Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení CD-DA

LG GSA-5169D
Dnes vám představíme mechaniku tak novou, že ji ještě na webu výrobce budete hledat jen stěží, nicméně právě dnes je oficiálně dostupná u českých distributorů. Jde o přístroj výjimečný ani ne tak tím, že je externí, ale hlavně má vzadu audio a video vstupy pro převod analogového videa do digitální podoby. Jednu takovou mechaniku už jsme u nás testovali, byla to HP DVD Movie Writer dc3000, ta však uměla zapisovat z DVD formátů jen na DVD+R/RW. LG GSA-5169D, jak se tento typ jmenuje, umí zapisovat prakticky na všechy běžné formáty, od CD-R přes DVD±R/RW či DVD-RAM až po DVD±R DL, a to poměrně svižně. Určitě si uvařte před čtením kávu nebo čaj, v tomto zimním období si tam klidně cmrndněte trochu rumu a pohodlně se usaďte, recenze bude o pár slov delší, než na jakou jste u nás zvyklí.

Čtení CD-DA

Čtení Audio CD - CD-ROM

Audio CD na ukázce je jeden starší originální (lisovaný) disk, se kterým už mají některé mechaniky potíže, zejména ke konci. Předností mechanik LG bylo snad skoro vždy perfektní čtení takovýchto horších médií, GSA-5169D není výjimkou a potvrzuje tuto pověst značky LG.

Čtení CD-DA 99 min.

Čtení Audio CD 99min

Ani s téměř 100minutovým audio CD nemá tato mechanika problém. Vypálila si jej Yamaha F1 (jak také u mě jinak), přičemž na konci pálení skončila s chybou. Sama si jej po sobě na konci neumí přečíst, jako na předchozí stránce 99minutové datové CD. LG GSA-5169D jej tentokráte bez zaváhání přečetla celé, dokonce ani seek přes celé médium už není tak drastický, i když díky vyšší chybovosti konce je také dlouhý (lehce přes 2,5 sekundy). Průměrný náhodný seek 688 ms je pak v tomto případě způsoben tím, že zrovna vyšlo nastavování několikrát i na konec, což výsledek zkreslilo. V každém případě kvalita za 10 hovoří za vše.

Advanced DAE Quality Test

Advanced DAE Quality test

Offset je 528 bytů, tedy stejný výsledek, jako GSA-2166D. Ovšem narozdíl od ní čte Lead-in, nikoli už však Lead-out a prý ani subkanály, což je přinejmenším zvláštní. Testovací CD si samozřejmě GSA-5169D sama vypálila.

Error Correction Test

DVD±RW LG GSA-4163B

LG GSA-4163B - CDspeed DAE test C1C2

DVD±RW LG GSA-4165B

LG GSA-4165B - CDspeed DAE test C1C2

DVD±RW LG GSA-2166D (4164B)

LG GSA-2166D - CDspeed DAE test C1C2

DVD±RW LG GSA-5169D

C2 Accuracy test

Problémem této mechaniky je, že nepatrně špatná CD, jako je to naše na testování přesnosti vracení C2 chyb, přečte s naprostým přehledem bez jediné chybičky. Kde tedy nedojde při čtení skutečně k chybě, těžko může býti vrácena C2 chyba. Pro mnohé mechaniky LG jsou takováto CD bezchybnými (nebo téměř bezchybnými) datovými nosiči.

Abych však zjistil, jak je na tom mechanika s přesností vracení C2 chyb, vzal jsem jedno své hodně špatné 12rychlostní CD-RW (má opravdu dost brutálně nekvalitní záznamovou vrstvu, pod správným nasvícením viditelně nerovnoměrně nanesenou a vypálená data z něj prakticky nejde přečíst, někde je dokonce i trochu průsvitné, což u CD-RW nebývá zvykem) a vypálil na něj DAE Quality test CD. To jsem pak prohnal Error Correction testem znovu.

C2 Accuracy test - velmi špatné CD-RW

Tentokráte neměla mechanika šanci chybu neudělat. Téměř všechny označila jako C2, vynechala jich při těch více než třech milionech skutečně zanedbatelně (jen 4), takže schopnost vracet C2 chyby je u ní skutečně spolehlivá, zaokrouhleně vzato stoprocentní. To, že C2 chyb je víc než chyb skutečně přečtených, moc nevadí. Testované médium je seriózním způsobem nepoužitelné, takže se klidně mohlo stát, že kde byla detekována C2 chyba, mohlo dojít náhodou k přečtení toho, co na CD skutečně je (příležitostí bylo opravdu nespočet). Velká škoda, že některé programy fakt, že mechanika C2 chyby vrací, nepřijímají (jako EAC, jak uvidíte dále).

