Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem

Genius DVR-FHD590
Tento článek je druhou a zároveň závěrečnou částí dvojdílného seriálu o kameře do auta Genius DVR-FHD590. Podíváme se na záznam v noci, zhodnotíme kvalitu obrázků a ukážeme si, co všechno snese papír…

Kapitoly článků

3.  Test šířky záběru aneb Nevyčerpatelné téma lži a tisku

Celkem dost mě zajímalo, jak je to vlastně s tím 128° zorným úhlem. Pro jednoduchost a uživatelský komfort existují stránky, které dokáží zorný úhel spočítat, za všechny jmenujme např. tuto. Budu-li věřit údajům ze specifikace o 1/3.2” snímacím čipu, což znamená, že čip má rozměry 4,54×3,42 [mm] (zdroj: Wikipedia), a zadám tyto rozměry (vlastně stačí jen šířka) do výše zmíněné kalkulačky a doplním údajem o ohniskové vzdálenosti 3 mm (která pochází rovněž ze specifikace), dostanu úhel 74,23 °, což jsem zmiňoval už v minulém dílu. Do 128 ° tak chybí ještě zatraceně velký kus, ale jak za chvilku uvidíte, půlka reality je přeci jen o poznání lepší ;-).

Genius DVR-FHD590 - Údaj o zorném úhlu na krabici
Genius DVR-FHD590 - údaje o zorném úhlu na krabici

Přesto bychom si měli o zorném úhlu udělat nějakou reálnou představu. Nejsnazší a tématicky nejnázornější bylo postavit se na jedno místo a udělat nějaké snímky či videozáběry. Srovnal jsem tři zařízení:

  • autokameru Genius (první tři fotky zleva v horním řádku),
  • svůj mobil Samsung Wave (fotka vpravo v horním řádku)
  • a foťák Panasonic Lumix DMC-FZ18 (tři fotky ve spodním řádku).

Všechny snímky jsem napasoval na velikost 1280×960 (tzn. 720p ukázky jsou 1:1 s ilustračním doplněním okrajů, fotky a 1080p jsou zmenšeniny a panasonické 480p ukázky jsou zvětšeniny).

Test šířky záběru - Genius DVR-FHD590 - foto
Genius foto
Test šířky záběru - Genius DVR-FHD590 - 1080p video
Genius 1080p
Test šířky záběru - Genius DVR-FHD590 - 720p video
Genius 720p
Test šířky záběru - Samsung Wave S8500 - 720p video
Samsung 720p
Test šířky záběru - Panasonic Lumix DMC-FZ18 foto
Panasonic foto
Test šířky záběru - Panasonic Lumix DMC-FZ18 - 640×480 video
Panasonic 640×480 video
Test šířky záběru - Panasonic Lumix DMC-FZ18 - 848×480 video
Panasonic 848×480 video

Když si budete mezi jednotlivými snímky přepínat, zjistíte jisté zákonitosti:

  • Genius foto a Genius 720p video vychází zhruba ze stejné oblasti čipu (plus okraje u foto), zatímco Genius 1080p pochází z menší plochy. Ukázalo se, že jde v podstatě o výřez 1:1 z celého čipu, neboli elektronika využívá pouze část čipu odpovídající 1920×1080 ze středu, což je taky způsob, jak říci „umíme i 1080p“.
    Nicméně tohle osobně považuji za těžký průšvih marketingu – prezentuje se tu 1080p kamera s širokým úhlem záběru, ale obojí (1080p a široký úhel záběru) dohromady prostě nejde. Jinými slovy: i kdyby nakrásně ta kamera zabírala 128° úhel (jakože nezabírá), tak v 1080p to bude spíš tak 100 °. Jak si ale za chvilku ukážeme, je to značně méně.
Test šířky záběru - Genius DVR-FHD590 foto vs. 1080p
Tato fotka vznikla kombinací původní velké fotky a přes ni byl na střed
umístěn snímek z 1080p videa a pro názornost byl ztmaven.
  • Samsung je na tom se šířkou záběru relativně tak bídně, že i ten mrzký rozhled Geniusu při 1080p je lepší.
  • Panasonic má rozhled konstantní, vždy využívá vesměs stejné místo na čipu. Při natáčení v 848×480 by však mohl zabrat víc, kdyby šel trošku víc do šířky. V podstatě je to jakoby „ořez“ 640×480, ale je detailnější, protože do stejného počtu bodů na výšku dostal užší záběr. Především je na tom ale opět lépe než Samsung. Jen je na použití coby autokamera krajně nevhodný (a to především proto, že umožňuje natáčet jen 15minutové sekvence ;-).

