...
Úterý, 11 Červen 2013 - 22:38 | Izak | Ano LSI prodava kde kdo, dnes i IBM, DS4000...
Úterý, 11 Červen 2013 - 20:03 | DrStr | Jak vzrostou latence, když na to zařvete?
Úterý, 11 Červen 2013 - 17:38 | X Polish | Ocenil bych otestovani utilitou fio ( testovaci...

Zobrazit diskusi