Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Intel Xeon X5650 @ 4,16GHz, aneb LGA1366 a 32nm Westmere útočí

Tohle je přesně ten typ hardwaru, který pokud někdo koupil kdysi, tak ještě dneska nemá vůbec smysl vyhazovat (pokud tedy člověk nepotřebuje soudobý high-end výkon, i tak ale udělá takováhle sestava ještě pěkný kus práce).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ja si stejne myslim, ze jak to bylo popsane v jedne recenzi, nejvyhodnejsim CPU pro takove to domaci a kancelarske radeni vcetne HTPC je Athlon 3000G: https://diit.cz/clanek/recenze-amd-athlon-3000g-nejzabavnejsi-dvoujadro-...

Kouknete do grafu, ten prdolka (2C/4T) se statecne pere se starym HEDT nebo s pozdejsim mainstreamem... ja bych ty stare patformy nechal spat opravdu jen v retro hobby nebo do muzea. Dnesni Zen Athlon je nejefektivnejsi v dane oblasti pouziti!

Test a recenze samorejme super, diky za to ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo. To co ušetříš na pořizovacích nákladech nakonec propálíš na elektrice.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten Athlon 3000G je i tu a bude postupovat nadále, příští týden přidám R5 2400G a R5 1600. Potom asi Pentium G3258 + i7-4790S. No a potom co mi cvrkne pod nos, minimálně je ve frontě FX-4100, i7-5820K, i7-6700, i7-3770K, i7-4820K a i5-2500K.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem ještě na i5-9400F a i3-9350K :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem vyžaduje to docela specifickou situaci, kdy člověk tehdy potřeboval hi-endový výkon a časem ho potřebovat přestal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I takoví se najdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v jednom z počítačů ASUS P6T Deluxe s i7 950 a dodnes ji používám, pravda pomalu začínám přemýšlet o upgrade, možná až přejde Ryzen 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS P6T Deluxe V2 s i7-930 mi tu smutně mrtvě visí asi dva roky na zdi, je prostě mrtvá :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. leží mi to 1366 deska (X58 extreme3) a Xeon 5550 (nehalem). Mozna bych z toho za 300,- mohl opravdu sestijadro jeste postavit.
Puvodne jsem myslel, ze to zlikviduju, ale ocividne by to byla skoda.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U lidí co se zajímají o jeté komponenty jsou pořád ty věci v kurzu, za pár dolarů/korun jde postavit PC které není ani v dnešní době zcela mimo a méně náročnému uživateli odvedou neskutečnou službu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Můžete zkusit přetočit i ten X5550, ale asi to bude trochu podobný trolling jako i7-950, takže bych šel spíše do toho šestijádrového Westmere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli někdo má funkční desku, tak se za pár stokorun dá pořídit slušný Xeon, který do ní pasuje. A vyhodit jí je velká škoda.
Ta nízká cena CPU je dána několika faktory.
Xeony běželi v serverech (často o více soketech), které se vyhazují protože intel jim ukončil podporu. Pak tu je již zmiňovaný fakt že desek je málo, protože jsou náchylné na poruchy. High-end měl sice delší záruky, ale soc1366 tu nebyl dlouho a reklamace se řešili výměnou za nový socket. Takže i7ičky jsou dost levné, natož Xeony, které do běžného desktopu nepasují. Ani do některých 1366 desek. Ale porovnávat to s Ryzenem může fakt jenom Hrdina :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záruky těch LGA1366 boardů byly tuším maximálně tříleté.