Měření zorného úhlu

Pro změření úhlu, který kamera vidí (tedy alespoň co se týče šířky), jsem použil velmi jednoduchou metodu, která však i přes svou značnou nepřesnost poskytuje dostatečné odpovědi na položené otázky, tedy přesněji na jednu otázku, kterou je právě onen zorný úhel. Pomohl jsem si tak jednoduše, jak to jen jde. Stačil k tomu jediný nástroj: skládací metr. Pak stačilo najít vhodné místo pro měření, kterým se ukázala být chodba. Ta má totiž dlaždice pravoúhlých tvarů, což samo o sobě poskytuje dostatečně dobré vodící čáry.

Do spáry mezi dlaždicemi jsem položil metr tak, aby jeho polovina procházela jednou ze spár kolmých na tuto spáru. Na kolmou spáru jsem dal kameru do takové vzdálenosti od metru, aby na displeji byl ten metr akorát od okraje k okraji. Pak už stačilo změřit vzdálenost kamery od metru (klidně tím samým metrem, protože vím, ve které spáře byl a tedy od ní mohu měřit) a mám dostatek údajů pro to, abych oprášil znalosti Pythagorovy věty (nebo si patřičnou kalkulačku vygooglil ;-) a spočítal zorný úhel. Nákres ukazuje vše potřebné:

Měření zorného úhlu - nákres
Měření zorného úhlu - nákres

Vyznačený modrozelený úhel je ten, který hledám. Dokážu z něj snadno spočítat polovinu (označme si ho jako úhel β), neboť vím, že vzdálenost kamery od metru je jedna odvěsna pravoúhlého trojúhelníka (strana a) a půlka metru druhá (strana b). Mezi nimi je pravý úhel (vyznačený červeně). Výsledek vynásobím dvěma a mám zorný úhel.

Nebudu vás zatěžovat dalšími detaily, změřil jsem, že zorný úhel kamery je v režimu foto a 720p videa přibližně 90 °, neboť vzdálenost kamery od metru tak, aby se celý metr akorát vešel na šířku displeje, byla shodou okolností právě půl metru (tzn. že strana a byla také půl metru, jinými slovy jsem počítal s rovnoramenným pravoúhlým trojúhelníkem). Námitky, že displej ukazuje méně, než je pak na záznamu, jsou liché, ověřoval jsem to a skutečně to docela dobře sedí. Šlo by to samozřejmě zpřesnit tím, že bych zabíral metr tak, aby se akorát na šířku snímku nevešel, a z výsledného snímku počítal jen s tím, kolik se ho tam doopravdy vešlo, ale to už je detail.

Aby byl zorný úhel 128 °, musel by se metr vejít na displej při vzdálenosti kamery od metru pouhých 24 cm, což je bez legrace mission impossible. Údaj o zorném úhlu kamery 128 ° uvedený na krabici je tedy jednoznačně lživý, takový zorný úhel kamera nemá ani omylem. Dokonce by to nešlo brát ani jako úhlopříčný zorný úhel, ten by měl být přibližně 103 ° (k tomuto údaji jsem se neprve aproximací dopočítal, když jsem to pak ze zvědavosti změřil výše uvedeným způsobem, došel jsem k přibližně 102 °, takže přesnost, bych řekl, je docela dobrá ;-).

Poznámka: kdyby někdo chtěl namítat, že zorný úhel by se měl počítat nikoli od kamery, ale podle toho, co je ve výsledku na snímku (tedy vlastně od spodku snímku), pak musím říci, i kdyby takový postup byl standardem, ba dokonce i kdyby takový postup byl uzákoněn na celém světě, tak bych jej považoval za pitomost, protože by pak zorný úhel byl ovlivněn už samotným poměrem stran obrázku. Za takové situace by totiž stačilo udělat třeba „obrázek“ o rozměrech 10×1 pixel a mám zorný úhel luxusních de facto 180 °, který je mi ale naprosto k ničemu.

U 1080p videa, protože jde o výřez, je samozřejmě zorný úhel ještě menší. Bez dalších detailů vám prozradím, že jde o pouhých zhruba 66 °. Sakra bída.

No, ale abych kameře moc nekřivdil, Samsung Wave je na tom ještě podstatně hůře, jeho zorný úhel je mrzkých 52 ° a u mého foťáku jsem došel k nějakým 60 °.

