Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení DVD a poškozená DVD média

LG GSA-5169D
Dnes vám představíme mechaniku tak novou, že ji ještě na webu výrobce budete hledat jen stěží, nicméně právě dnes je oficiálně dostupná u českých distributorů. Jde o přístroj výjimečný ani ne tak tím, že je externí, ale hlavně má vzadu audio a video vstupy pro převod analogového videa do digitální podoby. Jednu takovou mechaniku už jsme u nás testovali, byla to HP DVD Movie Writer dc3000, ta však uměla zapisovat z DVD formátů jen na DVD+R/RW. LG GSA-5169D, jak se tento typ jmenuje, umí zapisovat prakticky na všechy běžné formáty, od CD-R přes DVD±R/RW či DVD-RAM až po DVD±R DL, a to poměrně svižně. Určitě si uvařte před čtením kávu nebo čaj, v tomto zimním období si tam klidně cmrndněte trochu rumu a pohodlně se usaďte, recenze bude o pár slov delší, než na jakou jste u nás zvyklí.

Nastavení rychlostí čtení DVD-ROM

Nero DriveSpeed - rychlosti DVD-ROM

Historie se opakuje, GSA-2166D i GSA-5169D mají hezký výběr rychlostí pro čtení DVD, ale z vysoka na něj ... nedbají. I GSA-5169D čte maximální rychlostí pro daný typ média.

DVD-ROM

Čtení DVD-ROM - zapojení přes USB

Ajaj, někde je nějaký komunikační problém. Rychlost se nedostane nad cca 14 MB/s, čemuž odpovídá i naměřená hodnota „Burst Rate“. Po zkušenostech s podobnou vypalovačkou HP DVD Movie Writer dc3000 jsem zkusil zakázat celé Složené zařízení USB, na kterém visí USB2861 Video a Zvukové zařízení USB, čímž jsem vyřadil z provozu celý AV grabovací systém mechaniky (k provedení změn je třeba restartovat buďto celé PC, což vyžaduje systém, nebo jen vytáhnout a opět zastrčit USB kabel od mechaniky, což bohatě stačí). Narozdíl od zmíněného DVD Movie Writeru, kdy vypnutí grabovacího zařízení přineslo zrychlení práce mechaniky, v tomto případě se to ještě zhoršilo:

Čtení s vypnutým grabovacím zařízením

Čtení DVD-ROM - zapojení přes USB s vypnutým AV zařízením

Zjistil jsem, kde je problém. Je to, bohužel (pro mechaniku bohudík), někde v mém PC (buďto už vypršel poločas rozpadu mých XPček nebo je chyba v USB řadiči čipsetu nForce2). Vypůjčil jsem si tedy notebook Dell Latitude D600, založený na technologii Intel Centrino. Zde je vše o poznání lepší, rychlost komunikace dosáhla až na 20 MB/s.

Čtení s připojením na notebook Dell Latitude D600

Čtení DVD-ROM - zapojení přes USB na NB Dell Latitude D600

Pro rychlost DVD 16× je to však stále málo (16 násobeno 1 380 je přes 22 MB/s).

Čtení s připojením přímo přes ATAPI

Čtení DVD-ROM - zapojení přes ATAPI

Mechanika v PC caseTak nějak by to mělo vypadat v optimálním případě. Tohoto grafu bylo docíleno připojením samotné mechaniky přímo na IDE konektor základní desky. V takovém případě mechanika pracuje v režimu UltraATA/66. Použití jako interní ATAPI přímo v PC však komplikuje skutečnost, že její přední panel je přizpůsoben externímu boxu a má tudíž větší šířku, než je zdrávo (viz obrázek vpravo).

DVD-ROM Dual Layer

Čtení DVD-ROM Dual Layer

Dvouvrstvé DVD-ROM čte výrazně pomaleji a je to i slyšet na otáčkách, mechanika je o poznání tišší. Tím pádem se také snadno vejde do „limitů“ kdo ví čím omezeného USB přenosu v mém PC. Ovšem za tuto osmičku se mechanika rozhodně stydět nemusí, je to celkem běžná rychlost čtení dvouvrstvých disků (i když některé mechaniky dají i 12×).

DVD+R data

Čtení DVD+R data - zapojení přes USB na NB Dell Latitude D600

Opět se projevuje nedostatečná průchodnost USB. Nehodlám soudit, zda je to celým produktem GSA-5169D nebo něčím jiným. Bohužel se v mém okolí nevyskytují další počítače s USB 2.0 rozhraním, abych mohl zkoumat, kde je zádrhel. Čteno na notebooku Dell Latitude C600, kterému USB „pracuje rychleji“ než na mém PC.

