Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Správce

Zoner Photo Studio 14 - krabice
O aplikaci Zoner Photo Studio už slyšel snad každý. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších českých programů, který má dnes za sebou již více než osmnáctiletou historii (původně pod názvem Zoner Media Explorer). V druhé polovině loňského roku vyšla v rámci pravidelného cyklu nová verze 14, kterou jsme podrobili bližšímu prozkoumání.

Kapitoly článků

Modul správce slouží k třídění fotografií a práci s jejich metadaty. Jde na to poměrně komplexně a v této oblasti patří Zoner Photo Studio k tomu nejlepšímu na trhu. Filozofie práce s fotkami zůstává klasická, tedy jeden soubor na disku rovná se jedna položka ve správci/katalogu. Někteří uživatelé tento způsob kritizují a zazlívají Zoneru, že nepřešel na podobný systém, jaký najdeme v Adobe Lightroomu nebo Aperture od Apple, ve kterých může jeden RAW soubor být zobrazen jako X položek v katalogu podle toho, kolik různých variant úprav v editoru k němu provedete a vytvoření finálního souboru se provádí až v momentě exportu. Na druhou stranu pokud nepracujete jen s RAW formátem a ke konkrétním specializovaným úpravám používáte i další aplikace, je možná jednotnost klasického zonerovského uspořádání přehlednější.

Zoner Photo Studio 14 - Správce
Zoner Photo Studio 14 - katalog

Správce nabízí několik možností, jak fotky třídit. Můžete si vytvořit běžnou adresářovou strukturu a do ní dle témat fotky rozházet nebo si můžete nechat vytvořit katalog. V takovém případe Photo Studio projde vaše fotky (adresáře s fotkami, které má zahrnout do katalogu si nastavíte sami) a roztřídí je do virtuálních složek dle let, měsíců a dní kdy byly pořízeny, bez ohledu na to, kde na disku se soubory ve skutečnosti nachází. Tímto způsobem se dá velmi rychle alespoň částečně uspořádat i velké množství dosud nijak neroztříděných fotek. Fotky v katalogu lze následně filtrovat i podle dalších údajů (GPS pozice, text, hodnocení…), ty už ale k fotkám musíte přidat sami.

Zoner Photo Studio 14 - uživatelské informace Zoner Photo Studio 14 - zvuková poznámka Zoner Photo Studio 14 - popis obrázku Zoner Photo Studio 14 - EXIF

Počet informací, které ke každé fotografii můžete přidat, je skutečně obrovské. Jednak jsou to Textové informace (název, autor, popis, copyright, značka a hodnocení) a Fotografické informace což jsou data z EXIF, které můžete libovolně editovat. Dále jsou to Klíčová slova, což jsou v podstatě tagy, jejichž definice je opět čistě na vás. Těch 30 nejpoužívanějších jich má Photo Studio již předpřipraveno. Informace v kolonce Původ by měly být označovat místo, ze kterého fotografie pochází. Vyplňuje se ručně zadáním adresy. Další informací, kterou k obrázku či fotografii můžete přidat, je zvuková poznámka. Tu vložíte jako audio soubor nebo ji rovnou ve Photo Studiu nahrajete přes mikrofon. A pak jsou tu ještě Uživatelské informace, kde můžete doplnit, jaké jste použili z EXIFu nezjistitelné vybavení (stativ, filtry), případně uvést názvy fotky v cizím jazyce nebo kde byla fotka publikována. Všechny tyto informace lze přiřazovat jak jednotlivě ke každé fotce, tak hromadně k více fotkám současně.

Zoner Photo Studio 14 - GPS souřadnice mapy.cz Zoner Photo Studio 14 - GPS souřadnice Google mapy

To ale ještě není vše, čím můžete fotku obdařit. Stranou v jiné části menu lze přidat údaje o poloze ze systému GPS a to jak vložením konkrétní souřadnice, tak výběrem z mapy. Mapou v případě Zoneru myslíme online mapové podklady Mapy.cz a Google mapy, které využívá. Pokud fotoaparát disponuje GPSkou, jsou samozřejmě tyto informace k dispozici automaticky.

A kam se všechna tato data ukládají? Zoner Photo Studio podporuje práci s daty v EXIFu, XMP (Extensible Metadata Platform) nebo IPTC. Cíl uložení si zvolíte sami v nastavení. Díky těmto třem nejrozšířenějším formátům pro práci s metadaty je minimalizováno riziko, že o pracně navkládaná data přijdete při případném přechodu k jiné aplikaci/platformě, nebo naopak umožňuje využítí již vytvořených dat z jiných aplikací.

Zoner Photo Studio 14 - Vytvoření účtu Zonerama Zoner Photo Studio 14 - Zonerama web

Správce je jak na začátku pracovního cyklu s fotkou (import fotek, sken) tak na jeho konci. Možností jak naložit s upravenými fotkami je mnoho, od nastavení jako pozadí ve Windows, přes odeslání e-mailem či upload na FTP až po vygenerování vlastní HTML galerie, vypálení na CD nebo upload do některé z online galerií. Z nich jsou podporovány jsou pouze Facebook, Flickr a Google Picasa, což je docela škoda. Kromě těchto sociálních bychom uvítali také online služby, kde jde skutečně o fotografie jako například SmugMug nebo Zenfolio. Jedna novinka tu ale přecijen je, ve verzi 14 připravil Zoner integraci s vlastní fotogalerií Zonerama. Jedná se o online galerii s 2GB úložištěm zdarma pro každého registrovaného uživatele. Vlastnictví Photo Studia není podmínkou, jedná se o samostatný produkt, pouze velmi pěkně s Photo Studiem propojený. Přímo ve správci se můžete přihlásit ke svému Zonerama účtu a jednoduše si pak prohlídnete již uploadované fotografie nebo je přetažením do Zoneramy odešlete. S fotkami v Zoneramě pracujete v podstatě tak, jako byste je měli ve složce na disku.

Kapitoly článků

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zoner Photo Studio 14, část 1: správce a prohlížeč

Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 13:32 | Filip Marvan | Ono by stačilo si ten článek a komentář k tomu...
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 09:14 | Pety | Z toho nemůžete vinit program - ten je jen...
Středa, 2 Květen 2012 - 13:58 | zoki | Okrem množstva gramatických chýb, ktoré mi až tak...
Úterý, 1 Květen 2012 - 23:36 | petr ib | až na tu rekursivní slideshow by mohl vyhovovat...
Úterý, 1 Květen 2012 - 19:27 | LipcaCZ | Jak bez černého rámečku? Pokud má obrázek stejný...
Úterý, 1 Květen 2012 - 18:22 | Anders | ani FastStone nezobrazi full screen na dblclick...
Úterý, 1 Květen 2012 - 18:08 | Anders | XNview to neumi, FastStone zkusim. BTW: ACDSee 3....
Úterý, 1 Květen 2012 - 15:21 | LipcaCZ | FastStone Image Viewer je to co hledáš ;)
Úterý, 1 Květen 2012 - 13:53 | Noxik | Tohle mozna zvladne XNview, kdyz se tam nastavi...
Úterý, 1 Květen 2012 - 13:11 | Pety | Inu, ZPS není ACDSee z roku 2000. Ovládá se jinak...

Zobrazit diskusi