Nakonec nám to ještě nedalo a zkusili jsme s no-Xem udělat nejjednodušší možný test: vyfotit s jeho Sigmou SD14 s 8-16mm zoomem na 8 mm, což by mělo dávat zorný úhel asi tak 100 °, nějaké místo a totéž místo vyfotit kamerkou Genius. Když se toho na fotku Geniusu vejde víc, budeme věřit, že to má 128 °. Když míň, pak platí, co již bylo zjištěno.

Sigma SD14 8mm - zkušební fotka panelákuGenius DVR-FHD590 - zkušební fotka paneláku
Zkušební fotka, vlevo Sigma, vpravo Genius

To, co z toho vyšlo, jasně ukazuje, že do 100° Sigmy se toho na šířku vejde víc (jsou tam stromy, na obrázku Geniusu kus jehličnanu chybí a stromy vpravo skoro nejsou). To znamená, že v Geniusu skutečně ani těch 100 ° není. Pro názornost ještě „narovnaná“ fotka Geniusu přeplácnutá přes fotku Sigmy:

Sigma SD14 8mm + Genius DVR-FHD590 - sloučené zkušební fotky paneláku
Sigma SD14 8mm + Genius DVR-FHD590 - sloučené zkušební fotky paneláku (načervenalá část je Genius)

Závěry tohoto testu jsou dva:

  1. markeťáci od Geniusu by si měli prachovkou otřít ústa
  2. kamera mě hrubě vyvedla z omylu, když jsem si myslel, že při přítomnosti 1080p a 720p nemá smysl uvažovat o 720p, pokud mě netrápí kapacita. Bohužel má, protože kamera v tomto režimu vidí lépe do stran (zabere naměřený úhel 90 °). A to pomíjím, že 720p videa dělá Genius o trošku objemnější (co do kapcity) než 1080p videa.

(Mimochodem nemáte někdo ponětí, proč mě to u takové značky, jako je Genius, vůbec nepřekvapuje?)

Jinak ale osobně tento výsledek i přes pachuť lživého marketingu považuji pro dané účely za docela pěkný, neboť zvyklý na produkci Samsungu mi 720p videa z kamery připadala jako značný pokrok. Samozřejmě globálně takto kameru hodnotit nelze (tohle lze bez nadsázky považovat za vadu produktu oproti deklarovaným vlastnostem). Za ten marketing by si možná Genius zasloužil nějaké naše páté ocenění, ale takové nemáme.

A nyní slíbený komentář kvality obrázků z předchozí strany: z principu nemůže být 1080p video kvalitnější než plná „fotka“ (obrázek) vyrobená tímto zaznamenávadlem, neboť 1080p video využívá jen 1920×1080bodový výřez z celého snímače. 1080p video tedy bude stejně (ne)kvalitní jako obrázky, s tím rozdílem, že kde je schopna kamera v šeru vyrobit menší než 1/30s expozici, tam to pro 1080p video nedokáže, protože méně než 30 snímky za sekundu (fyzicky) točit neumí (nemá režim prodloužené závěrky za cenu duplikace snímků, jako má mobil).

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Test šířky záběru aneb Nevyčerpatelné téma lži a tisku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem (2. část)

Pátek, 30 Listopad 2018 - 15:28 | petr-senias | Pokud hledáte levnou kameru, tak na úkor svého...
Středa, 28 Srpen 2013 - 16:09 | Marek Červenka | Techmoan je fajn, ale musíte rozumět anglicky....
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 17:35 | Izak | Jo a hlavne drazsi, jedna firma v CR to dela, ze...
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 17:33 | Izak | Kazdopande jiz Karel IV dovolil jednu skupinu...
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 17:32 | Izak | lepsi je tam, ubytovat hada ;-)
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 17:30 | Izak | Davaji, kamos to ma v BMW, vctene parkovani v...
Středa, 1 Květen 2013 - 09:55 | Bob Black | "Lock files" sa na DR32 robi jednym...
Úterý, 30 Duben 2013 - 23:53 | Magy357 | Tesim se na srovnavacku! podle toho co ukazoval...
Úterý, 30 Duben 2013 - 23:42 | Bob Black | To si dobre urobil, za tu cenu asi tazko najdes...
Úterý, 30 Duben 2013 - 21:11 | Fotobob | Tak to eliminuje problém nedostupnosti záznamu...

Zobrazit diskusi