Stejných výsledků je dosahováno i s DVD-R médii, proto si graf tentokráte odpustíme, viděli byste prakticky totéž.

DVD-Video Dual Layer

Čtení DVD-Video Dual Layer

DVD-R video

Čtení DVD-R Video

Stejně, jako GSA-2166D, čte GSA-5169D DVD-video pomaleji, zřejmě proto, aby byl na jeho sledování klid. U dvouvrstvého média je tak shodou okolností jedno, zda je datové nebo obsahuje DVD-Video. Stejný graf dělá i DVD-Video na DVD+R médiu.

DVD-RW data

Čtení DVD-RW data

Stejně tak čte rychlostí 8× i přepisovatelná média, a to jak DVD-RW, tak i DVD+RW (výjimkou je samozřejmě DVD-RAM).

DVD+R Dual Layer

Čtení DVD+R Dual Layer

U dvouvrstvých nedělá rozdíl mezi lisovanými a vypalovanými, vše čte 8× CAV. Je jí též jedno, zda jde o DVD+R DL nebo DVD-R DL.

Čtení DVD-R 8cm

Čtení DVD-R 8cm

Čtení DVD-RW 8cm

Čtení DVD-RW 8cm

Čtení DVD je rychlé s nízkým časem vyhledávání. DVD-ROM a DVD+R i DVD-R s daty čte 16× speed, DVD+R/-R s videem 8×. 8× speed používá pro všechny ostatní standardy (RW,DL).

Trochu se tomuto „škatulkování“ vymykají 8cm nepřepisovatelná média, kdy čtení začíná kousek nad rychlostí 4×. Protažením grafu do rozměrů 12cm DVD bychom dostali zhruba rychlost 12× CAV. Přepisovatelné 8cm DVD-RW se čte opět rychlostí typickou pro RW média, tedy jakoby 8× CAV přes celých 12 cm.

DVD-RAM 5×

Čtení DVD-RAM 5×

V mechanice je vloženo médium Panasonic DVD-RAM 5× speed (výrobcem je Maxell).

DVD-RAM 2×

Čtení DVD-RAM 2× rychlostí 3-5×

Tentokrát bylo v mechanice dvourychlostní médium Verbatim DVD-RAM (výrobcem je Matsushita alias Panasonic). V grafu opravdu není chyba, LG GSA-5169D čte i tato „stará“ média 3× - 5× P-CAV. Stejně čte i 3rychlostní DVD-RAM.

Čtení poškozených DVD

LG GSA-4163B LG GSA-4165B

LG GSA-4163B - čtení poškozeného DVD

LG GSA-4165B - čtení poškozeného DVD

GSA-2166D

LG GSA-2166D - čtení poškozeného DVD

GSA-5169D

LG GSA-5169D - čtení poškozeného DVD

Co dodat? Má snad ještě někdo pochybnost, že GSA-2166D a GSA-5169D nejsou uvnitř jeden a tentýž hardware? Dobrá, uznávám, liší se jen LightScribem.

LG GSA-5169D - graf čtení poškozeného DVD

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG GSA-5169D s video vstupy (16×16 DVD R/RW/RAM/DL, USB 2.0)

Pondělí, 30 Červen 2008 - 17:14 | Martin Bartoň | sarka: Mno, nejlepsi je zadat o radu slovy:...
Neděle, 29 Červen 2008 - 21:02 | Anonym | Prosím poradte mi , mam spravne nainstalovan...
Sobota, 27 Květen 2006 - 13:11 | Roman Zejbrlik | Fox26: vyzkoušel si LGE ODD On-line Auto F/W...
Sobota, 27 Květen 2006 - 06:31 | Anonym | Proboha,nevíte někdo prosím kde najít na tuto...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 18:28 | Anonym | Nenašel prosím někdo firmware na tuto palírnu.
Středa, 5 Duben 2006 - 14:26 | Anonym | připojil jsem to k imacu g3 ,mělo by to fungovat...
Pátek, 24 Únor 2006 - 08:50 | Anonym | Našel někdo firmware pro 5169D?
Neděle, 11 Prosinec 2005 - 18:17 | Anonym | Jen takova poznamka, mam od stejne fa. externi TV...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 14:23 | Anonym | Další hry se SecuRom7 - SW:Battlefront II. a Myst...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2005 - 13:55 | Anonym | SafeDisc 4.0 - Civilization IV, Securom 5.3 SW:...

Zobrazit diskusi