Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení datových CD a poškozená média

LG GSA-5169D
Dnes vám představíme mechaniku tak novou, že ji ještě na webu výrobce budete hledat jen stěží, nicméně právě dnes je oficiálně dostupná u českých distributorů. Jde o přístroj výjimečný ani ne tak tím, že je externí, ale hlavně má vzadu audio a video vstupy pro převod analogového videa do digitální podoby. Jednu takovou mechaniku už jsme u nás testovali, byla to HP DVD Movie Writer dc3000, ta však uměla zapisovat z DVD formátů jen na DVD+R/RW. LG GSA-5169D, jak se tento typ jmenuje, umí zapisovat prakticky na všechy běžné formáty, od CD-R přes DVD±R/RW či DVD-RAM až po DVD±R DL, a to poměrně svižně. Určitě si uvařte před čtením kávu nebo čaj, v tomto zimním období si tam klidně cmrndněte trochu rumu a pohodlně se usaďte, recenze bude o pár slov delší, než na jakou jste u nás zvyklí.

Nastavení rychlostí čtení CD-ROM

Nero Drive Speed - rychlosti CD

Zde se opakuje stejná situace, jako u GSA-2166D. Možností je sice spousta, ale na žádné nastavení mechanika nereaguje. Vždy čte maximální rychlostí, pouze pokud si nějaká aplikace nežádá tolik dat najednou, mechanika sama podle potřeby zpomalí, ale zase ne moc, protože vysoké otáčky jsou slyšet i při nastavené rychlosti čtení 1×.

Čtení CD-R

Čtení CD-R

Čtení nemá chybu, s lisovanými CD-ROM je dosahováno stejných výsledků.

Čtení CD-R 99 min.

Čtení CD-R 99min.

S naším testovacím datovým CD-R, se kterým testujeme většinu mechanik, si tato neporadila. Tak trochu za to ale nemůže, protože takto dlouhá CD-R média bývají náchylná na poškození a naše testovací CD už také něco pamatuje. Ukázka, kterou vidíte, pochází z jiného média. Je jím Melody Platinum 99min, zapsané ve vypalovačce Yamaha CRW-F1S rychlostí 16× programem Nero CD-DVD Speed jako datové CD overburningem na kapacitu přesně 99:57:74. Sama „babička“ Yamaha už takové CD na konci nepřečte a hodí chybu, LG GSA-5169D jej však s přehledem dojela až do konce, byť s drobným zpomalením, ke konci je médium opravdu méně kvalitní. Tomu také odpovídá průměrná 6sekundová přístupová doba při seeku přes celé CD.

CD-RW

Čtení CD-RW

Poškozený CD-ROM

GSA-2166D

LG GSA-2166D - čtení poškozených CD

GSA-5169D

LG GSA-5169D - čtení poškozených CD

V porovnání s GSA-2166D je na tom GSA-5169D o něco hůře. Podívali jsme se však na totéž CD v novém Nero CD-DVD Speedu (normálně měříme kvůli zachování stejných podmínek starým Nero CD-DVD Speedem trojkové řady). Ten říká něco úplně jiného, ovšem test také trval několikanásobně dlouhou dobu (odhadem řádově tak dvě hodiny):

Čtení poškozených CD - Nero CD-DVD Speed 4

To je ovšem naprosto jiný výsledek, co říkáte? ;-) Pouhé čtyři desetiny procenta obsahu takto nejdou přečíst. Ovšem pro objektivnost měření jsme samozřejmě do grafu museli vložit údaje z měření starším Nero CD-DVD Speedem. Do budoucna bychom rádi všechny další testované mechaniky měřili vedle starého také tímto novým způsobem. Rádi bychom totiž zjistili, zda by měření tímto (dle mého názoru přesnějším) způsobem nějak zamíchalo s žebříčkem mechanik. Možná, že až budeme mít takto naměřeno dostatečné množství mechanik (řádově nějakou tu desítku), od původního měření upustíme. Ve srovnávacím grafu pak budou pochopitelně jen mechaniky měřené novým způsobem, protože výsledky měření starým a novým způsobem jsou neporovnatelné.

Porovnání schopností číst poškrábaný CD-ROM

LG GSA-5169D - graf čtení poškozených CD

V grafech je u mechanik v závorce uvedena verze firmwaru, se kterým bylo měření provedeno. Je totiž pravda, že u některých došlo po upgradu na novější, který se objevil až po zveřejnění naší recenze, k lepším výsledkům. Nemůžeme bohužel provádět zpětná měření s každým novým firmwarem, a tak vám doporučujeme se ještě vždy raději podívat na stránku věnovanou té které mechanice, kde uvádíme i změny provedené v jednotlivých firmwarech (uvede-li je i výrobce).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG GSA-5169D s video vstupy (16×16 DVD R/RW/RAM/DL, USB 2.0)

Pondělí, 30 Červen 2008 - 17:14 | Martin Bartoň | sarka: Mno, nejlepsi je zadat o radu slovy:...
Neděle, 29 Červen 2008 - 21:02 | Anonym | Prosím poradte mi , mam spravne nainstalovan...
Sobota, 27 Květen 2006 - 13:11 | Roman Zejbrlik | Fox26: vyzkoušel si LGE ODD On-line Auto F/W...
Sobota, 27 Květen 2006 - 06:31 | Anonym | Proboha,nevíte někdo prosím kde najít na tuto...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 18:28 | Anonym | Nenašel prosím někdo firmware na tuto palírnu.
Středa, 5 Duben 2006 - 14:26 | Anonym | připojil jsem to k imacu g3 ,mělo by to fungovat...
Pátek, 24 Únor 2006 - 08:50 | Anonym | Našel někdo firmware pro 5169D?
Neděle, 11 Prosinec 2005 - 18:17 | Anonym | Jen takova poznamka, mam od stejne fa. externi TV...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 14:23 | Anonym | Další hry se SecuRom7 - SW:Battlefront II. a Myst...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 13:55 | Anonym | SafeDisc 4.0 - Civilization IV, Securom 5.3 SW:...

Zobrazit diskusi