Stejným problémem trpí X79 platforma, opravdu hodně dostupných CPU včetně Xeonů, ale minimum desek. Navíc Xeony na X79 nejde taktovat, jsou tak méně zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální procák na Witchera ve 4k, výkon lepší a spotřeba stejná jak Ryzen 2700X! Bravo Intel! Poměr cena výkon 180 Kč lomeno hodně nekonečno ;) WoTko si taky zahraješ, není o čem )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to psal v článku, 1800X, 2700X, 3700X, 3900X, 9700K a 9900K byly testovány ten minulý rok a bohužel byla zrovna extrémní vedra, takže jsem tu měl krásných 28-29°C ambient, RTX 2080 Ti tedy i trochu méně boostovala, teď je víc zima, tak boostuje víc a vznikají tyhle vtipné situace. Někdy udělám retest těch novějších CPU v lepších podmínkách, ale nebude to hned.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bych cekal ze po roce budou na tom NV drivery jinde s vykonem. Tak pozor na to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je možné, nicméně v těchto testech zatím držím tu verzi 436.30, hlavní trolling byly ty vysoké teploty během minulého léta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proto bylo takovy vedro? Vogoni zacali testovat CPU/GPU :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se mi nezdá, testuju to totiž bez řádných povolení o testování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"LGA1366 desky jsou navíc špatně dostupné, tedy ty lépe vybavené, přeci jen se už spoustu let nevyrábí a ceny použitých jsou dost vyšponované. Mezi další nevýhody bych zařadil absenci USB 3.0, to ale nativně dorazilo na trh o něco později"

USB3.0 dorazilo v dobe LGA1366, ja uz mam desku, na ktere bylo: GA-X58A-UD3R
(PC s i7-950 slouzi u rodicu. Win10 na tom jedou v pohode.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nebylo to nativně v chipsetu, to přišlo až později, byly to přídavné NEC, Renesas či Asmedia řadiče pověšené na jedné PCIe Gen2 lince. Což opět zvyšuje komplexitu těch desek a šanci, že se tam něco pokazí, typicky tam byly takové řadiče klidně dva, jelikož jeden zvládal obsluhovat dva porty. Na AMD platformě to bylo stejné do příchodu Llano, kde už to bylo nativně v FCH, Intel to měl až v dobách Ivy Bridge, Sandy Bridge mělo ještě chipsety s externími USB řadiči.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já před roky postavil na nehalemu svůj desktop. Na aukru byl levně 940, takže jen sehnat mobo. Bazarové drahé, ale czc vedlo ještě pár X58 od sapphire, takže jedna byla za 3k má. Super deska mimochodem, má vše co tahle, k tomu navíc USB3.0 řadiš renesas a SATA3 řadič od jmicronu?. No a takovej bonux navíc, POST displej po postu zobrazoval teplotu CPU a během postu PC speaker odpípal USB divajsy (jinej tón pro myš, mass storage a podobně). Zkrátka, ta deska byla opravdu promyšlená do posledního detailu, tohle na dnešním HW bohužel nevidím :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo skvela platforma, u me skoncila jen z jedineho duvodu, ze CPU nemelo podporu AVX coz u Oculu(su) ;) je uz nutnost... CPU zral stejne nebo min nez 6700K i min se zahrival.. Teda aspon moje X5670@4.2 myslim ze pri 1.35V ... Jedinej pruser tohoto reseni byl fakt topici severni mustek....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je ten NB docela v pohodě, heatpipes z něj odvádí teplo do dalších dvou chladičů VRM, takže i s malým průvanem jsou ty teploty OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by mozne cpu otestovat v nekolika nejnovejsich hrach? Myslim, ze by to bylo zajimavejsi jak se docit, ze cpu x ma v half-life 2 700fps a cpu y ma jen 500fps. To je srovnani o nicem, protoze zde nehraje roli pocet jader ani podpora/nepodpora novych instrukcnich sad. Westmere bohuzel nepodporuje awx. To je do budoucna poradna koule u nohy. Sam si chci poridit x5675 do staryho dellu kde se neda taktovat a rad bych vedel, zda se jeste par let to cpu bude drzet nebo je uz dnes out.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořiď, napiš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už takhle to zabere dost času a nějaké moderní hry tam jsou, navíc nejde jen o hry. Ano absence AVX instrukcí zabolí, ale nejedná se až o tak brutální problém.

X5675 nebude o moc více rychlejší než testovaná X5650, jestli je to nějaký DELL OEM počítač, tak tam nejspíše nebude možné ani točit paměti, či to nějak více ladit.