CD-RW se špatnou záznamovou vrstvouI tak je docela překvapivé, jak vysoké Quality Score médium dostalo. Zkusil jsem na totéž médium vypálit nějakou hudbu a v této mechanice přehrát. Neuvěřitelné, jakoby se ani nejednalo o médium v dezolátním stavu, hudba hrála bez větších slyšitelných artefaktů (samozřejmě tam byly, ale nevědět o nich, dají se přeslechnout, zejména v průměrně hlasitých pasážích). I v oblasti kolem 15. minuty, kde je chyb nejvíce, je přehrávání docela v pohodě snesitelné, zatímco jiné mechaniky takové CD nedokážou poslouchatelně přehrávat už od začátku (typickým příkladem je můj SCSI Plextor UltraPlex PS-40TS, který při přehrávání slyšitelně a nepříjemně prská a nezřídka rezignuje úplným zastavením).

CD Quality Check

LG GSA-2166D

LG GSA-2166D - CDspeed CD quality check

LG GSA-5169D

CD Quality Check

V tomto měření testujeme vliv počtu C2 chyb na rychlost extrakce audia a celkovou schopnost se s poškrábaným diskem vyrovnat. Naše hrubě poškozené testovací CD-DA přečte LG GSA-5169D celé (některé mechaniky chyby nepřekousnou a test se prostě nedokončí), otáčky jsou slyšitelně stále na nejvyšší úrovni. C2 chyb je na médiu jako máku, podobně, jako s LG GSA-2166D. Je zvláštní, že i při maximálních otáčkách se nejvyšší rychlost pohybuje kolem 25× a výsledek tak i při slyšitelně konstantní rotaci média vypadá jako P-CAV.

CD-DA(DAE) s ochranou CDS100

Načte jako CD-Extra, přehrát ani zálohovat nelze, stejně jako s GSA-2166D.

CD-DA(DAE) s ochranou Key2audio

Samotná mechanika nepřipojená k systému se po vložení CD-DA Celine Dion s ochranou Key2Audio uklidní poměrně rychle. Je-li však připojena k systému, detekuje takové CD nepřijatelně dlouho, stále bliká a slyšitelně posunuje čtecí hlavu jednou tuhle, jednou támhle. Po obědě byl pokus o načtení CD přerušen a vyřčen ortel: Key2Audio prostě přehrát ani zálohovat nelze. Je to přinejmenším zvláštní, protože GSA-2166D Key2Audio zvládla. Inu, firmware dokáže mnohé.

CD-Text

Čte i zapisuje, jak jinak.

Exact Audio Copy

EAC - Read Features EAC - Write Features EAC - detect offset

Velká škoda, že Exact Audio Copy nedokáže zpracovávat C2 chyby vracené touto mechanikou. Byla by to hodně slušná kombinace na čtení nepříliš kvalitních audio CD.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG GSA-5169D s video vstupy (16×16 DVD R/RW/RAM/DL, USB 2.0)

Pondělí, 30 Červen 2008 - 17:14 | Martin Bartoň | sarka: Mno, nejlepsi je zadat o radu slovy:...
Neděle, 29 Červen 2008 - 21:02 | Anonym | Prosím poradte mi , mam spravne nainstalovan...
Sobota, 27 Květen 2006 - 13:11 | Roman Zejbrlik | Fox26: vyzkoušel si LGE ODD On-line Auto F/W...
Sobota, 27 Květen 2006 - 06:31 | Anonym | Proboha,nevíte někdo prosím kde najít na tuto...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 18:28 | Anonym | Nenašel prosím někdo firmware na tuto palírnu.
Středa, 5 Duben 2006 - 14:26 | Anonym | připojil jsem to k imacu g3 ,mělo by to fungovat...
Pátek, 24 Únor 2006 - 08:50 | Anonym | Našel někdo firmware pro 5169D?
Neděle, 11 Prosinec 2005 - 18:17 | Anonym | Jen takova poznamka, mam od stejne fa. externi TV...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 14:23 | Anonym | Další hry se SecuRom7 - SW:Battlefront II. a Myst...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 13:55 | Anonym | SafeDisc 4.0 - Civilization IV, Securom 5.3 SW:...

Zobrazit diskusi