Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Zápis na DVD+R/RW a jeho kvalita, book type

LG GSA-5169D
Dnes vám představíme mechaniku tak novou, že ji ještě na webu výrobce budete hledat jen stěží, nicméně právě dnes je oficiálně dostupná u českých distributorů. Jde o přístroj výjimečný ani ne tak tím, že je externí, ale hlavně má vzadu audio a video vstupy pro převod analogového videa do digitální podoby. Jednu takovou mechaniku už jsme u nás testovali, byla to HP DVD Movie Writer dc3000, ta však uměla zapisovat z DVD formátů jen na DVD+R/RW. LG GSA-5169D, jak se tento typ jmenuje, umí zapisovat prakticky na všechy běžné formáty, od CD-R přes DVD±R/RW či DVD-RAM až po DVD±R DL, a to poměrně svižně. Určitě si uvařte před čtením kávu nebo čaj, v tomto zimním období si tam klidně cmrndněte trochu rumu a pohodlně se usaďte, recenze bude o pár slov delší, než na jakou jste u nás zvyklí.

Nastavení book type

Nastavení Book Type

Volba Book Type je možná s DVD+R a DVD+R DL. DVD+RW s Book Type DVD-ROM nastavit nelze.

Zápis DVD+R 16×

Zápis DVD+R 16× přes USB

Protože toto médium bylo jedno z těch, které jsem zapisoval ještě na svém PC, projevuje se zde problém s nedostatečnou průchodností USB. Zápis se nedostane ani nad rychlost 10×, otáčky média jsou slyšitelně stále na maximu. Zhruba od necelého gigabytu kapacity je tak po zbytek média zapisováno se samým přerušováním, což se pochopitelně v reálu projeví předvedeným zpomalením. Schválně, jak bude takové „po kouskách“ zapsané médium kvalitně vypálené:

Kvalita zápisu DVD+R Verbatim (MCC) 16×

KProbe PIPO DVD+R 16×

Dokonalé. Spousta zásahů souvisejících s podtečením bufferu nemá na výslednou kvalitu vliv (a to si vezměte, jak často se muselo zasahovat, když buffer vypalovačky je jen 2 MB). Zajímavé je, že u DVD-R to vypadalo s kvalitou o poznání hůře.

Kvalita zápisu DVD+R Memorex 16×

KProbe PIPO DVD+R Memorex 16×

Kde chybí kvalita, ani čert - pardon, GSA-5169D - nebere.

Zápis DVD+RW Memorex 8×

Zápis DVD+RW Memorex 8×

Kvalita zápisu DVD+RW Memorex 8×

KProbe PIPO DVD+RW Memorex 8×

Stejná písnička, jako v případě HP dvd840i, což je uvnitř tentýž hardware, jako GSA-2166D a tedy i tato GSA-5169D bez LightScribe. Část zapisovaná rychlostí 4× je nepoužitelná, v rychlosti 8× je to sice lepší, ale také se zde vyskytují místa s chybami. Ovšem tohle je zajímavé:

Čtení DVD+RW Memorex 8×

Toto je graf čtení takto zapsaného DVD v téže mechanice. Zajímavé je, že začátek jde číst a to bez potíží, nic ničemu nevadí, graf vypadá rovně. Pak to ale zkolabuje a to evidentně v části, která je zapsána výrazně kvalitněji. (Jestli my něco měříme špatně, nebo co?)

Overburning DVD+R

Overburning DVD+R

Nejprve je disk nenávratně zničen, až potom je oznámeno, že overburn na tento typ disku není možný.“ Tak toto píšeme u jiných mechanik, s LG GSA-5169D to však budeme muset napsat takto:

Nejprve je provedena simulace zápisu na DVD+R, až potom je oznámeno, že overburn na tento typ disku není možný. Ačkoli i sám Nero CD-DVD Speed říká, že po testu už na disk nebude možné nic zapsat, DVD+R zničeno není.

Varování při DVD+R overburning testu

Test doběhl až do konce a poté, co byla oznámena výše uvedená chyba o nepodpoře overburningu, bylo médium z mechaniky vyjmuto a opět vloženo. Bylo netknuté a stále prázdné. Přiznáme se vám však k jedné věci: To, že to některé mechaniky umí, už víme asi rok, jen jsme se s tím ještě nepochlubili ;-). První, u které jsme to zaznamenali, byla Sony DRU-530A. Nevíme však o žádném jiném softwaru, než je Nero CD-DVD Speed, který by uměl nedestruktivně zjišťovat pravdu o overburningu (tedy provádět na DVD+R simulaci zápisu). On je Nero CD-DVD Speed vůbec podezřelý software. Simuluje zápis na DVD+R, umí zapisovat na DVD-RAM bez verifikace ... čeho se od něj ještě dočkáme?

Pozn. Zero: Víme pouze o dvou dalších aplikacích, které umí simulovat vypalování na DVD+R: Qsuite a Plextools, ovšem jen s některými mechanikami BenQ, resp. Plextor.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG GSA-5169D s video vstupy (16×16 DVD R/RW/RAM/DL, USB 2.0)

Pondělí, 30 Červen 2008 - 17:14 | Martin Bartoň | sarka: Mno, nejlepsi je zadat o radu slovy:...
Neděle, 29 Červen 2008 - 21:02 | Anonym | Prosím poradte mi , mam spravne nainstalovan...
Sobota, 27 Květen 2006 - 13:11 | Roman Zejbrlik | Fox26: vyzkoušel si LGE ODD On-line Auto F/W...
Sobota, 27 Květen 2006 - 06:31 | Anonym | Proboha,nevíte někdo prosím kde najít na tuto...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 18:28 | Anonym | Nenašel prosím někdo firmware na tuto palírnu.
Středa, 5 Duben 2006 - 14:26 | Anonym | připojil jsem to k imacu g3 ,mělo by to fungovat...
Pátek, 24 Únor 2006 - 08:50 | Anonym | Našel někdo firmware pro 5169D?
Neděle, 11 Prosinec 2005 - 18:17 | Anonym | Jen takova poznamka, mam od stejne fa. externi TV...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 14:23 | Anonym | Další hry se SecuRom7 - SW:Battlefront II. a Myst...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 13:55 | Anonym | SafeDisc 4.0 - Civilization IV, Securom 5.3 SW:...

Zobrazit diskusi