Přijde mi výhodnější pořídit bazarově nějaký Ryzen první generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave proto, ze to zabere tolik casu bych ty prastare hry uz fakt z testu vyradil a testoval jen v tech soucasnych. Zvedne to relevantnost celeho testu. To da rozum ze westmere z roku 2011 zvladne witchera z roku 2015 nebo gta 5. Ale jak si vede v nejnovejsich hrach? To nam test nerekne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc pekny test. Do PCIe se daji dat pres redukci treba Samsung MZ1WV480HCGL (SM953), ktere maji vlastni biosy, takze jdou i nabootovat :D. Funguje to moc pekne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostupnost desek bych neviděl jako tak zásadní problém.
Podle mě takový počítač má smysl v případě, že ho buď už (z dřívějška) mám, nebo za nějakou slušnou cenu dostanu funkční PC, kde eventuálně udělám nějaký upgrade (RAM, disk).

Ve chvíli, kdy by člověk měl shánět jednotlivé bazarové komponenty a dávat to dohromady, podle mě vyjde lépe rovnou koupit nové.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, shánět to celé nemá smysl, ale pokud to prostě zůstalo třeba s Nehalemem, tak se dá upgradovat na šestijádrové Westmere, přidat paměť a může to dále sloužit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.google.com/url?q=https://diit.cz/clanek/nove-kusy-skylake-bu...
SGX bylo poprvé uvedeno v roce 2015 na Skylake. Westmare jej nemá, takže na slabinu Plundrvolt netrpí.
Meltu a Spektre intel stihl opravit před tím než ukončil podporu (2018). Sice za trochu slabší výkon. BIOS nevyšel, tak je třeba mít Win10 nebo Linux. Při vypnutém HT (ZombieLoad) je považuji za relativně bezpečné.
Nebo se mýlím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plundervolt byl spíše ilustrační obrázek, vyměnil jsem ho za jiný.

Ano SGX jsou k dispozici až od Skylake, byť to Intel představil dříve. Raději SGX na Intel systémech vypínám.

Nejsem si jist, jak je to s MDS útoky na Nehalem/Westmere, zapomněl jsem se na to podívat. Asi někdy udělám nějaké testy výkonu bez mitigací vs všechny mitigace aplikované.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď bych nerad vyslovil jméno....
RMX psal.....a myslím, že má pravdu. Záplaty se snaží oddělit procesy od sebe. Aby si navzájem nemohli číst data. Takže zpomalení se projeví při přepínání mezi aplikacemi. Je třeba smazat cache. A znovu ji načítat s každým prehozenim úlohy. Takže největší dopad to má při zpracování více úloh naráz. V testech jsou rozdíly malé. Testování považuji za ztrátu času. Ale možná se RMX mýlí jako ve většině případů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"DDR3 moduly jsou levné"?
No nevím. Za stejnou cenu se dají pořídit rychlejší DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím tím použité, nepředpokládám, že někdo bude na takový stroj kupovat nové paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ECC REG jsou levné. Protože vysloužilé servery jich mají hromady. Ale ty s X58 nefungují(? Tuším) ECC neregistrované mají ceny v bazarech srovnatelné s novými (bez DPH). No pravda že trialchanel přinese výkon navíc oproti dualu. Takže to DDR4 nemusí úplně vyhrát na celé čáře. To bych raději otestoval než záplaty na díry. Každopádně soc775 považuji za mrtvý kvůli DDR2. Tam je poměr cena/kapacita/rychlost úplně mimo i v bazaru. Hlavní limit je maximální kapacita, 8GB RAM v roce 2020 je fakt málo.

Podpora ECC a 6 slotů s až 48GB jsou hlavní výhody soc1366.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu většina moderních DDR4 systémů zvládá konfigurace 4x16GB RAM a bude to rychlejší než triple-channel na LGA1366. I kdybyste použil nejpomalejší DDR4-1866, pořád budou rychlejší než DDR3 triple-channel na X58 platformě.

