Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Audio/video - alternativní programy, Macrovision, doba odezvy

LG GSA-5169D
Dnes vám představíme mechaniku tak novou, že ji ještě na webu výrobce budete hledat jen stěží, nicméně právě dnes je oficiálně dostupná u českých distributorů. Jde o přístroj výjimečný ani ne tak tím, že je externí, ale hlavně má vzadu audio a video vstupy pro převod analogového videa do digitální podoby. Jednu takovou mechaniku už jsme u nás testovali, byla to HP DVD Movie Writer dc3000, ta však uměla zapisovat z DVD formátů jen na DVD+R/RW. LG GSA-5169D, jak se tento typ jmenuje, umí zapisovat prakticky na všechy běžné formáty, od CD-R přes DVD±R/RW či DVD-RAM až po DVD±R DL, a to poměrně svižně. Určitě si uvařte před čtením kávu nebo čaj, v tomto zimním období si tam klidně cmrndněte trochu rumu a pohodlně se usaďte, recenze bude o pár slov delší, než na jakou jste u nás zvyklí.

Alternativní AV programy

Nero Vision

To by bylo ohledně aplikace One Touch DVD asi tak zhruba vše. Zkusil jsem pro jistotu, zda by nešel použít třeba Nero Vision (verze 4.1.0.4). Bohužel si s USB 2861 Video nerozumí, použít tedy nelze.

NeroVision nespolupracuje

AVI_IO

Naopak si s ním, byť jen částečně, rozumí program AVI_IO, který je však určen pro grabování jen do formátu AVI a stojí 25 dolarů. Do AVI přitom umí obstojně nahrávat i samotný One Touch DVD.

Zajímavé však s AVI_IO je, co se dá všechno na grabovacím zařízení v mechanice nastavit. Narozdíl od One Touch DVD, V AVI_IO lze zařízení přinutit, aby z něj šlo přímo rozlišení až 720 × 576. Pak jej lze do AVI souboru nahrávat přímo v tomto rozlišení, a to bez jakéhokoli softwarového přepočítávání. Akorát kódování nebude MPEG-2, ale nějaký jiný kodek, který si zvolíte.

V nastavení zdroje signálu pak lze dělat pomocí ovladače zařízení zajímavé věci. Lze např. zvolit počet řádků, které se z horního a dolního okraje zatemní, čímž se dají efektivně eliminovat různé poruchy v obraze, které typicky vzniknou třeba při přehrávání VHS videokazety.

Nastavení vlastnosti AV zařízení přes AVI_IO

ATV2000

Další známý program ATV2000 s tímto zařízením také pracuje, ale jen napůl. Prohlížení videa přímo ze vstupu je bezproblémové a velice plynulé, problém je, že nefunguje nahrávání.

VirtualDub

Sluší se ještě zmínit VirtualDub. Ten s grabovacím zařízením GSA-5169D spolupracuje, akorát ne s takovým gustem a pohodou, jako AVI_IO. Obraz je při přímém prohlížení i nahrávání trhaný, ale ve výsledku je vše v pořádku a plynulé.

Macrovision

Málem jsem zapomněl zkusit, jak se mechanika vypořádá s ochranou Macrovision proti kopírování analogových videokazet. Poté, co mě při testování HP DVD Movie Writeru dc3000 vyškolila originální videokazeta, která ochranu neměla, rozhodl jsem se skoncovat se slepou vírou, že každá originální kazeta má ochranu Macrovision, a vytvořil jsem si chráněnou kazetu sám. Stačilo k tomu velice málo: Originální DVD Matrix, notebook s DVD mechanikou (stačil by i DVD přehrávač, ale já jej, bohužel, stále nevlastním), libovolná běžná VHS kazeta a starý dobrý videorekordér Tesla AVEX VM 6465. Ten má tu děsně sympatickou vlastnost, že na kazetu nahraje suverénně videosignál i s ochranou Macrovision. Takto nahraná kazeta je pak chráněna proti kopírování, stejně jako originální kazeta s touto ochranou.

One Touch DVD nenahrává chráněný signál

Obrázek hovoří jasnou řečí. Videokazeta je opravdu chráněná a opravdu nejde nahrát. Abyste si však nemysleli, že jsem s tím skončil: Je to samozřejmě věc softwaru a dalo se to čekat (žádný tak velký výrobce, jako je LG, si nedovolí vypustit do světa produkt, který by byl schopen tak snadno prolomit nějakou ochranu, zejména právě takovouto). Třeba VirtualDub se s tím nemaže a i právě tento záznam dokáže bez potíží nahrát, a to v takové kvalitě, jakou mu jen umožňuje zdroj videa.

Přehrávání záznamu nahraného z chráněného videosignálu programem

Doba odezvy videa

Nakonec jsem si ještě vzpomněl, že se občas ptáte na dobu odezvy, tedy za jak dlouho se obraz v reálném čase zpracuje a přenese na monitor. K posouzení tohoto údaje jsem zvolil metodu připojení S-Video výstupu grafické karty do mechaniky, čímž vznikne něco jako „nekončná obrazová smyčka“ a v té se dá krásně doba odezvy vysledovat. Abyste si udělali názornou představu, pokusil jsem se udělat krátký animovaný obrázek, který dobu odezvy demonstruje. Jde o minimalizaci jedné některým z vás zřejmě dobře známé aplikace, přičemž zmizení okna se postupně projevuje v dalších snímaných „podobrazovkách“.

LG GSA-5169D - odezva videa při grabování

Berte to tak, že co snímek v tomto animovaném obrázku, to zhruba snímek výsledného videa s frekvenci 25 obrázků za sekundu (obrázek může mít v různých prohlížečích jinou rychlost, Internet Exploreru bývá o něco pomalejší, než je zamýšleno). Zaokrouhleně vzato reakce odpovídá zhruba snímkové frekvenci videa, což dělá zhruba 4 setiny sekundy. Při sledování většího počtu snímků za sebou dojdeme k závěru, že je to reálně ještě trochu pomalejší, mým odhadem přibližně 5 až 6 setin sekundy.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG GSA-5169D s video vstupy (16×16 DVD R/RW/RAM/DL, USB 2.0)

Pondělí, 30 Červen 2008 - 17:14 | Martin Bartoň | sarka: Mno, nejlepsi je zadat o radu slovy:...
Neděle, 29 Červen 2008 - 21:02 | Anonym | Prosím poradte mi , mam spravne nainstalovan...
Sobota, 27 Květen 2006 - 13:11 | Roman Zejbrlik | Fox26: vyzkoušel si LGE ODD On-line Auto F/W...
Sobota, 27 Květen 2006 - 06:31 | Anonym | Proboha,nevíte někdo prosím kde najít na tuto...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 18:28 | Anonym | Nenašel prosím někdo firmware na tuto palírnu.
Středa, 5 Duben 2006 - 14:26 | Anonym | připojil jsem to k imacu g3 ,mělo by to fungovat...
Pátek, 24 Únor 2006 - 08:50 | Anonym | Našel někdo firmware pro 5169D?
Neděle, 11 Prosinec 2005 - 18:17 | Anonym | Jen takova poznamka, mam od stejne fa. externi TV...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 14:23 | Anonym | Další hry se SecuRom7 - SW:Battlefront II. a Myst...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 13:55 | Anonym | SafeDisc 4.0 - Civilization IV, Securom 5.3 SW:...

Zobrazit diskusi