ECC myslím není garantované na normálních X58, Reg ECC pak fungují jen v serverech, nejsou zapojené ty extra piny pro paritu.

Jinak některé LGA775 desky umí i klidně 16GB RAM a jsou i desky co mají DDR3 řadič, ale LGA775 bych dnes už taky neoživoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje chyba. Až teď jsem si všiml, že v testu jsou paměti bez ECC. Celou dobu jsem se bavil o ECC.

Vždy jsem měl měřítko, podle kterého jsem třídil odpad od použitelného HW.
Před 15lety to byla absence USB 2.0 Dalo se poznat na délku.
Před 10 lety jsem to zpřísnil na SATA konektor.
Před 5 lety SATA II.
Dnes DDR3.
Protože aby se to dalo používat, je k PC třeba:
připojit nějaké periferie.
Systém mít na SSD.
Mít dost RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Elektřina zase zdraží a LGA 1366 je nenažraná platforma (je jedno jakou spotřebu má CPU), takže investovat svůj čas do takového retra jen když to bude zadarmo. Až přijde Tiger Lake, Zen 3 nebo i 7nm APU do desktopu, tak si dejte tu práci a udělejte si výpočet výkon/watt. Nenechte se okrádat idiotama z Aukra, kteří spoléhají jen na lidskou blbost typu „i7 a i5 budou výkonné pořád, bez ohledu na datum jejich výroby".

Já osobně jsem se spálil u LGA 775 PC (dostal jsem zadarmo), které mi sežralo asi 3 hodiny a pak stejně hodně brzy zdechla deska, Cenná zkušenost. Lowendové Ryzeny jsou naštěstí levné, úsporné, výkonné a dlouhodobě perspektivní. Moderní SW patří jen na moderní HW. Ovšem moderní HW může dobře sloužit se starým SW. Taktování starého HW je nesmysl jak z hlediska spotřeby, tak životnosti a stability. Pro starý SW nepotřebuji nenažraný a drahý LGA 1366.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja túto sériu článkov beriem tak, že človek čo servisuje PC dostane občas expirovaný HW zadarmo a môže sa s ním hrať a posunúť ho rodičom, alebo predať za pár drobných a vylepšiť si karmu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já HW tohohle typu mám jen do muzea, ačkoli jsem na tom kdysi taky frčel, jen jsem to netočil, protože už tehdy to bylo dost nenasytný, i když měl bych to čím krmit a chladit. Myslím, že už mám slušnou zásobu muzea, ale to je prostě tak všechno, k čemu by to mohlo být, na blbnutí a nic víc.

Na hodně starej SW typu hry z doby 80286 může být dosbox krátkej, popř. pokud je třeba demonstrovat nějakej atypickej kus HW. A druhej novější extrém můžou být hry typu fable, které v původní verzi, kterou někde mám na CD, spustím jen na dost výkonném HW, ale nesmí být moc nový, jinak to taky nechodilo. Virtualizace taky není ono, zkusil jsem takhle "ojebat" pár starších her a nerenderovalo se to správně. Nicméně těch situací je fakt málo a některé se vyřešily (remastrovanej fable).

Ovšem pohrávám si s jinou hříšnou myšlenkou, HW typu sandy-EP na občasné blbnutí ve VM bokem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hezké testování, docela si přitom asi člověk vyhraje. Zase se pak ukazuje že tehdejší nabušené a žravé čipy už dneska dohání ty malé. Už se to krásně ukazovalo v době vydání Pentia G4560, to bylo jak zjevení které kosilo C2Q Linnfieldy a i níže taktované Sandy. Jako retro fajn a v určitých věcech ještě má toto šestijádro sílu. Jenže už schází nové instrukce a ten poměr spotřeba-výkon už je vyloženě tragický. Za mě už bych nebral nic od Intelu co je na horší jak 22nm výrobě a u AMD max AM3+ Vishera, Zambezi je odpad už od vydání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete napsat , kde lze sehnat levne Xeony 6 jadra, pripadne i chladic na ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.